Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Ja mam takie oto problemy może ktoś rade znajdzie:

1. Gdy strzelam to kulki lecą odległość xx i później gwałtownie spadają. Niezależnie jaką sprężynę włożę odległość jest ta sama (mała) i kulki gwałtownie spadają. rozebrałem komorę HU złożyłem na nowo i dalej to samo.

2. Gdzie znajdę jakąś instrukcje a najlepiej filmik jak rozłożyć GB bo jeszcze nigdy go nie otwierałem.

• Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ja mam takie oto problemy może ktoś rade znajdzie:

1. Gdy strzelam to kulki lecą odległość xx i później gwałtownie spadają. Niezależnie jaką sprężynę włożę odległość jest ta sama (mała) i kulki gwałtownie spadają. rozebrałem komorę HU złożyłem na nowo i dalej to samo.

2. Gdzie znajdę jakąś instrukcje a najlepiej filmik jak rozłożyć GB bo jeszcze nigdy go nie otwierałem.

Nie sądze by to miało coś wspólnego z gb zapewne jaki problem z komora hopup i gumka ect..

• 2 weeks later...

Dzięki. Temat przeczytałem i nie pamiętałem akurat tej konfiguracji, ale prawdopodobnie się mylę, więc przepraszam.

Na wstępie przeproszę za post pod postem i że znowu zadam głupie pytanie :P

Mam następujący problem: dzisiaj na strzelance (od pierwszego strzału!) karabin strzela na góra 10m (pod dłuższym postrzelaniu zasięg wzrósł do powalających 20m). Uszkodzona gumka - myślę. Wracam do domu, otwieram HU i widzę w pełni sprawną gumkę. Czy to możliwe, że niska temperatura (nie sprawdziłem niestety jaka, ale na pewno znacząco powyżej 0 ) aż tak wpłynęła na stockową gumkę? Skorzystałem z okazji i w końcu zamontowałem HU CA i w warunkach domowych wydaje się dobrze strzelać, ale nie mam miejsca na pełny test :dry:

I druga sprawa... przeglądając temat w poszukiwaniu odpowiedzi na pierwsze pytanie trafiłem na posty w których ludzie piszą o skutecznym używaniu HU CA z stockową dyszą. Z drugiej zaś strony było pełno gadania, o dopasowywaniu dyszy (bo stockowa jest niestandardowa). Więc jak to jest? Pasuje tu dysza od M16 i jednocześnie stockowa, niestandardowa dysza?

Edited by LogaN

Na przykładzie mojej repliki - po wymianie lufy precyzyjnej, gumki, sprężyny, tłoka i założeniu BU od m16 na stokowej komorze było słabo, dopiero na komorze hop siup CA replika pokazała rogi.

Słabe osiągi to może być tak samo niedopasowanie dyszy do komory hopsiup jak i nieszczelność komory jak i szczerbaty tłok ( ale raczej mniej prawdopodobne ).

• 2 weeks later...

ehh nie mogę edytować :icon_confused:

Po dokładnym sprawdzeniu szczelności HU zabrałem się za otwieranie GB. Po zatkaniu wylotu dyszy palcem mogę bez problemu docisnąć tłok do końca... to chyba nie dobrze? :icon_razz2: Nie specjalnie wiem jak to ma wyglądać, ale uszczelka przy głowicy tłoka jest dosyć luźna.

Dobrze sprawdzam tą szczelność? Co radzicie? Planowałem kupienie BU, co prawa nie teraz, ale jeśli będę na 100% pewien, że problem jest w tym obszarze, to jakoś się szarpnę :happy:

A tak swoją drogą, jaki był by najlepszy BU poza guarderem (wszędzie niedostępny)?

Edited by Terkov

Z tym dociskaniem tłoka u mnie wygląda to tak zatykam koniec głowicy cylindra i gdy powoli ściskam tłok to idzie dość łatwo. Natomiat gdy próbuje gwałtownie wcisnąć tłok to nie idzie nawet o mm, znaczy sie idzie ale zaraz wraca bo powietrze jest ścisliwe.

Ja kupiłem Bore up Systemy od M16 musiałem troszke zeszliwować dysze 0,2mm 0,3mm bo kulki czasem nie były podawane. Na springu 130 mam troche ponad 450fps -niestety - bo raz nie dopuszczonoe mi repliki :bialaflaga: . A oczywiście mam komore hp CA

@Terkov

Ja ze swoja świnią bujałem się ponad rok. Mimo tego, że wstawiłem sobie do repliki bore up od Systemy, tłok JBU, lufę KMH, zmieniłem gumkę, sprężynę i komorę na CA, miałem jakieś 30m zasięgu. Już nie miałem siły się z tym bawić, ale kilka strzelanek temu przyjrzałem się dokładnie położeniu gb w body. I co się okazało. Otóż jakiś Pan Chińczyk niedokładnie wykonał któryś z elementów wewnętrznych/body,- nie wiem. Ale w mojej replice jest tak, że w miejscu, w którym gb styka się z komorą hu jest 1mm przestrzeni. Tzn gearbox nie przylega ściśle do tego metalowego elementu którym kończy się gniazdo magazynka, a o który szkielet powinien się opierać. Zamiast tego komora hu dociskała gearbox do tyłu, w związku z czym powstała minimalna nieszczelność, skutkująca dwukrotnym zmniejszeniem zasięgu. Okazało się że zamiast kupować części za jakieś 400 złotych wystarczyło włożyć monetę dwugroszową za tylną ścianę gearboxa, co dopchnęło go do przodu. Podziałało.

I pytanie moje: jak u Was z dystanserami- u mnie zwykłe są za krótkie, wszyscy tak mają?

Nawaliłem smaru w celu uszczelnienia tłok-cylinder. W warunkach domowych, mój jedyny dostępny sprzęt pomiarowy (tzw. młodszy brat), stwierdził, że moc jest znacząco wyższa niż wcześniej. Niestety, zasięg będę mógł sprawdzić najwcześniej jutro.

terkov a sprawdziles czy GB jest dokrecony szczelnie do body? czasami ampule lapia luz i gb zaczyna uciekac od komory hopsiup. ew zobacz czy podczas strzalu komora hopsiup nie odskakuje od GB, raz to widzialem jak zle byly zalozone ringi + spring dociskowy na lufe wewnetrzna.

Edited by axelrybaczewski

Jak nie zmieniłeś oringa to nadmiar smaru nic nie da. Z czasem się wyrzyga i komprechy nie będzie znów.

No to mnie zmartwiłeś :icon_confused: Nie miałem okazji przestrzelać w polu (praca...), a jutro mam bardzo ważną strzelankę. Teraz tylko pytanie, na ile starczy mi ten smar?

Z oringiem to też nie taka prosta sprawa, bo wyglądał na nieruszonego i działał przez pół roku dobrze, więc co mu się mogło nagle stać?

terkov a sprawdziles czy GB jest dokrecony szczelnie do body? czasami ampule lapia luz i gb zaczyna uciekac od komory hopsiup. ew zobacz czy podczas strzalu komora hopsiup nie odskakuje od GB, raz to widzialem jak zle byly zalozone ringi + spring dociskowy na lufe wewnetrzna.

Wszystko z tych jest jak ma być :icon_razz2:

• 2 months later...
Guest gecko123

Czy zębatki 18:1 SHS + M140 Guarder + Silnik Torque Up Elementa to dobry zestaw? Czy wziąć zębatki o większym przełożeniu? Zależy mi na niezłym ROFie jak na tą sprężynę. Będę używał LiPo 11.1.

Czy borek jest konieczny, czy tymczasowo wymiana samej dyszy na uszczelnioną da radę?

Edited by gecko123

Przełożenie 18:1 to stockowe przełożenie ,32:1 to ultra torque up ,a 13:1 high speed.

Moim zdaniem zębatki 18:1 są najleprzym rozwiązaniem bo przy 32:1 rof jest mocno słaby.

Co do silnika UTU Elementa to jeden z najlepszych silników ,jest super mocny i daje zacny ROF.Niestety do mojej świnki był trochę za długi i nie dało się go przez to ustawić.

Edited by Ryba1993
  • 3 weeks later...