wroobel16 Posted August 10, 2008 Report Share Posted August 10, 2008 Po prostu uzywano tam róznych butów, mam na kompie zdjecia gdzie oprócz jungle`i i Rocky widać jeszcze inne cuda. Quote Link to post Share on other sites
Dżordż Posted August 10, 2008 Author Report Share Posted August 10, 2008 (edited) Dzięki chłopaki za rady, na pewno bardzo się przydadzą w czekających mnie zakupach :) Wroobel16- czy na fotkach masz butt pack m61 czy mi się tylko zdaje. pytam bo mam alice i m61 z buttpackow i nie wiem który by był lepszy. Może napisze jeszcze tak: mam z alice szelki, 2 ładownice do m16 alice, 2 ładownice do m16 z m67 krótkie, davis belt z m67 , medical, kompasowke, manierkę 2 kwartową, 2 manierki 1 kwartowe, pokrowiec na maskę p.gaz. m17. no i tu problem bo i maska m17 i manierki bez zaworów do picia tak jak to jest w alice i masce m17a1, bagnet m7, buttpack alice jungle na panamie, no i dużo pierdół z Namu (latarki gumy na hełm itp.) komplet 6c z hełmem będzie kupiony. Myślę że jak ma być to do 6 colora i do asg nie do reko to nie będzie na początek to straszyć, a konkretne rzeczy będę z czasem dokupywał i wymieniał. Czy może z takim kompletem zabrać się za wcześniejsze lata. Chodzi mi w sumie tylko o tylko żeby założyć na siebie 6c i do tego sprzęt i żeby nikt nie mógł mi powiedzieć że takiej konfiguracji sprzętowej na pewno nigdy nie miało prawa być w armii us . (Chociaż w sumie maski m17 nie miało prawa być z 6c ;) ) Aha i jeszcze 1 pytanko :kiedy 6c wprowadzili do armii? Edited August 10, 2008 by mag600 Quote Link to post Share on other sites
wroobel16 Posted August 10, 2008 Report Share Posted August 10, 2008 Na fotkach to kopia butpacka jest. Zbierz sprzet taki jak wymienilem kilka postów wczesniej i bedzie git. Jeżeli nie wykroczysz ze sprzetem poza górną granice czasową, czyli przypuśćmy 91 rok- koniec pierwszej wojny w zatoce to nikt nie powinien miec zadnych pretensji, bo "starszego" sprzetu zawsze mogli uzywac. To logiczne, do tej pory tak jest. To tylko moje i mogę się mylić. Quote Link to post Share on other sites
Samuraj Jack Posted August 10, 2008 Report Share Posted August 10, 2008 To jeszcze zależy od Batalionu, Kopamii itd. Dostawali nowy sprzet z magazynu i tyle. Ale faktem jest, że jak przegladałem foty z Desert Storm'u, to wiele starego sprzetu widziałem. :roll: Quote Link to post Share on other sites
Kaspero Posted August 10, 2008 Report Share Posted August 10, 2008 Witam 1) Czy chodzi o system LC1 czy LC2? 2) Ładownice są zapinane na klamry czy paski? wroobel16: Co to za miejscówka ze zdjęć?? Quote Link to post Share on other sites
Samuraj Jack Posted August 10, 2008 Report Share Posted August 10, 2008 :wink: LC2, klamry... Quote Link to post Share on other sites
wroobel16 Posted August 10, 2008 Report Share Posted August 10, 2008 Miejscówka jest wystarczająco daleko od Słupska, żebyś nie musiał się nią interesować. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted August 12, 2008 Report Share Posted August 12, 2008 Czy wie ktoś gdzie były używane takie buty? Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted August 12, 2008 Report Share Posted August 12, 2008 (edited) Ja wiem! Ja wiem! Podczas pierwszej wojny w zatoce. Edited August 12, 2008 by aciepk Quote Link to post Share on other sites
wroobel16 Posted August 12, 2008 Report Share Posted August 12, 2008 Królik, na warriorze wspominałeś o tych butach w temacie o pustynnej burzy. Nie rozumiem ;-] Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted August 12, 2008 Report Share Posted August 12, 2008 I o to chodzi. :) Jak się okazuje, to nie tylko jungle czy "combat boots", ale również i te pustynniaki. Nie mówiąc o modelu z czarną podeszwą i skórzanymi wzmocnieniami na kostce. Co do M9, to tutaj -> KLIK znajdziecie garść informacji i linków. Quote Link to post Share on other sites
wroobel16 Posted August 12, 2008 Report Share Posted August 12, 2008 Jak dla mnie zadna nowość. ;) Zastanawiam się czy tego uzywali w wiekszej ilosci, bo o ile widzialem sporo fotek w jungle`ach to w tych tylko to: Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted August 12, 2008 Report Share Posted August 12, 2008 A to nie są przypadkiem jakieś francuskie buty? Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted August 12, 2008 Report Share Posted August 12, 2008 Polecam wizytę u okulisty. Byle szybką, wroobel16. Quote Link to post Share on other sites
wroobel16 Posted August 13, 2008 Report Share Posted August 13, 2008 Heh, wzrok mam dobry. Powiedz wprost o co Ci chodzi ;-] Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted August 13, 2008 Report Share Posted August 13, 2008 Wątpię w Twój wzrok. Moje buty nie mają opinacza. Quote Link to post Share on other sites
wroobel16 Posted August 13, 2008 Report Share Posted August 13, 2008 (edited) No to ja wątpie w twoje czytanie ze zrozumieniem. Nie mówilem, że to są te same buty które Ty pokazałeś. Chciałem sie dowiedziec czy ktoś wie coś wiecej o butach które pokazałem ja. Zero powiązania. Edited August 13, 2008 by wroobel16 Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted August 13, 2008 Report Share Posted August 13, 2008 Ja czytam ze zrozumieniem, problem w tym, że Ty piszesz lekko bełkotliwie. Zapoznaj się z pojęciem podmiotu domyślnego i przenalizuj wątek od pokazania przeze mnie zdjęcia do Twojego posta. Po czym skup się właśnie na podmiocie domyślnym w jego treści. Dla ułatwienia podpowiem, że dla osoby czytającej wątek Twoje zdjęcie ma dotyczyć omawianych przeze mnie i Aciepka butów. Gdybyś słowko "tych" zastąpił słowek "takich" lub zwrotem "takich, jak na zdjęciu" to tematu by nie było. A tak, to dwie osoby - ja i Aciepk - odebrały tego posta tak, jak odebrały. Czyli jednak wina jest po Twojej stronie. I tyle wykładu z języka polskiego. Quote Link to post Share on other sites
wroobel16 Posted August 13, 2008 Report Share Posted August 13, 2008 Słowa "tych" i "tego" odnosiły się do zdjecia, które zamiescilem nizej. Wydawało mi się to jasne. Widze sporo agrsji w Twoim poście, widze ze zawszelką cene chcesz mieć rację :) Pozdro. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted August 13, 2008 Report Share Posted August 13, 2008 Gdyby twoja wypowiedź zamiast wyglądać tak: Zastanawiam się czy tego uzywali w wiekszej ilosci, bo o ile widzialem sporo fotek w jungle`ach to w tych tylko to: Wyglądałaby tak (Naprawdę malutka modyfikacja): "Zastanawiam się czy tego co widać na poniższym zdjęciu uzywali w wiekszej ilosci, bo o ile widzialem sporo fotek w jungle`ach to w tych tylko to:" To nie byłoby oburzenia, wytykania agresji itp. Tylko miałbyś jakąś szansę na uzyskanie pożądanej odpowiedzi... A tak wyszło jakbyś widział na podanym zdjęciu deserty zaprezentowane przez Królika... Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted August 13, 2008 Report Share Posted August 13, 2008 Słowa "tych" i "tego" odnosiły się do zdjecia, które zamiescilem nizej. Wydawało mi się to jasne. Masz rację. Wydawało Ci się. Widze sporo agrsji w Twoim poście, widze ze zawszelką cene chcesz mieć rację :) Nie, po prostu ją mam, a Ty - nie przyjmując oczywistych faktów - starasz się coś udowodnić. szkoda, że nie mając argumentów. Widzisz co napisał Aciepk? Jest takie powiedzenie: Jeśli jedna osoba mówi Ci żeś osioł, nie zwracaj na niego uwagi. Jeśli druga to powtarza, zastanów się nad tym. Jeśli trzecia powie Ci to samo, kup sobie żłób. Ty właśnie jesteś na etapie zastanawiania się. Quote Link to post Share on other sites
Hoplita Posted August 13, 2008 Report Share Posted August 13, 2008 Wiele się od Was nauczyłem ;) A teraz do sedna, na zdjęciu które wstawił wroobel16 są buty które kojarzą mi się li tylko z francuskimi "opinaczami". Jakieś pomysły? Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted August 13, 2008 Report Share Posted August 13, 2008 Jak dla mnie to francuskie buty. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted August 13, 2008 Report Share Posted August 13, 2008 Owe buty to najprawdopodobniej model Pallabrousse francuskiej firmy Palladium. Zaprojektowano je w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku i zostały ciepło przyjęte przez francuzów. Występują w kilku wariantach z opinaczem, bez opinacza do kostki i ponad kostkę bez opinacza. Ciekawe tylko jak żołnierz ze zdjęcia je zdobył. Quote Link to post Share on other sites
speedor Posted August 13, 2008 Report Share Posted August 13, 2008 Czy wie ktoś gdzie były używane takie buty? no, ja takie jeszcze widziałem na nogach dowódcy 173 brygady w afganie w 2005 :P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts