Dingo Posted January 17, 2008 Report Share Posted January 17, 2008 Czarne obszycie naramienników stosuje se w terenie z uwagi na kamuflaż. -oraz w czasie nocnych cwiczen Link to post Share on other sites
Sledzikmaster Posted January 17, 2008 Report Share Posted January 17, 2008 patrzcie na to: http://taiwangun.com/?str=product&prId=1000 jestem ciekaw co to za firma ta WWCH i czy produkuje kamizelki podobnej jakości co Mil-Tec ;) Link to post Share on other sites
yogurt Posted January 17, 2008 Report Share Posted January 17, 2008 Tu masz odpowiedź co to znaczy WWCH Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted January 17, 2008 Report Share Posted January 17, 2008 Hmmm... CIRAS we flecktarn-ie, świat stanął na głowie :? ... Ronin Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted January 17, 2008 Report Share Posted January 17, 2008 Dokładnie Roninie ;) Swoją drogą wygląda jak podróbka Mil-Tec`a ;) Wiec chyba jeszcze gorzej :P Wolałbym dołożyć trochę i kupić replikę kamizelki używanej przez BW :) Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 18, 2008 Author Report Share Posted January 18, 2008 Coś innego dla prawdziwych germanofili, też MADE IN BUNDESWEHR: Link to post Share on other sites
Szreder Posted January 19, 2008 Report Share Posted January 19, 2008 Pytanie do AWR: Jakie czapki macie tutaj?: http://www.wmasg.pl/fotki/ekipy/205/1172943003.jpg Potrzebuję takiej, lub podobnej, jaką wybrać? Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted January 19, 2008 Report Share Posted January 19, 2008 Szczerze? ;) Znanej, renomowanej niemieckiej firmy :D Jesli sie nie myle kosztowala jakies 8 zlotych :) Nie pamietam dokladnie bo to bylo z poltora roku temu albo nawet dwa lata i bralismy je dla calej ekipy. Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted January 19, 2008 Report Share Posted January 19, 2008 Hehe ;): Czapeczki są dokładnie takie. Są to zwyczajne wywijane czapki "commando" z wełny. Ronin Link to post Share on other sites
Szreder Posted January 19, 2008 Report Share Posted January 19, 2008 Dzięki ^.^ Link to post Share on other sites
Wolf Posted January 19, 2008 Author Report Share Posted January 19, 2008 Polecam artykół z czasopisma RAPORT wydanie 01/2008 na temat IdZ-ES i innych najnowszych wynalazków i sprzętu Bundeswehry. 4 pełne strony dużo nowości i fajne fotki. Link to post Share on other sites
frankness Posted January 19, 2008 Report Share Posted January 19, 2008 Witam, możesz zeskanować te 4 pełne strony i zamieścić je na forum? Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 19, 2008 Report Share Posted January 19, 2008 A nie łaska pójść do kiosku? Skanowanie i umieszczanie tego artykułu w necie bez zgody autora będzie łamaniem praw autorskich... Link to post Share on other sites
AWR_Zawala Posted January 20, 2008 Report Share Posted January 20, 2008 No to ponownie coś dla fanów niemieckich sił specjalnych. Totalny klasyk, który ostatnio udało mi się zdobyć - kurtka Arktisa, wprost z wojskowych magazynów: Aśka Link to post Share on other sites
Barcley Posted January 21, 2008 Report Share Posted January 21, 2008 Witam W poprzedniej części tematu Ronin zamieścił powyższe zdjęcie z żołnierzem dalekiego zwiadu a z racji, iż mam zamiar rekonstruować tę jednostkę, chciałbym zapytać cóż to za plecak oraz rękawiczki ma on na sobie? Z góry dzięki za odpowiedź. Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted January 21, 2008 Report Share Posted January 21, 2008 Plecak to prawdopodobnie któryś z modeli Tasmania Tiger. Niestety nie bardzo widać który to dokładnie model (tu masz przykładowy): http://www.rangershop.pl/product-pol-6745-...G82-Update.html Ew. może to być plecak, który wyszedł już z użycia... Na ten moment nie znam jego nazwy, a egzemplarze z demobilu jakie widziałem miały na metce informację, że były produkowane w Izraelu (pamiętasz Wolfie nasze zaskoczenie ;)?). Raz widziałem ten plecak (również demobil) na allegro. Generalnie te plecaki są dość rzadko używane, więc wybrałeś sobie nietypową fotkę ;). Zdecydowanie ekonomiczniej jest kupić Berghausa, który jest częściej od TT w użyciu, no i jest duuużo tańszy: Tyle, że nie ma kilku dodatkowych rozwiązań :(. O Berghausach już tu pisałem. Mam taki plecak i szczerze polecam. Ostatnio widziałem taki nawet na allegro, tyle, że był bez bocznych kieszeni, no i bez szelek do tych kieszeni. Ronin p.s. Rękawiczek to już całkiem nie rozpoznam - za słabo widać. Na oko mogę jednak powiedzieć, że są to prawdopodobnie zwyczajne, czarne, skórzane rękawiczki BW. p.s.s. Rekonstrukcja powiadasz? Trochę duże słowo... Ja bawię się w to od dawna i mam masę oryginalnego sprzętu, a nadal nie określam tego jako rekonstrukcja. Jest jeszcze wiele szczegółów, które mnie odróżniają od prawdziwych Fernspäher, chociaż dotychczasowy efekt wydaje się niezły: (stoję pośrodku, fotka wyjątkowo bez plecaków...) Jeżeli nadal chcesz rekonstruować dalekie rozpoznanie to powiem jedynie, że same elementy "zewnętrzne" wyniosą Cię jakieś dobrych parę tysięcy zł... Kurtka Arktisa to jakiś 1000,00 zł, spodnie - 300,00 zł, buty 800,00 zł, kamizelka - 2000,00 zł, plecak 700,00 zł. Dodatki typu kapelusz, arafatka, rękawiczki wyjdą tanio, ale już odpowiednio wyglądające G36 wyniesie Cię dodatkowo koło 3000,00 (odpowiednie loże, górna szyna, celownik EOTECH 552, o samej broni już nie wspomnę...). Do tego dochodzą już mniej widoczne gadgety - pistolet, kabura (Safariland - kolejne kilka stówek)... Jednym słowem finansowa gehenna. Link to post Share on other sites
Barcley Posted January 21, 2008 Report Share Posted January 21, 2008 (edited) Zgadza się, za duże słowo. Muszę przyznać, że mnie przeraziłeś kosztami. ;) Ale powoli, powoli a dojdę do tego co Ty (mam na myśli rzecz jasna te dobre kilka lat). :) Co do repliki, to pójdę na skróty i zakupie mp5 sd6. Edited January 21, 2008 by Barcley Link to post Share on other sites
mavc Posted January 21, 2008 Report Share Posted January 21, 2008 (edited) Witam. Co jest przyklejone na kolbie w tym G36? Wiem, że prawie identyczne zdjęcie pojawiło się w jakiejś niemieckojęzycznej książce lub gazecie. Co to za kamizelka: Interesowałoby mnie czy to kontrakt BW czy jedynie "zapożyczony" produkt tak jak kamizelki DPM. Jakie jednostki używają: Czy jedynie w Afganistanie na misji są takie na wyposażeniu czy także w Niemczech? Edit: chodzi o "osiołka bojowego" :P Pozdrawiam. Edited January 21, 2008 by mavc Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted January 21, 2008 Report Share Posted January 21, 2008 Przepraszam... czy Ty pytasz o to czy bojowe osiołki są na wyposażeniu ? :D Link to post Share on other sites
mavc Posted January 21, 2008 Report Share Posted January 21, 2008 Przepraszam... czy Ty pytasz o to czy bojowe osiołki są na wyposażeniu ? :D Dokładnie tak :P Zapomniałem dodać emotka że to tak na rozruszanie dla germanofilów którzy jeszcze nie widzieli tego zdjęcia. Link to post Share on other sites
lesiulodz Posted January 21, 2008 Report Share Posted January 21, 2008 Witam. Co jest przyklejone na kolbie w tym G36? Wiem, że prawie identyczne zdjęcie pojawiło się w jakiejś niemieckojęzycznej książce lub gazecie. Wygląda to jalby miało ułatwiać korzystanie z lunety, ale omg to jest przyczepione na taśmę klejącą? Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted January 21, 2008 Report Share Posted January 21, 2008 Ta oliwkowa kamizelka to Schutzweste Feldjäger czyli kamizelka ochronna żandarmerii. Są one mało znane bo rzadko nosi sie je samoczynnie, a raczej pod kamizelki oporządzeniowe: Ronin p.s. To coś na kolbie to inwencja twórcza pana ze zdjęcia ;). Pewnie pomaga mu prawidłowo złożyć się do celownika. Link to post Share on other sites
mavc Posted January 21, 2008 Report Share Posted January 21, 2008 Pięknie dziękuję za informacje. Odnośnie "twórczości na kolbie": Po przeczytaniu artykułu w Raporcie o IDZ-ES a dokładniej o G36A2 zacząłem się zastanawiać czy to nie jakiś pojemnik na baterie. No ale jednak nie. Link to post Share on other sites
lesiulodz Posted January 21, 2008 Report Share Posted January 21, 2008 Mam małe pytanie do naszych speców od BW, wiecie może co to jest?: http://img178.imageshack.us/img178/5518/dsc02733xbu04pc6.jpg http://img46.imageshack.us/img46/5717/dsc02726xyk1zn7.jpg http://img125.imageshack.us/img125/9389/dsc02682xpp5gx5.jpg Link to post Share on other sites
mavc Posted January 21, 2008 Report Share Posted January 21, 2008 Może to troszkę przybliży: http://pl.wikipedia.org/wiki/Karabin_FX-05_Xiuhcoatl Link to post Share on other sites
Recommended Posts