Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Jednostki antyterrorystyczne polskiej policji (SPAP/WR/BOA/CBŚ/GRS/SAT)

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
Guest Mati13k

G36C używa jeszcze Żandarmeria Wojskowa i Straż Graniczna.

BOA używa oprócz MP5, także UMP. Polskie jednostki używają głownie MP5 TLF, o czym wspomniał kolega wyżej :)

Pozdrawiam :icon_biggrin:

BOA używa UMP? Żetony używają G36C? O czym ja nie wiem?

Swego czasu kupowałem gazetkę "Komandos" tam był obszerny artykuł właśnie o wyposażeniu niektórych jednostek.

Widziałem na własne oczy Straż Graniczną z Gietkami. Niedaleko moich studiów "bazę wypadową" ma SG, więc czasem widzę z czym jeżdżą :happy: Zaś o żetonach i ich uzbrojeniu mam info z pierwszej ręki :icon_biggrin:

Guest Mati13k

A czy w Komandosie również przeczytałeś o UMP w BOA? UMP to wybór dla biednych, których nie stać na MP5. BOA problemów finansowych nie ma, więc gdybym zobaczył ten PM w rękach akurat tych policjantów, byłbym zdziwiony.

SG z G36? Też mnie to dziwi. Przecież oni podobno u Colt Canada się zaopatrują. :)

EDIT: literówka

Edited by Mati13k

Nie wiem czy w Komandosie, ale gdzieś bankowo. To czy oni mają problemy finansowe to nie wnikam już w takie głębiny. Ja natomiast nie byłbym zdziwiony - broń to broń.

SG z Gorzowa (czyli mojego miejsca zamieszkania) używa G36, gdyż współpracuje z Jednostką SG z Niemiec - prosta wymiana. Manewry/szkolenia też mają wspólne. Na ten temat udało mi się trochę języka zasięgnąć :icon_biggrin:

UMP to wybór dla biednych, których nie stać na MP5. BOA problemów finansowych nie ma, więc gdybym zobaczył ten PM w rękach akurat tych policjantów, byłbym zdziwiony.

Nie, no chyba przesadziłeś... dla biednych? UMP tańsze jest niż MP5, prawda, ale nie wynika to przecież z tego, że to konstrukcja z niskiej półki? Dziwne w BOA to może byłyby... nie wiem... Mosiny ;)

Chciałbym stylizować się na oddział BOA (nie chodzi mi tu o dokładną rekonstrukcje). Doradźcie mi czy to wszystko będzie w miarę ze sobą współgrało. Mundur UCP, do tego jakiś plate carrier i ładownice według uznania (oliwka czy czarny? czy to raczej kwestia już indywidualna?), kask Pro-tec ace, google ESS NVG i do tego g36c. Co może pozostać, co lepiej zmienić, ewentualnie jeszcze do tego zestawu dodać.