Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

[Oficjalny] HK 416 [JG]

Recommended Posts

Posted

Mam 150 zł i myślę nad mały tuningiem mojego HK.

Mam wersję z najkrótszą lufą, więc celnosć nie zadowala mnie gdyż walczę przeważnie w lasach itp.

Myślę nad kupnem używanej lufy zewnętrznej od emki i lufy precyzyjnej 363mm.

Jeśli chodzi o preckę to jeśli nie będzie nic używanego w dobrej cenie to chyba skuszę się na takie cudo. http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=6735

Pytanie do weteranów. Czy taka modyfikacja znacznie polepszy osiągi mojego HK?

I czy na tej lufie będę musiał kupywać lepsze kulki. Teraz używam PJ 0,25 i nie widzi mi się kupywania guarderów po 37 zł za 4200 sztuk.

Co myślicie o moim pomyśle?

• 2 weeks later...
  • Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Posted

Wudz - W każdym hk416 masz cylinder typu 2. W żadnej replice JG nie widziałem cylindra typu 0 czy 1

Suchywojtas - do mojej hk416 montowałem m140 guardera przy mocnym lipo 11.1v 35c 2200mah, wszystkie części stock - przebieg to jakieś 20k kulek bez uszkodzenia, później pękł szkielet (szybkostrzelność spowodowała wykręcenie się śrubek z przodu gearboxa) Zasięg - świetny (lufa 363mm systema + guma systemy)

Posted

- http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/42458-hk-416-jg/

Zobacz ten temat ;).

Pozdrawiam.

Super, dzięki. Sprężynę na razie sobie odpuszczę, bo strzelam sie od pół roku, a te 390 fps to i tak sporo, ale lufę wymienię.

Teraz pytanie - wiem, że dobrze ludzie piszą o lufach Systemy i Prometheusa, do mojej wersji z kolbą SF 363mm będzie wystawać, więc przykryję tłumikiem. Czy lufa JBU albo MadBull Black Python (strzelam kulami madbulla) będzie ok?

Posted

Mam lufę systemy wraz z gumką systemy. Było ciężko zamontować, ale sprawdza się taki zestaw. kulki lecą daleko i celnie (stock i m140)

Sprężynę mimo wszystko proponuję zmienić na chociaż m120 guardera, stockowa szybko się zbija (po pół roku uciekło mi 170fps)

Posted

W sumie dobry pomysł, wstawię jakąś porządną M120, raczej nie wyżej. No i sprowadzę Systemę - trochę będzie wystawać pewnie, ale to się przykryje tłumikiem.

Do swojej 416 używałem 3 różnych tłumików:

Silesia eco 35x250mm - długi, ale świetnie tłumił, wygląd repliki ok.

Tłumik troy industries PJ 40x200 - fajnie wyglądał

i ulubieniec tłumiczek King Arms z biciami us socom - 8cm długości. HK416 wyglądała z nim fajnie (plus aipoint comp2, surefire, magwell), tłumik nie miał wartości tłumiących- lufa kończyła się 1,5m przed końcem tłumika.

Posted (edited)

Mi zależy, żeby tłumik był jak najbliżej RISów, idealnie byłoby, gdyby się z nimi stykał. Da się jakiś tłumik tak zamontować? Przy czym mimo wszystko zależy mi na tym, żeby działał jak tłumik... Najbardziej podobają mi się takie SOCOMowe wersje, jak ten: tłumik SOCOM

Edited by suchywojtas
Posted

Przy zwykłym tłumiku masz 1,5-2cm odstępu od RISa. Bliżej się nie da. Zaproponuję Ci tłumik Silesia Factory. Tłumiki wyglądają fajnie, ale przede wszystkim działają i to bardzo dobrze, przy jednoczesnym nie zabieraniu mocy replice i nie wpływaniu na lot kulki.

Gdybym teraz miał kupić tłumik, to wybrałbym ten http://www.silesia-factory.pl/haka-p-192.html ale wiadomo - wszystko kwestią gustu.

Posted

Przy zwykłym tłumiku masz 1,5-2cm odstępu od RISa. Bliżej się nie da. Zaproponuję Ci tłumik Silesia Factory. Tłumiki wyglądają fajnie, ale przede wszystkim działają i to bardzo dobrze, przy jednoczesnym nie zabieraniu mocy replice i nie wpływaniu na lot kulki.

Gdybym teraz miał kupić tłumik, to wybrałbym ten http://www.silesia-factory.pl/haka-p-192.html ale wiadomo - wszystko kwestią gustu.

Właśnie na ten patrzyłem też :-) Znalazłem nawet zdjęcie, jak to mniej więcej by wyglądało ZDJĘCIE i chyba jest całkiem nieźle. No i tłumik nie jest za długi - 15 cm, więc sumarycznie myślę, że przód wyjdzie z 10 cm dłuższy, niż jest w tej chwili.

Dzięki za rady, taki sobie wezmę zestaw :-)

Posted

300g na sam przód repliki? Ja już w tej chwili mam 4kg (z kolimatorem, magazynkiem, baterią i rączką taktyczną). Trochę dużo by było raczej ;-)

A QD chyba mi niepotrzebne, i tak chcę po prostu tłumikiem przykryć lufę. Chociaż przyznam, że przynajmniej na zdjęciach ten tłumik jest montowany bardzo blisko RISów, co jest akurat dużym plusem ;-)

A tłumi to dobrze?...

Posted (edited)

300g na sam przód repliki? Ja już w tej chwili mam 4kg (z kolimatorem, magazynkiem, baterią i rączką taktyczną). Trochę dużo by było raczej ;-)

A QD chyba mi niepotrzebne, i tak chcę po prostu tłumikiem przykryć lufę. Chociaż przyznam, że przynajmniej na zdjęciach ten tłumik jest montowany bardzo blisko RISów, co jest akurat dużym plusem ;-)

A tłumi to dobrze?...

Dobrze. Połowa wagi to stalowy tłumik płomienia, sama puszka jest z aluminium.

- http://www.aacblog.com/?p=4700

Jak chcesz lżej, to jeszcze DYTAC i VFC robi. Ciesz się, że ostra wersja waży 2 razy więcej, ale oryginał kosztuje ponad 1100$ :wink: .

Pozdrawiam.

Edited by grzechotnik
  • 2 weeks later...
Posted

Ostatecznie wziąłem tłumik HK os Silesii, lufę Systemy i sprężynę Guardera M120.

Dzięki za rady. Jeszcze mam w sumie jedno pytanie - czy ktoś używał tej replice mid-capów Boyi?

Midy boyi u mnie spisywały się bardzo dobrze. tylko już nie pamiętam czy przed wymianą komory HU czy po.

Wrzuć fotke jak wygląda HK z tym tłumikiem silesii jestem bardzo ciekawy. Aha, jeśli jeszcze luy nie wsadziłeś - uważaj przy montażu, bo będzie bardzo ciężko do komory JG wchodziła.

Posted

Ja sam tego nie robię - zleciłem sprawę SpecShopowi, nie znam się na mechanizmach w replikach i serwisie :-)

Zdjęcie zrobię zaraz, jak wróci. Wygląda w każdym razie moim zdaniem naprawdę ładnie :-) No i wobec tego ze 3 midy Boyi sobie kupię, hi-capy doprowadzają mnie do szału z tym kręceniem i grzechotaniem.

Posted

Zła decyzja. Specshop nie jest najlepszym serwisem. Mogłeś napisać, a łopatologicznie bym ci opisał krok po kroku i zaoszczędziłbyś te paręnaście/dziesiąt złociszy na magi :)

Nie mogę się doczekać fotek i wyniku z chrono od specshopów.

Posted

Mam pytanie, jak to jest że do M16 JG III gen. z takim samym Gearboxem co HK416 chińczyki wsadzali wszędzie te same cylindry. W M16 jest lufa 509 mm i cylinder ten sam co przy lufie 363 mm. Jak to się przekłada na zasięg? Chodzi o M16.

Posted

Ale mi się porobiło...

Wrócił mój hakacz od Speców - z 385 fps zrobiło się... 430 (!). Wymieniona była tylko lufa na Systemę i sprężyna na Guardera - M120, czyli teoretycznie taką, jaka powinna być w stocku. No i dzisiaj idę sobie radośnie na napierdzielankę, a tu replika rzęzi i jęczy.

Okazało się, że chińska bateria 9,6 dołączona do zestawu (i jakaś inna o nieznanym mi woltażu) nie dają rady udźwignąć tego zestawu (stock + lufa systemy 363 + silnik G&G long 120 + sprężyna M120), więc mam teraz Li-pol 11,1 V. ROF jest zdaje się tylko większy, niż w stocku, ale wygląda na to, że będę po prostu musiał oszczędzać replikę i nie walić seriami zbyt długimi ;-)