Szafek Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Chciałbym w swojej emce uzyskać do 70m zasiegu, żebym był w stanie trafić w sylwetkę. Narazie mam sprężynę prometeusa ms135, bore up guardera, i tlok poliwęglanowy z systemy. W planach zmiana komory HU na KA, bo standardowa jest masakra. Czy lufa ok 455 mm nie będzie za długa do tego cylindra? I czy taki zestaw da mi ok 60-70m skutecznego zasiegu? Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Proponuję: preclufa 509mm spring m140/sp140 BYLE BY NIE PROMETEUSH borek z cylindrem typu "0" komora KA, gumka czarna SYSTEMY i dystanser samoróbka tu dzież Big Out "H" dobre kulki 0,25g może lepszy tłok. Przy tej konfiguracji i dobrym poskładaniu wszystkiego do kupy powinieneś mieć te 60 pare metrów skutecznego. Quote Link to post Share on other sites
Szafek Posted September 14, 2008 Author Report Share Posted September 14, 2008 spring m140/sp140 BYLE BY NIE PROMETEUSH A co jest złego w sprężynach promyka? Zmiana borka narazie nie wchodzi w grę, bo mam go dopiero od piątku :) Czy lufa 455mm będzie dobrze wspólgrama z tym borkiem? http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=1061 Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 A co jest złego w sprężynach promyka? Zmiana borka narazie nie wchodzi w grę, bo mam go dopiero od piątku :) Czy lufa 455mm będzie dobrze wspólgrama z tym borkiem? http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=1061 1. Ta sprężyna czasami daje niższe prędkości niż oczekiwane, najczęściej jest to odpowiednik M120 (nie wiem czemu) po prostu znam wiele przypadków kiedy fpsy przy tej sprężynie były znacznie niższe. Lufa będzie za długa do tego cylindra... Max przy tym cylindrze to ok 40cm Quote Link to post Share on other sites
Drako Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Przepraszam, że się zapytam, ale czy to m4 nadal będzie miało służyć jako karabin szturmowy? Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 daje niższe prędkości niż oczekiwane, najczęściej jest to odpowiednik M120 Potwierdzam - mam MS135 w dwóch replikach i przy lufie KMH 550mm długości osiągają ok.440-450 fps Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
Szafek Posted September 14, 2008 Author Report Share Posted September 14, 2008 Drako absolutnie nie, raczej jako zalążek parasnjaperki. Quote Link to post Share on other sites
Drako Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Szafek ;) Ale m4 to chyba trochę kiepski wybór? Szczególnie ze względu na krótką lufę. Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Zawsze można wstawić dłuższa... Quote Link to post Share on other sites
Szafek Posted September 14, 2008 Author Report Share Posted September 14, 2008 Drako, może i kiepski, ale to nie znaczy że emka nie może mieć większego zasięgu ;) Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Jeżeli nie "wejdziesz" w lufy powyżej 500 mm to cała reszta nie ma sensu. Przy krótszych lufach nie ma bata żebyś coś trafił na dystansie powyżej 65m. A obawiam sie, patrząc na swoja M4 i lufę 650 która wydaje sie jedynym słusznym rozwiązaniem przy takich zakładanych odległosciach, że żaden tłumik tego nie przykryje bez zmiany lufy zewnętrznej i przeróbki w "okolice" SPRa. Quote Link to post Share on other sites
Szafek Posted September 14, 2008 Author Report Share Posted September 14, 2008 To jaką skuteczną odległość mogę uzyskać przy tej konfiguracji i lufie ok 405mm, bo wywnioskowałem ze dłuższej przy tym borku nie ma sensu wstwiać? Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 60-65 ale wątpię... Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Możesz kupić sam cylinder o poszerzonej średnicy.... Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Takie pytanie ode mnie....nie możesz pragnąć iluśtam fps tylko metrów? Osobiście wolę mieć wiesz....skalę porównawczą w fps ;-) Quote Link to post Share on other sites
Szafek Posted September 14, 2008 Author Report Share Posted September 14, 2008 Zrobić fpsy to nie sztuka, trzeba je jeszcze przełożyć na zasięg ;) Quote Link to post Share on other sites
Drako Posted September 14, 2008 Report Share Posted September 14, 2008 Borol, fpsy nie zawsze przekładają się na zasięg. Długa precka daje ci lepszy zasięg+lepsze skupienie i zaledwie minimalny wzrost fps. Szafek, ja bym stawiał na max 55 metrów na które będziesz mógł powiedzieć, że celujesz, bo powyżej to już raczej losowanie by było. No i tak jak napisał thor - musisz wstawić dłuższą preckę która się nie zmieści w stockowej lufie zewn. Ja w swoim AK mam w tej chwili preckę 509 mm i nawet nie będę próbował "snajpić" na więcej niż 45-50 m bo rozrzut jest za duży. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 15, 2008 Report Share Posted September 15, 2008 Wcale nieprawda. U nas w eikpie pewnego pięknego dnia pojawiły się 3 emki 500 fps. Wszystkie krótkie. I waliły spokojnie na te 70 skutecznie. Byli ludzie i widzieli. Porządna precka i się da bez problemu. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted September 15, 2008 Report Share Posted September 15, 2008 Precka 440mm? Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted September 15, 2008 Report Share Posted September 15, 2008 U mnie siedzi Bore Up Systemy, M120 Guardera, tlok Prometheusa, komora King Arms, precka KM Head i pod 60 podchodzi (calosc daje 450 fps, glownei dlatego ze szczelnosc jest ekstremalna. Mysle ze jak dasz do takiego zestawu Super Torque Upy Prometheusa i sprezyne M140 (szkielet G&P wbrew opiniom jest dosc wytrzymaly) to osiagniesz zamierzony rezultat. Konieczna jest komora KA, jako ze uszczelnia calosc do granic mozliwosci! Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted September 15, 2008 Report Share Posted September 15, 2008 no nie wiem, u mnie siedzi m140 G&G na borku CA z tłokiem madbulla + komora KA i chrono uparcie pokazuje 480fps tak jakby borek nie pracował :-/ precka systemy i gumka głader (o dziwo jeszcze wytrzymuje) daje mi mierzone 70m ale celny 60... Przechodząc do meritum - zmieniłem komorę na KA po tym jak zdziwiły mnie odczyty. Po wymianie dalej jest tyle samo... jedyne co się poprawiło to powtarzalność strzałów. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted September 15, 2008 Report Share Posted September 15, 2008 Ciekawe te rewelacje o komorze KA - moje ( a mam kilka... ) podobnie jak u szmerglu'a nie "wiciskają" cudów ale są i tak najlepsze z tych, które używałem. Również M120 dająca 450 fps budzi moje zdziwienie... nawet na borku. Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
Szafek Posted September 15, 2008 Author Report Share Posted September 15, 2008 Tak więc po przeczytaniu niektórych postów w planach komora KA, precka prometeusza 500mm, cylinder typu0 do borka. Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted September 15, 2008 Report Share Posted September 15, 2008 A propos szkieletu- dziś ukręcił mi się znów imbus na ładne kółko i musiałem rozwiercać. Wierciłem, wierciłem i wierciłem aż w końcu został kawałek 4 mm po 2 mm z każdej str. szkieletu. Za chu** pana nie chciało dalej wiercić. Złamałem 4 wierła 2mm i 2x 4mm... W końcu stwierdziłem "pieprzyć- kupie najwyżej nowy szkielet. (śruba na samym przodzie szkieletu ta długa). Więc odkręciłem pozostałe i zacząłem "rozkładać" a raczej odginać połowy. W końcu śruba puściła- złamała się i wykręciłem ją. Gwint bez śladu zniszczenia, szkielet pasuje do siebie tak jak pasował wcześniej i ani śladu zniszczeń. Po podobnej akcji kiedyś ze szkieletem CA "wzmocnionym" poszedł się mnożyć cały przód. G&P- there is no other way... :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted September 15, 2008 Report Share Posted September 15, 2008 (edited) Właśnie! Szkoda, że nie wierzą wszyscy zakochani w "pancernym GB" minimi CA jaki to hiper-stop... A swoją drogą, mogliby robić śruby ze znacznie twardszej stali i to wszyscy producenci - ciągle mam ten sam kłopot. Jakby to był jakiś kurcze problem... ;-) Pozdrawiam, Lambert Edited September 15, 2008 by Lambert Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts