@Cichy Posted October 18, 2007 Report Share Posted October 18, 2007 Witam Mam pytanie, mianowicie co to za kamizelka: http://sklep.fort.send.pl/go/_info/?id=1269 Ustaliłem narazie tylko jej nazwe. Prosiłbym o napisanie jeszcze kto jej używał i od którego roku była/jest używana. Dziękuje i pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted October 18, 2007 Report Share Posted October 18, 2007 To chyba okres Nam-Era. W Tears Of Sun mieli też podobną :D Quote Link to post Share on other sites
szczurek soldier Posted October 18, 2007 Report Share Posted October 18, 2007 Nam Era raczej nie, bo sa kieszenie na M203, a w filmie rzeczywiscie byla taka. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted October 18, 2007 Report Share Posted October 18, 2007 Bzdura. W Wietnamie była w użyciu podobna kamizelka do M79, XM148 i wczesnych M203. Jedyna różnica to w zasadzie plastykowe napy, takie jak w oporządzeniu M67. Poza tym granat do wymienionych granatników był ten sam... Obecnie ta kamizelka w zasadzie nie jest używana, bo najpierw zastąpiła ją ta: a później zestaw MOLLE I/II z odpowiednimi kieszeniami. Quote Link to post Share on other sites
@Cichy Posted October 18, 2007 Author Report Share Posted October 18, 2007 Czyli kiedy dokladnie ją zastąpiła? Moge ją nosić reko. Paname?(Rangers) Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted October 18, 2007 Report Share Posted October 18, 2007 Jak dobrze pamiętam w Tears Of Sun nosił ją koleś odpowiedzialny za broń wsparcia ... :lol: Quote Link to post Share on other sites
super Posted October 18, 2007 Report Share Posted October 18, 2007 nie koleś z wsparcia tylko Z-zastępca dowódcy operator radia i M4/M203 tą model ze zdjęcia możesz używać do rekonstrukcji od początku lat 80-tych to jest część wchodząca w zestaw ALICE Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted October 18, 2007 Report Share Posted October 18, 2007 Ta stara kamizelka grenadiera pojawiała się okazjonalnie jeszcze na przykład w Afganistanie ok. 2002 roku wśród ludzi z Sił Specjalnych - noszona np. pod rozciągniętym oporządzeniem SPEAR ELCS, albo luźnymi tekstylnymi kamizelkami w typie 5.11. Obecnie łatwiej będzie napotkać te kamizelkę u filipińskich piratów niż w czołowych armiach. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted October 19, 2007 Report Share Posted October 19, 2007 tą model ze zdjęcia możesz używać do rekonstrukcji od początku lat 80-tych I otóż nie. Od początku lat 70. były produkowane takie kamizelki z metalowymi napami. to jest część wchodząca w zestaw ALICE Nie jest. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted October 19, 2007 Report Share Posted October 19, 2007 BTW na allegro widywałem o wiele tańsze ;-) Quote Link to post Share on other sites
super Posted October 19, 2007 Report Share Posted October 19, 2007 potrafisz poznać że ten model ma plastikowe napy a nie metalowe ? kamizelka wygląda na nową więc napy mogą być jeszcze nie pościerane Jest różnica owszem ...w górnych kieszeniach w tych starszych modelach nie dało się przosić długich ładunków oświetlających..ale kiedy została wprowadzona taka modernizacja nie wiem.. moim zdaniem może spokojne robić Grenadę, Panamę, i wszystkie konflikty od końca lat 70-tych(początku 80-tych) skoro nie wchodzi w System ALICE ..to w jaki ? w MLCE raczej nie ...bo to powstało w 1967 jak masz jakąś tajemną wiedzę Królik to podziel się .... Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted October 19, 2007 Report Share Posted October 19, 2007 potrafisz poznać że ten model ma plastikowe napy a nie metalowe ? Ten ma metalowe. Kamizelka z plastykowymi ma inny odcień nylonu na klapkach (wpadający w rudy) a poza tym jest horrendalnie droga, bo rzadka (wczesna). kamizelka wygląda na nową więc napy mogą być jeszcze nie pościerane Napy są metalowe. Jest różnica owszem ...w górnych kieszeniach w tych starszych modelach nie dało się przosić długich ładunków oświetlających..ale kiedy została wprowadzona taka modernizacja nie wiem.. W (naj)starszych modelach kieszenie najniższego rzędu dochodziły do rozcięcia regulacyjnego. Zmianę kieszeni pirotechnicznych wprowadzono (moim zdaniem) pod koniec lat 60. moim zdaniem może spokojne robić Grenadę, Panamę, i wszystkie konflikty od końca lat 70-tych(początku 80-tych) A moim - od początku lat 70. skoro nie wchodzi w System ALICE ..to w jaki ?w MLCE raczej nie ...bo to powstało w 1967 Proszę: KAMIZELKA z 1968 roku. Już z napami metalowymi. WCZEŚNIEJSZE miały plastykowe. jak masz jakąś tajemną wiedzę Królik to podziel się .... Już się dzielę: As a result of the recommendations made by the Army Concept Team In Vietnam (ACTIV) in September 1967, Natick Labs redesigned the grenade carrier vest.(...)The improved vest, which was designed to be worn over the flak jacket and suspenders, was approved for procurement in January 1968 and was issued in small and large sizes. Quote Link to post Share on other sites
super Posted October 19, 2007 Report Share Posted October 19, 2007 dziękuje. Sprawa wyjaśniona. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted October 25, 2007 Report Share Posted October 25, 2007 http://allegro.pl/item258915402_kamizelka_na_granaty.html proszę ;-) Quote Link to post Share on other sites
Ciacio Posted April 30, 2008 Report Share Posted April 30, 2008 Ta kamizelka jest też z Mogadiszu. Rangersi z 203 mieli je na sobie. Nakładane na rba->alice->kamizelka Quote Link to post Share on other sites
ilian Posted May 1, 2008 Report Share Posted May 1, 2008 Archeolog :P używana od połowy lat 80 do połowy 90. Wcześniejsze wersje to już w Wietnamie. Quote Link to post Share on other sites
Nacki Posted May 4, 2008 Report Share Posted May 4, 2008 Ten ma metalowe. Kamizelka z plastykowymi ma inny odcień nylonu na klapkach (wpadający w rudy) a poza tym jest horrendalnie droga, bo rzadka (wczesna). Nie koniecznie sam mam taką z rudymi klapkami, ale miałem też taką zieloną z plastikowymi napami i ja głupi ją sprzedałem :wink: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts