danielosik Posted February 9, 2008 Report Share Posted February 9, 2008 Witam.Chciałbym wiedziec w jakim miejscu najczęściej pęka gb ca poniewaz zastanawiam się nad jego wzmocnieniem i niewiem na jaką jego częśc zwrócic szczególną uwage. Używaj Polskich znaków /Antol Quote Link to post Share on other sites
Guest Miles_ACE Posted February 9, 2008 Report Share Posted February 9, 2008 W zaznaczonym miejscu: http://img172.imageshack.us/img172/5551/12lq4.jpg Quote Link to post Share on other sites
Paul Posted February 10, 2008 Report Share Posted February 10, 2008 każdy szkielet z reguły tam pęka...wystarczą 4 nawierty i już wzmocniliśmy gb.... Quote Link to post Share on other sites
luglo Posted February 10, 2008 Report Share Posted February 10, 2008 Miles, Paul: dokładnie tak! A z tym nawiertem chodzi o to aby rozłożyć siły działające na GB w tym miejscu. Niektóre GB CA i BOYI mają je zrobione fabrycznie (w zależności od modelu). Otwór nie powinien mieć większej średnicy jak 1,7mm. W przeciwnym wypadku konstrukcja GB zostanie osłabiona... Quote Link to post Share on other sites
mastah Posted February 10, 2008 Report Share Posted February 10, 2008 A gdzie dokładnie zrobić te nawierty ? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted February 10, 2008 Report Share Posted February 10, 2008 Miles, Paul: dokładnie tak! A z tym nawiertem chodzi o to aby rozłożyć siły działające na GB w tym miejscu. Niektóre GB CA i BOYI mają je zrobione fabrycznie (w zależności od modelu). Otwór nie powinien mieć większej średnicy jak 1,7mm. W przeciwnym wypadku konstrukcja GB zostanie osłabiona... Konkrety, gdzie nawiercić? Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted February 10, 2008 Report Share Posted February 10, 2008 W rogach. Zaokrąglic rogi. Poza tym do pierwszego postu w temacie: GB CA pęka w najmniej oczekiwanym momencie ;-) . Nie mogłem sie powstrzymać. Quote Link to post Share on other sites
danielosik Posted February 10, 2008 Author Report Share Posted February 10, 2008 (edited) A moze coś więcej o tych nawiertach i zaokrąglaniu rogów.Gdzie mają byc te nawierty i jakie rogi zaokrąglic??? Używaj Polskich znaków /Antol Edited February 10, 2008 by Antol Quote Link to post Share on other sites
luglo Posted February 10, 2008 Report Share Posted February 10, 2008 Nawierty robi się w miejscu gdzie wskazał Miles_ACE - od wewnątrz. P.S. Jakby ktoś już się za to brał to podpowiem aby wymontować WSZYSTKIE elementy ze szkieletu a po zakończonej pracy 'wykąpać' obie połówki szkieletu w rozcieńczalniku do farb olejnych. No i pamiętajcie aby mieć rezerwę smarów... Quote Link to post Share on other sites
lukasz Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 Można sie bawić we wzmacnianie ale to kwesta czasu, że w końcu się rozleci do końca 8-) Jeżeli chcesz wzmacniać to dobrze koledzy radzą, ja osobiście kupiłbym szkielet gb z deepfire'a bo w kocu to "tylko" 130zł. Rogi zaokrąglić to raczej jakimś pilnikiem :mrgreen: pozdro Quote Link to post Share on other sites
Holmes Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 A jak pęknie, bo każdy kiedyś pęka na silniejszych sprężynach, to dorobić wzmocnienie zewnętrzne. Ot, blachę 2mm łączącą dwie przednie śruby, gdzie najczęściej pęka. Do body Guardera, G&P lub JG wchodzi taki GB bez problemu. Do CA trzeba nieco wzmocnienie przyciąć - są tam takie "szyny", na których opiera się z przodu GB. Taki wynalazek spokojnie daje sobie radę ze sprężyną M150 i 540 fps* * spokojnie = w moim przypadku około 3 tysiące kulek na singlu bez dalszej destrukcji GB i żadnych innych problemów. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 To sie potocznie nazywa "zbrojenie UESa" ;-) . Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 A ja takie mam na pękniętym szkielecie tokio i się nie chwalę :D. www.chomikuj.pl/ropuch <-foty Tylko u mnie blacha 0.7mm bodajże. Quote Link to post Share on other sites
bops Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 Tak pęka stock'owy szkielet G&G... Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 Tak samo CA i praktycznie każdy V2. Quote Link to post Share on other sites
Shadow Posted February 12, 2008 Report Share Posted February 12, 2008 Mój Classicowy pękł praktycznie identycznie. standard ;) Quote Link to post Share on other sites
jackobi Posted February 12, 2008 Report Share Posted February 12, 2008 Mi zaczął pękać idealnie pomiędzy dwoma miejscami zaznaczonymi na zdjęciu z początku, od cylindra w strone dyszy, właśnie na wysokości dyszy :D Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted February 12, 2008 Report Share Posted February 12, 2008 bops, jak chcesz znaleźć miejsce zarodkowania pęknięcia ( miejsca od którego wszystko się zaczeło;-) to poszukaj na przełomie gładkiej powierzchni:) Quote Link to post Share on other sites
chrzanu Posted June 13, 2008 Report Share Posted June 13, 2008 (edited) Sorry, że odgrzewam kotleta, ale znalazłem nowy, prosty i tani sposób na wzmocnienie szkieletu. W moim stockowym m16 JG zaczął pękać szkielet i na górnej części założyłem opaskę zaciskową taką jak tutaj , jedynie inne wymiary. Jedna opaska może być za krótka żeby okrążyć cały GB więc sczepiłem dwie. Przy pękniętym szkielecie mogę strzelać bez najmniejszego problemu i bez utraty fpsów. Nie zalecam w ten sposób na dłuższą metę wykorzystywać, ale w wielu sytuacjach to pomaga. Ja czekam na paczkę ze szkieletem i kiedy tylko dojdzie nowy to założę to wzmocnienie dla pewności ;) Jeśli ktoś chętny na zdjęcia to będą w przyszłym tygodniu. Edited June 13, 2008 by chrzanu Quote Link to post Share on other sites
helgrind Posted June 14, 2008 Report Share Posted June 14, 2008 Nie za bardzo elastyczne ? Lepiej pokombinować z metalowymi wynalazkami. Quote Link to post Share on other sites
chrzanu Posted June 14, 2008 Report Share Posted June 14, 2008 Z metalowymi może działać jeszcze lepiej o ile nie puszczą zaczepy. Na tych opaskach z tworzywa może się lepiej siła rozkładać. W moim wypadku z m110 przy całkowitym pęknięciu szkieletu mogę strzelać praktycznie bez problemu. Quote Link to post Share on other sites
danielosik Posted December 15, 2008 Author Report Share Posted December 15, 2008 Wiem że stary temat bo sam go zakładałem ale poco robić nowy. Czy próbował ktoś zalać szkielet klejem do metalu w okolicach w których pęka? Moim zdaniem moze to dużo go wzmocnić. Czy myślicie że to dobry pomysł? Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Nydyrydy... Za mała różnica. Lepiej zbrojenie UESa zrobić. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 Czy próbował ktoś zalać szkielet klejem do metalu w okolicach w których pęka? Moim zdaniem moze to dużo go wzmocnić. Mogłoby go dużo wzmocnić, pod warunkiem, że zaschnięta masa kleju ma sprężystość najwyżej równą metalowi z którego wykonany jest GB. Jeśli ma większą, to po prostu nic nie usztywni/wzmocni. Taki moje zdanie... Poza tym jak to zrobisz, żeby nie przykleić cylindra do szkieletu? ;) Quote Link to post Share on other sites
danielosik Posted December 16, 2008 Author Report Share Posted December 16, 2008 No to owine cylinder folią zaleje klejem żeby się ładnie uformował a po wyschnię wyjme cylinder i folie o ile klej jej nie złapie a jak nie to ją urwe. Mam na myśli dać klej tylko po zewnętrznej stronie szkieletu oczywiście. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts