tasior102 Posted May 21, 2008 Report Share Posted May 21, 2008 Wiec tak, chcialbym tutaj opisac te "nowe" rekawiczki pejota;) Kupilem je całkiem niedawno, ale juz zdazyłem przetestowac i wysnuc pewne spostrzezenia. Rekawice dobrze leza na dłoni, bardzo dobrze sie trzyma bron, nie przeszkadzaja, tak ze nie trzeba ich sciagac np do załadowania kulek w magazynku. I tu teraz ostrzezenie, bron boze unikac kontaktu z wilgocia... ale tego uniknac sie nie da, bo chocby nawet rece sie poca, farbuja i to strzasznie. po godzinie intensywnego strzelania itd, reka sie troche spociła, a kiedy sciagłem rekawiczke, reka była czarna... <zonk> Owa substancje ktora zostaje na rekach trudno jest domyc... Po kilku hardcorowych akcjach zaczynaja sie troche łuszczyc czy cos, ale tak maja wszystkie... Ogolnie tylkop ten jeden minus ze farbuja, bo sa niezłe. Moze po kilku praniach problem farbowania zniknie, kto wie... Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted May 21, 2008 Report Share Posted May 21, 2008 Nie lepiej kupić oryginalne rękawicę "nomexowe" z allegro. 29zł. Sam takich używam a stan niemal idealny. Nie farbują i bardzo-bardzo pewny chwyt. Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted May 21, 2008 Report Share Posted May 21, 2008 O tych Bundeswehry mówisz? Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted May 21, 2008 Report Share Posted May 21, 2008 Amerykańskich nie kupisz za 29... Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted May 21, 2008 Report Share Posted May 21, 2008 O tych Bundeswehry mówisz? - Tak, dokładnie. 4 miesiące używam na każdej akcji, od czasu do czasu założę je by powalczyć z workiem bokserskim. Zero śladów uszkodzeń. "Amerykańskich nie kupisz za 29..." Fakt. Przeoczyłem to. Dzięki za poprawkę. Quote Link to post Share on other sites
tasior102 Posted May 22, 2008 Author Report Share Posted May 22, 2008 tak tak te z allegro za 29 bundeshwery sa najlepsze, znajomy je ma i sobie chwali. a tych pejota to nie polecam za bardzo, bo naprawde ciezko domyc rece od tych rekawic... A niech sie jeszcze ktos wypowie kto posiada te rekawice uzywa itd...? Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted May 22, 2008 Report Share Posted May 22, 2008 Aha, uwazajcie z goracymi rzeczami w tych rekawiczkach. Przyklad - znajomy odpalil granat dymny (taki jak mozna w sklepach kupic, z zawleczka, dym puszczany jest otworami po bokach granatu) i...rekawiczka przytopila mu sie do reki powodujac dosc dotkliwe poparzenia (czego nomex by nie spowodowal) Nie nalezy mylic tych rekawiczek z nomexem. Nie sa trudnopalne i jakikolwiek kontakt z ogniem powoduje topienie sie materialu a nie palenie na "sucho" Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 22, 2008 Report Share Posted May 22, 2008 Inteligentny kolega. Rękawice nomexowe nie chronią przed poparzeniem jako takim, to nie są rękawice azbestowe. W Nomxach też by się poparzył, ale tylko termincznie, bez wtopienia rękawicy. Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted May 22, 2008 Report Share Posted May 22, 2008 (edited) No wlasnie o to mi chodzilo - bo najwieksze poparzenia nie spowodowalo samo oparzenie od goracego granatu ale od stopionej tkaniny ktora przywarla do skory. A pisze to dlatego, ze zauwazylem dziwna tendencje do pisania roznych sprzecznych z faktami informacji na aukcjach czy nawet czasami w sklepach (w przypadku tych rekawiczek, ze sa z tkaniny niepalnej a na oporzadzeniu poliestrowym, ze sa zrobione z nylonu) Edited May 22, 2008 by kthulhu Quote Link to post Share on other sites
krol12 Posted May 22, 2008 Report Share Posted May 22, 2008 A jak ze zjazadmi na linach, pewnie tez by się przytopiły. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 22, 2008 Report Share Posted May 22, 2008 Nie nadają się, są za cienkie. Poparzysz się i rękawicę się szybko przetrą. Mówię o "normalnych" zjazdach, a nie metr na 2 sek. Tak można zjeżdżać i bez rękawic. Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted May 22, 2008 Report Share Posted May 22, 2008 Foka - a ja w nich zjeżdzam z pachołka i nie narzekam. Fakt robi się cieplej ale przetarć poza normalnymi nie widać za dużo. A poza tym cena jest perfekcyjna :D Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 22, 2008 Report Share Posted May 22, 2008 Z jaką prędkością zjeżdżasz? Bo mi się zdarzało "robić" pachołka w ok 2 sek, ale wtedy przez rękawice zjazdowe (4 warstwy skóry) + rękawice BHP było ciepło. Jak powiedziałem - powoli i krajoznawczo można zjechać na czymkolwiek. Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted May 22, 2008 Report Share Posted May 22, 2008 No zachowawczo to ja nie jeźdzę. Fakt lepsze do zjazdów są zwykłe robocze rękawice za 0,49pln z castoramy/practikera ale chodzi o to żeby hamować dopiero na dole a nie przez całą wysokość :P Co nie zmienia faktu że rękawiczki BW są całkiem na poziomie - a dodatkowo ta cena ;P Quote Link to post Share on other sites
krol12 Posted May 22, 2008 Report Share Posted May 22, 2008 (edited) Zależy od grubość liny dużo. Ja używam teraz takich skórzanych, i tylko lekko grzeją:)Jeszcze jak ich nie miałem, uzywałem 4 BHP:D Wiesz co foka, nie zaryzykował bym bez rękawić nawet 10 m/s:P Edited May 22, 2008 by krol12 Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted May 22, 2008 Report Share Posted May 22, 2008 To te PJ zachowują się jak moje King Armsy. Co ciekawe KA nie czepiają się rzepa (ale prują się na szwach jak gupie), BW z kolei jak cholera (ale się nie prują :) ). Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted May 23, 2008 Report Share Posted May 23, 2008 (edited) Nie nadają się, są za cienkie. Poparzysz się i rękawicę się szybko przetrą. Mówię o "normalnych" zjazdach, a nie metr na 2 sek. Tak można zjeżdżać i bez rękawic. Ja w sowich BW zjeżdżałem na linie 10mm na ósemce i jakoś nawet ciepła nie poczułem. I nie był to zjazd krajoznawczy, jakieś 8 metrów na jedno dobicie w 2 sekundy około. To czy się przygrzejesz zależy od techniki trzymania liny, ja dość szybko przepuszczać linę przez ręce potrafię nawet bez rękawic, tylko trzeba mieć wyrobioną technikę przepuszczania liny przez ręce. A co do rękawic - moje po kilku zjazdach są całe, jedynie skóra się lekko wygładziła. Edited May 23, 2008 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
krol12 Posted May 24, 2008 Report Share Posted May 24, 2008 Miałem na mysli zjazd na linie, bez karabinczyków, ósemek ani uprzęzy. Tak wiesz, desantowo;) Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted May 24, 2008 Report Share Posted May 24, 2008 A to sorry, nie przyszło mi nawet do głowy że może chodzić o takie zjeżdżanie ;) Quote Link to post Share on other sites
krol12 Posted May 24, 2008 Report Share Posted May 24, 2008 (edited) W ten sposób jest fajnie, tylko trzeba miec mocne rękawice i dobra line. I przedewszystkim miejsce gdzie się zjeżdŻa. No chyba że ktos ma wiatrak. Edited May 24, 2008 by Foka Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted May 25, 2008 Report Share Posted May 25, 2008 (edited) Ja tak zjeżdżałem z drzewa w starych, skórzanych zimowych rękawicach ;) Tylko że dość powoli i rękawicę się "wygładzały" mocno ;) Edited May 25, 2008 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
Sgt. Paul Jackson Posted May 25, 2008 Report Share Posted May 25, 2008 Mam te rękawice od lutego, od momentu kupienia ani razu mi nie fabowały a używam ich co tydzień na strzelankach po pare godzin bez ściagania. Ogólnie nie są złe tylko są zrobione z "syfnego" materiału który lubi się pruć między palcami i wogoło miejsc gdzie jest przyszyta skóra. Quote Link to post Share on other sites
zombie_snake Posted May 25, 2008 Report Share Posted May 25, 2008 (edited) Moje rękawice P&J farbują niemiłosiernie ^^ Natomiast co do wykonania to ten "materiał skóropodobny" nie był zbyt równo pocięty i trza było brzegi skrócic nożyczkami. Faktycznie - prują się. U mnie tylko trochę, ale zawsze. Jeśli mam byc szczery to miałem wcześniej rękawice rowerowe, te na całe dłonie, i wrażenia trochę mieszane. Z jednej strony o wiele wygodniej jest w tych "nomeksach", ale nawet rękawiczki rowerowe lepiej chronią wewnętrzną stronę dłoni. Ale jest ten lans, że "ma się nomexy" :-F Edited May 25, 2008 by zombie_snake Quote Link to post Share on other sites
tasior102 Posted June 1, 2008 Author Report Share Posted June 1, 2008 noo wypralem je po raz 20 ii juz nie farbuja w ogole, sprały sie troche i zniszczyły przez to:( noo i jak u wszystkich chyba pruja sie niemiłosiernie na szwach:( lepiej kupic te rowerowe chcoby nawet;p a tak nawiasem to polecam BW sa duuuuzo lepsze;p Quote Link to post Share on other sites
krol12 Posted June 7, 2008 Report Share Posted June 7, 2008 To ty tasior też je masz?:P Nie widizałem ich u ciebie:P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts