Jackobik Posted June 7, 2011 Report Share Posted June 7, 2011 Podpisuję się pod pytaniem Krzyśka. Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted June 8, 2011 Report Share Posted June 8, 2011 Robi to na pewno 1 PSk w zielonej. Biorą paszoszelki z Miwo P i Miwo L. Quote Link to post Share on other sites
Pinochet88 Posted June 17, 2011 Report Share Posted June 17, 2011 Czy polscy żołnierze używają naszywek na mundur z grupą krwi? Jak tak to gdzie ją umieszczają? Posiada ktoś może przykładowe zdjęcia? Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted June 18, 2011 Report Share Posted June 18, 2011 Albo naszywek, które przyszywają do klapy kieszeni na ramieniu, albo po prostu markerem wypisują dużymi literami aby było widoczne. Fotek nie mam, ale spora część misjonarzy tak robi, a naszywki są bardziej w kraju. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted June 20, 2011 Report Share Posted June 20, 2011 Tak jak mówi TBM. Piszą na hełmach, na ładownicach, na klapach kieszeni na ramionach. Czasami widać też nieśmiertelniki przeplecione przez uchwyt na pagon i wrzucone do kieszeni. Quote Link to post Share on other sites
Kingofword Posted June 23, 2011 Report Share Posted June 23, 2011 Witam. Jakie koszulki noszą żołnierze pod mundurem w panterce leśnej? Bo wiem, że w pustynnej to koszulki w kolorze piaskowym i z flagami na ramionach. I co mają dokładnie wypisane na nieśmiertelnikach? Imię, nazwisko, grupę krwi, pesel i coś jeszcze? Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted June 23, 2011 Report Share Posted June 23, 2011 Albo naszywek, które przyszywają do klapy kieszeni na ramieniu, albo po prostu markerem wypisują dużymi literami aby było widoczne. Fotek nie mam, ale spora część misjonarzy tak robi, a naszywki są bardziej w kraju. Zgodnie z przepisami mundurowymi, w kraju nie można nosić naszywek z grupą krwi. Quote Link to post Share on other sites
Shihan Posted June 23, 2011 Report Share Posted June 23, 2011 Jakie koszulki noszą żołnierze pod mundurem w panterce leśnej? Zwykłe bawełniane w kolorze zielonym. Są dostępne na allegro chyba za 15zł. Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted June 23, 2011 Report Share Posted June 23, 2011 Albo stalowe w marynarce ;) Chociaż, w tej chwili to większość już ma ciemno granatowe. Quote Link to post Share on other sites
TmCR Posted July 15, 2011 Report Share Posted July 15, 2011 Zgodnie z przepisami mundurowymi, w kraju nie można nosić naszywek z grupą krwi. Jednak przed misją nawet apelowano, żeby wyposażyć się w takową naszywkę/napis w widocznym miejscu. Ale jeśli chodzi już o naszywkę, to przeważnie naszywana jest na klapie (prawy rękaw- górna kieszeń= przeciwna do tej z emblematem jw./chustą ). No ale oczywiście zależy to wszystko od przełożonego, bo tak jak kol. Soman napisał prawo zakazuje (ale jak widać na jednostkach, to prawo dość często jest łamane i nie tylko to, ale już mniejsza o to). Quote Link to post Share on other sites
Pinochet88 Posted July 24, 2011 Report Share Posted July 24, 2011 A propos naszywek doszukałem się zdjęcia z ciekawym oznaczeniem Grupy krwi Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted July 27, 2011 Report Share Posted July 27, 2011 Chodzi ci o hauer czy o pacha na ramieniu? Chłopaki są w psychostanie, strzelają do nich, sekundy traktują o życiu, więc w ramach zabezpieczeń robią sobie duże i wyraźne oznaczenia. A, że lanserskie to pewnie dlatego, że od hamburgerów podpatrzyli :D Quote Link to post Share on other sites
Pinochet88 Posted July 27, 2011 Report Share Posted July 27, 2011 Chodziło mi o hełm. Też mi się wydaję, że od Jankesów podpatrzone, PC też amerykański :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts