Wolf.Tns Posted August 21, 2008 Report Share Posted August 21, 2008 http://img162.imageshack.us/img162/7397/109633qt8.jpg Co to za kamuflaż ? Podpis spod fotki z MP.net "An Iraqi sergeant from the 11th Iraqi Army Division, 42nd Brigade conducts a radio check before his squad departs with U.S. Soldiers from Task Force Regulars 1st Battalion, 6th Infantry Regiment, Renegade Company on a joint patrol through Thawra 2 and Jameela Market areas in the Sadr City District of Baghdad, Aug. 13, 2008." http://img526.imageshack.us/img526/5830/109635rq1.jpg Druga fotka, ale na niej nie widać w sumie nic... Podpis : " A young Iraqi boy speaks with an Iraqi army sergeant while a joint patrol of Iraqi army soldiers from the 11th Iraqi Army Division, 42nd Brigade and U.S. Soldiers from Task Force Regulars 1st Battalion, 6th Infantry Regiment walk through the Hashi Village in the Sadr City District of Baghdad, Aug. 13, 2008." Dodatkowo ciekawi mnie ten CIRAS. Marpat to nie jest, prawda ? Jakoś przynajmniej mi sprawie wrażenie czegoś innego i ta Marineska.... Quote Link to post Share on other sites
Flame Posted August 21, 2008 Report Share Posted August 21, 2008 (edited) Doszedłem do takiego wniosku. KamuflaŻ to jakas kopia lub pomysł oparty na bazowym marpacie (taniej) i kupil to rząd iracki, bo chcieli miec swoje, a nie 6c. Marineska: Możliwe, ze dostał od kumpla z korpusu w zamian za coś innego (a co). Ciras to moze byc nawet Pantac, bo przecież nikt im nie zabroni (bo kto i jak?). [Pisz poprawnymi zdaniami i stosuj polskie litery.] Edited August 21, 2008 by Foka Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted August 21, 2008 Report Share Posted August 21, 2008 W tym momencie trudno nadązyć nad tymi wszystkimi klonami pikseli. Tak samo jak Iraccy SF mają coś na wzór tiger stripe US Navy, tylko bardziej granatowe. Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted August 21, 2008 Author Report Share Posted August 21, 2008 Fakt, zresztą teraz jest przecież wielka fala i moda na piksele, więc coś w tym jest... Tylko Flame napisałeś, że rząd Iracki...a tam pisze, że przecież to pan z US Armijnych, albo ja źle przeczytałem. A CIRAS - faktycznie może być nawet i Pantac, tylko ( niestety mimo chęci dalej nie jestem wszystkiego pewien ) oni mogą sobie tak ot kupić no niech będzie już ten CIRAS, czy cokolwiek innego czego nie dostanie ? Niby sergeant, to może mu wolno...jak to jest ? Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted August 22, 2008 Author Report Share Posted August 22, 2008 A...przepraszam bardzo. Późna godzina zadziałała...oczywiście, że Irakijczyk. Quote Link to post Share on other sites
Flame Posted August 22, 2008 Report Share Posted August 22, 2008 11th Iraqi Army Division Amerykanin. Nawet rdzennym bym go nazwał Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted August 22, 2008 Author Report Share Posted August 22, 2008 Zreflektowałem się przecież...naprawdę wtedy jakoś to "Iraqi" mi umykało, pomijając fakt, że karnacja odbiega trochę...No, ale zdarza się...nie powinno, ale zdarza się. Żeby nie odbiegać. Spodnie ma od Mapeta jak i Marineske, przynajmniej na to wskazywałoby zdjęcie w podczerwieni. A z racji, że nie widziałem tego "kamuflażu" nigdzie wcześniej i później, a jego "krój" także na to wskazuje, może to być nawet faktycznie uszyte nawet przez jego żonę...wszystko możliwe. Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted August 23, 2008 Report Share Posted August 23, 2008 Zauważcie tylko, ze nie jest to typowa bluza mundurowa, a jakaś koszulka z długim rękawem. Quote Link to post Share on other sites
Switek69 Posted August 23, 2008 Report Share Posted August 23, 2008 Spodnie i czapeczka oryginalna US Marines. Koszulka z długim rękawem - WWCh. Z jakiś sobie znanych powodów żołnierz iracki lansuje się na Amerykanina. Powody mogą być dwa: obawa przed rozpoznaniem przez swoich lub słusznie obawia się friendly fire. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted August 23, 2008 Report Share Posted August 23, 2008 Spodnie i czapeczka oryginalna US Marines. Spodnie, powiadasz... KLIK Chyba muszę kupić większy monitor... Quote Link to post Share on other sites
Switek69 Posted August 23, 2008 Report Share Posted August 23, 2008 (edited) Jeśli przyjmiemy że osobnik na t y m zdjęciu jest tą samą osobą co w Twoim poście Króliku, to ma na sobie oryginały... nieprawdaż? Edited August 23, 2008 by Switek69 Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted August 23, 2008 Report Share Posted August 23, 2008 Dość odważne stwierdzenie, rzekłbym... Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted August 24, 2008 Report Share Posted August 24, 2008 (edited) :roll: Potrafisz rozpoznać takie spodnie w noktowizji? Bo ja widzę tylko tyle, że nie świecą - to może znaczyć że to albo kontraktowe MCCUU albo dobra kopia [ten pomysł sam się narzuca, skoro koleżka nie jest Gruntem z Korpusu, a ma na sobie jakiś longsleeve udający że jest w marpacie]. Np. Helikon świeci w noktowizorach wyższych generacji. Edited August 24, 2008 by madjong Quote Link to post Share on other sites
Ray Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 O ile dobrze pamiętam pustynny MARPAT nieco inaczej wygląda w nvg. Wzór nie jest tak wyraźny, bardziej bliższy tego co jest na marinesce, z którą chyba można porównać, bo wygląda na kontrakt. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted August 25, 2008 Report Share Posted August 25, 2008 Kwestia sprania i zakurzenia. "Świeżutki" Marpat wyglada w NVG III generacji dosyć wyraziście. dobrze widać jak się za to zachowuje chińska koszulka w NV. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts