Pucek Posted May 12, 2008 Report Share Posted May 12, 2008 Jakie są zasadnicze i najbardziej istotne różnice między tymi dwoma kamizelkami? Wiem że Grizzly powstało na "wzór" RAV'a ale napewno ma inny system QR, jeszcze jakieś? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
cavtan Posted May 14, 2008 Report Share Posted May 14, 2008 Myślę, że NFM nie wzorowało się na RAVie guardera. ;-) Różnice: 1. Inny krój, kamizelka przystosowana do wkładów moratexu. 2. Inny sposób zamykania kieszeni na wkłady. 3. Nieco inny sposób maskowania serca QR. W RAVie jest panel zapinany na rzep = zamek i jest całkowicie odpinany. W Grizzly panel jest w górnej części przyszyty na stałe, a zapinany jest tylko na rzep. 4. Inny uchwyt QR. W Gryzzly jest to tylko taśma przyczepiona na rzepie. Generalnie cały QR jest spieprzony bo w ogóle nie działa. A cześć szelkowa sama sie wypina. 5. Inna regulacja szelek. 6. Inne materiały. To chyba takie podstawowo różnice. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted May 14, 2008 Report Share Posted May 14, 2008 Generalnie z opcji dostępnych na rynku najlepszą "imitacją" Grizzliego będzie właśnie RAV. Paradoksalnie - tak jak napisał Cavtan, produkt MSA Paraclete jest lepszą i bardziej dopracowaną kamizelka niż jej NFMowska "wariacja". Quote Link to post Share on other sites
Pucek Posted May 14, 2008 Author Report Share Posted May 14, 2008 (edited) Generalnie z tego co czytam to różnice nie są aż tak wielkie żeby bardzo wpadały w oko, a możę jakaś inna kamizelka która podchodziłaby pod GROM'ową? Edited May 14, 2008 by Pucek Quote Link to post Share on other sites
cavtan Posted May 14, 2008 Report Share Posted May 14, 2008 Nieoficjalnie kamizelka systemu C.A.A.S. ;-) Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted May 15, 2008 Report Share Posted May 15, 2008 No nie masz wstydu chłopie... ;-) Quote Link to post Share on other sites
Kac Posted May 15, 2008 Report Share Posted May 15, 2008 A gdzie plakaty z reklamą i zdjęciami? :-F Quote Link to post Share on other sites
cavtan Posted May 15, 2008 Report Share Posted May 15, 2008 (edited) No nie masz wstydu chłopie... :twisted: Może jak za 100 lat wygram przetarg na wyposażenie dla chłopaków, to będę mógł powiedzieć, że będzie to kamizelka nadająca się do reko. :mrgreen: Generalnie z tego co czytam to różnice nie są aż tak wielkie żeby bardzo wpadały w oko, a możę jakaś inna kamizelka która podchodziłaby pod GROM'ową? Ciężko coś znaleźć, bo wcześniejsze body armor'y nie były kopiami innych kamizelek. Tak jak napisał Catch, najlepiej w tym wypadku kupić RAVa. No chyba, że masz kogoś znajomego w Formozie (i może Ci załatwić kamizele), oni tam biegają w kamizelkach autorstwa Pawła Janysta, które mogą przypominać MOSS 25. ;-) Jest jeszcze jedna opcja. Jeżeli nie zależałoby Ci na integrówce, to czasem na allegro można dorwać oryginalne kamizelki Eagle ind. http://www.allegro.pl/item330414160_kamize...e_st_louis.html Edited May 15, 2008 by cavtan Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted May 15, 2008 Report Share Posted May 15, 2008 :F RAV z tego co wiem jest w MOLLE :F Quote Link to post Share on other sites
cavtan Posted May 15, 2008 Report Share Posted May 15, 2008 http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=779 Tak jak Arafat napisał, RAV jest w systemie molle. A magi od MP5 włożysz do ładownicy na magi od M4. Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted June 30, 2008 Report Share Posted June 30, 2008 Poszukuje informacji na temat wyposażenia GROMu i z tego co wyczytałem powyżej to używają oni kamizelek podobnych do RAVa, tak? I tylko takich? (z dostępnych na rynku cywilnym, jako kopie :P) Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted June 30, 2008 Report Share Posted June 30, 2008 Nie ma kopii na rynku cywilnym Grizzly - są tylko kopie ich pierwowzorów czyli RAVów. GROM używa również kamizelek KSW i z systemu MOSS 25 Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 1, 2008 Report Share Posted July 1, 2008 (edited) http://przetargi.policja.pl/download.php?s=5&id=14685 Część nr. 6 - czy to nie wygląda jak Grizzly? Edited July 1, 2008 by Arafat (KSK) Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted July 1, 2008 Report Share Posted July 1, 2008 Nie ma kopii na rynku cywilnym Grizzly - są tylko kopie ich pierwowzorów czyli RAVów. GROM używa również kamizelek KSW i z systemu MOSS 25 A czy KSW nie jest przypadkiem czescia systemu MOSS 25? Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted July 3, 2008 Report Share Posted July 3, 2008 Rozróżnienia pomiędzy KSW a MOSS 25 (rozumianego jako system kamizelek i plate carrierów oraz pasów modułowych) wynikają głównie z "generacji" miękkich wkładówbalistycznych serii Piorun dostarczanych przez ITB Moratex - po prostu zmieniał się ich krój i rosła powierzchnia (stanęło bodajże na Piorunie IV bis). Najnowszy system Janusportu, czyli Raptor jest oparty na wkładach o kroju BALCS. Quote Link to post Share on other sites
cavtan Posted July 5, 2008 Report Share Posted July 5, 2008 (edited) http://przetargi.policja.pl/download.php?s=5&id=14685 Część nr. 6 - czy to nie wygląda jak Grizzly? Tak, ta kamizelka wygląda jak Grizzly. No ale właśnie tak w Polsce ustawia się przetargi... Edited July 5, 2008 by cavtan Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 I tak nic nie przebije POLSKÓRu robiącego kopię Jackal'a NFMu dla policji :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Hoplita Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 I tak nic nie przebije POLSKÓRu robiącego kopię Jackal'a NFMu dla policji :mrgreen: Tak jakby to był wyjątek na naszym podwórku... Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted July 6, 2008 Report Share Posted July 6, 2008 Gdyby w warunkach odbioru zamówienia były narzucone normy jakościowo-materiałowe określające precyzyjnie materiały, szwy itd to Polskór by przepadł. Miałem na sobie tego "Jackala" i daję im 2 miesiące życia... Ale to już zmartwienie kolegów z BLP Quote Link to post Share on other sites
KARMA_Alex Posted July 18, 2008 Report Share Posted July 18, 2008 udalo ci sie nie ogolic kamizelka podczas zakladania / zdejmowania ? ja mialem cala gebe podrapana i wole stara NFM. ale jak dla mnie total bajer. gilette w zestawie :) Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 28, 2008 Report Share Posted September 28, 2008 Nieoficjalnie kamizelka systemu C.A.A.S. ;-) Czyżby to to? ;) Quote Link to post Share on other sites
cavtan Posted September 28, 2008 Report Share Posted September 28, 2008 To akurat jest troszkę zmodyfikowana kopia CIRAS'a. ;-) Quote Link to post Share on other sites
Kac Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 No właśnie, jak oglądałem ostatnio film o Siłach Zbrojnych RP wydawało mi się, że widziałem GROMowca w CIRASie :uśmiech: . Rozwiałeś moje wątpliwości. Quote Link to post Share on other sites
cavtan Posted September 30, 2008 Report Share Posted September 30, 2008 Mogłeś widzieć oryginalną kamizelkę. Myślę że operatorzy mogli sobie poprzywozić CIRASy z misji. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 8, 2012 Report Share Posted January 8, 2012 (edited) Pozwolę sobie na mały up - jak nazywają się wkłady miękkie robione przez MORATEX, a używane do Grizzly'ego? To jakiś "nowy" model, czy te same, które idą np. do PIORUNów? Już nie mówię jak byłoby super, gdyby pojawił się tu jakiś rysunek techniczny takiego wkładu :biggrin: Edited January 8, 2012 by Arafat (KSK) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts