Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

MK12 SPR Full metal [BOYI]

Recommended Posts

• Replies 358
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Mam trochę czasu, więc pochwalę się co nieco :uśmiech:

7c25e952f31f9f05.jpg

a05d6a5fca63219c.jpg

Na zewnątrz dodałem pokrowiec na kolbę od Baykosa, Aimpointa G&P oraz osłonę spusty typu Knight's. Zawieszenie - przerobione to z zestawu. Oczywiście bipod i rączka ris także z zestawu.

Wewnątrz: Systema 6.05 510 mm, gumka Systema, dystanser H Element, komora stokowa z mechanizmem regulacji z SRC. W gearboxie siedzą zębatki stokowe, reszta istotnych elementów poszła na wymianę: sprężyna główna m120 G&G, łożyska kulkowe PJ/Element, prowadnica łożyskowana CA, tłok G&P biały, głowica cylindra stokowa G&P, cylinder, głowica cylindra i dysza również, popychacz SRC. Zrobiony shimming i smarowanie "na cicho".

Poza tym trzeba było podokręcać tu i ówdzie oraz wymienić parę śrubek. O kłopotach z krzywym tłumikiem płomienia nie wspominając...

Efekt całkiem przyzwoity: nie doszedłem jeszcze do końca do porozumienia z komorą hop-up, ale przy dobrym ustawieniu zasięg skuteczny wynosi ok 50-60 metrów, mierzone krokami na kulkach .28 SRC.

W planach być może jakieś drobne prace malarskie, tłumik QD SPR Silesia Factory, być może jakaś ciekawa optyka z gatunku lunetowatych... Zastanawiam się nad beta-magiem, być może wyszła by z tego ciekawa kombinacja ;) Na razie replika pracuje na 5 real-capach Star, 3 real-capach krótkich PJ oraz jednym mid-capie Mag. Rozważam również wymianę sprężyny na m130 + BU Guardera, chociaż co do podnoszenia mocy jestem raczej sceptycznie nastawiony.

zawsze wyjmuję dystanser przy wyjmowaniu gumki. Jenki ile razy mam mówić , że to nie problem wyrwać gumkę - poprostu ciągnąłem lekko nie schodziła a za mocno nie ciągnąłem by nie rozwalić jak jest dobra.

Ten MK fajny ale ja mam lepszego ;D Dam fotki może jak będę miał czas :)

Miałem metr rury, mogłem poszaleć :-F

Tłumik jest właściwie OPS - wchodzi na tłumik płomienia. Do końca tłumika płomienia jest lufa wewnętrzna, więc de facto tłumik "tłumi" na długości 20 cm, czyli standard...

Tak nawiasem mówiąc to jest niewygodny jak cholera i niepraktyczny. Zdecydowanie lepiej mi bez niego. Ale lansersko wygląda :D

Witam wszystkich. Jestem tu zielony i od jakiegoś czasu szukałem czegoś ciekawego i znalazłem karabinek jak w temacie. Spodobał mi się strasznie i postanowiłem go nabyć. Kupuje go w takim zestawieniu "tuningowym":

# głowica tłoka wymieniona na wzmocnioną kierunkową głowicę tłoka wraz z łożyskowaniem. Łożyskowanie powoduje łatwiejszą pracę sprężyny co wydłuża jej żywotność

# plastikowe łożyska wymieniamy na wzmocnione łożyska kulowe 7mm

# sprężynę na sprężynę (120 m/s), co ma odzwierciedlenie w większej mocy repliki

# plastikową prowadnice na wzmocniona prowadnica sprężyny z łożyskowaniem które powoduje łatwiejszą pracę sprężyny i daje kilka Fps-ów więcej

Dodatkowo w najbliższym czasie mam w planach kupienie do niego precki.

Co jeszcze waszym zdaniem powinienem w nim zmienić?

Zakupu dokonałem w tym sklepie: http://www.taiwangun.com/index.php?str=product&prId=1081

Pozdrawiam wszystkich i czekam na sugestie.

Edited by studiowiliart

Poproś o wymianę gumki na Systemę przed wysyłką.

Zmieniać można dużo rzeczy, zależy co chcesz osiągnąć.

Zastosowaniem tego karabinka w głównej mierze ma być snajperka.... I pod tym kontem chciałbym ją zmodyfikować. Dzięki za radę z gumką. Już do nich napisałem email.

Edited by studiowiliart

Jeżeli ma to być snajperka, to:

http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=843

http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=1357

http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=2081

Alternatywnie np. ftk Guardera z m150, silnik ICS 3000, jakiś dobry szkielet i w/w komora. Powinno być taniej, szczególnie przy ściąganiu z wgc.

Wyjaśnienie: snajperka na chwilę obecną to min. 500 fps. Poniżej to jest karabin szturmowy. Powodem tego jest masowa choroba podkręcania szturmówek...

W takim razie przez pewnie czas będzie to karabinek szturmowy. A skoro muszę wydać tyle kasy żeby to przerobić to chyba zainwestuje w sprężynę jeśli chodzi o karabin snajperski. Ale to przyszłość. Narazie muszę się nacieszyć tym co przyjdzie. Dziękuję za podpowiedzi.

Mam jeszcze jedno pytanie zauważyłem że jest kilka typów magazynków. Jeszcze za bardzo się w tym nie łapie. Ale chciałbym taki bez podkręcania kupić, może mieć mniejszą ilość kulek. Bardziej m zależy na realizmie. Zawsze można nosić kilka magazynków i je zmieniać. Co wybrać jak sie takie magazynki nazywają?

Magazynki real-cap - mieszczą mniej więcej taką ilość kulek jak w wersji ostrej, tj. 30

low-cap - mieszczą ok. 60 - 70 kulek

mid-cap - mieszczą ok. 80-130 kulek

Niektóre, żeby dobrze pracowały, potrzebują podklejenia.

Zrobienie z repliki sprężynowej "snajperki" to wydatek podobny, o ile nie większy. Tańsze opcje sprężynowe nie sprawdzają się po prostu.

No i przyszła. Pierwsze strzelanie mam za sobą. I jestem załamany na odcinku 10 -15 metrów w kartkę A4 udawało mi się trafić co 5 kulką. Niosą na wszystkie strony jak cholera może to wina kulek użyłem tych z zestawu a potem GUNFIRE 20g. Z allegro http://www.allegro.pl/item368352210_precyz..._2000_szt_.html

Nie wiem co jest grane ale celność to porażka. Następna bolączka to magazynek chyba ma jakąś wadę trzeba go kręcić praktycznie co dziesięć kulek. Może to on też częściowo odpowiada za puste strzały.... No i jeszcze sprawa paska czy może ktoś wrzucić zdjęcie paska z trzema punktami montażu bo ten który dostałem jest chyba jednopunktowy.

A teraz plusy. Nic nie trzeszczy, nie wygina się przynajmniej z zewnątrz. I jest piękny cały metalowy i robi wrażenie. Tylko dlaczego te kulki latają tak nie powtarzalnie w rożne strony :???:

No i przyszła. Pierwsze strzelanie mam za sobą. I jestem załamany na odcinku 10 -15 metrów w kartkę A4 udawało mi się trafić co 5 kulką. Niosą na wszystkie strony jak cholera może to wina kulek użyłem tych z zestawu a potem GUNFIRE 20g. Z allegro http://www.allegro.pl/item368352210_precyz..._2000_szt_.html

Nie wiem co jest grane ale celność to porażka. Następna bolączka to magazynek chyba ma jakąś wadę trzeba go kręcić praktycznie co dziesięć kulek. Może to on też częściowo odpowiada za puste strzały.... No i jeszcze sprawa paska czy może ktoś wrzucić zdjęcie paska z trzema punktami montażu bo ten który dostałem jest chyba jednopunktowy.

A teraz plusy. Nic nie trzeszczy, nie wygina się przynajmniej z zewnątrz. I jest piękny cały metalowy i robi wrażenie. Tylko dlaczego te kulki latają tak nie powtarzalnie w rożne strony :???:

Może to pomoże?:

http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=48271

0,2 są za lekkie na tą moc i latają jak chcą... Poza tym tak jak kolega pisał: UMYJ GUMĘ i przeczyść lufę. Mag ma krótki "korytarz" gdzie są podkręcone kulki - bo sam jest krótki.

Lufa wyczyszczona. Faktycznie była brudna chyba od jakiegoś smaru. Kulki kupię w najbliższych dniach tylko nie wiem czy 0.25g czy może jeszcze cięższe?

Gumki nie czyściłem bo trochę się boję rozbierać guna. Czy mógłby ktoś z Was wysłać mi jakieś linki do stron jak rozebrać guna, gdzie jest ta gumka jak ją zdemontować itp... Najlepiej w formie zdjęć, ilustracji lub filmiku.

No i kolba zaczyna mi się ruszać :???: Jak ją dokręcić.?

http://www.asgshop.pl/hopup_lufa.php

Z tym że samo rozłożenie body tutaj ogranicza się tylko do wyjęcia przedniego pina - tego bliżej maga. Po jego wyjęciu po prostu rozsuwasz upper i lower receiver. Następnie łapiesz za komorę i wyjmujesz wraz z lufą z lufy zewnętrznej. Dalej masz pokazane na w/w stronie.

Ja używam o,28, 25 za bardzo wiatr nosi.

Kolbę możesz dokręcić śrubą, która znajduje się w środku. Ale obawiam się, że to niewiele pomoże, bo ta kolba po prostu rozłazi się. Warto jednak spróbować.

Edited by michalll

Dziękuję bardzo za informacje. A czy dysza powinna się ruszać to znaczy obracać? I czy powinna być tłusta? Przesmarowana bo jest. A co do kolby to mam zamiar ją wymienić na taką rozsuwaną. Tylko jaką wybrać jakiej firmy i czy można do takiej kolby założyć standardową baterię od MK 12. Jak rozpoznaje się rodzaj cylindra? Bo wiem że jego rodzaj ma znaczenie przy długości lufy precyzyjnej? Ja mam taki z otworem podłużnym z boku w kolorze mosiądzu.

Przepraszam że tak was bombarduje pytaniami. Ale oprócz waszego forum nie mam za bardzo dostępu do informacji o MK12. Przede wszystkim wielkie dzięki Michalll za cierpliwość do zielonego i cenne rady.

Edited by studiowiliart

Dysza może się obracać, to zależy od tego jak jest dopasowana do popychacza.

Powinna być nasmarowana wewnątrz, na zewnątrz nie powinna.

Kolbę bierz takiej firmy jak Ci się podoba - zasadniczo każda powinna pasować. Tylko zwróć uwagę, żeby miała prowadnicę i zaślepkę w zestawie.

Bateria stokowa pasować nie będzie.

Cylindry różnią się tym, że typ 1 i 2 mają dziury, typ 0 jest pełny. Typ 0 jest odpowiedni dla luf właściwie od 450 mm. Tutaj więcej na ten temat:

http://www.asgshop.pl/cylindry.php