Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

vz.61 [WELL]

Recommended Posts

No dobra to zaczynamy.

W pudełku:

Poza repliką znalazło się miajsca dla instrukcji obsługi oraz rurkowego ładownika do maga.

Mam wrażenie że mag dodany do zestawu ma mniejszą pojemność od dwu kolejnych kupionych oddzielnie (kupiłem wersję z płaskim magiem)

Sam pistolet dość ciężki i przyjemnie leży w dłoni. Nametalowy szkielet od góry nałożono pokrywę zamka wykonaną z solidnego absu z dołu dokręcono chwyt też z absu. w chwycie zalazło się miejsce dla znanej z MP7 7,2 woltowej baterii. Zaspbnik zamknięty jest samozatrzaskową pokrywą. I tu pierwsza uwaga: pokrywkę te bezpieczniej zakleić taśmą bo ma tendencję do otwierania się (ja już swoją gdzieś posiałem :wink: ).

Nad chwytem przełącznik rodzaju ognia z bezpiecznikiem (co fajne po zabezpieczeniu spust pozostaje ruchomy) działający w przod dla serii w tył dla singla i środek bezpieczny. Spust plastikowy bez zebrowania osłonięty wygiętą z blaszki osłoną.

Zwalniacz maga w postaci przycisku nad magazynkiem.Wszystkie manipulatory dość wygodnie rozmieszczone na prawej stronie korpusu repliki a przełącznik rodzaju ognia da się obsługiwać kciukiem.

Na górze korpusu przynitowane muszka (regulowana mimośrodowo) i przerzutowa szczerbinka, osłona muszki służy jako zatrzask kolby. Sama kolba wygięta z drutu zamocowana na zawiasie z tyłu repliki.

Z obu stron komory zamkowej uchwyty suwadła (wydają fajny dżwięk przy spuszczaniu zaślepki okna wyżutowego łusek). Pod rychomą klapką okna obrotowo regulowana komora hopup (co ciekawe można ją też regulować przez okno magazynka)

Pod lufą plastikowa nakładka z szyną ris (nie trzyna wymiarów) którą na szczęście da sie wywalić po odkręceniu jednej śrubki.

Magazynki wykonane z blaszki. Mimo rachitycznego wyglądu są dość solidnie wykonane. Uwaga druga: w magach da się zauważyć ruchome części podajnika kulek które bardzo szybko odpadają, ale nie należy się tym zbytnio przejmować gdyż bez nich w magu zostają dwie niewystrzelone kulki. W żaden inny sposób nie wpływa to na działanie maga.Uwaga trzecia: magi trzeba unieruchomić taśmą bo potrafią niepodać kulki (trzeba mocować na wcisk)

Wrażenia ze strzelania:

Pelny magazynek wychodzi w 4-5 sekund ciągłego ognia.

Zasięg około 15-20 metrów jednak na 15 metrze trafienie to loteria :twisted:

Na wpełni zdjętym hopie kulki (.20 exele) podrywa trochę do góry, .23 spadają po 10 metrach.

Czyli jeżeli komuś potrzebna repliczka do cqb (tylko) i do lansu mogę skorpiona polecić.

Słaba moc nie zezwala na strzelanie dalsze niż 10-15 metrów w budynki i nie więcej niż 10-12 na powietrzu (czyli tak jak z aepa)

jeżeli komuś opisane wyniki i niedoróbki nie przeszkadzają będzie miał sporo uciechy (z zabawy w terrora palestyńskiego albo członka RAFu naprzykład)

Niestety z powodu awarii chrono nie mogę podać realnych osiągów repliki ale postaram się to uzupełnić kiedy tylko będę mógł

Rof to chyba jasne jeżeli ktoś spojrzał w specyfikację techniczną

mag 50 kulek idzie w 4-5 sekund ciągłego ognia.

jak się uda to filmik jakiś podrzucę (znaczy jak coś telefonem skręcę czego nie obiecuję :twisted: ).Ze zdjątkami pokombinuje jutro.

Z ładowania batki wystrzeliłem 550 kulek (pięć i pół ładownika) bez widocznej utraty rofa więc zapas prądu jeszcze był spory.Mam więc nadzieję że batki będą trzymały równie dobrze co w cymowskich klockach (batki chyba tej samej firmy bo krzaczki na nich jednakowe :mrgreen: )

Spust plastikowy

....

Pod lufą plastikowa nakładka z szyną ris (nie trzyna wymiarów) którą na szczęście da sie wywalić po odkręceniu jednej śrubki.

Teraz zauważyłem.

Dziwne, ja w swoim mam spust METALOWY.

Także szyna RIS w moim egzemplarzu jest metalowa i o dziwo wymiary ładnie trzyma :lol:

Z moim był pewien problem z czasem ładowania baterii, niby według instrukcji ładuje się 3 godziny ale po tym czasie udało mi się wystrzelić z 10 kulek i batka się wyczerpała. Dopiero po 7-8 godzinnym ładowaniu chyba jest okej, ale niestety nie miałem kiedy sprawdzić bo właśnie na strzelance mi zdechł. Więc jak narazie muszę poczekać do następnej.

• 2 weeks later...

Jestem po pierwszym teście scorpiona. Powiem, że spisał się świetnie. Zdjąłem nim dwie osoby na Hucie. Na 10 metrów jest bardzo skuteczny, stanowi dobre uzupełnienie do podstawowej broni. Kulki 0.2 są za lekkie mimo wyłączonego hopupa leciały po 15-20 metrach w górę. Niestety nie miałem możliwości przetestować cięższych, ale planuję zakup ;)

Za podobną cenę można mieć mpk5 galaxy, który ma lepsze parametry od Scorpiona, ale jeśli stawiamy na klimat to Scorpion rządzi ;)

• 2 weeks later...

Zasięgu nie mierzyłem jakoś dokładnie, ale na oko te 20 metrów spokojnie strzela z przyzwoitą siłą. Amunicja 0.2 jest za lekka, 0.23 zwiększyła o wiele precyzje. Na oko seria ma przyzwoite skupienie, w piwnicznej hali kolega krył się za słupem około 15 metrów, nie miałem problemów aby go trafić.

0.25 nie sprawdzałem, ale fakt, że Scorpion ma tylko 240 FPS podpowiedział mi, że będą raczej za ciężkie.

• 5 months later...

Dokupiłem do skorpiona rączkę taktyczną, bardzo zwiększyła się jego poręczność, szczególnie w walce w pomieszczeniach, gdzie często trzeba używać lewej ręki do strzelania. Dodatkowo umieściłem go na zawieszeniu taktycznym i dzięki temu zmiana M16 na scorpiona zajmuje z 2 sekundy ;)

Panowie, macie jakieś pomysły jak poprawić osiągi tego cacka?? Może sprężynę mocniejszą wstawić?? Ale jaką - żeby się nie rozsypał??...

EDIT:

Przepraszam, za nieodpowiednie miejsce na tego posta - prosiłbym więc Moda o przeniesienie posta do odpowiedniego działu :/

Edited by adam84
  • 2 months later...

Z przykrością informuję że po roku ciężkiej służby zszedł tragicznie mój egzemplaż :twisted:

Mój skorpion przeżył 9-10k kulek i sprawował się bez zarzutu.

Pękł szkielet gerboxa na wysokości zetknięcia z cylindrem.

Ps nie słyszał ktoś o niechcianym gerboxie z mp7 lub skorpiona :mrgreen:

Edited by arend

Nie zastanawiaj się tylko kupuj nowego na Taiwanie jest po coś 220 zł, będziesz mieć przynajmniej zapasowe magi oraz batki ;)

Jak mi się zepsuje to właśnie zamierzam tak zrobić za dobra replika jest a dodatkowe magi się przydadzą (w Polsce nie do dostania, poza horrendalnie drogimi Tokyo Marui). Po awarii M16A4 Scorpion stał się moją podstawową bronią i mimo mniejszego zasięgu radziłem sobie dzisiaj całkiem nieźle (teren zurbanizowany) no i strasznie wzrosła mobilność (w końcu Scorpion z magiem waży niecały 1 kg :P).