Yahalom Posted February 12, 2008 Report Share Posted February 12, 2008 Nadajnik/Odbiornik? Link to post Share on other sites
Wolf Posted February 12, 2008 Author Report Share Posted February 12, 2008 Jest to antena od modulowego systemu multimedialnego żołnierza IdZ, na nowoczesnym polu walki. System składa się z kilku modułów takich jak gps, wyświetlacz z mapami i pozycjami pododdziałów, kamera, radioodbiornik i chyba nawet czujniki funkcji witalnych no i oczywiście ANTENA. Oto wygląd całego systemu: Link to post Share on other sites
KosiarA Posted February 12, 2008 Report Share Posted February 12, 2008 Co do lunety w G36C to ma ona sens. Podziałka jest może na 200 i na 800 lecz można ją skalibrować na bliższe odległości. Link to post Share on other sites
jahu Posted February 12, 2008 Report Share Posted February 12, 2008 Witam, trafiłem tu dzięki JaReKII z tego wątku. Z góry zaznaczę jestem zielony w temacie i wogóle na forum - jeśli Was wkurzy poraz kolejny raz pisanie o tym samym - zignorujcie poprostu tego posta. Za wyrozumiałosć, wszelkie rady, podpowiedzi z góry wielkie dzięki . Zamierzam zakupić w necie tanie ciuchy i wyposażenie - które choć troche mają wskazywać na wyposażenie żołnierza BW - nie chodzi mi o ścisłe odwzorowanie jednostek - najzwyczajniej mnie na to nie stać. Chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o tym: Mam w planie z http://www.armyworld.pl zamówić (założenie - tanie i jednoznaczne umundurowanie,wyposażenie): BLUZA WOJSKOWA FLECKTARN BUNDESWEHR SPODNIE WOJSKOWE BW FLEKTARN, NIEMIECKIE, FLECKTRAN, MORO, BOJóWKI KURTKA WOJSKOWA PARKA FLEKTARN I tu pytanie - czy możecie doradzić jaki rozmiar optymalny? Chudy jestem, mam 175 cm wzrostu, 90 w klatce piersiowej w pasie 82, w biodrach ok 92 - myślałem żeby powyższe zamawiać w nr 6. Ponadto myślałem jeszcze o szelkach pasie i gadżetach (z tanich kamizelek Milteca już mnie wyleczono): OPRZYRZĄDOWANIE BW 5 CZĘŚCI FLEKTARN + do tego Ładownica BW. Jeśli ten wariant uważacie za znośny, to co do pasa - nie wiem jak dobrze wybrać długość żeby nie spartolić zamówienia - brać 80 czy 85 cm (a może inny)? No i jak z ewentualną regulacją - czy w praktyce da się jeszcze wyregulować i jaki to zakres? Jak tu uwzględnić ewentualną bluze, coś pod spód, no i czy np w przyszłosci dodadnie comfortpadów też nie wpłynie na to że stanę przed wyborem: albo schudne albo inne szelki? Co do samych ładownic - wszysktie opisywane na stronie tego sklepu mają wymiary 20x16x7 cm - tu wyczytałem że jednak to ściema że to ładownice (na manierke?) i skrzetnie zredagowano w tym sklepie treść która nie jest jednoznacza - rozumiem że te oferowane na armyworld są nieodpowiednie do magazynków z g36. Skoro nie pasują to czy wogóle nie wchodzą do nich magazynki z g36 (tak na oko to taki magazynek zajmuje 17x8x4cm)? Jeśli nie te ładownice to gdzie tanio można dostać odpowiednie (jakie wymiary mają ładownice do których jak ulał pasują magi z g36)? I jeśli wogóle nie pasują to może zrezygnować z tego zestawu na rzecz samych pasa i szelek + chlebaka (skoro obie ładownice wczesniej wspomniane do bani - to chyba szkoda wydawać na nie wogóle kase)? Przy okazji interesuje mnie kwestia camelbacka połączonego z takimi szelkami. Mam doświadczenia z troche innego podwórka (XC) ale wiem że to świetna sprawa, jak ktoś raz spróbuje to ciężko z tego zrezygnować. I tu pytanie - jaki camelback sie da podpiąć bez większych przeróbek do takich szelek BW (i ile taka przyjemność kosztuje)? Dodatkowo jeszcze pokrowiec na garnek - zamierzam używać tylko imitacji fritza - może choć troche będzie to przypominało coś bardziej orginalnego - ale chwilowo na wiecej nie stać. I tu pytanie - jaki rozmiar pokrowca zamawiać - brać możliwie największy 62? Czy zwrócić jeszcze na coś uwagę, czy na początek to wystarczy? I na przyszłość - czy są jakieś standardowo używane w BW kabury udowe - coś co można w miare łatwo i tanio dostać choćby z demobilu? Link to post Share on other sites
Tony Halik Posted February 12, 2008 Report Share Posted February 12, 2008 [...]Ciach Większość pytań zdanych przez Ciebie było poruszanych w dwóch wątkach o BW. Jedyne pytanie jakie się tu nie pojawiło (tak mi się przynajmniej wydaje) to to związane z camelbackiem. Natomiast jak sprawdzić czy magazynek od "Gietki" wejdzie do pokrowca na manierkę? (moim zdaniem wejdzie, ale mogę się mylić) Znajdź w temacie posty o kontraktowych ładownicach do G36. Sprawdź jakie mają wymiary i porównaj je z tymi, jakie ma ta "ładownica" z armyworld. (przy czym pragnę nadmienić, że z racji że jest ona nieco "gruba", szerokość jej może być trochę większa niż jest podane w wymiarach (magazynek ją rozciągnie) Link to post Share on other sites
Fearie Posted February 12, 2008 Report Share Posted February 12, 2008 Magazynek od G36 wejdzie do ładownicy na manierkę. Link to post Share on other sites
happy666 Posted February 12, 2008 Report Share Posted February 12, 2008 A ja ponawiam pytanie zadane już strony temu przez innego usera; jakich nakolanników używa BW? Tego nie ma na awr.one.pl :P Link to post Share on other sites
Mori Posted February 12, 2008 Report Share Posted February 12, 2008 1. http://www.militaryarea.pl/help.php?page=16 - tabela rozmiarów 2. FLECKTRAN, MORO :mrgreen: tak jakby woodland,kzs3. do pokrowca po manierce wejdą nawet dwa, jak nie trzy, magi do Giety, jeden będzie latał. Wymiary ładownicy do giety, na pojedyńczego maga: - wysokośc 18,5 cm - szerokość 8 cm - grubość 3cm Wszystko już było, o mocowaniu camela do szelek też Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted February 13, 2008 Report Share Posted February 13, 2008 1. Używanie pokrowców na manierkę jako ładownicy jest mocno... Lamerskie (nie mam innego słowa). Pokrowców powinno sie używać zgodnie z przeznaczeniem. Najgorsze jest to, że właśnie osobom, które zaczynają zbierać komplety we flecku to najtrudniej zrozumieć - wystarczy prześledzić wątki brytofilskie, lub amerykańskie i widać, że oni nawet nie pytają o tak oczywiste kwestie... 2. O kaburach, rozmiarach hełmów, mundurów i camelbakach też było. Szczerze mówiąc jeśli kolega myśli o kupnie camelbaka (nie wierzę, że skoro chce oszczędzić kupi sobie oryginał, jedyne co pozostaje to MilTec), to te pieniądze lepiej przeznaczyć na dwie ładownice do G36 - wychodzi to w podobnej cenie co tani camel... Z kolei z tandetną kabura udową jest ta sama sytuacja - lepiej kupić dwie kolejne ładownice i mieć w sumie cztery. Znacznie lepiej prezentuje się zestaw - pełne kontraktowe oporządzenie, niż oporządzenie z pokrowcami na manierki zamiast ładownic, i camelem oraz kaburą udową od MilTeca. Ta sama sytuacja z tandetnym, ABSowym hełmem... Ja rozumiem, że ktoś może nie mieć kasy ale to nie zwalnia z trzymania poziomu - jak się nie ma pieniędzy to nie oznacza, że trzeba kupować tani syf, lepiej zrezygnować z kilku syfnych rzeczy i kupić sobie pojedynczą kontraktową. Te tandety się szybko rozlecą i trzeba będzie kupić nowe - to nie jest żadna oszczędność. Ronin p.s. Co do nakolanników to zgodnie z wolą żołnierza (to sprzęt niestandardowy) i najczęściej na fotkach widać Hatch-e). p.s.s. A tutaj kolejny artykuł na stronie AWR :D. Tym razem coś dla osób pragnących kontraktowej alternatywy dla pasa i szelek: http://www.awr.one.pl/viewpage.php?page_id=33 Link to post Share on other sites
Dingo Posted February 13, 2008 Report Share Posted February 13, 2008 a jesli nie stac cie na "szuberta" to polecam starszy model tzw."sztalhelm" http://www.bw-us-shop.de/product_info.php/...-Gebraucht.html. -jest on na pewno solidniejszy niz jakiekolwiek podrobki no i... jest orginalem Link to post Share on other sites
lesiulodz Posted February 13, 2008 Report Share Posted February 13, 2008 Wolf duży + dla ciebie, dziękuje :uśmiech: Link to post Share on other sites
Damissimo Posted February 14, 2008 Report Share Posted February 14, 2008 Przepraszam za mały Off-topic, ale przypadkiem natchnąłem się dzisiaj na ten link (niebardzo o wyposażeniu, ale badzo o BW :)): http://www.autokrata.pl/ogien/3415/volkswa...arta_powolania/ To jest dopiero samochód prawdziwego fana BW... :P Link to post Share on other sites
lesiulodz Posted February 14, 2008 Report Share Posted February 14, 2008 Mam pytanie, czy ktoś miał styczność z tym chest rigiem: http://www.sklep.vest.pl/product_info.php?...products_id=382 :?: Link to post Share on other sites
Pucek Posted February 14, 2008 Report Share Posted February 14, 2008 Może i ja dodam swoje trzy grosze odnośnie sprzętu BW. Na początku mojej przygody z ASG myslałem że sprzt niemiecki będzie najlepszy bo tani, dobry i ogólno dostępny. Kombinowałem jakąś kosmiczną konfigurację opartą na tym co można dostać np. na Allegro za niewielkie pieniądze, między innymi dwa cargo, czy pokrowiec na manierkę jako ładownica. Naszczęście Ronin i reszta uświadomili mi jaka to głupota - wielkie dzięki Panowie. Teraz powolutku zbieram kolejne elementy, narazie jest tego niewiele, ale z miesiąca na miesiąc będzie więcej. Kieruje się zasadą że tylko kontrakt(i półkontrakty) warte są swojej ceny i napewno się "zwrócą". Zresztą nic tak nie cieszy jak kontraktowy sprzęt, który zdobywamy z czasem. Pozdrawiam. Pucek Link to post Share on other sites
Szreder Posted February 14, 2008 Report Share Posted February 14, 2008 Mam pytanie, czy ktoś miał styczność z tym chest rigiem: http://www.sklep.vest.pl/product_info.php?...products_id=382 :?: Kopia wzoru Arktisa, Classic Chest Rig. Materiał to impregnowany poliester. Kolory z tego co widziałem czasem za czerwone. Link to post Share on other sites
Tony Halik Posted February 14, 2008 Report Share Posted February 14, 2008 Mam pytanie, czy ktoś miał styczność z tym chest rigiem: http://www.sklep.vest.pl/product_info.php?...products_id=382 :?: Kamizelka jest nowa z renomowanej firmy MilTec. Jak dla mnie ta informacja wystarczy... Link to post Share on other sites
MAR Posted February 14, 2008 Report Share Posted February 14, 2008 (edited) poza tym może trzymajmy sie tematu o sprzecie Bw a nie o jego marnych kopiach :P ... a flecktarn to nie jest bundeswehra, i nie wszystko co w flecktarnie jest uzywane przez BW... ale przecież my wszyscy o tym wiemy. POZDRAWIAM :) PS: to nie jest w ażdnym przypadku złosliwa uwaga. Edited February 14, 2008 by ramol Link to post Share on other sites
lesiulodz Posted February 14, 2008 Report Share Posted February 14, 2008 Nie no jasne ja wiem że Mil-tec jest blee i wogóle nie kontraktowy ale tutaj zagląda więcej "znawców" :uśmiech: dzięki za info. Link to post Share on other sites
Sfora_Goose Posted February 15, 2008 Report Share Posted February 15, 2008 Witam! W ostatnim czasie stałem się szczęśliwym posiadaczem takiej oto ładownicy na 4 granaty 40mm w systemie IdZ W związku z tym chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej na temat systemu IdZ, głównie zależałoby mi na tym aby dowiedzieć jak instaluje się poszczególne elementy do kamizelki za pomocą tych pasków. Jeżeli ktoś ma jakieś zdjęcia to również bym poprosił. Pozdrawiam! goose Link to post Share on other sites
KosiarA Posted February 16, 2008 Report Share Posted February 16, 2008 (edited) Mil tec wcale nie jest blee. Ja używam podwójnych ładownic na magazynki i bardzo sobie chwale. Na pasie siedzą sztywno i są bardzo wygodne. Ostatnio usunąłem z nich to plastikowe usztywnienie i jestem z nich jeszcze bardziej zadowolony. Trzymają kształt są elastyczne i nie są sztywne. Nie ma problemu z szybkim wyciągnięciem czy wsadzeniem do nich magazynków choć torba na "odzysk" jest jeszcze lepsza. Osobiście polecam ;) Edited February 16, 2008 by KosiarA Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted February 16, 2008 Report Share Posted February 16, 2008 Pomijając fakt, że materiał jest nie taki jak powinien być - kontrakty są z cordury, MilTec jest ze zwykłego nylonu, który znacznie łatwiej uszkodzić. Poza tym jakość wykonania stoi na kiepskim poziomie (chodzi min. o jakość szwów - w newralgicznych miejscach nie są wzmocnione i zdarza się oderwać główną komorę ładownicy od tylnych ścianek). Do zwyczajnego airsoftu gdzie ładownica jest w użyciu po kilka h w tygodniu max, w dodatku ktoś się nie kładzie, lub kładzie się ostrożnie i uważa na jaką powierzchnię, powinny starczyć ;). Do bardziej intensywnego użycia (MilSim, survival militarny) nie polecam. Kolejna zrypana kwestia to kolor - plamy są za małe, układ jest nieodpowiedni, kolory mają nie taki odcień. Jednym słowem na pierwszy rzut oka widać, że to MilTec. A że MilTec to obciach... Ronin Link to post Share on other sites
Szreder Posted February 16, 2008 Report Share Posted February 16, 2008 MilTec jest ze zwykłego nylonu Poliesteru impregnowanego. btw cordura to też nylon. ot, tak aby było jasno całkowicie. Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted February 16, 2008 Report Share Posted February 16, 2008 No tak, oczywiście masz rację tyle, że cordura jest cordurą a nie "zwykłym nylonem" z kilku przyczyn. W sumie powinienem napisać: "MilTec jest z nylonu, który znacznie łatwiej uszkodzić", bo to byłoby jaśniejsze. To jest tak jak ze stalą - niby materiał ten sam, a jednak jedna drugiej nierówna. Ronin Link to post Share on other sites
KosiarA Posted February 16, 2008 Report Share Posted February 16, 2008 (edited) Moje ładownice mimo że nie kontraktowe są bardzo dobre. Mocne, mają odpowiedni kolor. Często biorę udział w milsimach i naprawdę dają rade. Przeszły już śnieg, deszcz, mróz i bagno ;). Myślę że miltec miltecowi nie równy. Porównywałem materiał i plamy z kontraktowym sprzętem i mimo że podzielam wasze zdanie odnośnie niekontraktowego sprzętu jestem z nich zadowolony:) PS. Zdjęcie z http://wojtekurbanek.com/gallery/index.htm ;) Edited February 16, 2008 by KosiarA Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted February 16, 2008 Report Share Posted February 16, 2008 mają odpowiedni kolor Możesz dać fotkę? Najlepiej koło jakiegoś kontraktowego sprzętu? Może to faktycznie jeden ze starych wypustów o których tu pisaliśmy kiedyś (już ich nie robią). Myślę że miltec miltecowi nie równy I tutaj dochodzimy do sedna sprawy bo kontrakt jest równy kontraktowi (jak kupujesz kontrakt to masz gwarancję wysokiej jakości i jej powtarzalności). W przypadku MilTeca to loteria i jak trafisz na dobry okaz to masz szczęście. Ronin Link to post Share on other sites
Recommended Posts