roll Posted January 2, 2007 Report Share Posted January 2, 2007 Jaki był dokładnie model broni delty w filmie "Helikopter w ogniu " ? Z góry dzięki za odpowiedz Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted January 2, 2007 Report Share Posted January 2, 2007 A dokładnie który? Quote Link to post Share on other sites
Robson Posted January 2, 2007 Report Share Posted January 2, 2007 Colty M727 i M733 (+M68 i jakaś skromna latareczka), Colty M1911... i jakieś strzelby... ale nie weim jakie... Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 2, 2007 Report Share Posted January 2, 2007 :strach: :strach: Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted January 2, 2007 Report Share Posted January 2, 2007 Robson, rozumiem, że SFC Randy SHUGHART, na tym zdjęciu po prawej: ma broń któregoś z wymienionych przez Ciebie typów, tak? Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 2, 2007 Report Share Posted January 2, 2007 No ja tu widze ze dwie strzelby ;) No ja tu widze ze dwie strzelby ;) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted January 2, 2007 Report Share Posted January 2, 2007 A nie Colta M727? Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted January 3, 2007 Report Share Posted January 3, 2007 A nie Colta M727?Mogę się mylić, zdjęcie jest kiepskiej jakości, ale jeżeli tam jest celownik z M16A2 to nie jest M727. Poza tym mam wrażenie, że on ma krótszą lufę niż 14,5 cala, to znaczy 11,5" z przystosowaniem do mocowania tłumika dźwięku. Najbardziej chyba by mi pasował tutaj model M738 Enhanced Carbine. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted January 3, 2007 Report Share Posted January 3, 2007 Remigiusz, to ironia była... ;) Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted January 3, 2007 Report Share Posted January 3, 2007 Zawsze byłem kiepski w jej rozpoznawaniu, Michał ;) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted January 3, 2007 Report Share Posted January 3, 2007 Gadaj zdrów, przewrotny draniu. :D Quote Link to post Share on other sites
Bocian Posted January 3, 2007 Report Share Posted January 3, 2007 Thor -> nie wysmiewaj tak odrazu bo o ile sie nie myle byla scena kiedy Delta + Rangersi posuwali sie w strone miejsca pierwszej katastrofy, i w pewnym momencie bylo widac na plecach jednego z Delty ( wbiegal wtedy po drodze do gory, kamera pod swiatlo, troche z dolu byla ustawiona ) raczke przypominajaca raczke strzelby. Moge sie mylic bo juz dawno tego nie ogladalem :) EDIT: Wlasnie go na szybko przejzalem, Sfc. Jeff Sanderson mial na plecach strzelbe, bylo to wyraznie widac gdy lezal za nasypem, a z wysokiego bialego bloku strzelal facet Quote Link to post Share on other sites
Robson Posted January 3, 2007 Report Share Posted January 3, 2007 Ja mam wersje filmu ze wszystkimi scenami których w wersji kinowej niema... i tam strzelbą drzwi wywala na samym początku szturmu... no i własnie moment o którym pisze Bocian... @Królik: o tym (M14) zapomniałem, posta pisałem "na szybko"... a co do Mek... co do M727 to pewnie sie myle - widocznie nie potrzebnie w tej kwestii zabierałe głos... ale M733...? @thor_ uwazniej oglądaj film, bo strzelba/y są ;) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted January 3, 2007 Report Share Posted January 3, 2007 M ile? Quote Link to post Share on other sites
Julas Posted January 3, 2007 Report Share Posted January 3, 2007 Mogę się mylić, zdjęcie jest kiepskiej jakości, ale jeżeli tam jest celownik z M16A2 to nie jest M727. Poza tym mam wrażenie, że on ma krótszą lufę niż 14,5 cala, to znaczy 11,5" z przystosowaniem do mocowania tłumika dźwięku. Najbardziej chyba by mi pasował tutaj model M738 Enhanced Carbine. Remov na anglojęzycznej wikipedi[i nie tylko] możemy wyczytać, że M727 posiada przyrządy celownicze od M16A2. Poza tym w filmie niejednokrotnie można dostrzec żołnierzy uzbrojownych w karabiny z lufą 14.5 cala. Wydaje mi się, że coś takiego: [może tylko z tą różnicą, że lufa nie ma tego wcięcia bodajże do instalacji M203] Na stronce na której to zdjęcie znalazłem jest ono podpisane jako Colt M727. Z góry dzięki za odpowiedź:-) Quote Link to post Share on other sites
Robson Posted January 3, 2007 Report Share Posted January 3, 2007 M ile? napisałem M733 (lufa 11,5 cala) bo coś o tym wyglądzie tak nazywa się w AirSofcie, a postawiłem po tym znak zapytania, ponieważ nie wiem jak takie cos nazywa sie w rzeczywistości... a co do wyglądu M727, to "RAPORT" pisze, że był to tylko i wyłacznie skrócony M16A2 (czyli korpus z przyrządami musi mieć taki sam?) pozbawiony poprawek wprowadzanych do XM4, czyli lufa też nie powinna teoretycznie miec tego wyżłobienia... Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted January 3, 2007 Report Share Posted January 3, 2007 Robson, nie to "M". Chodzi o ten karabin wyborowy. ;) Quote Link to post Share on other sites
Julas Posted January 3, 2007 Report Share Posted January 3, 2007 Dokładnie - M16A2 Carbine. Na wikipedi jest napisane, iż M727 miał lufę "A2 profile" i z tym wycięciem czy wyżłobieniem ["M4 profile"]:-) Robson takie zdjęcie znalazłem: Quote Link to post Share on other sites
Robson Posted January 3, 2007 Report Share Posted January 3, 2007 Robson, nie to "M". Chodzi o ten karabin wyborowy. ;) skoro to nie jest M14 (a np. 21) to ja się poddaje... :poddanie: wszyscy zawsze krzyczeli, że na filmie to M14, a ja nie przywiązywałem do tego większej uwagi... mea culpa, nie jestem specjalistą w dziedzinie broni palnej, ale to chyba widać... juz sie nie odzywam, i uważnie czytam :) pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 3, 2007 Report Share Posted January 3, 2007 Jak dla mnie to należałoby zacząć od pytania na początku tematu: Jaki był dokładnie model broni delty w filmie "Helikopter w ogniu " ? O ile dobrze pamiętam (oglądam filmy z reguły raz albo dwa ale drugi raz po dłuższym czasie więc BHD jeszcze nie doczekał tego czasu ;) ) to w filmie przewija się minimum 4 gości z "Delty" więc to pytanie chyba nie jest zbyt szczęśliwie postawione. Poza bronią rodziny M16/4, poza M21, poza strzelbą/strzelbami, używali tez broni krótkiej wiec może next time ktoś kto zadaje takie pytanie powinien się zastanowić nad tym o co chce zapytać ?? I stąd podejrzewam wynikł sposób w jaki pociągnęliśmy z Królikiem ten temat. Quote Link to post Share on other sites
Kajor Posted January 4, 2007 Report Share Posted January 4, 2007 Po 1.- czym do cholery różni się M14 od 21? Po 2.- strzelba na plerkach delciarza to chyba Benelli M3T, ale jeśli nie to nie bijcie. I to chyba wszystko. Znikam. Po 1.- czym do cholery różni się M14 od 21? Po 2.- strzelba na plerkach delciarza to chyba Benelli M3T, ale jeśli nie to nie bijcie. I to chyba wszystko. Znikam. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted January 4, 2007 Report Share Posted January 4, 2007 Po 1.- czym do cholery różni się M14 od 21? Niczym. Tak se tylko inaczej nazwali, bo mieli puste okienko przy "M-21". Quote Link to post Share on other sites
Igorek_SDS Posted January 4, 2007 Report Share Posted January 4, 2007 O ile wiem m21 to są specjalnie selekcjonowane egzemplarze m14, które "zjeżdżają z taśmy". Następnie poddawane są indywidualnym przeróbkom rusznikarskim. Całość procesu selekcji i poprawek rusznikarskich ma na celu wyłowienie egzemplarzy najcelniejszych. Zaopatrzone są dodatkowo oczywiście w odpowiednią optykę. M21 wprowadzono do użytku US Army w 71 roku. Dodawano do nich celownik Leatherwood 3–9x ART Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted January 4, 2007 Report Share Posted January 4, 2007 A w łożu, wyposażeniu dodatkowym i przełączniku rodzaju ognia nic się nie zmienia? ;) Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 4, 2007 Report Share Posted January 4, 2007 Pewnie urywają młotkiem ten fragment przełącznika który odpowiada za "autoservice" ;), czyżby "zmiękczano" też spust ? no i pewnie tak z grubsza dopracowana jest lepij ergonomia łoża. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts