Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Plate Carrier dla USMC

Recommended Posts

Po ostatnich problemach z MTV, Korpus na żądanie walczących w Afganistanie rozpoczął prace nad lekkim plate carrier'em przeznaczonym dla "zwykłych" Marines (MARSOC ma FSBE II).

Jeden z prototypów wygląda tak:

usmcplatecarriertj4.jpg

Zwraca uwagę, ciekawe rozmieszczenie PALSów z przodu.

Dlatego, że kieszeń i tak wpinasz w co drugiego, a dzięki temu dwukrotnie zwiększono precyzję wyboru miejsca w który możesz sobie coś wpiąć, bo ustawiasz kieszeń z dokładnością do 1/2 komórki PALS (i w pionie i w poziomie).

i znowu kamizelke zmieniać będę musiał ;/,,,,,,,,,,

A co do Nowego "PC". Wiem, że to wersja na razie prototypowa ale brakuje mi tutaj kilku rzeczy..ochorny na gardło i szyję. Side na SSAPI wygląda jak by mógł latać we wszystkei strony świata ;)

Robi sens, ( chociaż przekładanie taśm przez to katorga będzie, no ale kieszeni nie zmienia się codziennie) ciekawy pomysł.

Mnie natomiast zastanawia takie a nie inne umieszczenie bocznych płyt. One przecież "sterczą". Nie lepiej zrobić ich na wzór SPARTAN II czy chociażby MTV, gdzie byłyby "wbudowane"? Co prawda takie umieszczenie płyty zapewne zwiększa swobodę ruchów, ale może to tylko moje obawy - wydaje mi się że przy trafieniu np. pod kątem w tak lekko przymocowaną płytę może spowodować jej oderwanie? albo przynajmniej nie pochłonięcie energii pocisku / rykoszet / inna nie porządana sytuacja ?

Miniu, a czy Ty widział kiedykolwiek jakiegoś plate'a z ochroną gardła?

Ja też jeszcze nie widziałem, ale możliwe że właśnie coś takiego powstało. Ten jasno beżowy materiał od wewnątrz to prawdopodobnie welur. Podobny został zastosowany w MCAV, i służył on do wpinania w niego rzepem ochrony szyi. Poza tym te nakładki na szelki mają jakieś dziwne wycięcia, w które może się mocować ochronę barków i ramion.

Jasne że można. Proponuję obejrzeć świeże zdjęcia ze wspólnych ćwiczeń któregoś MEU z Filipińczykami - nie ujrzycie ani jednego Interceptora czy MTV a właściwie same Eaglowskie Plate carriery z Cummerbundami.

Kwestia rozbudowania plate carriera o dodatkowe osłony nie jest specjalnie złożona - łatwo dodać "sliniak" z kołnierzem albo inne elementy. Inną sprawą pozostaje jednak wygoda takiej konstrukcji i jej "szczelność" balistyczna. Miękka balistyka noszona w PC zazwyczaj ogranicza się tylko do "wyścielenia" samych płyt.

• 1 month later...
  • 3 weeks later...
  • 3 months later...
  • 3 months later...