ghost666 Posted June 28, 2008 Report Share Posted June 28, 2008 Czy w Wojsku Polskim używa się jakichkolwiek strzelb gładkolufowych? Jeśli tak to jakich i do czego? Jacy żołnierze je noszą i do czego wykorzystują? Moją pierwszą myślą jest tutaj wykorzystanie w MOUTcie, do otwierania zamkniętego, ale to jest technika policyjny, nie wiem jak z użyciem w wojsku. Wiem natomiast że ktoś z was będzie wiedział :). Z góry dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 28, 2008 Report Share Posted June 28, 2008 GROM używa Remingtonów 870, właśnie do odstrzeliwania zamków. Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted June 28, 2008 Author Report Share Posted June 28, 2008 A ktoś poza nimi? Chodzi mi o bardziej regularne wojsko, niż super-elitarnych-komandosów-którzy-używają-czego-chcą. W ogóle jak wygląda to w użyciu w wojsku, już nie tylko Polskim? Na ile jest to popularne Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 28, 2008 Report Share Posted June 28, 2008 W ogóle jak wygląda to w użyciu w wojsku, już nie tylko Polskim? To już nie ten dział. Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted June 28, 2008 Author Report Share Posted June 28, 2008 To już nie ten dział. W takim razie proszę o przesunięcie do poddziału ogólnego działu o reko. Z góry thx. Quote Link to post Share on other sites
W.Zajcev Posted June 28, 2008 Report Share Posted June 28, 2008 WP na misjach posiada strzelby ale jakie nie pamiętam. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted June 28, 2008 Report Share Posted June 28, 2008 Mossbergi (nie pamietam modelu chyba M500). Strzelby ma też ŻW. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted June 28, 2008 Report Share Posted June 28, 2008 W bodajrze strzale czytałem kiedyś o takim strzelbopodobnym dewajsie montowanym w lufie podwieszanego granatnika. Jest to moduł lufy strzelby 12 korzystający z urządzenia spustowego granatnika do odpalenai naboju 12 i odstrzeliwania zamków i zawiasów. Niestety nie wiem czy weszło to ustrojstwo na uzbrojebie ale byłby to ciekawy gadżet. Jeżeli uda mi się odnaleść tą gazetę postaram się wrzucić skan artykułu. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted June 28, 2008 Report Share Posted June 28, 2008 Montowane to było w granatniku Pallad (podwieszanym) i jednostrzałowe. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted July 1, 2008 Report Share Posted July 1, 2008 I jako takie - zupełnie nieużyteczne do odstrzeliwania czegokolwiek w trakcie wejść. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted July 1, 2008 Report Share Posted July 1, 2008 Jakbyś jeszcze podał powody... ;) Quote Link to post Share on other sites
sisi Posted July 1, 2008 Report Share Posted July 1, 2008 Jakbyś jeszcze podał powody... ;) Jeden pocisk? - a tu w drzwiach 2-3 zawiasy albo 3 zamki? Teraz ładuj co rusz... a gdzie szybkość/zaskoczenie? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 1, 2008 Report Share Posted July 1, 2008 Jeden pociskNabój 8) Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted July 1, 2008 Report Share Posted July 1, 2008 W bodajrze strzale czytałem kiedyś o takim strzelbopodobnym dewajsie montowanym w lufie podwieszanego granatnika.W "Broni i amunicji" numer 01/2006. Niestety nie wiem czy weszło to ustrojstwo na uzbrojebiePodejrzewam, że to ostatnie słowo to "uzbrojenie". Nie, nie weszło. Jeżeli uda mi się odnaleść tą gazetę postaram się wrzucić skan artykułu.Raczej zniechęcałbym do podobnych działań. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 1, 2008 Report Share Posted July 1, 2008 Owned :twisted: Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted July 2, 2008 Report Share Posted July 2, 2008 Hehehe to było ładne. A tak na serio. Szanujcie kurka naszą pracę i nie piratujcie BiA, Strzału, NTW, Raportu i innych... Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted July 3, 2008 Report Share Posted July 3, 2008 Albo idźcie do biblioteki i sobie poczytajcie. Nawet nie zdajecie sobie sprawy jaką kopalnią archiwaliów są biblioteki miejskie i uczelniane (a dokładniej czytelnie czasopism). Quote Link to post Share on other sites
arend Posted July 3, 2008 Report Share Posted July 3, 2008 (edited) I to nawet niezamierzony ;-) Zresztą przy sytuacji w Armii to kto wie. Co do skanu artykułu to nie zamierzam z tego czerpać żadnych korzyści. Szanuję robotę Redakcji (czego dowodzi prenumerata :lol: ) i nie wiedziałem że wrzucenie skanu achiwalnego artykułu wraz z podaniem żródła łamie prawa autorskie. Edited July 3, 2008 by arend Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted July 3, 2008 Report Share Posted July 3, 2008 Otwórz dowolne czasopismo o technice wojskowej, zerknij na stopkę i przeczytaj tekst, który się pod nią znajduje. A autora przecież, ani wydawcy, o pozwolenie nie zapytałeś, prawda? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts