dembek90 Posted May 8, 2007 Report Share Posted May 8, 2007 (edited) Witam wszystkich :killer: Mam pytanko które z wyżej wymienionych lepiej sie sprawdza. No i moze kilka opini od posiadających owe kamizelki. Która wedłóg was jest "lepsza"? :uśmiech:Może Plusy i Minusy... ps. buttpack podczepia sie do ringów kamizelki czy do pasa? :poddanie: Edited May 8, 2007 by dembek90 Quote Link to post Share on other sites
Imashel Posted May 8, 2007 Report Share Posted May 8, 2007 Zacznę od końca, wydaje mi się, że buttpack doczepia się i do pasa za pomocą klipsów Alice i do ringów za pomocą pasków. Piszę "wydaje mi się" bo sam nie używam. TLBV jest chyba wygodniejsza, bo ładownice naszyte są pod kątem i ułatwia to wyciąganie magazynków. Poza tym nie wiem jak w TLBV, ale ITLBV jest oparta na siatce, co zwiększa przewiewność konstrukcji. Więc może wybierzesz ITLBV? ;) Ja mojej ITLBV używam wraz z MP5 i całość się sprawdza. Magi od niemieckiego pistoletu maszynowego,mimo iż zdawałoby się tak różne od M4, jednak wchodzą na tej samej zasadzie (do górnych ładownic po 2, do niższych po 1 szt.), a używanie jest komfortowe. Myślę, że jest to całkiem znośne, choć może w dobie modułowych kamizelek nieco archaiczne oporządzenie, jednak jest wygodne, względnie tanie (ja używaną kupiłem w stanie "dobry+" za 100 zł u Bosskiego na allegro), wytrzymałe (przynajmniej jeśli chodzi o wersje kontraktowe), a i do pasa można zawsze doczepić co nieco. Mówiąc krótko, jeśli nie czujesz potrzeby zmiany konfiguracji oporządzenia, tak jak pozwalają na to modułowe konstrukcje, to myślę, że możesz się skusić. Ja się nie zawiodłem. Pozdrawiam ;-) Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted May 8, 2007 Report Share Posted May 8, 2007 A mnie się zawsze wydawało, że ITLBV jest oparta na materiałowej bazie, a ELBV na siatce i "skośnych" ładownicach. Generalnie ta druga wydaje sie być lepsza. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted May 8, 2007 Report Share Posted May 8, 2007 ITLBV = LBV = LBV-88 = TLBV czyli ta z panelami z nylonu LBV-E = ELBV to ta z siatką. Quote Link to post Share on other sites
Yuber Posted May 9, 2007 Report Share Posted May 9, 2007 LBVka ma skośnie ustawione ładownice (część ludzi uważa, że to plus- lecz to nie ja :D ) natomiast TLBVka ma pionowo ustawione ładownice co mnie osobiście bardziej odpowiada. Oczywiście również bardziej odpowiada mi materiał zamiast siatki (co sprawia iż kamizela wygląda na mocniejszą- czy tak jest jeszcze nie byłem w stanie ocenić). Ja wybrałem pionowe łądownice i materiał- ale to chyba rzeczy bardziej gustu niż powiedzenia co jest lepsze co gorsze... dość podobne produkty. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 9, 2007 Report Share Posted May 9, 2007 LBVka ma skośnie ustawione ładownice (część ludzi uważa, że to plus- lecz to nie ja :D ) natomiast TLBVka ma pionowo ustawione ładownice co mnie osobiście bardziej odpowiada.LBV i TLBV to jesdno i to samo.LBV - proste ładownice, na materiale ELBV - skośne ładownice, na siatce Oczywiście również bardziej odpowiada mi materiał zamiast siatki (co sprawia iż kamizela wygląda na mocniejszą- czy tak jest jeszcze nie byłem w stanie ocenić).Ale jest nieprzewiewna. Ja wybrałem pionowe łądownice i materiał- ale to chyba rzeczy bardziej gustu niż powiedzenia co jest lepsze co gorsze... dość podobne produkty.Ta, pewnie dlatego po paru latach użytkowania armia stwierdziła, że trzeba LBVkę poprawić i wprowadziła Enhaced-LBV. Ja mojej ITLBV używam wraz z MP5 i całość się sprawdza. Magi od niemieckiego pistoletu maszynowego,mimo iż zdawałoby się tak różne od M4, jednak wchodzą na tej samej zasadzie (do górnych ładownic po 2, do niższych po 1 szt.), Do górnych spokojnie wchodzą 3. Do dolnych da się włożyć 2, ale wtedy może być problem z zapięciem kieszeni. Quote Link to post Share on other sites
Imashel Posted May 9, 2007 Report Share Posted May 9, 2007 (edited) Do górnych spokojnie wchodzą 3. Do dolnych da się włożyć 2, ale wtedy może być problem z zapięciem kieszeni. Wchodzą, ale u mnie na tyle ciężko (nawet do górnych), że noszę je tak, jak napisałem wcześniej. Poza tym racja, pokręciłem nazwy, ELBV to faktycznie ta z siateczką, sorka. Więcej informacji o oporządzeniu autor tematu może zdobyć tu: http://www.recon.net.pl/equip/iifs/iifs.php Edited May 9, 2007 by Imashel Quote Link to post Share on other sites
kaczor Posted May 9, 2007 Report Share Posted May 9, 2007 Do niedawna byłem posiadaczem ELBV i jest to chyba najlepsza kamizelka oporządzeniowa jaką nosiłem ( w zasadzie to jedyna :roll: tzn. jedyna moja ale nosic nosiłem kilka ). Wiem napewno jedno że dla kogoś wysokiego (takiego jak ja) lepsza jest ELBV, bo przy zwykłej LBV'ce wyciągając magazynki można sie samemu nieźle pier...... (przynajmniej takie moje zdanie). Kamizelke polecam jak najbardziej. Quote Link to post Share on other sites
Yuber Posted May 10, 2007 Report Share Posted May 10, 2007 Każdy nosi to co dla niego jest najwygodniejsze, ja oceniam pionowe ładownice na bardziej wygodne- stąd moja ocena. Co do siatki to sądzę, że przy charakterystyce moich "manewrów" (czyt. spotkań airsoftowych) poszła by w pierony i dlatego wolę materiał. I tak na boku- nie zawsze to co nowsze jest lepsze :> Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted May 10, 2007 Report Share Posted May 10, 2007 Co do siatki to sądzę, że przy charakterystyce moich "manewrów" (czyt. spotkań airsoftowych) poszła by w pierony i dlatego wolę materiał. To rzeczywiście muszą mieć ekstremalny charakter, bo ja nidy nie widziałem jak ktoś porwałby taką siatę, a nawet na używkach z ARMY rzadko się zdarzają jakieś poważne uszkodzenia siatki :). Quote Link to post Share on other sites
Yuber Posted May 10, 2007 Report Share Posted May 10, 2007 No wiesz... skoro już o OT mowa :P to przekonać Ciebie może ponad 90min. czołgania? :P I to praktycznie (bądź w większości) co spotkanie :) ale takie są właśnie u nas strzelanki. Sor za OT :) Quote Link to post Share on other sites
kawerna Posted May 10, 2007 Report Share Posted May 10, 2007 to chyba nie strzelanki a czołganki * :) ---------- * ale to już pojęcie z zakresu architektury i sztuki :) Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted May 10, 2007 Report Share Posted May 10, 2007 No wiesz... skoro już o OT mowa icon_razz.gif to przekonać Ciebie może ponad 90min. czołgania? icon_razz.gif I to praktycznie (bądź w większości) co spotkanie icon_smile.gif ale takie są właśnie u nas strzelanki. To prędzej Ci puści pierwsza lepsza kopia niż ta siatka. Nie od dzis korzysta się z gearu na siatce i akurat nie slyszałem negatywnych opinii o jego wytrzymałości. A to nie tylko Amerykanie, ale i Brytole chociażby z tego korzystają. Quote Link to post Share on other sites
kaczor Posted May 10, 2007 Report Share Posted May 10, 2007 Ja z moją kamizelką wyprawiałem różne rzeczy :roll:, i nie dałem rady owej siatki rozpier..... :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
Dinus_ Posted May 27, 2007 Report Share Posted May 27, 2007 (edited) Witam. Czy to jest ELBV? http://www.sklep.vest.pl/product_info.php?...products_id=409 czy zwykła LBV ? A i czy w tych ładownicach zmieszczą się magi do Ak ? (na pewno tak ale jeak tam z ilością ) Edited May 27, 2007 by Dinus_ Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted May 27, 2007 Report Share Posted May 27, 2007 To jest KOPIA ELBV. co do magów do AK to na forum dużo o tym było. Z tego co pamiętam do podwójnych jeden mag do AK wchodził. Quote Link to post Share on other sites
Samuraj Jack Posted May 27, 2007 Report Share Posted May 27, 2007 Kopia odpada. Nie dosc, ze drozsza niz oryginał, to jeszcze shit. Miałem i po 4 miesiacach szyłem. Począwszy od Ładownic skonczywszy na paskach. :wink: Quote Link to post Share on other sites
mig Posted May 29, 2007 Report Share Posted May 29, 2007 Dodam, że oryginalne ELBV można dostać na allegro o 10-20 złotych taniej niż te miltecowskie kopie ;) Na przykład tu: http://www.allegro.pl/item200325381_kamize...ontraktowa.html Quote Link to post Share on other sites
Samuraj Jack Posted May 29, 2007 Report Share Posted May 29, 2007 A tu mamy za śmieszne pieniądze: http://www.allegro.pl/item196377944_kamize...bv_us_army.html Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted May 29, 2007 Report Share Posted May 29, 2007 Ale to już nie ELBV. Quote Link to post Share on other sites
chrzanu Posted May 29, 2007 Report Share Posted May 29, 2007 mi się udało kupić na allegro elbv za 60 zł ;] Quote Link to post Share on other sites
19SzczureK90 Posted July 1, 2007 Report Share Posted July 1, 2007 Wracając do ELBV (skośne ładownice) Ile magazynków z eMki zmieści sie w dużych ładownicach (duże i małe magi) i czy w mniejszych by sie zmieściły małe magi z eMki ofc :] Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted July 1, 2007 Report Share Posted July 1, 2007 Czyżby 6? I o których mniejszych mówisz? Jeśli o tych na granaty ręczne, to nie wejdą tam żadne magi do M'ki. Quote Link to post Share on other sites
lukasz Posted July 2, 2007 Report Share Posted July 2, 2007 (edited) 6 ?? tylko jakich, długich czy krótkich magów ?? :] Edited July 2, 2007 by lukasz Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted July 2, 2007 Report Share Posted July 2, 2007 A co za różnica? Krótkie po prostu trudniej wyciągać. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts