Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam! Potrzebuję drop baga, dochodzę do wniosku, że skoro mam koszulę w DPM'ie przepaloną petardą na całym prawym płucu ( nie miałem jej wtedy na sobie ) to może bym coś takiego sobie z niej uszył?

Ktoś może robił już coś takiego ?

Jakieś pomysły, zastrzeżenia, porady ?

Mój plan - co o nim sądzicie:

Uszyć wór prostopadłościenny, wymiarów ile materiału starczy, na górze wszyć ściągacz albo jakieś usztywnienie, jakieś szlufki dorobić, żeby na pas weszło i pozostaje jeden problem - czy te magi nie wypadną podczas np. czołgania się itp. ?? I co zrobić, żeby je zabezpieczyć przed wypadnięciem ?

a coz to za patent?

Zawijanie zapiecia na dump bagu utrudnia szybkie wrzucenie tam czegos.

Jak robisz z miekkiego materialu, to musisz wymyslec metode usztywnienia otworu wlotowego, zeby zrzucajac tam puste magi nie trzeba bylo nic odpinac, manipulowac czy nawet za mocno naciskac.

Właśnie skończyłem szyć Dump Bag dla kumpla. Szycie po najmniejszej linii oporu, z tego co było pod ręką. Worek uszyty z jednej warstwy Kodury 600D koloru oliwkowego - strasznie sztywne, jak na taki wór, ale to nic, gardziel usztywniona podwinieciem i wszyciem w środek taśmy 40mm. Uszyte z prostokąata, bez denka. Moze ma i mniejszą pojemność, ale uszyłem go w 15 minut.

Uszyty bez klapki i bez możliwości zwijania. Jest na tyle mały, żenie wiem nawet czy to konieczne, poza tym w ASG korzysta sie z niego niemalże cały czas.

Zdjęcia:

dsc1196te0.th.jpg

Worek widziany z boku.

dsc1197hc7.th.jpg

Zapiecie - dwie pętelki do przeplecenia _czegokolwiek_ - troków, paracorda, taśmy, klipsów itp.

dsc1195we5.th.jpg

Na reszcie wyposażenia. Nie przypięty, bo nie zrobiłem jeszcze docelowych taśm do PALSów.

Jak dla mnie są dwa rozwiązania: albo sztywny worek z grubego materiału + drugi cienki w środku, z kołnierzem - ściągaczem gumowym. Mam takie coś i jest ok.

Drugi patent - coś a'la rollypolly maxpedition. Kolega szyje takie i chwali sobie, ale ja wolę sztywne :)

Ciekawe zdjęcie, ale ja bym się jednak obawiał, że wypadną, nawet gdyby był głębszy itp. Gratuluje wykonania - wygląda dobrze. Ja dysponuje jednak cienkim materiałem a nie cordurą. Ale jak wrzucę mag, to powinna się zwinąć / zgiąć przy zmianie pozycji ( czołganie ) pod własnym ciężarem.

Michall się myli o tyle, że poza workami są jeszcze torby zrzutowe, o czym warto nadmienić, mimo, że topik w workach.

Miałem na myśli to, co wiem jak zrobić ;) Wykonania torby bym się nie podjął. Oczywiście wiem, że SĄ.

Rozwijając poprzednią wypowiedź - polecam w szczególności wszycie drugiego worka do sztywnego, zewnętrznego. Robimy z niego kołnierz, jak się dobrze dobierze gumkę to będzie i wygodny przy wkładaniu magów i nie będą wypadać przy ekwilibrystykach różnych. Ściągacz regulowany idzie na zewnątrz zupełnie - żeby można było sobie dopasować. Niestety jest z tym więcej pracy, ale jak ktoś ma wolny wieczór to jak znalazł :)

• 2 weeks later...

Witam, podepne sie do tego tematu coby nie robic spamu na forum.

Otoz, mialem zamiar sobie kupic kamizelke w DPM'ie. Jednakze po burzliwych przeszukiwaniach forum i allegro, doszedlem do wniosku ze w DPM to kamizelek albo nie ma albo sa za 400 zlotych. Cena troche za wysoka jak dla mnie, wiec pomyslalem coby sobie kupic z 2 metry bierzace Cordury i zrobic wlasna kamizelke, dopasowana do wlasnych potrzeb.

Pomysl byl taki ze uzyje tego materialu :

http://www.allegro.pl/item388576694_materi...nie_kodura.html

Porobie z niego jakies fajne kieszonki i przyszyje do kamizelki przeciw odlamkowej DPM.

Co o tym sadzicie? Da rade w ogole cos takiego zrobic czy lepiej juz na starcie sobie odpuscic? Ten material to cos godnego uwagi ?

Z checia bym tak zrobil, ale watpie zeby moje marne umiejetnosci krawiecie pozwolilyby na to ze to by jak kolwiek wygladalo. Dlaczego myslisz ze dlugo nie wytrzyma?

Co do materialu, mozna spokojnie sie maszyna do szycie przebic przez niego czy trzeba jakichs mocniejszych maszyn do tego? Jak ze sztywnoscia materialu?

Material jest dosc sztywny ze wzgledu na laminat. Co wiecej faktycznie jest to glupi pomysl zeby przyszyc sobie taki worek do kamizelki p-odlamkowej ktora w rzeczywistosci jest tylko kawalkiem szmaty, niezbyt wytrzymalej. Co do szycia cordury domowymi maszynami - jedna, dwie warstwy powinno dac rade bez wiekszych problemow. Dalej to juz moze byc gorzej

Hmmmm, sa na necie moze jakies poradniki jak zrobic kamizelke?

Myslalem nad czyms takim, coby odrysowac na tej cordurze kamizelke ta przeciwodlamkowa i moze wtedy by jakos poszlo.

Bo z freestyle ze bym mial to odrysowac to by byla dupa zbita, zero umiejetnosci rysowniczych.

Myslicie ze byloby to rozsadne? Wie ktos moze ile mniej wiecej zezre taka operacja tego materialu?

I jeszcze jedno, ma ktos link/wskazowki jak uszyc pokrowiec na helm i czy daloby sie z tamtej wlasnie cordury.

Pozdrawiam, dzieki!

Z tej cordury uszyc pokrowiec na helm da rade, ale na helmie bedzie zle wygladac - material jest strasznie sztywny, przez co zle sie bedzie ukladac. Co do kamizelki, zaleznie od modelu na kamizelke schodzi od 0,4-0,5mb tkaniny podstawowej i wiecej. Do tego trzeba doliczyc takie rzeczy jak tasmy zarowno systemow modulowych (jezeli bedzie modulowa a nie ze stalymi kieszeniami) w szerokosci 20, 25 lub 50mm, do tego tasmy dodatkowe plus dodatki zwiazane z kieszeniami i zapieciem samej kamizelki czyli rzepy, klamry, zamki, oczka... Co do odrysowywania p-odlamkowej brytyjskiej to daruj sobie. To nie jest jakis wyjatkowo udany model.