_BuLa_ Posted August 31, 2007 Report Share Posted August 31, 2007 Witam, Chciałem się doradzić drogich maniaków czy okulary SPECS (Special Protective Eyewear Cylindrical System) są godne uwagi tzn. jak z ich wytrzymałością i podatnością na parowanie. Potrzebuje kupić okulary, a mam jakieś 100zł. Szczególnie zależy mi na opiniach osób które korzystają z tych okularów. Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted September 1, 2007 Report Share Posted September 1, 2007 Miałem cały komplecik. Bardzo dobre okularki, w zasadzie w ogóle mi nie parowały. Wymieniłem na ESS ICE bo miałem możliwość zrobić to za free, ale tak to bym ich nie wymienił. Wytrzymują chyba każdą giwerkę, ja nie miałem śladu po 420 fps. Quote Link to post Share on other sites
_BuLa_ Posted September 2, 2007 Author Report Share Posted September 2, 2007 (edited) Dzięki za rade. Coraz bardziej jestem przekonany do ich zakupu, czytając wypowiedzi na zagranicznych forach i twoją. Edited September 2, 2007 by _BuLa_ Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted September 2, 2007 Report Share Posted September 2, 2007 Jeśli masz dostęp do kompletu (pudełko, dwie szyby, dwa rodzaje zauszników) w cenie poniżej 100zł to nie ma co się zadtanawiać, jeśli drożej to pomyślałbym już o ESS ICE. Quote Link to post Share on other sites
_BuLa_ Posted September 2, 2007 Author Report Share Posted September 2, 2007 Mam do kupna za 99zł + przesyłka. Wiec posłucham twojej rady i zamawiam. Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted September 2, 2007 Report Share Posted September 2, 2007 Byle komplet ;-) Quote Link to post Share on other sites
jahu Posted July 12, 2008 Report Share Posted July 12, 2008 Mam jeszcze pytanie - a co z ergonomia - jak ma sie ich kształt do facjaty - tzn czy przylegają dobrze i jak to jest po bokach z przyleganiem i osłanianiem oczu bo tak na zdjeciach to wyglada mi to podejrzanie Mam dylemat: http://www.allegro.pl/item392149699_okular...ki_59_pln_.html czy moze jednak polecane przez wielu i-vo: http://allegro.pl/item397004313_uvex_i_vo_...ej_okazja_.html Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted July 12, 2008 Report Share Posted July 12, 2008 Jahu przyleganie zależy od kształtu pyszczka więc przez forum nikt ci nie doradzi. Jak ktoś napisze, że przylegają świetnie to ... zresztą sam rozumiesz. Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted July 12, 2008 Report Share Posted July 12, 2008 SPECS w tej cenie? Bierz i się nawet nie zastanawiaj. Po małej przeróbce z użyciem dołączonego do zestawu paska i ściągacza dostępnego w każdej pasmanterii trzymają się twarzy porównywalnie z goglami. No i są pancerne. Według producenta wytrzymują ostrzał ze stalowej kulki kal. 12 (chyba;p) wystrzelonej z prędkością 650 fps. Osobiście używałem zarówno i-vo jak i SPECSów. SPECS zapewniają nieporównywalnie większy komfort psychiczny. A i-vo? Toż to ledwo szybka o wytrzymałości klasy F. Jakieś 500 fps z pewnością wytrzyma, ale wiadomo - wypadki się zdarzają, a debili nie sieją. No a ponadto na ochronie oczu nie warto oszczędzać. Jednak na te SPECSy jakaś promocja chyba jest.;] http://www.olive-drab.com/od_soldiers_gear_eyewear_specs.php Więcej informacji o SPECSach. EDIT: W kwestii regulacji i przylegania - SPECS posiadają regulowane zarówno zauszniki (długość i kąt nachylenia) oraz noski (większy/mniejszy kąt pomiędzy nimi). W i-vo regulowane są jedynie zauszniki. Tak więc z przyleganiem nie ma tutaj specjalnego problemu Quote Link to post Share on other sites
jahu Posted July 12, 2008 Report Share Posted July 12, 2008 Z tym przyleganiem to też może źle sie wyraziłem - bo interesue mnie to też jakie one są w praktyce szerokie po bokach - tzn czy patrzac na profil użytkownika powierzchnia twarzy wokół oczu też jest dobrze osłonięta - bo na zdjęciach to mi to tak średni wygląda Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted July 12, 2008 Report Share Posted July 12, 2008 Ja swoje wyregulowałem i przylegają wyśmienicie. Ale jak mówi Wukasz, przyleganie to sprawa indywidualna. Z kolei US Army twierdzi, że The SPECS are designed to accommodate the 5th percentile female to the 95th percentile male in two sizes, regular and large. Więc decyduj sam. U mnie w i-vo szpary po bokach były o wiele większe. Quote Link to post Share on other sites
Kuki71 Posted September 11, 2008 Report Share Posted September 11, 2008 Witam. Obecnie posiadam gogle Uvexy Ultrasonici i mam zamiar się przerzucić na właśnie specy i mam pytanie. Czy w/w okulary posiadają jakąś powłokę, która zapobiega parowaniu i czy parują? Z góry thx..... Quote Link to post Share on other sites
Spirit Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Kupiłem niedawno SPECSy, więc może podzielę się moim małym doświadczeniem: 1. Kwestia parowania. Nie wiem czy mają jakąś powłokę antifog, ale nawet jeśli lekko zajdą parą po "obrzeżach" (wiecie co mam na myśli? :P ), to i tak szybko para schodzi. Więc tragedii nie ma. 2. Wytrzymałość. Po postrzale z ponad 500 fps zostało mikroskopijne wgniecenie, z zewnątrz niewidoczne. Po strzale z tej samej repliki, na okularach G&G zostało małe pęknięcie (nie na wylot oczywiście). 3 Przyleganie. Co prawda, jak już wspominano, to kwestia bardzo "osobista", to z pewnością duża możliwość ustawiania okularków pozwoli na dostosowanie ich do swojej facjaty. Sam mam dość szkaradną mordę :P i miałem problem z dobraniem okularków, np. I-VO jakoś leżeć nie chciały. Ze specsami nie mam problemu. No i oczywiście na + trzeba zaliczyć to, że obecnie za 5 dyszek dostajemy: 2 szybki, 2 pary zauszników, pasek, no i lanserski pokrowiec :) . Czyli "full serwis" za śmieszne pieniądze. Od siebie polecam. Quote Link to post Share on other sites
Kuki71 Posted September 15, 2008 Report Share Posted September 15, 2008 A jak myślicie czy te okulary będą lepsze od Gogli Uvex Ultrasonic??? Quote Link to post Share on other sites
Spirit Posted September 15, 2008 Report Share Posted September 15, 2008 Kto co lubi. Niby Ultrasonic powinny wytrzymać strzał z większości replik, ale zawsze jest "ale". Specsy muszą wytrzymać każdą kulkę wystrzeloną z replik AS. Uvexy mogą "spasować" przy skrajnych fetyszach. Ja bym stawiał na SPECSy. Quote Link to post Share on other sites
Kuki71 Posted September 15, 2008 Report Share Posted September 15, 2008 Bo w Ultrasonicach zbiera się strasznie dużo potu wśrodku (Nie ma się gdzie podziać) Quote Link to post Share on other sites
Tiloren Posted July 31, 2013 Report Share Posted July 31, 2013 Kierując sie poradami innych kupiłem okulary specs od zielonejpantery - po przestrzelaniu z odległości 30cm z repliki 430 fps pojawiła sie wgniecenie które pod światłem dawało charakterystyczną pajęczynę. Można ich używać czy już zamawiać nową parę? Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted July 31, 2013 Report Share Posted July 31, 2013 Jeśli masz zapasowe oczy możesz je śmiało używać, jeśli nie to wymień na nowe. Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted August 2, 2013 Report Share Posted August 2, 2013 Ale Herezje tutaj czytam, wrzuć zdjęcie albo nie było sprawy. Ja swoich używam od 2 lat i nie raz dostały z bliskich odległości w szybkę i nie ma na nich żadnego śladu. Quote Link to post Share on other sites
Scharf Posted August 2, 2013 Report Share Posted August 2, 2013 Co herezje Vender ? strzelałem ostatnio do Specsów z 410 fpsów i widać było pęknięcia na szybce, jak opisuje kolega wyżej. Twój tekst "Zdjęcia albo nie było sprawy" jest śmieszny w przypadku tak ważnej sprawy jak ochrona oczu. Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted August 2, 2013 Report Share Posted August 2, 2013 (edited) No to nie wiem, ja mam swoje sprawdzone, nie raz oberwały z kilku metrów (z replik właśnie 400-450fps) i nic im nie jest, nie ma żadnych pęknięć, pajączków etc. Jeżeli to co piszecie to prawda to widzę, że szykuje mnie się wydatek spory. I bynajmniej nie jest mi do śmiechu prosząc o zdjęcia bo gdyby się okazało, że rzeczywiście specsy są takie liche to oznaczałoby to, że od 2 lat narażam swój wzrok. Edited August 2, 2013 by Vender Quote Link to post Share on other sites
OSKi-SNITF Posted February 1, 2016 Report Share Posted February 1, 2016 Co herezje Vender ? strzelałem ostatnio do Specsów z 410 fpsów i widać było pęknięcia na szybce, jak opisuje kolega wyżej. To ciekawe co piszesz. Biegałem w SPECSach bardzo długo i nie miałem z nimi problemów. Teraz rozglądam się za jakąś alternatywą i trafiłem na ten temat. po przeczytaniu twojego posta zrobiłem test. SPECS z lutego 1999(wg napisu na pudełku, szybka przezroczysta, 3x strzał z "przyłożenia" replika SWD AEG chronowany 530fps( na kulkach 0,20g) strzał oddany kulką 0,36g madbull Szybka minimalnie wklęsła w miejscu strzału, brak pęknięć, jednak miejsce w które trafiła kulka zniekształca teraz nieco obraz. Quote Link to post Share on other sites
WszystkoZajęte Posted February 2, 2016 Report Share Posted February 2, 2016 To ciekawe co piszesz. Biegałem w SPECSach bardzo długo i nie miałem z nimi problemów. Teraz rozglądam się za jakąś alternatywą i trafiłem na ten temat. po przeczytaniu twojego posta zrobiłem test. SPECS z lutego 1999(wg napisu na pudełku, szybka przezroczysta, 3x strzał z "przyłożenia" replika SWD AEG chronowany 530fps( na kulkach 0,20g) strzał oddany kulką 0,36g madbull Szybka minimalnie wklęsła w miejscu strzału, brak pęknięć, jednak miejsce w które trafiła kulka zniekształca teraz nieco obraz. Ja bym się bał mimo wszystko z takimi chodzić, ale nie po to tu jestem. Zwracam uwagę na post poprzedzający Twoją wypowiedź, a raczej jego datę :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts