PAT_Pinky Posted November 19, 2003 Report Share Posted November 19, 2003 Slyszałem tylko Bernardelli B4, SPAS 12 i 15 oraz prawdopodobnie Benelli M3 S90 ze maja opcje przełączenia z samopowtarzania na pump action o innych nic mi nie wiadomo. Czy chodzi tutaj o to ze niektora amunicja nietypowa potrzebuje pompowania i strzelba taka obsluguje kazdy jej rodzaj ? Czy też o to że z strzelby takiej mozna latwiej usunąć wadliwy naboj ? Może jest jeszcze jakis inny powód konstruowania takiego podwojnego przeładowania ? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 20, 2003 Report Share Posted November 20, 2003 chodzi glownie o to ze slabsza amunicja nie bedzie miala dosc energii zeby poprawnie przeladowac bron. ale sa (lub byly) produkowane tez strzelby samopowtarzalne z mozliwoscia recznego przeladowania (w odroznieniu do wymienionych przez Ciebie powtarzalnych, z mozliwoscia wlaczenia trybu samopowtarzalnego). Wiem ze robili cos Rosjanie, Amerykanie zrobili Jackhammera... Quote Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted November 20, 2003 Report Share Posted November 20, 2003 Ruskie mają SAigę, czyli AK na shellsy :) http://world.guns.ru/shotgun/sh07-e.htm Quote Link to post Share on other sites
Fboardpro Posted November 20, 2003 Report Share Posted November 20, 2003 Korea południowa ma USAS'a , który strzela ogniem pojedyńczym i ciągłym :twisted: .Ma cholerny odrzut i mi akurat kojarzy się z m-kami. Quote Link to post Share on other sites
gunmaniak Posted November 21, 2003 Report Share Posted November 21, 2003 Hej,z USASa Steven Seagal w filmie "Na zabujczej ziemi"położył wielu wrogów,i jest to jedyny mi znany przypadek użycia USASa. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted November 21, 2003 Report Share Posted November 21, 2003 Hej,z USASa Steven Seagal w filmie "Na zabujczej ziemi"położył wielu wrogów,i jest to jedyny mi znany przypadek użycia USASa.Nie oglądasz widać serialu Stargate SG-1 :wink: Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted November 23, 2003 Report Share Posted November 23, 2003 Nie zapominajcie o amerykanskich mysliwych http://www.mossberg.com/pcatalog/935.htm http://www.browning.com/products/catalog/f....asp?value=010B (jiedys byl AUTO-5 nie wiem czy produkuja dalej) http://www.remington.com ->Firearms ->Shotgun W USA polowanie ze strzelbami auto, w szczegolnosci na ptactwo, jest bardzo popularne. Wiele z tych modeli ma po przerobkach zastosowanie policyjne. I roznych wynalazkach http://world.guns.ru/shotgun/SH09-E.HTM http://world.guns.ru/shotgun/SH26-E.HTM Quote Link to post Share on other sites
gunmaniak Posted November 25, 2003 Report Share Posted November 25, 2003 Hej,przejżałem odpowiednią literaturę i znalazłem USASa-12,szybkostrzelność to350strz/min plus duży odrzut przy strzelaniu i częste zacięcia spowodowane wrażliwością na ilość pobieranych gazów potrzebnych do uruchomienia automatyki broni,znalazłem też DRAGONA,producent to Sky-Media LTD,DRAGON ma bęben na 12 naboi które można wystrzelić (ogniem pojedyńczym)w 3 sekundy.Bęben ma sprężyne którą się nakręca specjalnym kluczem i która to obraca tenże bęben po każdym strzale(problem niewypałów i za małej ilości gazów prochowych nie istnieje)2 lub 3 strzały na sekunde to duża chmura śrucin ,może nie warto konstruować śrutówki która strzela seriami. DRAGONA można zobaczyć w filmie z Bondem"Świat to za mało"(pościg na łodziach motorowych)i pewnie w jakichś serialach których nie oglądam. Quote Link to post Share on other sites
Adams Posted November 16, 2004 Report Share Posted November 16, 2004 Moze mi ktos przyblizyc sens takiego rozwiazania? Quote Link to post Share on other sites
Dumek Posted November 16, 2004 Report Share Posted November 16, 2004 Breneka? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 16, 2004 Report Share Posted November 16, 2004 breneka mozn strzelac celnie nawet na 200-300m. Naboj ten ma duza energie i moc obalajaca i czasem moze zaistniec potrzeba strzelnia czyms takim na np 50 czy 100 z duza precyzja Quote Link to post Share on other sites
Adams Posted November 16, 2004 Report Share Posted November 16, 2004 Myslalem o tym pocisku ale nie wiedzialem ze jest on tak celny. Quote Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted November 17, 2004 Report Share Posted November 17, 2004 A może przytoczyć "argument airsoftowca" : luneta jest do wypatrywania i identyfikacji celów :) Quote Link to post Share on other sites
Turbo Posted January 5, 2005 Report Share Posted January 5, 2005 Chce kupić HARDBALL II, ale nie wiem czy 0,3 J to nie za mało?Będzie w stanie pochlastać chociażby puszke? Quote Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted January 5, 2005 Report Share Posted January 5, 2005 8O .... :o .... :lol: :lol: :lol: .... No te pytanie w tym dziale to naprawde strzał w dziesiatkę :lol: Pozdrawiam, PieTrzaK Quote Link to post Share on other sites
Cybul Posted January 5, 2005 Report Share Posted January 5, 2005 Chce kupić HARDBALL II, ale nie wiem czy 0,3 J to nie za mało?Będzie w stanie pochlastać chociażby puszke? Co koles.... buahaha :lol: :lol: :lol: Quote Link to post Share on other sites
Medi Posted January 5, 2005 Report Share Posted January 5, 2005 Jezu 8O tutaj też dotarł 8O wniosek o banicje złożony, ale bez przesady...chłopak przegina :| Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 6, 2005 Report Share Posted January 6, 2005 a ja tego (na razie) nie bede kasowal :) dawno sie tak nie usmialem :lol: :lol: :lol: Turbo, Hardball jest kiepski. Kup Kossberga Imperatora a do tego loftki i breneki. na pewno sie sprawdzi na niesmiertelnych :lol: Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted January 6, 2005 Report Share Posted January 6, 2005 Myślę, acz mogę się mylić, że luneta na pompce służy do wycelowania w maskę i rozbicia silnika z wiekszej odległości. Standardowe "przyrządy celownicze" śrutówek raczej nie dają gwarancji wykorzystania mocy pocisku i trafienia z odległości 100-150 metrów. Może ktoś to potwierdzić? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 6, 2005 Report Share Posted January 6, 2005 tak, moge potwierdzic ze luneta slucy do wycelowania :lol: ;) a ogolnie sluzy do strzelania breneka na wieksze odleglosci... nie bylo o tym wczesniej? (rzuc okiem na daty postow :P) Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted January 6, 2005 Report Share Posted January 6, 2005 Foka, to, że broń z celownikiem optycznym jest dokładniejsza od broni z celownikiem mechanicznym - lub, jak w przypadku strzelb - bez przyrządów celowniczych, raczej nie podlega dyskusji. Że breneką strzela się na duże odległości, napisałeś wcześniej. Wybacz, Mistrzu, że nie oddałem należnej Ci czci... :wink: Chodziło mi tylko o wskazanie, do jakiego celu można strzelać breneką ze strzelby z celownikiem optycznym. Niektórzy mogą sądzić, że celem snajpera (wg nich snajper=strzelec z bronią wyposażoną w celownik optyczny) jest zawsze człowiek. Prosiłem o ustosunkowanie się do tezy, że policjant na zdjęciu może wykorzystać właściwości swojej broni do rozbicia silnika pojazdu strzałem z dużej odległości. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted January 6, 2005 Report Share Posted January 6, 2005 Prosiłem o ustosunkowanie się do tezy, że policjant na zdjęciu może wykorzystać właściwości swojej broni do rozbicia silnika pojazdu strzałem z dużej odległości.Jest błędna, albo inaczej rozumiemy pojęcie "dużej odległości". Poza tym śmiem twierdzić, że z tym rozbiciem bloku silnika breneką to tak fajnie nie będzie... Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted January 6, 2005 Report Share Posted January 6, 2005 Wg mnie "duża odległość" dla strzału breneką to wspomniane 100-150 metrów. Nie ma to nic wspólnego z pojęciem "dużej odległości" dla innych rodzajów broni i amunicji. Powszechne jest przekonanie o skuteczności pocisków typu "brenneke" w niszczeniu właśnie silników samochodowych. Tym kierowałem się przy formułowaniu mojej hipotezy. Trudno wynik negatywny to też wynik. Quote Link to post Share on other sites
Gromek Posted January 6, 2005 Report Share Posted January 6, 2005 w naszych SPAPach pompki w tej konfiguracji sa glownie wykorzystywane do neutralizowania ladunkow wybuchowych z bezpiecznych odleglosci Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 6, 2005 Report Share Posted January 6, 2005 Wg mnie "duża odległość" dla strzału breneką to wspomniane 100-150 metrów. Nie ma to nic wspólnego z pojęciem "dużej odległości" dla innych rodzajów broni i amunicji. hmm... innych rodzajow broni... np. 30nm artylerii glownej pancernika... fakt, zadne porownanie :D ;) Powszechne jest przekonanie o skuteczności pocisków typu "brenneke" w niszczeniu właśnie silników samochodowych. Tym kierowałem się przy formułowaniu mojej hipotezy. Trudno wynik negatywny to też wynik. duzo jest powszechnych przekonan :) chlodnice rozwalisz, silnik watpie Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts