Drakeus Posted May 14, 2009 Report Share Posted May 14, 2009 Może to coś Wam pomoże. Wymieniłem: Prowadnicę sprężyny na łożyskowaną P&J Springa na M120 Guardera Dyszę na Deep Fire uszczelnioną i wzmocnioną (mosiężna) Gumka Shark MadBulla Precka Deep Fire 6.02 590mm Podwójny mosfet Używam aktualnie kulek Goldenball 0,25 (imho bardzo fajne kulki) i precyzja strzału jak i zasięg są powalające. Mierzyłem zasięg na podstawie długości działki, dostrzeliwuję z jednego końca na drugi - jest to około 65m. Bezproblemowo trafiam w sylwetkę człowieka. Nie wiem, czego to jest zasługą - gumki czy też prędkości wylotowej czy też szczelności, ale bardzo, bardzo się zaskoczyłem. In plus oczywiście. Planuję jeszcze zmianę głowicy tłoka na jakąś lepszą. Stay tunned :) PS. Wszystko ciągnie stockowa batka :twisted: Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted May 14, 2009 Report Share Posted May 14, 2009 Gumka Shark MadBulla Nie Shark tylko niebieski Madbull ;) Nie wiem, czego to jest zasługą - gumki czy też prędkości wylotowej czy też szczelności, ale bardzo, bardzo się zaskoczyłem. Magiczność M14 ;) PS. Wszystko ciągnie stockowa batka :twisted: Bo Ci tam dobre MOSFETy założyłem i kabelki gruuube :twisted: Quote Link to post Share on other sites
Pablo1986 Posted May 14, 2009 Report Share Posted May 14, 2009 Major a podał byś mi jakiś sposób na zrobienie takiego podwójnego mosfeta? Jakie kable upchnąłeś? Wejdą 2,5 mm2? Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted May 14, 2009 Report Share Posted May 14, 2009 (edited) Sposób na zrobienie MOSFETa jest w odpowiednim temacie na forum, sam tam pisałem nieraz i to w sumie nawet w kilku tematach a nie w jednym. Poszukaj. Kable - główne (zasilające) 2,5mm2, sterujące tranzystorem 1mm2. Miejsca jest tam tyle że główne spokojnie 4mm2 bym upchnął a jakby się uparł to może i 10mm2 by wcisnął jakby były w dość cienkiej izolacji. Ale 2,5mm2 główne i 1mm2 sterujące są w zupełności wystarczające. Polecam również wymianę wtyczki ze zwykłej mini Tamiya najlepiej na bananowe lub takie jakich ja teraz używam, większa wersja samochodowych "wsuwek", o coś takiego: http://www.image.micros.com.pl/_obudowy_auto/rys6.02g.jpg http://www.image.micros.com.pl/_obudowy_auto/rys6.02w.jpg U mnie w mieście w elektronicznym kosztują 20gr za sztukę pozłacane (20gr żeńska, 20gr męska). Niestety jak Drakeusa M14 była jeszcze moja to tego nie zrobiłem i dałem zwykłą mini-tamiyę :? Edited May 14, 2009 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted May 14, 2009 Report Share Posted May 14, 2009 Do baterii i nie tylko, polecam TAKIE złącza małe ubytki prądu, doskonały styk, małe wymiary. Bardzo dobrze się sprawdzają w dużej już ilości replik ;-), że nie wspomnę o wielkiej ilości modeli z napędem elektrycznym. Quote Link to post Share on other sites
Pablo1986 Posted May 14, 2009 Report Share Posted May 14, 2009 akurat u mnie w miescie dostepne sa TOCZONE wtyczki tamiya i raczej w nie zaiwestuje bo są całkie mnieźle. szukajka mi nic na hasło mosfet lub fet nie pokazuje więc dałem tutaj pytanie Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted May 15, 2009 Report Share Posted May 15, 2009 Do baterii i nie tylko, polecam TAKIE złącza małe ubytki prądu, doskonały styk, małe wymiary. Bardzo dobrze się sprawdzają w dużej już ilości replik ;-), że nie wspomnę o wielkiej ilości modeli z napędem elektrycznym. Fakt, T-Connectors są dobre tylko mają tę wadę że to jest spora kostka. A takie o których ja pisałem są smukłe i niewiele grubsze niż kabel (a w przypadku bananowych tej samej grubości). No i T-Connectors są stosunkowo drogie i ciężko dostępne. Niemniej rzeczywiście są dobre, grube blachy z dużą powierzchnią styku. szukajka mi nic na hasło mosfet lub fet nie pokazuje więc dałem tutaj pytanie http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=18905 Proszę, chwila szukania :roll: Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted May 15, 2009 Report Share Posted May 15, 2009 Śmiało mogę polecić wtyczki T , przerzuciłem się na nie we wszystkich replikach . Quote Link to post Share on other sites
Horblower Posted May 15, 2009 Report Share Posted May 15, 2009 jest już to na co pewnie wielu z nas czekało i do tego we wmiarę przystępnej cenie - http://www.taiwangun.com/shop,show,1460 Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted May 15, 2009 Report Share Posted May 15, 2009 W temacie o CM032 w dziale AEG 2 klasa już dałem do tego link ;) Quote Link to post Share on other sites
Dante666 Posted May 16, 2009 Report Share Posted May 16, 2009 Jak dla mnie to bardzo jasne to drewno ;? Wygląda jak bejcowana sosna. Quote Link to post Share on other sites
wajser Posted May 17, 2009 Report Share Posted May 17, 2009 Tandetnie wygląda to body... Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted May 17, 2009 Report Share Posted May 17, 2009 A czego się można spodziewać po chińskiej sklejce...? I tak trzeba malować. Quote Link to post Share on other sites
wajser Posted May 18, 2009 Report Share Posted May 18, 2009 Sądzę, że to łoże jest kompletnie nieopłacalne... Prawdopodobnie wyjdzie cię taniej pójść do jakiegoś stolarza, grzecznie z nim pogadać, zapytać się ile by chciał za pobawienie się w coś takiego, dać plastikowe łoże na wzór i cieszyć sie ładną robotą... :) Quote Link to post Share on other sites
sharku17 Posted May 18, 2009 Report Share Posted May 18, 2009 Czy to łoże z pokrywą bd pasować do cymki? http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=1958 Quote Link to post Share on other sites
jack13 Posted May 18, 2009 Report Share Posted May 18, 2009 Po przeróbkach jak najbardziej, ale nie wiem jak z pokrywą. CM to kopia, więc pewnie będzie pasować ta pokrywa. pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted May 18, 2009 Report Share Posted May 18, 2009 Coś mi się wydaje że nie za bardzo będzie pasować... CA ma trochę inne standardy. Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted May 19, 2009 Report Share Posted May 19, 2009 Jeśli dobrze pamiętam to kilka miesięcy temu ktoś na allegro sprzedawał cyme z tym łożem i nawet coś tam skrobnął z tym temacie . Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 19, 2009 Report Share Posted May 19, 2009 pablo1986: toczone tamiya ? pokaż bo nie wierze. wtyki te robi sie przez wytłaczanie z tego co pamiętam. major762: trudno dostepne i drogie ? czy ja wiem... 3zł kosztuje komplet (F+M) i w każdym sklepie modelarskim dostaniesz.. tamiya kosztuje wiecej :) 4zł za komlet co tamiya jest upierdliwa i łatwo ją uszkodzić ( nie mówie juz o oporach stawianych i kiepskiej blaszce użytej na wtyk.) Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted May 19, 2009 Report Share Posted May 19, 2009 major762: trudno dostepne i drogie ? czy ja wiem... 3zł kosztuje komplet (F+M) i w każdym sklepie modelarskim dostaniesz.. tamiya kosztuje wiecej :) 4zł za komlet Pokaż mi gdzie kupisz T-Connectors za 3zł komplet. Bo ja najtańsze widziałem w promocji w jakimś modelarskim internetowym za 5zł, w stacjonarnym elektronicznym 7zł za komplet. A Tamiya stoi po 3,5 za komplet. Niemniej fakt, T-Connectors są lepsze niż Tamiya. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 19, 2009 Report Share Posted May 19, 2009 http://www.rcskorpion.pl/product_info.php?...roducts_id=1081 http://www.rcskorpion.pl/product_info.php?...roducts_id=1082 prącie bardzo :) Quote Link to post Share on other sites
Pablo1986 Posted May 19, 2009 Report Share Posted May 19, 2009 u mnie w częstochowie jest sklep w którym idzie własnie kupić toczone(lub odlewane - raczej toczone) złączki. normalnie są pełne w środku a w żeńskiej jest po prostu wywiercona dziurka. do tego są złocone itd. Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted May 19, 2009 Report Share Posted May 19, 2009 Ta- i kosztują 1000 500 100 900... Tylko po co? Patent ze wsuwkami jest świetny jeżeli odpowiednio je zaizolujesz i nie będziesz ich zginał- są bardzo podatne na złamania ;/ Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 19, 2009 Report Share Posted May 19, 2009 pablo1986: moze chodzi ci o wtyki bananowe ? Quote Link to post Share on other sites
Pablo1986 Posted May 19, 2009 Report Share Posted May 19, 2009 jak mozesz to zapusc linka. kosztuja one moze z 9-10 zeta. dzisiaj jade do ziomka i mi o nich dokladnie opowie Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts