Szaszłyk Posted May 26, 2008 Report Share Posted May 26, 2008 Po ostatnich problemach z MTV, Korpus na żądanie walczących w Afganistanie rozpoczął prace nad lekkim plate carrier'em przeznaczonym dla "zwykłych" Marines (MARSOC ma FSBE II). Jeden z prototypów wygląda tak: Zwraca uwagę, ciekawe rozmieszczenie PALSów z przodu. Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted May 27, 2008 Report Share Posted May 27, 2008 "ciekawe", czyli? Quote Link to post Share on other sites
Kosmo Posted May 27, 2008 Report Share Posted May 27, 2008 Na górnej części masz Palsy bez odstępu między poziomymi liniami, a są też przeszyte "na cegiełkę". Mnie bardziej interesują niedoskonałości MTV, co im się nie spodobało w tym Plate Carrierze? Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted May 27, 2008 Report Share Posted May 27, 2008 O ile MTV można w ogóle uznać za Plate Carrier... :P Drogi Szaszłyku, co było problemem z MTV? Quote Link to post Share on other sites
Robson Posted May 27, 2008 Report Share Posted May 27, 2008 Waga? Było coś chyba, że za ciężki. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted May 27, 2008 Author Report Share Posted May 27, 2008 MTV to typowa kamizelka a nie PC. O co chodzi z MTV: http://www.defensetech.org/archives/004029.html Quote Link to post Share on other sites
scizophrenikz Posted May 28, 2008 Report Share Posted May 28, 2008 Konstrukcyjnie wydaje się być wygodny. Troszeczkę nie rozumiem, po co ta kombinacja z PALSami.. Szasz? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 28, 2008 Report Share Posted May 28, 2008 Dlatego, że kieszeń i tak wpinasz w co drugiego, a dzięki temu dwukrotnie zwiększono precyzję wyboru miejsca w który możesz sobie coś wpiąć, bo ustawiasz kieszeń z dokładnością do 1/2 komórki PALS (i w pionie i w poziomie). Quote Link to post Share on other sites
Flame Posted May 28, 2008 Report Share Posted May 28, 2008 i znowu kamizelke zmieniać będę musiał ;/,,,,,,,,,, A co do Nowego "PC". Wiem, że to wersja na razie prototypowa ale brakuje mi tutaj kilku rzeczy..ochorny na gardło i szyję. Side na SSAPI wygląda jak by mógł latać we wszystkei strony świata ;) Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted May 28, 2008 Report Share Posted May 28, 2008 Robi sens, ( chociaż przekładanie taśm przez to katorga będzie, no ale kieszeni nie zmienia się codziennie) ciekawy pomysł. Mnie natomiast zastanawia takie a nie inne umieszczenie bocznych płyt. One przecież "sterczą". Nie lepiej zrobić ich na wzór SPARTAN II czy chociażby MTV, gdzie byłyby "wbudowane"? Co prawda takie umieszczenie płyty zapewne zwiększa swobodę ruchów, ale może to tylko moje obawy - wydaje mi się że przy trafieniu np. pod kątem w tak lekko przymocowaną płytę może spowodować jej oderwanie? albo przynajmniej nie pochłonięcie energii pocisku / rykoszet / inna nie porządana sytuacja ? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted May 28, 2008 Author Report Share Posted May 28, 2008 Miniu, a czy Ty widział kiedykolwiek jakiegoś plate'a z ochroną gardła? Quote Link to post Share on other sites
Flame Posted May 28, 2008 Report Share Posted May 28, 2008 przeznaczonym dla "zwykłych" Marines Nie doczytałem Quote Link to post Share on other sites
cavtan Posted May 28, 2008 Report Share Posted May 28, 2008 Mylisz się co d jednego, w większości PC znajduje się kevlar. Myślę, że ten także zawiera kevlar, zarówno w części głównej, jak i w cummerbund'ach. Quote Link to post Share on other sites
cavtan Posted May 28, 2008 Report Share Posted May 28, 2008 Miniu, a czy Ty widział kiedykolwiek jakiegoś plate'a z ochroną gardła? Ja też jeszcze nie widziałem, ale możliwe że właśnie coś takiego powstało. Ten jasno beżowy materiał od wewnątrz to prawdopodobnie welur. Podobny został zastosowany w MCAV, i służył on do wpinania w niego rzepem ochrony szyi. Poza tym te nakładki na szelki mają jakieś dziwne wycięcia, w które może się mocować ochronę barków i ramion. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted May 29, 2008 Report Share Posted May 29, 2008 Jasne że można. Proponuję obejrzeć świeże zdjęcia ze wspólnych ćwiczeń któregoś MEU z Filipińczykami - nie ujrzycie ani jednego Interceptora czy MTV a właściwie same Eaglowskie Plate carriery z Cummerbundami. Kwestia rozbudowania plate carriera o dodatkowe osłony nie jest specjalnie złożona - łatwo dodać "sliniak" z kołnierzem albo inne elementy. Inną sprawą pozostaje jednak wygoda takiej konstrukcji i jej "szczelność" balistyczna. Miękka balistyka noszona w PC zazwyczaj ogranicza się tylko do "wyścielenia" samych płyt. Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted July 25, 2008 Report Share Posted July 25, 2008 sa juz w uzytku w afganie i nosza do nich groin protectory :) Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted July 26, 2008 Report Share Posted July 26, 2008 Chronią to co cenne chłopaki :P Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted August 13, 2008 Report Share Posted August 13, 2008 Plejty już w polu: Quote Link to post Share on other sites
cavtan Posted December 7, 2008 Report Share Posted December 7, 2008 To już chyba nowsza wersja, bez przekombinowanych taśm PALS na klatce (zdjęcia z ebay'a): Quote Link to post Share on other sites
piachu Posted March 13, 2009 Report Share Posted March 13, 2009 A czy znacie może jakieś konktretne nazwy tych plate'ow? Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted March 15, 2009 Report Share Posted March 15, 2009 SPC - Scalable Plate Carrier Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts