Lord von Banan Posted February 14, 2004 Report Share Posted February 14, 2004 Witam. Mam pytanie dotyczące tych chyba najbardziej popularnych na naszym rynku gogli wojskowych: http://www.demobil.pl/sklep/index.php?KOD=...&sk=138&nw=&pr= http://www.demobil.pl/sklep/index.php?KOD=...&sk=138&nw=&pr= Czy są one dostosowane do noszenia razem z okularami? Quote Link to post Share on other sites
Edo Posted February 14, 2004 Report Share Posted February 14, 2004 I jednych i drugich bez problemu używam z okularami optycznymi. Kwestia jeszcze tylko - jakie masz okulary :) Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted February 16, 2004 Report Share Posted February 16, 2004 hooah, Bolle x500 sie siwetnie na okulary nadają. Z tych wymienionych, przez ciebie też polecałbym bolle. pozdrawiam kapral Quote Link to post Share on other sites
Marcin S&H Posted February 16, 2004 Report Share Posted February 16, 2004 Witam sam nosze bryle (okulary) a jako gogli używam Bolle x500 naprawdę polecam nie przeszkadzają absolutnie, nie parują sa SUPER nie spotkałem sie z negatywnymi opiniami. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted February 16, 2004 Report Share Posted February 16, 2004 Mam pytanie. Nie za bardzo znam sie na tych francuskich wynalazkach. Czy bolle we wszystkich wersjach maja szybe balistyczna w standardzie? Czy standardowa szyba wytrzyma trafienie kulka (wiadomo, ze z desertami tak nie jest). Z gory dzieki za odpowiedz. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 16, 2004 Report Share Posted February 16, 2004 X500 i X800 tak, te powyzsze (chyba Commando) nie wiem, ale podejzewam ze tez Quote Link to post Share on other sites
Ryb Posted January 16, 2005 Report Share Posted January 16, 2005 znowu temat odgrzewam ale mam problem jak w temacie - muszę sobie jakieś gogle wybrać, ale nie mogę znaleźć żadnego polskiego sklepu oferującego x500, czy x800 - czy wie ktoś gdzie mogę sobie takie sprawić? I w jakich granicach mieści się ich cena? Dzięki Quote Link to post Share on other sites
izi Posted January 16, 2005 Report Share Posted January 16, 2005 http://www.bhpinfo.pl/Bolle/2_Tactical/x800bolle.htm Kosztuja ok 200zl (202,50 czy jakos tak :) ) Quote Link to post Share on other sites
grzechu Posted January 16, 2005 Report Share Posted January 16, 2005 A ja zakupiłem ostatnio 7 par x500 za 90 zeta sztuka :P Nowiutkie! g. Quote Link to post Share on other sites
Hornet Posted January 16, 2005 Report Share Posted January 16, 2005 A ja zakupiłem ostatnio 7 par x500 za 90 zeta sztuka :P Nowiutkie!. To napisz jeszcze gdzie 8O , bo inni też by chcieli :wink: Quote Link to post Share on other sites
-Nowy->Korp.M-cz< Posted January 16, 2005 Report Share Posted January 16, 2005 90 zł ?? :o... powiedz wszystkim gdzie takie nabyles :D Quote Link to post Share on other sites
grzechu Posted January 16, 2005 Report Share Posted January 16, 2005 Rozczaruję was chłopaki! W US! Zamówiłem w Botach tactical i dzisiaj właśnie moja siostra wysłała mi je paczką tutaj (bo ja nie zdążyłem) Ale spoko! Latem jadę tam pewnie znowu więc jakby co...... wielkie zakupy! g. Quote Link to post Share on other sites
BULI Posted January 17, 2005 Report Share Posted January 17, 2005 We Wrocku jest giełda z antykami i militariami na ulicy Poznańskiej. W ostatni piątek i sobotę miesiąca. Kupując tam gogle zapłacilismy po negocjacji 65 zł za parę(bralismy dwie pary). Nie wiem jak jest teraz bo ostatnimi czasy nie bywalem tam, ale jesli ktoś ma blisko sądze, że warto sie przejechac. Robie kolejny edit tego posta... uff Wiec wprowadze małe sprostowanie. Przegladajac strone BHPinfo i dystrbutorów reklamujacych swoje produkty stwierdzam, że gogle które my zakupilismy nazywaja sie dokladnie Bolle Kommando, róznia sie one troche od X500. Nie wiem jak to fachowo sie nazywa, ale Kommando maja wyższe wcięcie na nosie. Mysle, że zrozumiecie o co mi chodzi :) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
grzechu Posted January 17, 2005 Report Share Posted January 17, 2005 Ale jakie gogle?? Bo jesli x500 to jest pod wielkim wrazeniem! Ja placilem 28 dolcow za sztuke i uwazam ze taniej to sie chyba nie da no ale jesli kupiles za 65 to naprawda jestem pod wrazeniem g. Quote Link to post Share on other sites
Łukasz1989 Posted August 4, 2009 Report Share Posted August 4, 2009 Witam Dziś kupiłem gogle Bolle Blast (BLFAPSI) nie wyglądają oszałamiająco, na pewno nie są dla fanów full kontrakt stuff ale ... mieszczą się pod nimi raczej wszystkie okulary korekcyjne ( ja mam bardzo szerokie oprawki z plastikowymi zausznikami ) i są wytrzymałe - na razie wytrzymały 430fps - więcej nie miałem pod ręką. Do tego są tanie i łatwo dostępne także drodzy okularnicy, jeśli nie traktujecie gogli jako lans bądź nie są wam do niczego potrzebne kontraktowe gogle za 300zł śmiało można kupić te za jedyne......85 :) mam nadzieję że komuś pomogłem :) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 4, 2009 Report Share Posted August 4, 2009 where podaj :) Quote Link to post Share on other sites
Łukasz1989 Posted August 7, 2009 Report Share Posted August 7, 2009 Where ? No ja kupiłem w najgorszym według mnie sklepie ( militaria.pl ) we wrocku, ale to jest subiektywna opinia. Nie lubię sklepu samego w sobie, co nie zmienia faktu że gogle są bardzo uczciwe. Quote Link to post Share on other sites
blacky Posted October 17, 2009 Report Share Posted October 17, 2009 Jak już odkopaliście temat: gogle dla okularników, sam taki nosze, świetna sprawa, zachodzą głęboko za oczy i nie trzeba nosić 2 par, testowałem swoje z repliki 480 fps z przyłożenia, poliwęglan wytrzymuje spokojnie. Koszt ze szkłami korekcyjnymi to około 150 zł Quote Link to post Share on other sites
Plutonowy Posted October 21, 2009 Report Share Posted October 21, 2009 Mam Bolle X500, ale ostatnio przydarzył mi się nieszczęśliwy wypadek w wyniku którego szybka gogli nadaje się tylko do wymiany. Zastanawiam się czy to nie czas wymienić ochronę oczu na nową. Pierwszy pomysł to okulary GC-3 Guardera, fajnie wyglądają, słyszałem bardzo pozytywne opinie na ich temat jednak jakoś nie do końca przekonują mnie okulary(ryzyko wpadnięcia kulki pod nie itp). ESS ICE przymierzałem i niezbyt pasowały mi do twarzy, gogle z serii ESS szczególnie NVG fajnie wyglądają, można dokupić wkładkę, ale czy szkła korekcyjne nie będą pod nimi parować? W x500 szkła parowały masakrycznie dlatego teraz chciałbym kupić coś z czym tego problemu nie będzie. Przy okazji fajnie gdyby nie kosztowały kosmicznych pieniędzy 300zł gogle+100zł wkładka+100zł szkła to trochę za dużo jak na moje. Macie jeszcze jakieś ciekawe propozycje? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted October 21, 2009 Report Share Posted October 21, 2009 ale czy szkła korekcyjne nie będą pod nimi parować? W x500 szkła parowały masakrycznie dlatego teraz chciałbym kupić coś z czym tego problemu nie będzie.Tak to tylko w Erze. Praw fizyki nie ominiesz. Dobry antifog jest jedynym rozwiązaniem (a o tym jest oddzielny temat). Quote Link to post Share on other sites
Plutonowy Posted October 21, 2009 Report Share Posted October 21, 2009 Tak to tylko w Erze. Praw fizyki nie ominiesz. Dobry antifog jest jedynym rozwiązaniem (a o tym jest oddzielny temat). Jednak nie we wszystkich goglach/okularach ten problem występuje w jednakowym stopniu. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted October 21, 2009 Report Share Posted October 21, 2009 Gogle nie mają większego znaczenia bo parują zwykłe szkła optyczne wewnątrz. Chcesz mieć pewność, że nie zaparuje kup ESS NVG TurboFan. Tylko nie wyskakuj tu, że "za drogie". Możesz mieć albo tanio albo dobrze. I wysil się i poczytaj już pisano na forum co jak paruje i jak sobie z tym radzić. Quote Link to post Share on other sites
Plutonowy Posted October 21, 2009 Report Share Posted October 21, 2009 Gogle nie mają większego znaczenia bo parują zwykłe szkła optyczne wewnątrz. A dlaczego szkła parują? Bo nie ma wentylacji wewnątrz gogli czyli mają one spore znaczenie. I wysil się i poczytaj już pisano na forum co jak paruje i jak sobie z tym radzić. Zapewniam, że czytałem już chyba wszystko na ten temat i nie znalazłem rozwiązania. Ale to może przez to że za dużo bym chciał na raz :roll: . W każdym razie cały czas szukam. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted October 22, 2009 Report Share Posted October 22, 2009 Mylisz się, parują szkła korekcyjne nawet w okularach, testowano, smarowano kombinowano, nic nie pomaga. Mam wkładki w Peltorach, biegałem w dwóch parach okularów. musisz kupić naprawdę dobre i drogie szkła z atyfogiem, żeby w większej części pozbyć się parowania i też nie dla każdej wady wzroku takie dostaniesz. Quote Link to post Share on other sites
victor Posted October 22, 2009 Report Share Posted October 22, 2009 Chcesz mieć pewność, że nie zaparuje kup ESS NVG TurboFan. Hm pewności niestety nie dają. Parują i to strasznie, wiatraczek nie daje rady. Jak ktoś chce się samemu przekonać, to chętnie mu takie gogle odsprzedam. ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts