Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Granaty 40 HE Madbull i Classic Army

Recommended Posts

• Replies 134
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

I mała poprawka do poprzedniego postu - jeśli masz adapter to nie regulujesz sprężenia tzn. psi - pokrętłem regulujesz ile gazu ma być w końcówce - dasz na max`a to zawór od patronu będzie ma max`a otwarty i nie wpłynie to na moc. Co prawda jak nabijesz granat pojemnością ok 200. To nie nabijesz go do końca.

Poprawcie jeśli się mylę.

• 2 weeks later...

O zdziwilibyście się, porządznie nabity CO2 granat potrafi nieżle przeczesać krzaki.(...)

Fence - dokładnie. Ja raz granatem ubiłem 4 osoby na raz, w tym jednego swojego ;)

To się zdziwiłem. Pare miesięcy temu kupiłem granat MadBull'a HP na 108kul, ale do niedwana z niego nie strzelałem (...).

Gdy nabiłem go gazem od zaplaniczki (izobutan) i wsadziłem doń 24 kule - zasięg był masakryczny, może jakieś 10 metrów po paraboli.

Nabiłem go green gazem przy takiej samej ilości kul - efekt ten sam.

Czy ktoś może wie lub ma pomysł "o co chodzi", bo na podstawie wyżej przytoczonych postów watpie, aby to było normalne?

Edited by dark_griph
  • 4 weeks later...

Witam,

mogą być różne przyczyny:-)

O-ring na stożku źle osadzony, bądź zbutwiały.

Dolny zawór [lub górny - lekko go odkręć i ponownie dokręć] źle przepuszcza gaz przy nabijaniu [iglica blokuje] - uszczelnij taśmą teflonową [koszt ok 2zł]. Co ciekawe jak blokuje to nie słychać czy widać tego. Gaz po prostu nie ulotni się na boki.

Źle nabijasz może granaty? Jest o-ring na górnym zaworze? Butla była pełna? Czy 50% [przy połowie są takie jaja czasem]. Możesz [jak masz zawór od beretty m9 KJW to zmień i sprawdź].

Przy nabijaniu sprawdź, czy spłonka jest idealnie na równi z dolnym korpusem.

Sprawdź kulki i je przesmaruj.

Jakby co wal na PW - nawet jak sam znajdziesz rozwiązanie to napisz do mnie - wstawię do poradnika.

Pozdrawiam

• 1 month later...

Niestety, przy którymś z kolei rozbieraniu granatu Madbull 204HP wyskoczyła mi kulka (jedna z czterech) no i tyle ją widziano, czy ktoś z Was oriętuje się skąd można wziąc zamiennik? podobno od łożysk nie pasują, proszę o pomoc.

Edited by Duscann
  • 4 weeks later...

Niestety, przy którymś z kolei rozbieraniu granatu Madbull 204HP wyskoczyła mi kulka (jedna z czterech) no i tyle ją widziano, czy ktoś z Was oriętuje się skąd można wziąc zamiennik? podobno od łożysk nie pasują, proszę o pomoc.

Przeczytaj caly watek - ktos juz o to pytal :)

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Mam male pytanie odnosnie uzywanych kulek z granatami.

Mianowicie... mam(prawie, ale jednak juz w drodze do mnie ;) ) granaty MadBull`a na 204 kulki i chcialbym sie dowiedziec jakie kulki najlepiej(glownie chodzi o gramature) uzywac do tych granatow. Dodam tylko, ze napedzane beda CO2.

Z gory dzieki za odpowiedzi.

PS: Prosze tylko o odpowiedz ludzi, ktorzy wiedza co mowia a nie tych co sie domyslaja bo domyslac to i ja sie moge ;)

• 5 weeks later...

Mam male pytanie odnosnie uzywanych kulek z granatami.

Mianowicie... mam(prawie, ale jednak juz w drodze do mnie ;) ) granaty MadBull`a na 204 kulki i chcialbym sie dowiedziec jakie kulki najlepiej(glownie chodzi o gramature) uzywac do tych granatow. Dodam tylko, ze napedzane beda CO2.

Z gory dzieki za odpowiedzi.

PS: Prosze tylko o odpowiedz ludzi, ktorzy wiedza co mowia a nie tych co sie domyslaja bo domyslac to i ja sie moge ;)

Mam 4 granaty Mad Bulla. Jeden na 204 kulki i trzy po 24 k. Z krótkiego doświadczenia wiem, że najlepiej kupić najtańsze kulki 0,2 ( najtańsze to nie znaczy na odpuście ze straganu ;-) tylko powiedzmy Pestki). Jakość wykonania nie ma tu większego znaczenia (nie ma lufy precyzyjnej :lol: ). A przy cięższych kulkach siada zasięg (który i tak nie jest za duży :cry: )

P.S.

Swego czasu kolega strzelał kulkami 0,12 ale po pierwsze są zbyt podatne na podmuch a po drugie mają tendencję do odbijania się od byle listka.

• 4 weeks later...

Mam takie cudo i mam granat Madbull'a HP na 108 kulek. Oba są prawie identyczne ("bardzo prawie") i prawie wszystkie części są wymienne.

Oba granaty różnią się elementem odpowiedzialnym za uwalnianie gazu ze zbiorniczka. W MB jego stożek (miejsce, gdzie znajduje się o-ring) ma średnicę ok. 5 mm i wchodzi w specjalną cześć w zbiorniczku, a w PA stożek z o-ring'iem ma średnicę ok. 10 mm i wchodzi bezpośrednio do zbiorniczka. Co za tym idzie, zbiorniczek w PA nie posiada gwnitu wewnętrznego (...). Kolejną różnicą jest spłonka - w MB jest ona płaska, równa z dnem łuski, natomiast w PA ma ona małe wyfrezowane wgłębienie. Pozatym jestem przekonany, iż MB został wykonany z twardszych materiałów.

Jak będę mieć chwilę, to zrobię i wstawię je tu.

Przy okazji - czy ktoś mółby mi łopatologicznie wyjaśnić, jak powinno się ładować granaty za pomocą adaptera CO2? Wydaje mi się, że je źle ładuję, ponieważ zasięg mojego granatu MB na 108 kulek nabitego kulkami do 2/3, jest dość niski, "na oko" 15 metrów w lini prostej. Czy może ja za dużo wymagam, albo niska temperatura (ok. 0*C) ma na to jakiś wpływ?

Kupiłem sobie niedawno jeden granat pro-arms na próbę (ten na 132 kulki ). Po pierwszej strzelance mam takie oto spostrzeżenia. Można go ładować CO2 tyle tylko, że do jakiś 300psi, powyżej jest problem z wciśnięciem spustu ( przynajmniej w moim Blooperze). Dla porównania MB HP na 204 kulki nabijam 600psi i mam wrażenie że jeszcze mógłbym trochę go nabić. Oring który przytrzymuje kulki nie spełnia swojego zadania (jak przenosiłem granat w ładownicy to wyleciały wszystkie kulki). Po pierwszych dwóch wystrzałach rozebrałem go żeby przesmarować i okazało się że oring uszczelniający zawór jest rozerwany ( o dziwo dalej trzyma szczelność). Podsumowując jest to replika MB strzelająca przeciętnie ale za przyzwoitą cenę. Podejrzewam że będzie sprawował się lepiej niż granaty CA a kosztuję sporo taniej. Po drobnych modyfikacjach będzie to chyba przyzwoity granat. Tak na marginesie ja jednak wolę MB (głównie z powodu możliwości nabicia go 600psi) ale wiadomo cena robi swoje i pewnie kupię jeszcze jeden. ;-)

dark_griph napisał:

"Przy okazji - czy ktoś mółby mi łopatologicznie wyjaśnić, jak powinno się ładować granaty za pomocą adaptera CO2? Wydaje mi się, że je źle ładuję, ponieważ zasięg mojego granatu MB na 108 kulek nabitego kulkami do 2/3, jest dość niski, "na oko" 15 metrów w lini prostej. Czy może ja za dużo wymagam, albo niska temperatura (ok. 0*C) ma na to jakiś wpływ?"

Pierwsza sprawa jakim ciśnieniem go ładujesz , a po drugie czy próbowałeś przekręcić pokrętło żeby podnieść ciśnienie (czym mocniej wkręcone tym wyższe ciśnienie- tylko nie przesadzaj)

Edited by jaro1

Na początku muszę podziękować wszystkim za pomoc. W końcu mój granat strzela tak, jak powinien.

Zgodnie z obietnicą zamieszczam zdjęcia replik 40 mm granatów MadBull'a i Pro Arms'a. Na pierwszym zdjęciu pokazane są oba granaty położone obok siebie. Można zauważyć, iż łuska w granacie PA jest jakby "fabrycznie porysowana", a MB nosi jedynie ślady użytkowania.

01vb6.th.jpg

(…)Można go ładować CO2 tyle tylko, że do jakiś 300psi, powyżej jest problem z wciśnięciem spustu ( przynajmniej w moim Blooperze). (…)

Ja takiego problemu nie uświadczyłem, ale używam innego „blooper’a”. Jakkolwiek wydaje mi się, iż znam przyczynę tego problemu. W granatach PA spłonka ma niewielkie wcięcie, a w MB jest ona na równi z dnem łuski, co widać na poniższym zdjęciu. Przez to „patyk” wciskający spłonkę musi pokonać dłuższa drogę – przypuszczam, że w tym tkwi problem, ale głowy nie dam.

02un2.th.jpg

Przypuszczam, iż Pro Arms jest tanią podróbką Mad Bull’a, ponieważ różnice w konstrukcji obu replik nie są duże. Jakkolwiek sprężyny w MB są twardsze, całość jest staranniej wykonana (przykład: łuski na zdjęciu powyżej). Największą zauważalną różnica jest zawór główny: w MB składa się on z dwóch różnych części, natomiast w PA z jednej (co widać poniżej). Myślę, że gdyby nie było potrzeby użycia aż dwóch części, to MB by nie marnował pieniędzy na ich produkcję. Jakkolwiek, to tylko moje domysły. Gdy będę mieć więcej czasu, to podmienię zaworek w MB (na ten z PA) i zobaczę jak działa w stosunku do oryginalnej konfiguracji. Przy okazji – pomiędzy obiema replikami granatów da się wymienić prawie wszystkie części, które są prawie identyczne. Jedynie zaworu głównego z MB wraz z częścią zwężającą zbiornik, doń wkręcaną, nie da się wsadzić do PA. Wynika to z braku odpowiedniego gwintu wewnątrz zbiorniczka w PA. Łatwiej będzie to zrozumieć patrząc na poniższe zdjęcie.

03ah9.th.jpg

(...)Oring który przytrzymuje kulki nie spełnia swojego zadania (jak przenosiłem granat w ładownicy to wyleciały wszystkie kulki).(...)

Ja tego problemu nie mam. Możliwe, że czynnikiem wpływającym na niską cenę PA jest brak kontroli jakości. Przez to, tak jak we wczesnych AEG'ach Cymy, jedna replika strzela prawie dobrze, a druga jest zepsuta od początku.

a jak sprawuje sie podczas strzelanek? chodzi mi o PA.

Mój granat PA, podobnie jak kolegi Jaro1, nie działa tak dobrze, jak MB. Jeżeli spróbuję nabić go ciśnieniem wyższym niż około 400 psi, to zawór służący do napełniania nie wytrzymuje i puszcza gaz. Spowodowane jest to wadliwą i zbyt miękką sprężynkę oraz kiepską uszczelką, co ukazne jest na poniższym zdjęciu (PA na górze, MB niżej).

04ph3.th.jpg

Obiektywną opinię o obu replikach ciężko by mi było wystawić, ponieważ za krótko ich używam i dysponuję jedynie po jednym eglęplarzu każdego z omawianych modeli. Opierając się na moich wcześniejszych doświadczeniach z "tanimi replkami" oraz na wrażeniach kolegi Jaro1 zaryzykuję stwierdzenie, iż i w tym przypadku "chinol jest chinolem i cudu nie będzie".

Edited by dark_griph

W ramach małego sprostowania. Zawór dwu częściowy MB jest charakterystyczny tylko dla granatów HP, pozostałe granaty MB mają dokładnie takie same zawory jak PA (mam trzy Stingery MB). Z tego co widzę na zdjęciach na SpecShopie granaty PA na 132bb i 66bb są tej samej wielkości, więc jest szansa, że pojemnik na gaz jest takiej samej wielkość co oznacza, że będzie miał większy zasięg. Jak kupię to porównam oba granaty PA i wtedy coś jeszcze skrobnę na forum.

Jeżeli ładujecie gazem CO2 a granat jest również na Redgaz to polecam

MAPP

Info - http://www.hse.gov.uk/research/hsl_pdf/2006/hsl06121.pdf

http://www.allegro.pl/item317872494_butla_...a_mapp_gas.html

W sklepie u nas w mieście jest po 70zł na allegro widzę dużo taniej.

Ciśnienie robocze ma prawie jeszcze raz większe niż propan. Socom to wytrzymał :F

Edited by Marcinek83
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...

Granatu DF nie mam ale raczej nie naładujesz go CO2 na MAX-a więc zasięg jego oceniam na góra 10m. Co do chmury dymu. Zależy czym nabijesz granat, jeżeli gg to dym będzie, przy samym CO2 dymu nie ma ( po prostu co2 jest bezbarwny a w gg jest domieszka silikonu)

mam takie glupie pytanie... czy granat madbulla na 204 kulki nie bedzie wystawal z lufy krotkiego m203?

Nie będzie wystawał i jest jeszcze spory zapas w lufie. Wiem bo mam taka kombinacje :)

• 3 weeks later...