janusz9 Posted January 24, 2007 Report Share Posted January 24, 2007 jak zrobić tłumik z czego on wogule jest :???: help me :???: :???: :???: Quote Link to post Share on other sites
hegemon Posted January 24, 2007 Report Share Posted January 24, 2007 oczywiscie ze sie da :) wszystko sie da!! Ja do swojej mp5 cymki dorobilem: bierzesz rurke pcv i wpychasz do niej jakis tłumiący materiał zeby jak sama nazwa wskazuje tłumił:) Cały problem polega na tym jak zamontowac owy tłumik do repliki. Mozna jeszcze sie bawic z pierscieniami (tak to sie chyba nazywa) w tłumiku! jak chcesz to moge narysowac w paincie prosty schemacik co i jak:) pozdro Przypominam o polskich znakach CHEMIK Quote Link to post Share on other sites
khakiprichi Posted January 26, 2007 Report Share Posted January 26, 2007 ja bym osobiscie nie bawil sie w jakieś plastikowe nie wiadomo co uwazam ze w asg nie ma co tłumić bo sam strzał nie jest głośny tylko praca gb, a sam tłumik jest tylko ladnym dodatkiem. najlepiej wytoczyc z wałka aluminiowego i po sprawie. Quote Link to post Share on other sites
Jabol Posted January 26, 2007 Report Share Posted January 26, 2007 Ja dzisiaj właśnie zrobiłem tłumik do mp5k PDW. Rurka pcv (d =40 mm ) z castoramy, mata grzewcza do środka i już. Końcówka zrobiona z wyrżniętej płytki CD. Całość oczywiście pomalowana. Powiem jedno - działa ! Dźwięk strzału jest stłumiony, nie słychać już "zgrzytu" gerbox'a. Łożyska kulkowe już do mnie jadą. Jeszcze jakaś cicha podkładka pod sprężynę i będzie cichutki 8-) . Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
o5am Posted February 10, 2007 Report Share Posted February 10, 2007 najlepiej zamówić u tokarza za jakieś 40-50 zł wersje rozkręcaną, i wtedy można sobie samemu wymieniać materiał tłumiący powodzenia Quote Link to post Share on other sites
vaderski Posted February 10, 2007 Report Share Posted February 10, 2007 no moze nie 50 pln ale koncept jest dobry Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted February 11, 2007 Report Share Posted February 11, 2007 uwazam ze w asg nie ma co tłumić bo sam strzał nie jest głośny tylko praca gb, a sam tłumik jest tylko ladnym dodatkiem. Zle uwazasz. Istotnie gdy strzelasz i gearbox naparza Ci przy uchu - nie czujesz zadnej roznicy. Jednak dla osoby stojacej po przeciwnej stronie lufy i w pewnej odleglosci od Ciebie - roznica jest ogromna. Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted February 11, 2007 Report Share Posted February 11, 2007 W AEGu to najpierw pomyśl o cichych głowicach (Element ostatnio robi tanie, ale to trzeba sobie z HK sprowadzać). Do gaziaka jakiś maniak przykręcił tłumik od RS i działało, tylko mu zamek hałasował. ...dobra, idę na Mychinaguna zobaczyć ile wytłumiona lufa do Rugera kosztuje. Quote Link to post Share on other sites
Sęp Posted February 22, 2007 Report Share Posted February 22, 2007 Zle uwazasz. Istotnie gdy strzelasz i gearbox naparza Ci przy uchu - nie czujesz zadnej roznicy. Jednak dla osoby stojacej po przeciwnej stronie lufy i w pewnej odleglosci od Ciebie - roznica jest ogromna. ok mam nadzieję że dla każdego mam coś dobrego. tak czytam i pomyślałem że zrobię test, taki prosty z mikrofonem. każdy kto twierdzi że tłumik tłumi w replikach asg ma rację i każdy który uważa że w asg nie potrzeba tłumić dźwięku też ma rację. ale jak ktoś uważa że ta różnica jest istotna to jest w błędzie niestety i oczywiście bzdura z tłumieniem gearboxa. nagrałem 3 pliki: 1 - bez tłumika: 2- z tłumikiem:, 3 - z tłumikiem obwiniętym skarpetom grubom z marynarki wojennej. w 1 przypadku dźwięk osiągnął zakres od -30db do -26db w 2 przypadku dźwięk osiągnął zakres od -30db do -28db w 3 przypadku dźwięk osiągnął zakres od -45db do -35db ale także trafiło się -27db strzał strzałowi nie równy sam w sobie na to że db są ujemne nie patrzcie bo nagranie jest przy takich ustawieniach mikrofonu, ale dla każdych strzałów jednakowych. chodzi tu tylko o różnicę z tłumikiem i bez. po doświadczeniu jestem pewny co do nieznacznej różnicy między głośnością replik aeg z tłumikiem i bez tłumika, zmienia się znacznie coś innego a natomiast rodzaj dźwięku. jest różnica znaczna i być może niektóży odbierają taki rodzaj dźwięku lepiej a inni gorzej. Czekam na kogoś kto przedstawi lepsze doświadczenie bo myślę że tu już nic nie ma do sporu. Quote Link to post Share on other sites
Shadow Posted February 22, 2007 Report Share Posted February 22, 2007 Zależy też od odległości. Są różne wersje. Niektórzy twierdzą, że im dalej, tym słabiej słychać GB, a mocniej samo powietrze wylatujące z lufy, inni z kolei dokładnie na odwrót. Skoro masz taką możliwość, to czy mógłbyć zrobić pomiar z innej odległości? Quote Link to post Share on other sites
ravic Posted February 22, 2007 Report Share Posted February 22, 2007 A nikt nie wpadl na to ze chodzi o wytlumienie wysokich dzwiekow , ktore znacznie latwiej wychwycic niz niskie? Jak dla mnie to jest glowna zaleta tlumika bo mimo tego ze glosnosc jest podobna to zlokalizowanie dzwieku jest juz znacznie trudniejsze. Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted February 23, 2007 Report Share Posted February 23, 2007 (Element ostatnio robi tanie, ale to trzeba sobie z HK sprowadzać). http://zbrojownia.linuxpl.com/index.php?cPath=44_57_81 ;) Quote Link to post Share on other sites
Sęp Posted February 23, 2007 Report Share Posted February 23, 2007 A nikt nie wpadl na to ze chodzi o wytlumienie wysokich dzwiekow , ktore znacznie latwiej wychwycic niz niskie? Jak dla mnie to jest glowna zaleta tlumika bo mimo tego ze glosnosc jest podobna to zlokalizowanie dzwieku jest juz znacznie trudniejsze. z tonacją dźwięków zgodzę się całkowicie. ALE przy tłumiku ognia wylot lufy jest większy to i dźwięk jest niższy, a po wyjściu z tłumika dźwięku dźwięk staje wyższy a to dlatego że otwór jest nieznacznie większy od kulki. Trop dobry ale nie w tą stronę. Quote Link to post Share on other sites
Bartolomeo Posted February 23, 2007 Report Share Posted February 23, 2007 fajnie można też zrobić tłumik z plastikowego tłumika od chinioli za 10zł,trzeba wyciągnąć ten wkład zostawić samą obudowe,nawkładać tam troszkę materiału tłumiącego no i zostaje sprawa z gwintem :) Quote Link to post Share on other sites
Sęp Posted February 25, 2007 Report Share Posted February 25, 2007 Zależy też od odległości. Są różne wersje. Niektórzy twierdzą, że im dalej, tym słabiej słychać GB, a mocniej samo powietrze wylatujące z lufy, inni z kolei dokładnie na odwrót. Skoro masz taką możliwość, to czy mógłbyć zrobić pomiar z innej odległości? shadow333 nie ma sensu nagrywać z dużej odległości bo mój mikrofon nie da rady. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 26, 2007 Report Share Posted February 26, 2007 wystarczy ze slyszalem stokowe G&G i G36(~430) z tumikiem na odleglosci ok 50~60m (obie wycelowane we mnie) i powiem ze tlumik bardzo duzo daje bo gutka niebylo prawie slychac natowiast G&G to masakra :D Quote Link to post Share on other sites
AirBorne Posted November 3, 2007 Report Share Posted November 3, 2007 Odgrzeje temat i zapytam się... chcę wypełnić swój tłumik materiałem wygłuszającym... tzn jakim? Co polecacie? I gdzie taki materiał dostać ? Szukałem ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi na te pytania. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
tomekpl Posted November 4, 2007 Report Share Posted November 4, 2007 (edited) Poszukaj w sklepach budowlanych. Jako materiału wyciszającego możesz śmiało użyć otuliny do rur grzewczych np. takiej w której wystarczy zrobić komory, aby rzeczywiście tłumiła. Załączam jeszcze fotki do tłumika mojej roboty ;-) Edited November 4, 2007 by tomekpl Quote Link to post Share on other sites
AirBorne Posted November 4, 2007 Report Share Posted November 4, 2007 Ale właśnie o co chodzi z tymi komorami, przegrodami? Mógłby ktoś dokładniej wytłumaczyć, bo nie bardzo czaje :D Quote Link to post Share on other sites
tomekpl Posted November 4, 2007 Report Share Posted November 4, 2007 Poszukaj na forum, chyba nawet w temacie o tłumikach z allegro za 50zł był rysunek z przekrojem takiego tłumika wraz z przegrodami. Chodzi o to żeby na przemian była komora-warstwa otuliny-komora itd. Poczytasz to załapiesz Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts