.Ghost. Posted August 31, 2003 Report Share Posted August 31, 2003 Hooah !!! Ja nabyłem już około miesiąc temu zestaw 2 radiotelefonów identycznych z wyglądu jak prezentuje TARAN_Ripek, jednak innej firmy. Nazwa tej firmy brzmi AEG(prawda, że ciekawa he he) rozmawiałem ze znajomym strażakiem podobno to przyzwoita firma. Co prawda oni używają MOTOROLII, ale ich stać. Ja dałem za oba 289 zł. Dołączone były 2 zestawy słuchawkowe i powiem, że jestem bardzo zadowolony. Mam nadzieję, że zestaw Rezula będzie kompatybilny(wow cóż za górnolotne sformuowania) z moim, bo w niedziele razem bedziemy na strzelaninie w RZEŹNI. Pozdro z tej okazji. Quote Link to post Share on other sites
Ripek Posted August 31, 2003 Author Report Share Posted August 31, 2003 Dziś na strzelance zastanawialiśmy się czy maycom nie dałby jakichś zniżek przy zakupie większej ilości radyjek. Na razie bierzemy 2, 3ci kolega się zastanawia. Może jeszcze ktoś jest chętny ? Quote Link to post Share on other sites
rezul Posted September 1, 2003 Report Share Posted September 1, 2003 z tymi zestawami sluchawkowymi to dziwna sprawa jest ale wydaje mi sie ze one powinny byc zawsze takie same koncowka maly jack w srodku 3 przewody - jeden do sluchawki, drugi do mikrofonu a trzeci masa ale nie wiem :-( Quote Link to post Share on other sites
.Ghost. Posted September 1, 2003 Report Share Posted September 1, 2003 Hooah !!! Rezul u mnie jest jeszcze ciekawiej, mam 2 jacki !!!! Zresztą sam zobaczysz w niedziele. Pozdrowienia dla Torunia. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted September 1, 2003 Report Share Posted September 1, 2003 Dziś na strzelance zastanawialiśmy się czy maycom nie dałby jakichś zniżek przy zakupie większej ilości radyjek. Na razie bierzemy 2, 3ci kolega się zastanawia. daje bex problemu przy zamowieniu 10 radyjek mozna dostac 10-15% upustu Quote Link to post Share on other sites
07RWS Posted September 1, 2003 Report Share Posted September 1, 2003 Najlepsza komunikacja na polu bitwy sa znaki dymne z fajki wuja Toma. Ja i moj brat rws opanowalismy je do perfekcji. Czy ktos jeszcze oprocz nas i Kaprala stosuje takie znaki?! Quote Link to post Share on other sites
LD_cynik Posted September 1, 2003 Report Share Posted September 1, 2003 Czeka nagroda na tego kto zdobedzie dla mnie informacje kim jest 07RWS. Jaka to sie uzgodni, cos alkoholowego znajac zycie heh... Quote Link to post Share on other sites
Edo Posted September 1, 2003 Report Share Posted September 1, 2003 ale wydaje mi sie ze one powinny byc zawsze takie samekoncowka maly jack w srodku 3 przewody - jeden do sluchawki, drugi do mikrofonu a trzeci masa ale nie wiem :-( No właśnie z tymi było tak, że ich oznaczenie kodowe nie zgadzało się z tym umieszczonym w ich ofercie. Jeden z odpisujących mi ludzi (bo korespondencja była dość długa przez te trzy miesiące) stwierdził, że odpowiadają one funkcjonalnie zestawowi, który (wg nich) działa tylko z EH-430. Tu akurat w moim przypadku okazało się to prawdą. Zapomniałem w poprzednim poście napisać, że po podłączeniu radio przechodzi na stałe w tryb nadawania, ale mikrofonem (o bardzo małej czułości) staje się wtedy słuchawka. Pewnie odwrócone podłączenie, ale gdy próbowałem po prostu rozcięte kable zetknąć po staremu (dopasowując kolorami), to w ogóle zestaw już nie działał. Machnąłem na to ręką, choć pozostały zestaw chętnie bym sprzedał, szkoda tych 40 zł. Czekam, aż ktoś przetestuje z tym konkretnym modelem FIRST AUSTRIA jakiś zestaw słuchawkowy i użyczy informacji, gdzie go kupić. Więcej w tym zakresie nie będę eksperymentował poprzez zakup, mam dość. A kupno trzeciego aparatu za ponad 200 zl mnie nie urządza. Quote Link to post Share on other sites
rezul Posted September 2, 2003 Report Share Posted September 2, 2003 hmm First Austria experymenty: jak podlaczylem do tego wejscia sluchawki stereo to stalo sie tak jak Edydar powiedzial. Radio weszlo w ciagly stan nadawania :-( Wiec rzeczywiscie jedna sluchawka robila za mikrofon. Jak podlaczylem zwykly mikrofon od komputera to bylo ok ale krotkofalowka dzialala w trybie VOX jak probowalem to przestawic to sie wylaczala :? na razie nie kupuje przez siec zadnego zestawu sluchawkowego sprobuje znalezc w Toruniu jakis sklep z krotkofalowkami Quote Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted October 17, 2003 Report Share Posted October 17, 2003 To jak? Ma ktoś już tego duopagera? Quote Link to post Share on other sites
Santiago Posted October 18, 2003 Report Share Posted October 18, 2003 O ile dobrze pamietam to duopagera ma Nikos (Veilen), ale on wyjechal do anglikowa i trza poczekac az sie tam zainstaluje bo na razie nie ma od niego zadnych info :( Mial "to to" na kilku stzrelankach ale sie nie zgrali z innymi posiadaczami radyjek i nie bylo jak przetestowac :( Quote Link to post Share on other sites
Guest PHCthulhu Posted October 19, 2003 Report Share Posted October 19, 2003 Wymyslil ktos juz jak zrobic HF do First Austria? Ja jutro bede kombinowal. Quote Link to post Share on other sites
dzikki Posted October 19, 2003 Report Share Posted October 19, 2003 Wymyslil ktos juz jak zrobic HF do First Austria? Ja jutro bede kombinowal. Na Wolumie (Warszawa) sprzedaje gosc co niedziele zestaw - jedna sluchawka - jeden mikrofon (jak zestaw sluchawkowy do telefonu) - cena 30PLN. Kontakt z nim: Firma Telemix e-mail : telemix@ats.net.pl tel.: 6123031 oraz 0602469514 Pionki ul. Lesna 6/1 Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted October 19, 2003 Report Share Posted October 19, 2003 My używamy Motoroli TalkAbout-200 (WalkAbout) takich jak te: http://www.blackhawkindustries.com/product...duct_id=2515&d= Radia się sprawdzają, zasięg standardowy do 3km, bardzo dobrze sprawują się w górach. Działają na 3 baterie AA, na nowych alkalicznych spokojnie działają 70h w reżimie 5/5/90. Zestawy słuchawkowe robimy samemu z zestawów słuchawka-mikrofon do komputera lub z dowolnego zestawu słuchawkowego do tel. komórkowego. Radia mają dwa wejścia: micro jack mono na mikrofon i mini jack mono na słuchawkę. Na początku mieliśmy te same problemy z ciągłym nadawaniem ale wystarczyło podłączyć do obwodu mikrofonu zwykły przełącznik żeby wszystko działało jak należy. Przycisk nadawania montujemy w dowolnym miejscu na oporządzeniu (ja wypuszczam na przewodzie przez rękaw i zawsze mam go pod ręką). Niedługo sprawdzimy czy pasują do nich zestawy laryngofonowe z radiostacji R-126. Quote Link to post Share on other sites
rezul Posted October 20, 2003 Report Share Posted October 20, 2003 Wymyslil ktos juz jak zrobic HF do First Austria? Ja jutro bede kombinowal. Tak ja zrobilem http://forum.wmasg.pl/viewtopic.php?t=3464 Quote Link to post Share on other sites
Guest PHCthulhu Posted October 20, 2003 Report Share Posted October 20, 2003 Nie wiem jak temu komus co wczesniej robil nie udala sie akcja z kombinowaniem kabelkami. Ja dzis kupilem malego jacka stereo (2zl), sluchawki z kiosku (11zl), 2x mikrofon w sklepie z czesciami elektronicznymi (2x5zl). Odcialem jedna sluchawke i w jej miejscu przylutowalem mikrofon, a do drugiego jacka kabelki 2 na mase i po jednym na kanał. Jeden kanał do sluchawki, drugi do mikrofonu i po jednym z masy do obu. Tym sposobem otrzymalem 2 zestawy sluchawkowe. Koszt jednego to 11,50zl + chwila lutowania. Proste i banalne, a co najwazniejsze tanie. Tylko trzeba pokombinowac zeby odpowiednio podlaczyc kanaly, zeby nie zamienic mikrofonu ze sluchawka. Jutro sprawdze (nie mam przy sobie) ktore kabelki do ktorych kanalow jacka ida. Jakby ktos chcial to mozemy sie dogadac to zrobie mu taki zestaw. Quote Link to post Share on other sites
rezul Posted October 21, 2003 Report Share Posted October 21, 2003 grrr w moim opisie jest z postu powyzej wszytko jest juz wybadane Quote Link to post Share on other sites
enter Posted November 2, 2003 Report Share Posted November 2, 2003 My używamy Midlandów LPD jw. 69 kanałów half-duplax, mozna sprawdzić na www.alan.com.pl ALAN 507 aktualnie zastanawiam się nad kupieniem zestawów słuch. do tego, aktualnie posiadamy 2 urz. z chęcią rozbudowania sieci radiotel. Quote Link to post Share on other sites
Minimal Posted January 6, 2004 Report Share Posted January 6, 2004 PHCthulhu napisał: Wymyslil ktos juz jak zrobic HF do First Austria? Ja jutro bede kombinowal. Tak ja zrobilemhttp://forum.wmasg.pl/viewtopic.php?t=3464 niby tak :) ale tak troche bez sensu wydawac 50 % ceny samego radiotelefonu na HF, do tego jak sam napisales, masa jest o 1,5 mm krotsza wiec ma prawo to czasem nie laczyc po wetknieciu do zwyklego gniazda jack(w duzej mierze zalezec to bedzie od jakosci wykonania gniazda ale takze od szczescia :) ) Jest tanszy sposob. Ale nie taki jak napisal dzikki, swoja droga to dzikki wprowadzil mase ludzi w blad, to co on posiada to na pewno nie HF do nokii bo wtyczke ma za duza, w nokiach jest 1/10" a to co on posiada to 1/8" wnioskuje to po tym ze pasuej do Firsta. Mozna kupic rownie dobrze najtanszy zestaw sluchawkowy do nokii(widzialem nawet po 5-6 zl :D ale sam kupilem taki ktory ma mikrofon na pałąku, kosztowal raptem 15 zl) i go przerobic. Niestety nie da sie zrobic przejsciowki bo watpie zeby gdziekolwiek dal osie kupic gniazdo 1/10" na kabel, a nawet jesl ito koszty beda za duze. Niestety czeba obciac stara wtyczke i po usunieciu kawalka izolacji naszym oczom ukaza sie 4 kabelki, zloty, niebieski, czerwony i zielony. Zloty to masa, niebieski to sluchawka, czerwony mikrofon a zielony to przycisk ktory po przerobce nie bedzie juz do niczego potrzebny. Tak wiec nalezy polutowac w odpowiednie miejsca w jacku 1/8"(moze byc jak najtanszy, cos okolo 1,50 zl) kabelek zloty, niebieski i czerwony. Zloty do masy, niebieski do srodkowej czesci wtyczki a czerwony do czubeczka. A jak to dokladnie dziala powiem wam jutro jak dokladnie sprawdze :) Quote Link to post Share on other sites
PA Posted January 7, 2004 Report Share Posted January 7, 2004 I ta cudowna przeróbka daje Ci obwód mikrofonu zamknięty na stałe ? I co - non stop nadajesz ? Niby po co jest w HF przycisk ? Quote Link to post Share on other sites
Minimal Posted January 7, 2004 Report Share Posted January 7, 2004 PA madra glowo, jeslis taki madry to czem usam czegos nie wymyslisz?? bez lutowania jakichkolwiek ukladow nic nie zrobisz, poza tym jak bys nei wiedzial to w radiotelefonach First Austria jest cos takiego jak VOX, i docelowo zrobione to jest po to zeby takie najprostsze sluchaweczki z mikrofonem podlaczyc a nie jakis sprzet z przyciskiem czy cos, a przycisk w tym hf'ie znajduje zastosowanie tylko w nokii, do firsta musialbys przerobic ten uklad co tam jest :P jak ci sie uda to chetnie sprawdze twoj pomysl btw, doszedlem do wniosku ze takie przerabianie jak wyzej opisalem gowno daje :D tzn. wszystko to co slyszymy jest tak pierunsko ciche ze ledwo to slychac :/ jedyne co pozostaje zrobic to wypieprzyc wpizdu caly ten uklad i bezposrednio popodlaczac sluchawke i mikrofon :) PA jak zrobisz jakis magiczny uklad to daj znac, bo ja nic lepszego nie wymysle, ewentualnei moge jeszcze zmostkowac to wejscie na sluchawki z mikrofonem i glosnikiem radiolki(tym samym pozbawie sie mozliwosci ladowania akku co i tak mi nei jest potrzebne), wtedy bede mogl wykorzystac przycisk z radiolki, poza tym ten w HF'ie jest w dosc niewygodnym miejscu bo na uchu a jest na tyle maly i na tyle sie go ciezko wciska ze jest to strasznie niewygodne Quote Link to post Share on other sites
Edo Posted January 8, 2004 Report Share Posted January 8, 2004 Zgroza :) Samo czytanie o tych przeróbkach skłoniłoby mnie do machnięcia na to ręką i dopłacenia do tych 15-tu jeszcze 30-tu zł do normalnego zestawu (ten z Maycomu, o którym Rezul pisał) z przyciskiem na kablu, wymagającego jedynie zamiany sygnału w przewodzie. No, ale ja nie majsterkowicz. Aha, co ceny zestawu słuch. "wartości połowy krótkofalówki" - to tylko tak brzmi. Po prostu tanie radyjka - ostatnio koledzy na Allegro kupili dwie podobne PMR-ki w cenie ok. 60 zł za szt. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 8, 2004 Report Share Posted January 8, 2004 a propos radyjek... gdyby ktos mial radio LPD a chcial PMR to jest ktos kto sie chce zamienic :) szczegoly na priva :) Quote Link to post Share on other sites
K.A.B Posted January 8, 2004 Report Share Posted January 8, 2004 Ja używam krótkofalówki zakupionej w Niemczech za 29 Euro. Całkiem, całkiem jest. Czarno-szara, gumowana, LCD, 10 tych no "fal" czy jakoś tak :D Ogólnie jak za 29 Euro to jest wyjątkowo dobra (zasięg do 3 km w terenie miasta) Quote Link to post Share on other sites
PA Posted January 9, 2004 Report Share Posted January 9, 2004 Ja używam patentu Rezula i jest cool. Ale ostatnio jestem chory i nie będę na 2 strzelankach pod rząd. Zwała na maxa :( Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts