Punisher Posted January 15, 2004 Report Share Posted January 15, 2004 Uwaga! M16A1 i XM177E2 Cyberguna mają pewną wadę konstrukcyjną, a mianowicie Body w miejscu mocowania kolby jest nie do końca odpowiednio skonstruowane i przy większych naciskach się łamie. Znam 3 przypadki polamania body w XM'ie w tym miejscu (w tym w moim) i jeden przypadek połamania M16. Możliwe, że także FRAGERowi M16 połamało się w tym samym miejscu. Rada jest jedna, trzeba uważać podczas ekstremalnych manewrów, żeby body nie połamać, ale to chyba oczywiste. Jeśli już dojdzie do połamania body, to jedyną radą jest wykonanie metalowego pręta, który montujemy wewnątrz. Żadne klejenie nic nie pomoże poniewasz jak wiadomo kolba narażona jest na duże naprężenia. Ja już w moim XM'ie mam taki pręt zamontowany. Wszystko działa idealnie (nawet lepiej ponieważ sprężyna jest ściśnięta o ok 3mm więcej) i nie widać żadnych śladów bo złamaniu. Mnie wykonanie części u ślusarza wyniosło 30zł, napewno w znajomych zakładach wyniesie dużo mniej ponieważ element nie jest skomplikowany. Po sesji egzaminacyjnej wrzucę projekt na sieć, ale jeśli komuś się bardzo śpieszy to niech wali na GG:4200990, to powiem co i jak trzeba zrobić. Link to post Share on other sites
Punisher Posted January 15, 2004 Author Report Share Posted January 15, 2004 Jak dotąd mnie to jeszcze nie spotkało, ale nie dawno rozbierałem kolbę i te miejsce nie wygląda tak słabo (jednak pozory mylą). BTW w końcu się dowiedziałem co daje taki konkretny ciężar tej replice... jest to właśnie metalowy teleskop kolby, po jego zdjęciu przód ciąży jak cholera (a myślałem że ma jakieś ciężarki w środku). Rozkręć karabinek, w miejscu gdzie wkłada się ten czarny "bolec" od sprężyny, są takie 2 przegródki jeden z dziórką żeby ten bolec wszedł. Powyżej teg masz piękne zagięcia ścianek o 90 stopni (nie wiem jak ci to wytłumaczyć inaczej :) ) W tym miejscu właśnie to pęka bo tam jest osłabiony profil (karb). Gdyby to było zaokrąglone jak jest to z przodu body przy lufie to problemu by niebyło, ale ktoś zawalił w dziale konstrukcyjnym KSG i guny się łamią. Link to post Share on other sites
Punisher Posted January 20, 2004 Author Report Share Posted January 20, 2004 Sesja jeszcze nie mineła, ale już projekcik zrobiłem. Sorki za jakość (paint rules :twisted: ) Proporcje na rysunku także są niezachowane. "Bolca" montujemy w body, można to zrobić nawet przed złamaniem, nasza ekipa przynajmniej tak będzie robić. Jedyne co trzeba w body zmienić to usunąć 2 przegródki na których trzyma się oryginalny "bolec" od sprężyny, dobry jest do tego nożyk do tapet. Czasem metalowy "bolec" wymaga jeszcze obróbki pilnikiem. Oto rysunek: UWAGA!!! NIE PONOSZĘ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA EWENTUALNE USZKODZENIE LUB ZŁĄ PRACĘ REPLIKI!!! Każdy modyfikuje na własną odpowiedzialność. :) Link to post Share on other sites
FRAGER Posted April 26, 2004 Report Share Posted April 26, 2004 Ja w swojej M16 "wstawilem" z obu stron tawalki blachy z dziurkami, znalazlem takie gdzies w piwnicy i przykrecilem do body i kolby.No i problem z glowy tylko troszke gorzej to wygladalo ale napewno jest mocniejsze.A teraz z XMie tez mialem zlamana kolbe to poprostu ja skleilem jakims takiem klejem pokroju super glue i sie trzyma.Narazie.... P.S. jak ktos moze to niech dorabia taki pret. Co metal to metal :twisted: Link to post Share on other sites
Punisher Posted April 26, 2004 Author Report Share Posted April 26, 2004 Tak jak napisałem lubią się łamać i XM'y i M16, Nowe XM'y i M16 mają też małą różnicę w konstrukcji body. Ale nie che mi sie tu pisać jakie, w każdym bądź razie pręt ma ciut inną konstrukcję. Do obydwóch rodzai body pręty dorabia PERU z mojej ekipy. Koszt około 30zł, więc jak ktoś chce to niech się zgłosi Link to post Share on other sites
-MARIO- Posted December 30, 2004 Report Share Posted December 30, 2004 Zgadzam sie z punisherem.M16 pomimo iż jest jedną z najlepszych spreżynek :D ma wadę budowy.Ja jednak w swojej M16 nie zastosowałem konstrukcji prętowej.Poprostu wystrugałem z drewna klocek idealnie pasujacy w przestrzeń kolby pod srubą(choćby takie korytko :P :)tak żeby wystawał i mógł wejść w drugą część body:Ddokręciłem kolbe i jest ok nie łamie sie ani nie rusza.P.S- najlepiej żeby to było twarde drewno takie jak buk czy grab;]Pozdrawiam Link to post Share on other sites
-MARIO- Posted January 29, 2005 Report Share Posted January 29, 2005 witam niedawno poszedł mi tłok w M16 z CG odłamał mi się ten wystajnik za który łapie rączka napinania i go naciaga żeby załadowac broń.Odłamał sie poprostu mówiąc.Jak masz jakiegoś pomysł napisz na gg;] :wink: Pozdro Link to post Share on other sites
Punisher Posted January 29, 2005 Author Report Share Posted January 29, 2005 Na GG nie pisze bo nie mam numeru. Rada jest na to prosta trzeba albo załatwić sobie nowy tłok (używany od kogoś lub napisać do Military bo oni są dystrybutorem CG na Polskie i mogą mieć) ewentualnie zrobić sobie tłok samemu z tworzywa (bo metalowy zaciężki). A ten zaczep rączki napinania łamie się od nieumiejętnego przeładowywania. Trzeba zawsze pamietać, że nie wolno oddać strzału dopuki rączka nie powróci na swoje miejsce. Link to post Share on other sites
BartekZ Posted April 4, 2005 Report Share Posted April 4, 2005 jest emergency problem, jak rozkładałem guna (xm cg) wyskoczyły mi sprężynki i chyba zgubiłem taką jedną co spust odciąga, wie ktoś co z tym zrobić?? jak to zastapić czy względnie gdzie to można kupic?? Ratujcie rodacy!!! Link to post Share on other sites
izi Posted April 4, 2005 Report Share Posted April 4, 2005 Sesja jeszcze nie mineła, ale już projekcik zrobiłem. Sorki za jakość (paint rules :twisted: ) Proporcje na rysunku także są niezachowane. Zapomniales dodac, ze jest rowniez zle zwymiarowany :twisted: :D (alez ja czepialski jestem :twisted: ) Link to post Share on other sites
Punisher Posted April 4, 2005 Author Report Share Posted April 4, 2005 E tam kurwa źle :lol: inżynierem jestem to chyba dobrze jest :wink: pozatym cieć slusarz zrobił bezproblemowo 8) Link to post Share on other sites
Raddar Posted August 1, 2005 Report Share Posted August 1, 2005 Mam taki problem z kupiłem 3 dni temu xm'a (spring) CG i niewiem czemu maga niemoge włożyć niechce sie zatrzasnąć niewiedze tam zadnych wad ale niewiem czmu niechce :( Link to post Share on other sites
-=Kebabr=- Posted August 1, 2005 Report Share Posted August 1, 2005 Musisz go mocno wcisnąć, najlepiej uderz mocno ręką żeby zaskoczył, kumpel ma tego guna i zawsze mam problem z załadowaniem maga do gniazda ;). Pozdrawiam. Link to post Share on other sites
Raddar Posted August 1, 2005 Report Share Posted August 1, 2005 No tak ale to trzeba tak pier... zeby zaskoczył a potem się wyjąc nied maga ;jak juz zaskoczy :/ Link to post Share on other sites
Robson Posted August 1, 2005 Report Share Posted August 1, 2005 może spróbuj przesamrować komorę magazynka olejkiem silikonowym ? o umnie po smarowaniu magazynek bardzo lekko chodzi... Link to post Share on other sites
Baset Posted August 1, 2005 Report Share Posted August 1, 2005 albo poluzuj troszeczkę tą śrubke na blokadzie magazynka, tylko odrobinkę zeby sie trzymało ale troszke lżej chodziło... :) tylko ostrożnie żeby czegoś nie spie... :] Pozdrawiam! Link to post Share on other sites
-=Kebabr=- Posted August 2, 2005 Report Share Posted August 2, 2005 Albo po prostu miej wyczucie jak go wbijasz do gniazda, jak usłyszysz "klik" to znak że jush tam siedzi, u mojego kumpla raz sie zdażyło że nie mógł wyjąć maga, mówił mi że za mocno go wbił. Pozdrawiam. Link to post Share on other sites
Raddar Posted August 3, 2005 Report Share Posted August 3, 2005 juz działa psiknołem olejem do wiatrówek;] Link to post Share on other sites
Squarepants Posted August 8, 2005 Report Share Posted August 8, 2005 Słuchajcie, pilna prośba do osób, które instalowały metalowe pręty w swoich XM'ach - o ile dobrze zrozumiałem metalowy bolec służy także za prowadnicę sprężyny, czy w takim razie któryś z was ma tą oryginalną część - tego czarnego, plastikowego "bolca" jak to zgrabnie ujął bodajże Punisher. A pytam dlatego, że w moim XM'ie ta część pękła a na razie nie mam czasu i chęci na chodzenie po ślusarzach, chciałbym więc odkupić tą część od kogoś, kto jej już nie potrzebuje. Link to post Share on other sites
Niki Posted August 29, 2005 Report Share Posted August 29, 2005 Witam... Mam i m16 i xm cg w posiadaniu.M16 sie zajmuje,smaruje,troche tuninguje.Znam ją doskonale,znam każdy szczegół budowy. Mój xm siedzi rozłozony , bez tłoku iiii niestety ze złamaną kolbą. Taki już kupiłem i wiem jak go rozkładać , składać ,ale nie wiem jak prawidłowo wygląda wnętrze guna z nie połamanom kolbą... Czy tak samo jak w m16?Co się w ogóle łamie jakaś część kolby czy calego body.Wiem że w m16 mam zakonczenie body takim plastikowym bolcem , należącym do reszty(nie osobna część).Jak możecie to załączcie foty rozłożonego całego xm'a.Błagam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Pozdrawiam :) Link to post Share on other sites
Witia_PL Posted September 20, 2005 Report Share Posted September 20, 2005 Mam do was pytanie. Kilka dni temu zakupiłem m16a1 z CG. Ogulnie broń jest zaje***** :) tylko że lekko trzęsie mi sie kolba. nie żeby miała odpadnąc tylko poprostu drga leciutko. Da sie coś z tym zrobić ? Link to post Share on other sites
gromu Posted October 16, 2005 Report Share Posted October 16, 2005 No to sie zdeczka spóźniłem 7 miesięcy :| Mój XM właśnie sie złamał w tym miejscu, o którym mowa... :( A miał lekko ponad miesiąc! :x Pogoniłem za 150 zł... Koleś, który odemnie go kupił, coś tam cudował przy nim, jakieś tam metalowe cześci wkładał, śróby i wogóle cuda na kiju :| I nic :x :lol: Leży w pudełku :| R.I.P. Link to post Share on other sites
Robson Posted October 17, 2005 Report Share Posted October 17, 2005 sora, ale nie mogę się powstrzymać... bo mój Xm w grudniu będzie mial 2 lata i jescze nic mu się nie stalo.... a co wy z nimi robicie że ię wam lamią? Link to post Share on other sites
gordy Posted November 17, 2005 Report Share Posted November 17, 2005 Nie wiem. Mi poszedł tłok i nie iwem skąd mam wziąc nowy? Link to post Share on other sites
komora Posted November 22, 2005 Report Share Posted November 22, 2005 Jestem troche zawiedziony XMem po tym co sie tutaj o kolbie dowiaduje. Nie wiem teraz czy go kupic czy nie. :( Link to post Share on other sites
Recommended Posts