oofo Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 Kulki beda widoczne napewno bo taki kolor maja guardery i madbule tez. Jakosciowo sadze ze powinny byc ok bralbym je poki sa :p dla mnie za lekkie niestety wiec sie nie rzuce na nie :D Quote Link to post Share on other sites
Elektrycerz Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 Mówisz o szarych czy złotych? Quote Link to post Share on other sites
oofo Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 Zlotych. Szare srednio widac zwlaszcza takie ciemne Quote Link to post Share on other sites
oofo Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 A pytanie do posiadaczy tych madbull 0.43 zielonych - wazyl je ktos ? Bo moze bym jednak kupil tylko musze miec pewnosc ze faktycznie po tyle waza bo lzejszych to juz mam duzo.. Quote Link to post Share on other sites
tomash21 Posted January 21, 2015 Report Share Posted January 21, 2015 Przed chwilą zważyłem je jeszcze raz. Ważyłem 200 kulek i wyszło, że jedna kulka waży 0,435g. Może to błąd, ale na pewno nie ważą mniej niż 0,43g. Jak już to troszkę więcej. Jakby co, kulki liczyłem dwa razy. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 Weź lepsza wagę (lub idź na pocztę) i zważ 10 kulek. Quote Link to post Share on other sites
tomash21 Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 Nie mam takiej wagi, a na poczcie nie będę się wygłupiał z kulkami, szczególnie, że tam są zawsze duże kolejki. :icon_wink: Myślę, że waga jest rzeczywista, na niej wyszło mi, że Rocketsy ważą 0,41g. Raczej nie przekłamuje. Quote Link to post Share on other sites
Symoh Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 Szukam, szukam kulek, i nie wiem co wybrać. Potrzebuję jakichś widocznych w luniecie na przestrzelanie repliki, bo słabo regulować lunetę i regulować fpsy na ślepo :/ 0,43 niestety widze dostępne tylko czarne. Strzelał ktoś kiedykolwiek z jakichkolwiek King Armsów, bo chyba skuszę się na te złote 0,40g. Tylko 2000szt to sporo jak mają być potem zbyt lekkie i leżeć w kącie. A jak już mowa o 0,40g to lepiej te King Armsy, Guardery, czy Blastery Devile? :D Quote Link to post Share on other sites
Black93 Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 Guardery szare (beton) 0,4g na pewno będą ci dobrze latać. Quote Link to post Share on other sites
Elektrycerz Posted January 22, 2015 Report Share Posted January 22, 2015 A z 0,43 to obecnie co jest najlepszym wyborem? Kałasze? Bo dla mnie też chyba te King Armsy będą za lekkie :icon_confused3: Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted January 23, 2015 Report Share Posted January 23, 2015 A z 0,43 to obecnie co jest najlepszym wyborem? Kałasze? Bo dla mnie też chyba te King Armsy będą za lekkie :icon_confused3: Za lekkie do czego? Obecnie dostępne kalashe w zasadzie zostały wycofane, bo to bubel jak DumDum i P&J w tej wadze. KingArmsy zawsze były najgorsze w porównaniu do MB i guardera. Może coś się zmieniło, ale nie miałem okazji ostatnio z nich strzelać. Panowie, poza tym, że jak co roku przed IWA jest posucha na wiele części i akcesoriów na sklepach, to NIE MA na rynku godnych polecenia kul 0,43g. Wśród 0,40g też faworyta nie ma niestety. Bieda. Jakby ktoś gdzieś wyszperał żółte guardery z niebieską etykietą ( od biedy będą i z żółta kartką), takie: to by było coś. Latają bardzo uczciwie, przy 570-630fps (na 0,20g). Niby TUTAJ są. Quote Link to post Share on other sites
oofo Posted January 31, 2015 Report Share Posted January 31, 2015 I co testowal ktos w koncu te madbule zielone, czy sie kazdy boi wypowiadac po tej czystce która nastąpiła ? :D Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted February 1, 2015 Report Share Posted February 1, 2015 Będę je miał po weekendzie, tomash21 uprzejmie się nimi ze mną podzielił. Pomierzę i pokroję, a później w ramach kropienia wylewki, poszczylam sobie nimi na ogrodzie i porównam z kalash 0,43, we 0,43g i guarder 0,40g. Quote Link to post Share on other sites
sebolek Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Mendiś porównasz, z pierwszą serią Kalaszy i rakiet? :D Ja się wstrzymuje na razie z robieniem pojedynczych strzałów w ludzi, bo jak nie ma zieleni to jakoś nie mam tej przyjemności :( także MP5 i ogień :D Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Rakiet z 1 serii mam dosłownie kilka. Kalashy premierowych jeszcze 2/3 słoika. Czekam na zielone, poszczylam, uwidom. Quote Link to post Share on other sites
leon24_36 Posted February 7, 2015 Report Share Posted February 7, 2015 (edited) Posiedziałem chwilę z mikrometrem i kulkami przy stole i oto co wyszło. Pomiar losowo 20 sztuk. Rockets 0, 43 pierwsza seria (srebrna naklejka z wagą kupione na początku listopada) 13 sztuk średnicy 5,94 3 sztuki średnicy 5, 93 4 sztuki średnicy 5, 92 Kulki dość łatwo wyslizgują sie spomiędzy palców Rockets 0, 43 druga seria (biała naklejka z wagą kupione na początku grudnia ale otwarte przed chwilą) 1 sztuka o średnicy 6, 01 9 sztuk o średnicy 5, 98 9 sztuk o średnicy 5, 97 1 sztuka o średnicy 5, 96 Kulki dużo ciężej wyślizgują sie spomiędzy palców DD 0, 4 kupione zaraz po opublikowaniu testu Mendiego 2 sztuki o średnicy 6, 06 2 sztuki o średnicy 6, 05 14 sztuk o średnicy 6, 04 2 sztuki o średnicy 6, 02 Dodatkowo zmierzyłem: 10 szarych Guarderów i wszystkie miały 5, 95 Kilka DD 0, 43 średnica od 6, 11 do 6, 18 Witam Po ponad miesiącu wylegiwania się w szklance rocketsów pierwszej i drugiej serii nadszedł czas na pomiary. Pomiar losowych nie przebieranych kulek w ilości około 15 sztuk. Rockets 0, 43 pierwsza seria (srebrna naklejka z wagą kupione na początku listopada) - kulki nie zmieniły swojej średnicy i mierzyły od 5,92 do 5,94 z przewagą tych 5,94. Rockets 0, 43 druga seria (biała naklejka z wagą kupione na początku grudnia). - kulki urosły na tyle że nie polecam do dobrych luf precyzyjnych z wyłączeniem Miracle. Mikrometr pokazywał od 6,02 do 6,05 ale trafiły się dwie 5,98. tu zmierzyłem około 20 sztuk. Pomiarowi poddane zostały kulki DD 0,4 które na początku bardzo dobrze pracowały w moim MB05 z promykiem i po miesiącu zaczęły coś świrować, a po pierwszych pomiarach miały tymczasowy zakaz zbliżania się do ELki jednak dopuszczone były do SWD-a ze stockową lufą. - kulki urosły "jak na drożdżach" średnica od 6,12 do 6,15 a pudełka popuchły jak na zdjęciu zamieszczonym przez Roosa. Kulki mają kategoryczny zakaz zbliżania się do którejkolwiek z moich replik. DD 0,43 nie chciało mi się ruszać. Jak uda mi się zorganizować porzadne pochłaniacze wilgoci to wpakuje do torebki srtunowej DD i rocketsy z drugiej serii i zobaczę czy pomiejszą swoją średnicę. Pozdrawiam Edited February 7, 2015 by leon24_36 Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted February 7, 2015 Report Share Posted February 7, 2015 Czyli rocketsy z pierwszej serii nie puchły jak widać. Takie dobre kulki zrąbać... Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted February 7, 2015 Report Share Posted February 7, 2015 Rocketsy z pierwszej serii dają popalić dopiero przy wilgoci - syfią kołnierz gumki HU i po czasie gdy zbierze się większa ilość syfu robi się zacinka. Quote Link to post Share on other sites
oofo Posted February 8, 2015 Report Share Posted February 8, 2015 Jak się umyje z tego osadu i porządnie wytrze to nie ma tego problemu. Tzn ja jak narazie nie miałem z nimi żadnego. Mówię oczywiście o pierwszej serii roketsow tych co jeszcze wyszły na GF. Mam niby jeszcze też z cytadeli ta pierwsza serię ale jeszcze nie otwarte więc nie wiem czy to na pewno to samo. Quote Link to post Share on other sites
Yautja Posted February 8, 2015 Report Share Posted February 8, 2015 Jak się umyje z tego osadu i porządnie wytrze to nie ma tego problemu. Tzn ja jak narazie nie miałem z nimi żadnego. Mówię oczywiście o pierwszej serii roketsow tych co jeszcze wyszły na GF. Mam niby jeszcze też z cytadeli ta pierwsza serię ale jeszcze nie otwarte więc nie wiem czy to na pewno to samo. Mam 2 paczuszki, jedna w połowie poszła, druga nowa, z pierwszej serii kupione w cytadeli. Do tej pory nie miałem żadnych kłopotów. Kulek nie myłem, jedynie wycierałem każdą z nich w szmatkę. Po dużej ich ilości zostawiają lekki nalot ale nie przeszkadza to w niczym a na pewno nie powoduje zacinki. Jeśli ktoś nie będzie czyścił lufy przez 2-3 miesiące no to cóż - tutaj najlepsze kulki mogą nie pomóc :) Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted February 8, 2015 Report Share Posted February 8, 2015 Pany, obadałem gruntownie MB 0,43g zielone. Idę jeszcze na budowę zapalić w piecu, jak wrócę to wrzucę foty i naskrobie kilka słów. W porównaniu do najbardziej zbliżonych we 0,43g, nowe madbulle są jaśniejsze i bardziej blade. Wypolerowane są dobrze, brak jasnych drobin w fakturze, za to są malutkie czarne. Nie bardzo chcą brudzić kartkę papieru. Waga nie mogła się zdecydować czy 10kulek wazy 4,2g czy 4,3g, choć częściej stawała na 4,2g. Podejrzewam, że ważą około 0,425g każda. Są dosyć twarde i łupią się dosyć nieregularnie (2 kulka od góry nie rozłupała się przez środek). W środku zbite i regularne, pojawiają się drobinki z kulek piaskowych. 1 duży pęcherz umieszczony centralnie, albo wiele malutkich. Fajnie widać je w dobrej lunecie, zarówno na tle jasnym (śnieg, niebo), ciemnym (pnie drzew) jak i na tle liści i krzaków. Do 75-80m lecą jak po sznurku, natomiast gdy zaczyna kręcić hop, to lubią losowo skręcić, ale bez tragedii. Wczoraj, na kilkugodzinnej strzelance, gdzie bywało zarówno słoneczko jak i zadymka śnieżna, wystrzeliłem 50 tych kulek. Ani 1 zacinki na pdi 6,01 ! Jestem z nich zadowolony (a mnie czasem ciężko zadowolić), latają lepiej niż we 0,43g, choć ciut gorzej niż kalashe czy rocketsy z 1 serii. Nabędę paczuszkę na gorsze czasy. Quote Link to post Share on other sites
sebolek Posted February 9, 2015 Report Share Posted February 9, 2015 Gdzie takie cudy można nabyć? :D bo praktycznie zostało mi z 10 magazynków guarderów kakałowych :/ Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted February 12, 2015 Report Share Posted February 12, 2015 Przyznać się, kto wykupił kałasze z cytadeli i jak się mają do 1 i 2 rzutu? Quote Link to post Share on other sites
Indywidualista Posted February 12, 2015 Report Share Posted February 12, 2015 Was nie rozumiem. Uważacie Guardery czy nie jedynymi ciężkimi kulkami "bez zarzutów" i polujecie na inne? Czy chodzi wyłącznie o biały kolor? Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted February 12, 2015 Report Share Posted February 12, 2015 Źle zrozumiałeś - guardery 0,43g są obecnie (albo były) jedynymi ZNOŚNYMI kulkami w tej wadze - w sensie nie tną sie w 6,01, widać je i latają ok. Nie trzeba na nie chuchać, nosić w skarpetce itd. Niemniej jednak są (lub były) lepsze kulki. Na cytadeli były przez kilka dni kalashe 0,43g, a mnie i Shamotha nurtuje pytanie czy były to: - porządne kulki z premierowej serii? - badziewie z 2 serii, które zwracaliśmy Taktycznym? - coś całkiem innego, może 3 seria? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts