HeeL Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 (edited) A o co dokładnie pytasz? Z tego co wiem to trzypunktowe. Chyba, że pytasz o coś innego. Edited February 3, 2012 by HeeL Quote Link to post Share on other sites
Krave Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 Chodzi mi o firmy i konkretne modele. Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted February 4, 2012 Report Share Posted February 4, 2012 Np. mamba sling od Spec-Ops. Quote Link to post Share on other sites
HeeL Posted February 28, 2012 Report Share Posted February 28, 2012 Czy "zwykły" marine może na gumie gogli wypisać markerem grupę krwi? Dokładne miejsce (na boku czy z tyłu) nie ma chyba większego znaczenia? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted March 2, 2012 Report Share Posted March 2, 2012 Jak chce to sobie może wypisać nawet na czole. Quote Link to post Share on other sites
Helgaszwaben Posted March 29, 2012 Report Share Posted March 29, 2012 Jaka maska przeciwgazowa nadaje się do reko Fallujah w 2004r. Na pewno M40 ale czy coś jeszcze? Quote Link to post Share on other sites
Then Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 Jak grunci to tylko M40. Quote Link to post Share on other sites
Helgaszwaben Posted March 31, 2012 Report Share Posted March 31, 2012 Dzięki o to mi chodziło. Quote Link to post Share on other sites
Wargator Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 Witam, czy w FR/MSOB coś się zmieniło jeśli chodzi o CIRAS'a i został czymś zastąpiony czy nadal jest to "podstawowa" kamizelka(z płytami bal.)? Wiem, że swego czasu był projekt MTV ale chyba się z tego wycofano? Czy zakładanie zamiast zwykłej bluzy mundurowej, Combat Shirt pod kamizelkę jest czymś uwarunkowany czy ta decyzja należy do żołnierza? Dla jasności przeczytałem cały temat i może przeoczyłem, ale zapytam, czy FR/MSOB używa multicam/camogrom czy tylko marpat? Z góry dzięki! Quote Link to post Share on other sites
Krave Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 FR/MSOB? To dwie zupełnie inne rzeczy. Force Recon został rozwiązany. Z częśći operatorów FR utworzono 1 i 2 MSOB, podlegające MARSOC. Z kolei reszta udała się chyba do Reconnaissance Batalions. czy w FR/MSOB coś się zmieniło jeśli chodzi o CIRAS'a i został czymś zastąpiony czy nadal jest to "podstawowa" kamizelka(z płytami bal.)? Recon Bat. używają FSBE II, w tym CIRAS LAND w Coyote Brown. MARSOC obecnie przerzuca się na SFLCS, kamizelki Eagle MBAV w MJK Wiem, że swego czasu był projekt MTV ale chyba się z tego wycofano? MTV były są za ciężkie, grunty latają w Eagle SPC. Czy zakładanie zamiast zwykłej bluzy mundurowej, Combat Shirt pod kamizelkę jest czymś uwarunkowany czy ta decyzja należy do żołnierza? Combat shirt o który ci chodzi to komplet FROG, który wyparł MCCUU w A-stanie. Teraz na zdjęciach widzać tylko FROG. Dla jasności przeczytałem cały temat i może przeoczyłem, ale zapytam, czy FR/MSOB używa multicam/camogrom czy tylko marpat? Recon Bat. i MARSOC latają w marpatach. Było zdjęcie paru gości z MARSOC w multicam, ale to raczej nie przydziałowe. Ostatnio, gdy MARSOC współdziała z ANA i/lub specjalsami, w użytku jest BDU Woodland. Quote Link to post Share on other sites
Wargator Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 Stąd właśnie ten slash, którego użyłem bo słyszałem, że z FR m.in. powstało MSOB. Czyli jeśli dobrze rozumiem, CIRAS jest nadal aktualny, więc chcąc się wzorować można śmiało go brać. Czy są dostępne repliki tych kamizelek SFLCS i MBAV? Jeśli tak, to może wiesz gdzie je można dostać?(źródło które polecasz :icon_razz2: ) FROG powiadasz, czy to oznacza, że dzisiaj aktualnym mundurem dla ww. jednostek USMC jest właśnie FROG a nie MARPAT czy to tylko w Afganie taki ewenement, a generalnie nadal obowiązuje MARPAT? Chciałbym zainwestować w miarę aktualne wyposażenie/umundurowanie(kontrakt, repliki) a widzę, że to co myślałem że jest aktualne przestaje być aktualne :icon_razz2: Dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź! Quote Link to post Share on other sites
Krave Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 Chcesz się wzorować na MSOB? Na Recon? Gruntów? Bo nie wiem. SFLCS to nie kamizelka, to system oporządzenia w skład którego wchodzi między innymi kamizelka MBAV ( kopia to np. Flyye plate carrier with cummerbound, kolor khaki ) MARPAT to nie mundur, a kamuflaż. FROGi są w kamuflażu MARPAT. Quote Link to post Share on other sites
Wargator Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 (edited) Ok, to uściślę, żebyśmy się porozumieli bo coś namotałem. Tak jak pisałem w pierwszym poście, chciałem na FR ale skoro FR jako takie już nie istnieje to na odpowiednik FR czyli Recon Batallion, jeśli dobrze zrozumiałem. Miałem na myśli MCCUU, wiadomo, że Marpat to kamuflaż :icon_lol: Więc, FROG wyparł MCCUU tylko w Afganie, ale generalnie MCCUU nadal obowiązuje? Edited August 1, 2012 by Wargator Quote Link to post Share on other sites
Krave Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 Tak jak pisałem w pierwszym poście, chciałem na FR ale skoro FR jako takie już nie istnieje to na odpowiednik FR czyli Recon Batallion, jeśli dobrze zrozumiałem. Force Recon wykonywał zadania zwiadu i akcji bezpośrednich. Ciężko o odpowiednik, bo zadania zostały podzielone między Recon Battalions, a MARSOC. Proponuję ci trochę poszukać w necie na ten temat i dowiedzieć się po co istnieją te formacje. Więc, FROG wyparł MCCUU tylko w Afganie, ale generalnie MCCUU nadal obowiązuje? Generalnie, jak cię Afgan nie interesuje, to obejrzyj fotki z treningów. Quote Link to post Share on other sites
Wargator Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 Dzięki wielkie za pomoc. Zostanę przy CIRASie i upoluje może FROGA, a jak nie to MCCUU i też będzie super :icon_razz2: Quote Link to post Share on other sites
Krave Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 Komplet FROG chodzi zwykle po 250 wzwyż na Allegro. Quote Link to post Share on other sites
Wargator Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 Niby repliki są po około 150zł(ebay, helikon w PL) ale widziałem też że dużo tańsze są na ebayu te w marpacie desert, od ok. 25$ za bluzę. 250zł za komplet FROG to nawet byłaby niezła cena, zważywszy na to, że komplet MCCUU za mniej niż 150zł trudno trafić, więc różnica nie byłaby taka duża, tyle że FROG na allegro to raczej 350-400zł :) Quote Link to post Share on other sites
Krave Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 Zależy jak będziesz polował. Ja wyrwałem za jakieś 270. Quote Link to post Share on other sites
Wargator Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 No to ładnie, może też mi się trafi. Ostatnie pytanie, ale złożone :) MTV zostały wycofane, a co z RAV(trafiłem na taką kamizelka Pantaca na Redwolfie), używa jej USMC? Quote Link to post Share on other sites
Krave Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 Nie, widziałeś kiedykolwiek zdjęcie USMC? Quote Link to post Share on other sites
Wargator Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 Widziałem widziałem, nie raz. Z grubsza wiem z czego korzystają, lecz RAV jest na tyle wizualnie podobny(a nie mogę o dziwo znaleźć w necie szczegółowych informacji) do CIRASa więc myślałem, że jest to może jakaś wersja bliźniacza, rozwojowa etc. Quote Link to post Share on other sites
Krave Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 Będziesz robił stylizację? Quote Link to post Share on other sites
Wargator Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 Rozwiń myśl Quote Link to post Share on other sites
Krave Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 Rozwiń myśl Zadałem bardzo proste pytanie Quote Link to post Share on other sites
Wargator Posted August 1, 2012 Report Share Posted August 1, 2012 Którego nie zrozumiałem, więc zamiast nabijać sobie posty możesz mi wyjaśnić co masz na myśli, bo nie wiem ctzn robić stylizację. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts