Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Wyposażenie żołnierza BW II

Recommended Posts

• Replies 595
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Od siebie mam pytanie czy ktoś bawił się z tymi gumkami do spodni? póki co widziałem zdjęcia jak to wygląda z nogawkami na spodniach i tymi wpuszczonymi po prostu w buty, ale nie wiem jak to wygląda z ty wywijaniem do wewnątrz.

Ja zrozumiałem, że trzeba to zrobić tak: po pierwsze zakładasz gumkę na nogę (nogawka spodni podwinięta pod kolano), potem zakładasz buta, następnie opuszczasz gumkę z nogi na but (nie na samym końcu, ale na pewno nie blisko kostki - najlepiej w połowie odległości od końca buta do kostki). Opuszczasz nogawkę (zakrywa ona wtedy gumkę i but) i podwijasz nogawkę "pod gumkę" (tak jakbyś "podwijał" nogawkę do środka, końcówka nogawki znajduje się wtedy między gumką a butem). Mam nadzieję że dobrze zrozumiałem sposób podwijania nogawek (i jeśli tak, to obrazowo opisałem ten schemat innym).

PS: Zamiast gumek oryginalnych, można użyć ściągaczy od skarpet - świetnie się sprawdzają (o ile dobry ściągacz) i jeśli mamy jakieś dziurawe i bezużyteczne skarpetki - uzyskujemy zamiennik gumki za darmo.

No nie do końca. Nogawki są podwijane do wewnątrz na wysokość cholewki buta i unieruchamiane gumką. Polega to na tym, że spodnie podwija się do wewnątrz, pod założoną na łydkę gumkę. W ten sposób znajdują się nad cholewką buta i swobodnie na nie opadają.

Co do celowniów, to standartowe g36 ma przecież tzw. HKV, którego integralną cześcia jest kolimator. Oddziały specjalne używaja przede wszystkim Eotechów, ale sporadycznie widuje się też inne, szczególnie na MP7.

ksg8oo6.th.jpg

kscloseup2at7.th.jpg

Te dwie fotki są idealnym przykładem na to, że żołnierze w sprzęt, którego nie dostają kontraktowo, zaopatrują się sami.

Na fotce żołnierza z MG widać, że ma on niestandardową kamizelkę. Zaintrygowany tą fotką sprawdziłem co to jest, a że przypominała mi ona kamizelkę od Black Hawka, poszukałem na ich stronie i proszę bardzo:

LRAK Gunner Kit

Na drugiej fotce też sprzęcior od BlackHawka - zobaczcie napisy na klamrach. Mi to wygląda na:

Special Ops Medical Back Pack

- tyle, że w kolorze OD. Prosiłbym tylko jakiegoś znawce w tematyce sprzętu z USA o potwierdzenie, ale jestem prawie pewien.

Ronin

No nie do końca. Nogawki są podwijane do wewnątrz na wysokość cholewki buta i unieruchamiane gumką. Polega to na tym, że spodnie podwija się do wewnątrz, pod założoną na łydkę gumkę. W ten sposób znajdują się nad cholewką buta i swobodnie na nie opadają.

Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, proszę o wytłumaczenie na podstawie zamieszczonych niżej rysunków poglądowych. Czy gumka nie jest umieszczona na bucie, a na łydce? (RYSUNEK) Spodnie są podwijane pod gumkę (RYSUNEK) , czy też raczej wkładane, tak by mogły niżej opaść (RYSUNEK) ?

Gumka jest na łydce, a spodnie zawijane są pod nią od dołu (to szare powyżej buta to skarpeta - jakby ktoś miał wątpliwości ;)):

021up2.th.jpg

Co do używania MP7 to faktycznie, w broń docelowo mają być uzbrajani kierowcy i załogi wozów bojowych (stopniowo pojawia się ono u nich w Afganistanie):

010209623020065f96gt5.th.jpg

amb0015cb6.th.jpg

Ronin

Większa część zdjęć (głównie te w formacie do 640x480) pochodzi z newsów z www.deutschesheer.de, które śledzę na bierząco. Poza tym sporo fotek pochodzi z "prywatnych" kolekcji żołnierzy, którzy byli/są na misjach. Te dostaję od żołnierzy, z którymi kontaktuję się za pośrednictwem for internetowych (zazwyczaj jak zapytam o jakiś tam element wyposażenia). Polecam zwłaszcza:

www.sierra-313.de/community - jest to jedno z prężniej działających for internetowych dla rezerwistów.

Poza tym: www.soldatentreff.de

Poza tym sporo mam z mp.netu, kiedy jeszcze większość wątków była aktywna i fotki działały :).

A tak to lata, przez które interesowałem się BW i sporo zebrałem ;).

Ronin

Mam takie pytanie do kolegi Ronina, albo kogokolwiek innego, znającego odpowiedź :):

Jaki kolor beretu mają grenadierzy pancerni (niewiem czy to tak się nazywa po polsku, w każdym razie chodzi o Panzergranadiere :))? Mają zielone, tak jak piechota, czy czarne, tak jak wojska pancerne?

I jeszcze jedno pytanie, czy ich wyposażenie rózni się od wyposażenia zwykłej piechoty i czym? Jaką mają broń?

O dzięki, to wiele wyjaśnia... Myślałem że to M249 patrząc na przedni chwyt.

No to z marszu kolejne pytanie?

Czy standardowo używane są pagony we maskowaniu flecktarn czy też w oliv?

Edited by Adrian"ADi"Krysztofiak

Początkowo kiedy były jeszcze mundury oliwkowe i naramienniki były standartowo w tym samym kolorze. Teraz w wojsku otrzymuje się zielone lub nowsze już flecktarnowe z jasnym oznaczeniem stopnia wojskowego.

Czarne obszycie naramienników stosuje se w terenie z uwagi na kamuflaż.

999140bh9.th.jpg

999180to1.th.jpg

Najczęściej w jednostkach specjalnych stosuje sie taką modyfikacje ( i chyba tylko oni moga sobie na to pozwolić ). Szyna jest "przełożona" z g36c najczęsciej do g36k . Bardzo czesto da sie to zauważyc na wielu fotkach. Robią tak ze względu na mozliwośc zaczepienia innego kolimatora lub celownika o któych było tu wspomniane.

Na allegro pojawiły się u Mawa "oryginalne kapelusze BW". Ktoś wie, czy kapelusze z tych aukcji chociaż widziały kiedykolwiek Niemcy? Z kształtu kojarzą mi się z miltecami i mam dziwne przeczucie, że to zwykła ściema. Oczywiście zdjęcia metki nie można dostać.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...