aikikai Posted December 12, 2007 Report Share Posted December 12, 2007 (edited) Witam Jestem ciekaw jakie buty oprócz przesławnych i przeznanych i przelubianych ( :D ) Desantów używane są w WP? Szczególnie interesują mnie jednostki specjalne tj. 1. PSK, ewentualnie GROM, ale bardziej PSK. Czy mają tam oni dowolność sprzętową pod tym względem? Widziałem na allegro buty firm: Kupczak, Wojas oraz "trzewiki GROM wz. 742" (?!). Przy tych ostatnich zdziwiła mnie cena 150 zł... - Czy jeszcze jakieś buty są produkowane dla WP? Proszę Was o charakterystykę tych, które wcześniej wymieniłem. Byłbym wdzięczny za podanie rozwiązań technicznych wykorzystanych w poszczególnych butach (jak np. membrana gore-tex czy podeszwa Vibram w Kupczakach) - Które Waszym zdaniem są najbardziej użyteczne, funkcjonalne, uniwersalne? - Gdybyście mogli przy opisach butów dodać ich zdjęcia, byłbym bardzo wdzięczny. :) Pozdrawiam Aikikai Edited December 12, 2007 by aikikai Quote Link to post Share on other sites
aikikai Posted December 12, 2007 Author Report Share Posted December 12, 2007 (edited) Widziałem w temacie: "Desanty ? Magnumy ? Opinacze ? Jungle ? GROM ?", że jest też mowa o "gromach" jednak są to te tzw. "trzewiki GROM wz. 742" i bardzo wg mnie jest nikła szansa, że są to buty używane chociażby w PSK, czy w ogóle są produkowane dla odbiorcy wojskowego, czy jest to tylko podpuszczanie; ale mogę się oczywiście mylić. Niech wypowie się ktoś kompetentniejszy ode mnie ;) Edited December 12, 2007 by aikikai Quote Link to post Share on other sites
Stanik Posted December 12, 2007 Report Share Posted December 12, 2007 Osobiście mogę polecić Tobie butki pustynne. http://pjs.nazwa.pl/buty_pustynne.htm Quote Link to post Share on other sites
Holmes Posted December 13, 2007 Report Share Posted December 13, 2007 Lekko w temacie: http://biznes.onet.pl/12,1457602,prasa.html Co prawda pachnie nieco przesadyzmem ("5 lat gwarancji i ani jednej reklamacji") Quote Link to post Share on other sites
aikikai Posted December 13, 2007 Author Report Share Posted December 13, 2007 Chciałbym aby w tym temacie powiedziano, czy buty wymienione przeze mnie w pierwszym poście są używane w WP, czy są produkowane na umowę z MON ;) Quote Link to post Share on other sites
Butu Posted December 14, 2007 Report Share Posted December 14, 2007 Na żywo widziałem jedną panią kapral w Gromach, można też zobaczyć na niektórych fotka jak żołnierze używają w\w buty czyli buty są używane w WP. Quote Link to post Share on other sites
aikikai Posted December 14, 2007 Author Report Share Posted December 14, 2007 Pisząc "gromy" masz na myśli te "Protektory" czy Kupczaki? Quote Link to post Share on other sites
aikikai Posted December 14, 2007 Author Report Share Posted December 14, 2007 Gdzie używane są te buty: http://www.protektorsa.pl/img/towary/obrazek_30.jpg Tzn. czy jednostki w kraju (np. PSK) może ich używać? Quote Link to post Share on other sites
Butu Posted December 14, 2007 Report Share Posted December 14, 2007 Chodzi mi o te z Protektora. Nie pisz posta pod postem. Quote Link to post Share on other sites
Marius7 Posted May 30, 2009 Report Share Posted May 30, 2009 Witam. Zastanawiam się ostatnio nad zamianą zużytych prawie już butów Starforce Commander HI, nowymi, tańszymi, i podstawiły mi się dwie nowe propozycje: Trzewiki górskie M-6 Firmy Demar używane w Afganie Lub Kupczaki : http://allegro.pl/item649216308_buty_wojas...itary_nowe.html wz.928/MON I mam tutaj pytanie : Jakie są zalety M6 i czy są w stanie one przebić jakością wz928?? Pozdrawiam. Mariusz Quote Link to post Share on other sites
wally Posted May 30, 2009 Report Share Posted May 30, 2009 Te "kupczaki" z allegro to nie są oryginalne Kupczaki!!!! Ludzie czytajcie opisy aukcji! Kupczaki mają membranę gore jako jedyne. Demary i Wojasy jej nie posiadają! Quote Link to post Share on other sites
Marius7 Posted May 31, 2009 Report Share Posted May 31, 2009 (edited) Aaah... ale masz jakieś doświadczenia z oryginalnymi Kupczakami? lub tymi butami Demar M6? czy wojasami? Edited May 31, 2009 by Marius7 Quote Link to post Share on other sites
DaVID AntiTerrorist Posted May 31, 2009 Report Share Posted May 31, 2009 Te "kupczaki" z allegro to nie są oryginalne Kupczaki!!!! Ludzie czytajcie opisy aukcji! Kupczaki mają membranę gore jako jedyne. Demary i Wojasy jej nie posiadają! Mam Wojasy. Nie wiesz Wally czy mam je traktować (w sensie dbać o nie) jak o zwykłe skórzane józefy, czy jak buty z membraną? Te Wojasy mają jakąś membranę w ogóle? Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted October 16, 2009 Report Share Posted October 16, 2009 (edited) Odświeżam temat. Wychodzi na to, że Wojasy oraz Demary mają jedynie podeszwę Vibram, ale nie mają goretexu, tak ? Bo z tego co wyczytałem, Demary ją maja, natomiast u Wojasów nazywa się to Sympa-Tex. Edited October 16, 2009 by Azur Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted October 16, 2009 Report Share Posted October 16, 2009 Tylko wz.928 produkcji Kupczaka mają membranę gore-tex. Wojas to tak jak wspominałeś sympatex, zaś demar do produkcji swoich butów używa membrany OutDry (Czyli pewnie jakiś poliestrowy szit o parametrach nieco lepszych niż worek foliowy). Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted October 16, 2009 Report Share Posted October 16, 2009 (edited) A ten cały Sympatex? Jak to się ma w porównaniu do Gore-Texu? Z informacji zawartych w internecie wnioskuję, że jest to nawet niezłe. Edited October 16, 2009 by Azur Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted October 16, 2009 Report Share Posted October 16, 2009 Sympatex jest membraną poliestrową ma zupełnie inną zasadę działania, dzięki czemu jest wytrzymalszy od gore-texu na uszkodzenia, zabrudzenia itp. Lecz ma gorszą oddychalność (Jak dobrze pamiętam to coś koło 12000 g/m2/dobę, dla porównania oddychalność laminatów gore w wariancie trzywarstwowym to ok 20000 g/m2/dobę). Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted October 17, 2009 Report Share Posted October 17, 2009 Cóż, jednak uważam że to 800g/m2/dobę nie jest warte 230 złotych, więc wybiorę Demary albo Wojasy. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted October 17, 2009 Report Share Posted October 17, 2009 Cóż, jednak uważam że to 800g/m2/dobę nie jest warte 230 złotych, więc wybiorę Demary albo Wojasy. Znaczy jaka membrana, w których butach ma oddychalność na poziomie 800g/m2/dobę? Chyba nie gore-tex w Kupczakach... Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted October 17, 2009 Report Share Posted October 17, 2009 To różnica między Sympa a Goretexem :) Gore ma 20.000 jak napisałeś, Sympa 12.000. Wolę oszczędzić i kupić tańsze Wojasy. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted October 18, 2009 Report Share Posted October 18, 2009 Przepraszam, ale nie mogę już edytować. Czy ktoś użytkował bądź użytkuje Kupczaki/Wojasy/Demary w okresie letnim? Z tego co wiem są to buty zimowe, zastanawiam się jakby się zachowywały latem, czy nogi by się strasznie pociły. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted October 18, 2009 Report Share Posted October 18, 2009 (edited) To zależy od indywidualnej fizjologii. Latem komuś nogi się będą pociły zarówno w Kupczakach jak i trampkach, a komuś nie. Mi osobiście w okresie letnim w Kupczakowskich MONach stopy pociły się niemiłosiernie, ale inni użytkownicy wypowiadający się na ich temat twierdzą, że im się nogi nie pociły. Edited October 18, 2009 by aciepk Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted October 18, 2009 Report Share Posted October 18, 2009 (edited) Pożyjemy, ponosimy, zobaczymy ;) Cały rok w glanach chodzę to i w Kupczakach wytrzymam. A właściwie w Wojasach ;) Dzięki Aciepk za informacje i uwagę. ;) Edited October 18, 2009 by Azur Quote Link to post Share on other sites
Dogtag Posted October 18, 2009 Report Share Posted October 18, 2009 Ja używam w lecie Kupczaków i powiem Ci szczerze że bywa różnie, wszystko zależy od intensywności użytkowania, raz było fajnie i w ogóle a raz aż skóra z pięt chodziła tak się stopy parzyły. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted October 31, 2009 Report Share Posted October 31, 2009 No mi też po pierwszej strzelance schodziła, dzisiaj było dość zimno i nic mi nie było. Po 2 akcjach mogę powiedzieć, że buciki są mega wygodne, noga się tak strasznie nie poci. Będę je niebawem tyrał na 20 kilometrowej trasie, wtedy napiszę jak się sprawiły. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts