jan_kreczman Posted April 2, 2008 Report Share Posted April 2, 2008 (edited) Mieliście styczność z tym scyzorykiem http://allegro.pl/item332401325_oryginalny...er_pomper_.html Czy tak z demobilu długo jeszcze pojedzie, czy już lepiej kupić nowy np. victorinox? Edited April 2, 2008 by jan_kreczman Quote Link to post Share on other sites
kokonesko Posted April 2, 2008 Report Share Posted April 2, 2008 Ja polecam Szwajcarskie scyzoryki, mam jeden po dziadku hahaha ale ma 10 lat i nic. Jedynie troche zardzewial, ale ten scyzoryk przeszedl duzo. Quote Link to post Share on other sites
mieciu-saper Posted April 2, 2008 Report Share Posted April 2, 2008 Victorinoxy są super mam używam i nie wymieniłbym na żaden inny. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted April 2, 2008 Report Share Posted April 2, 2008 Używane z demobilu bywają w różnym stanie, a i ich jakość nie jest najlepsza. Są to zwykłe scyzoryki Bundeswehry i nie można oczekiwać koksów. Nowe i dobrze użytkowane i szanowane moga jeszcz posłużyć, ale jeśli jest możliwość kupienia Victorinoxa, a szczególnie w wersji dla BW, to macie coś porządnego, funkcjonalnego i trwałego. Quote Link to post Share on other sites
Zegal Posted April 2, 2008 Report Share Posted April 2, 2008 Victory są nie do zajechania, bierz i sie nie zastanawiaj :) każdy facet powinien mieć taki scyzoryk zawsze przy sobie ;) Quote Link to post Share on other sites
jan_kreczman Posted April 3, 2008 Author Report Share Posted April 3, 2008 Wiem, że Vicotry są niezniszczalne bo miałem, ale zgubiłem na strzelance :/ Ale tak jak Wolf zauważył, mogą być w różnym stanie. Quote Link to post Share on other sites
Imashel Posted April 3, 2008 Report Share Posted April 3, 2008 Bierz nówkę, lepiej nie ryzykować i dołożyć te parę dych dla satysfakcji i pewności. Ja mojego Victora męczę już około 6 lat (nie pamiętam nawet już kiedy go dostałem) i nie widać, żeby miał się źle czy niedługo chciał odejść do krainy wiecznych łowów. Quote Link to post Share on other sites
jan_kreczman Posted April 3, 2008 Author Report Share Posted April 3, 2008 Jeśli nie ryzykować z używanym to jaki polecacie w cenie ok 40, bo nie nie potrzeba mi miliona bajerów Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted April 3, 2008 Report Share Posted April 3, 2008 Pewno Spartan będzie w tej cenie ok. Ja śmigam z nomadem, ale po roku użytkowania zamieniłbym przebijak na śrubokręt philips. Quote Link to post Share on other sites
tofik___ Posted April 3, 2008 Report Share Posted April 3, 2008 A ja polecę Hiker - ma jedną przydatną rzecz - piłę do drewna. I to nie byle jaką piłę. Oprócz tego krzyżaka, 2 płaskie śrubokręty, otwieracz do puszek, otwieracz do butelek, jedno duże ostrze, jedno małe, szpikulec (nawet się czasem przydaje), wykałaczkę i pencetę (ale to ma większość modeli). Quote Link to post Share on other sites
Imashel Posted April 3, 2008 Report Share Posted April 3, 2008 http://www.victorinox.pl/sklep,3060,,,03,,...n,411980,0.html Myślę, że to powinno Cię zadowolić, naprawdę sprawa na lata, a cena niewysoka :) Quote Link to post Share on other sites
pafcio0 Posted April 3, 2008 Report Share Posted April 3, 2008 (edited) Również polecam model Hiker. W mojej opinii najbardziej optymalny i "uniwersalny" zestaw, acz wcale nie tak skromny. Duży plus to krzyżak zamiast bezsensownego (jak dla kogo...) korkociągu. Edited April 3, 2008 by pafcio0 Quote Link to post Share on other sites
KamaN Posted April 3, 2008 Report Share Posted April 3, 2008 Z tego co wiem to scyzoryki dla BW zrobil wlasnie Victorinox. Kolega ma wlasnie tego i sobie chwali. Dac siateczke? :) Quote Link to post Share on other sites
Imashel Posted April 3, 2008 Report Share Posted April 3, 2008 Chodzi generalnie o to, że te scyzoryki z aukcji są używane. I to cała tajemnica wahań kolegi... Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted April 4, 2008 Report Share Posted April 4, 2008 Kupując używane, widziałem już prawie nówki sztuki, jak również ostrzone na krawężnikach czy kamieniach polnych. Rzadko kiedy zwykły żołnierz szanuje państwowy sprzęt i dlatego stanowczo odradzam kupowania kota w worku, bez możliwości obejrzenia towaru. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted April 4, 2008 Report Share Posted April 4, 2008 Wolf ma rację - ostatnio przeglądałem karton noży grawitacyjnych BW (w użyciu do niedawna w wojskach powietrznodesantowych) i miałem ładny przegląd tego jak żołnierze traktują noże... Ostrza naprawdę dostają w kość bo mało kto przejmuje się ich prawidłowym ostrzeniem. Poza tym sprawiały wrażenie jakby co drugi był używany jako łom - powyszczerbiane czubki były normą. Scyzoryk BW to całkiem porządne narzędzie, ale znacznie bardziej polecam nową wersję, w której poprawiono wiele wad poprzednika. Tu masz porównanie: http://www.awr.one.pl/viewpage.php?page_id=25 Ronin Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted April 4, 2008 Report Share Posted April 4, 2008 Dokladnie. Nigdy nie wiesz na co trafisz(chyba, ze sprzedawca podesle zdjecie albo powie w jakim jest stanie) - ja tak kupilem buty KSK(wczesniej widzialem dokladne ich zdjecia) ;) Co do nozy... to ostatnio tez mialem okazje zakupic noz BW produkcji Victorinox(ten nowszy model). Jeden byl w oplakanym stanie a drugi z kolei w bardzo dobrym :) Wiadomo, ktory wybralem ;) A co do allegro... to masz 7 czy nawet 14 dni od daty doreczenia przesylki na zwrot :) Takwiec jak Cie cos nie zadowala piszesz do sprzedawcy, ze zwracasz towar i chcesz zwrot kasy. Pozdrawiam :) Quote Link to post Share on other sites
jan_kreczman Posted April 4, 2008 Author Report Share Posted April 4, 2008 (edited) Można i tak, ale same przesyłki i gonienie na pocztę... Hiker jest praktyczny ale kosztuje 50 zł. A z tańszych np. Recruit. Ma ktoś taki? Fundusze ucznia LO specjalnie duże nie są :-F Edited April 4, 2008 by jan_kreczman Quote Link to post Share on other sites
KamaN Posted April 8, 2008 Report Share Posted April 8, 2008 Mozesz zawsze kupic Spartana Victora tez dobry i tani Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted April 9, 2008 Report Share Posted April 9, 2008 Seria Victorinoxów, sygnowanych dla Bundeswehry wygląda tak: Reszte szczegółowo opisał Ronin w swoim artykule. Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted April 10, 2008 Report Share Posted April 10, 2008 (edited) Mam identyczny. Nigdy nie byłem przekonany do scyzoryków ale przyznam że ten mnie zaskoczył. Nadaję do wielu mniejszych prac polowych i do rozkładania repliki. 8-) A można go dostać bodajże za 90 zł. Wart jest swojej ceny. Edited April 10, 2008 by Adrian"ADi"Krysztofiak Quote Link to post Share on other sites
ocet Posted July 14, 2008 Report Share Posted July 14, 2008 Gdzie można dostać ten nowy model scyzoryka? I drugie pytanie. Czy nosi się go poprostu w kieszeni czy jest jakies miejsce na niego? Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted July 14, 2008 Report Share Posted July 14, 2008 Wg regulaminu powinien być w małej kieszonce na prawym udzie (wewnątrz cargo). Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted July 15, 2008 Report Share Posted July 15, 2008 A kupisz go chociażby na allegro ;) Scyzoryk jest elementem 1 linii wyposażenia dlatego też nosi się go w ubraniu. Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted July 15, 2008 Report Share Posted July 15, 2008 Konkretnie TEN scyzoryk można dostać TU: http://www.armyworld.pl/product-pol-125-VI...-Oficerski.html Cena: 92 zł ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts