Peti94 Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 Witam. Chciałem sobie zamówić tzw. Szal snajperski http://www.allegro.pl/search.php?string=sz...=Mozilla-search przykładowe komo/kolory Które z nich najlepszy do US-a? I czy są one w ogóle praktyczne ? Quote Link to post Share on other sites
jackobi Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 Są bardzo praktyczne, owijasz sobie nim całą głowę i dość, że chronią twarz przed kulkami to jeszcze świetnie maskuje, poza tym jest on na tyle duży, że może przykryć całą sylwetkę człowieka :) Zdarzało się, że mnie lub znajomego prawie podeptano parę razy bo leżeliśmy pod nim i jakąś tam małą gałęzią :) ja mogę go spokojnie polecić :) Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 I co najwazniejsze jak odpowiednio owiniesz głowe to zdeformuje jej kształt z większej odległości. Najlepiej chyba się sprawdzi oliwka, cce i woodland (kolejność kolorków przypadkowa). No i w zimie dodatkowa izolacja, a w lecie dodatkowe chłodzenie (w brew pozorom noszenie czapeczki z daszkiem czy beretu w upale to dobry pomysł). Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 Z zabawnych patentów na gorętszą pogodę - czapka baseballowa w jakimś sensownym kolorze (czarna też da radę), szal siatkowy (120x120) i guma do "kocich oczu". Dało się z tego zrobić sensowne maskowanie głowy i górnej części ciała (jak się trochę górę wyciągnie w stylu izraelskiego "mitznefet". Przydatne do improwizowanego maskowania w zasadzce. Przód i rogi siatki w razie czego można zawinąć pod gumę i tak łazić żeby się nie majtały i nie zasłaniały pola widzenia. Jedyny problem to to że jak się czapkę zdejmie to guma spada, ale to już jak ktoś chce można sobie ulepszyć/przerobić. Quote Link to post Share on other sites
Peti94 Posted April 20, 2008 Author Report Share Posted April 20, 2008 Chciałbym raczej nosić ją do bonnie-hat-a. Nie wiem czy jest taka opcja :). Aha. I jeszcze coś, nie interesuję się zbytnio asg, chciałbym alby ten "szal" był praktyczny. Pytanie: Czy materiał nie jest zbyt szorstki ? Czy nie ociara on twarzy/szyi? I jeszcze jaki najlepszy kolor do lasu ? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 Najbardziej uniwersalny będzie oliwkowy, co do materiału to szukaj takich z czystej bawełny, mieszanki bywają szorstkie. Quote Link to post Share on other sites
Szwed_ Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 Chwila zabawy nożyczkami, boonie hat, gumka i wyszło mi coś takiego. http://img98.imageshack.us/my.php?image=s001ma7.jpg Quote Link to post Share on other sites
Peti94 Posted April 20, 2008 Author Report Share Posted April 20, 2008 Szaszłyk - dziękuję Szwed- link nie działa. Czekam na kolejne wypowiedzi cd. materiału i uniwersalności koloru. Quote Link to post Share on other sites
Szwed_ Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 Spróbuj teraz. Quote Link to post Share on other sites
Peti94 Posted April 20, 2008 Author Report Share Posted April 20, 2008 No, całkiem całkiem. Czekam na dalsze wypowiedzi Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 Kup sobie farbki camtechy. Szal jest generalnie do ... no nieprzydatny, poza obserwacją. Czepia sie, spada, ściąga, zaplątuje w pas nośny itd. Tzn. kup sobie ale cudów się nie spodziewaj. Ja używam jako szalika sensu stricte a latem jako ręcznika i pseudo moskitiery. Quote Link to post Share on other sites
Szwed_ Posted April 20, 2008 Report Share Posted April 20, 2008 Jest dokładnie tak jak pisze Wukasz. Ja zakładam go tylko jak dojdę na miejsce docelowe, bo podczas patrolu, to czepia się byle gałązki, spada itp. A to jest wkurzające. Quote Link to post Share on other sites
Peti94 Posted April 21, 2008 Author Report Share Posted April 21, 2008 Panowie, widzę że się średnio rozumiemy. Ja ten szal potrzebuję jako szal, tylko w nielicznych przypadkach przyda mi się jako kamuflaż... Quote Link to post Share on other sites
Szwed_ Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 Czy nie będzie Ci lepiej kupić arafatkę? Quote Link to post Share on other sites
Peti94 Posted April 21, 2008 Author Report Share Posted April 21, 2008 (edited) Powiedzmy że arafatka jest w moim przekonaniu "pedalska". Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam :* Ale chciałem coś takiego, taki bajer. Że jako szal i takie niby kamo... Teraz to już nie wiem czy kupować czy niee ;/ Bo arafatka nie zamaskuje mi szyi, nie chodzi o maskowanie całej szyi tylko o "widzialność" Sądzę że taki szal a o wiele mniej widać niż biało-czerwoną/niebieską/czarną arafatkę :) Edited April 21, 2008 by Peti94 Quote Link to post Share on other sites
radzio2k Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 o różnych olivkach/zieleniach na arafatkach nie słyszałeś? Quote Link to post Share on other sites
Zenek Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 Kolega używał jako szala i nie narzekał. Mówi że chroni przed kulkami w szyje. Zawsze można zaciągnąć na usta a i tak można oddychać. Więc myśle że jest ok. Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 Dobra kup. 35 zł to nie majątek chyba jednak :P Miałem coś podobnego, ale szybko przestałem używać, jakoś nie wygodnie mi z tym na głowie było i pozostała raz na jakiś czas Arafatka na szyje. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 Zamieniłem na taki szal arafatkę właśnie. Powód - mniej grzeje latem ale wystarczająco w zimie. Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 Taki szal jako osłona twarz jest według mnie beznadziejny. Co chwile się o coś zaczepia, okulary pod nim parują, a jak się poluzuje, to trzeba liczyć się z ryzykiem upokarzającego zaliczenia kulki podczas poprawiania. Ale jako szalik czy improwizowany maskałat jest wręcz miejscami niezastąpiony.;] Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted April 22, 2008 Report Share Posted April 22, 2008 Taki szal idealnie nada się na osłone szyji. Zrobisz sobie z tego coś ala apaszkę. podobny patent mieli komandosi w czasie 2 wojny światowej. Quote Link to post Share on other sites
Peti94 Posted April 22, 2008 Author Report Share Posted April 22, 2008 Powtórzę jeszcze raz : Ja ten szal potrzebuję jako szal, tylko w nielicznych przypadkach przyda mi się jako kamuflaż... Radzio2k czytaj wyżej napisane posty... Powiedzmy że arafatka jest w moim przekonaniu "pedalska". o różnych olivkach/zieleniach na arafatkach nie słyszałeś? Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted April 22, 2008 Report Share Posted April 22, 2008 A to oliwkowy/zielony kolor nie maskuje mistrzu? BTW czy 94 w twoim nicku oznacza datę urodzenia? Quote Link to post Share on other sites
Peti94 Posted April 22, 2008 Author Report Share Posted April 22, 2008 BTW czy 94 w twoim nicku oznacza datę urodzenia? Powiedzmy. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi ;] Temat do zamknięcia Quote Link to post Share on other sites
regnar Posted April 24, 2008 Report Share Posted April 24, 2008 ja kupilem takie szale: http://www.allegro.pl/item347544032_siatka..._90_zobacz.html http://www.allegro.pl/item345571784_siatka..._90_zobacz.html http://www.allegro.pl/item347544033_siatka..._90_zobacz.html Bardzo miękkie, nic nie obciera. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts