Warlord Shadow Posted June 30, 2008 Report Share Posted June 30, 2008 Czy ta rozładowywarka http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=1596 rozładowywuje baterię do pewnego napięcia (powiedzmy 0,7V czy 0,9V) i potem przestaje czy maltretuje batke aż do 0? Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted June 30, 2008 Report Share Posted June 30, 2008 Jeśli sie nie mylę to rozładowujesz aż dioda zacznie mrygać/przygasać , jak przestanie się świecić w ogóle to batka do kosza . Quote Link to post Share on other sites
Warlord Shadow Posted June 30, 2008 Author Report Share Posted June 30, 2008 Z kolei Gustav na czacie powiedział mi, że ma tą rozładowywarkę i czeka aż dioda przestanie świecić. Robi tak przez 4 lata i nadal mu batka trzyma więc w końcu nie wiem jak to jest :/ Quote Link to post Share on other sites
Czajson(wiking126p) Posted June 30, 2008 Report Share Posted June 30, 2008 Ja trzymam aż przestanie świecić i jakoś dzierży, ale kolega uważa że można tak zepsuć batke. Quote Link to post Share on other sites
Warlord Shadow Posted June 30, 2008 Author Report Share Posted June 30, 2008 A ile już masz tą baterię? Quote Link to post Share on other sites
Crusher Posted June 30, 2008 Report Share Posted June 30, 2008 No i jest to NiMH czy NiCD? Bo NICD są wytrzymalsze.. Quote Link to post Share on other sites
Wombat Posted June 30, 2008 Report Share Posted June 30, 2008 Należy zaczekać aż dioda zgaśnie i wtedy odłączyć baterię. Quote Link to post Share on other sites
Warlord Shadow Posted July 1, 2008 Author Report Share Posted July 1, 2008 A jak się nie odłączy to zjeżdża baterię do zera? Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted July 1, 2008 Report Share Posted July 1, 2008 A jak się nie odłączy to zjeżdża baterię do zera? Właśnie tak, a wtedy kupujesz sobie nowe aku Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted July 1, 2008 Report Share Posted July 1, 2008 Mam dokładnie tą samą od Marui i zawsze odpinam kiedy dioda zgaśnie do zera. Kiedyś zapomniałem ją odłączyć i batka siedziała w niej kilkanaście godzin dłużej niż powinna, ale co ciekawe, akumulator działa nadal! :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Warlord Shadow Posted July 1, 2008 Author Report Share Posted July 1, 2008 Masz NiCd? Ile już masz baterie? Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted July 1, 2008 Report Share Posted July 1, 2008 Odpowiem za niego. Ma NiCD i ma ją prawie 2 lata. :D Quote Link to post Share on other sites
Robson Posted July 1, 2008 Report Share Posted July 1, 2008 Moja 3 letnia NiCD jest regularnie rozładowywana tym bajerem TM, do zgaśnięcia diody, parę razy za długo leżała tak, ale działa dobrze. Quote Link to post Share on other sites
Warlord Shadow Posted July 2, 2008 Author Report Share Posted July 2, 2008 Rozładowywałem do zgaśnięcia diody. Bateria została rozładowana do zera :( Quote Link to post Share on other sites
FireBurner Posted July 4, 2008 Report Share Posted July 4, 2008 (edited) Niech ktoś w końcu zmierzy napięcie na pakiecie w momencie zgaśnięcia diody (ewentualnie jeszcze prąd po zgaśnięciu diody) i będzie wszystko jasne. Miernik uniwersalny, najprostszy z marketu za parę złotych w zupełności wystarczy do tego celu. Jakbym miał pod ręką rozładowywarkę TM to bym z chęcią ja przetestował dogłębnie, ale niestety wszyscy u mnie w okolicy przeważnie mają automatyczne rozładowywarki mojej produkcji więc niepewnego i nie wiadomo jak działającego badziewia nie kupują. Edited July 4, 2008 by FireBurner Quote Link to post Share on other sites
Walker86 Posted July 5, 2008 Report Share Posted July 5, 2008 Dioda gaśnie ponieważ pobór prądu z batki jest za mały, więc logicznym jest fakt że gdy zgaśnie trzeba ją odłączyć i zacząć ładować :???: Quote Link to post Share on other sites
Warlord Shadow Posted July 6, 2008 Author Report Share Posted July 6, 2008 Czyli reasumując ten szajs nie różni się niczym od żarówki :D Quote Link to post Share on other sites
Reyman Posted January 2, 2013 Report Share Posted January 2, 2013 Jeszcze się podepnę: Czy można rozładowywać nią akumulatory LiPo, czy muszę się bawić w kupno innej rozładowywarki? Quote Link to post Share on other sites
Alanos Posted January 2, 2013 Report Share Posted January 2, 2013 Wątpię że rozładujesz tym LiPo, bo lipo ma celle, które mogą mieć różne napięcia a powinny mieć niemalże identyczne. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 2, 2013 Report Share Posted January 2, 2013 Nie powinno się jej używać. Kup ładowarkę z funkcją rozładowania do li-po. Quote Link to post Share on other sites
Luminofor Posted January 2, 2013 Report Share Posted January 2, 2013 Po co ty chcesz li-po rozładowywać? Li-po nie mają efektu pamięci, czy jak to się tam nazywa, więc po prostu jak trzeba to je doładowujesz. Quote Link to post Share on other sites
Reyman Posted January 3, 2013 Report Share Posted January 3, 2013 (edited) Nie byłem pewny. Znajomy z technikum powiedział mi, że trzeba rozładowywać jak NiCd czy NiMh. Dziękuję za szybką odpowiedź. :icon_smile: Edited January 3, 2013 by Reyman Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts