Sokół Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 Z mundurów to tak:Niebieski-używane tylko w bazie, cała reszta czyli zielone,czarne,woodland,3color poza bazą. Nakrycia głowy to standardowe patrol capy i kapelusze. Buty to Magnumy. Do w/w kamizelki był podczepiany plecak nie tylko w odcinku pilotowym. Quote Link to post Share on other sites
filo16 Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 (edited) W SG-1 urzywa sie customowych kurtek G-8 flight jacket na rip-stop'ie w oliwce i 3c-d specjalnie robionych na potrzeby filmu.Robia kopie ale nigdy nie zakontraktowano tej wersji. Co do kamizelki to czesto plecaki wczepiaja w fastexy, widziałem nawet wersje omegi gdzie na plecach były rzepy do których montowali te kozacki laptopy. BHI omega medic nosił teal'c :D reszta standardowa wersje dla strzelca. Co do atlantis, daruj sobie kontrakty, sprzet jest cywilny. Kup sobie softshella o podobnym wygladzie i spodnie 5.11 tactical lub inne i masz z bani. Oczywiscie jesli chodzi ci o Shepparda. Byle by ci Zelenka nie wyszedł z tej całej przebieranki. Edited December 20, 2008 by filo16 Quote Link to post Share on other sites
CHRIS506 Posted December 22, 2008 Report Share Posted December 22, 2008 mu mu no ostatnio znowu 9 serie zaczeliśmy oglądać no i tam pojawiaja sie marinsi w marpatach z g36 :wink: no co do oliwkowych ciuszków to kupilismy zesatawy helikona bo jakjuz ktos wspomnial wczesniej te kurteczki co oni nosza to kosztuja jakies straszne pieniązki niestety :???: Quote Link to post Share on other sites
Predalien93 Posted December 28, 2008 Report Share Posted December 28, 2008 A właśnie, ciekawi mnie jedna kwestia... Kumpel mi powiedział, że wg niego SG1 lata w oliwkach ponieważ to jest bardziej zespół badawczo-poszukiwawczo-rozpoznawczy (xP), a reszta, czyli oddziały stricte wojskowe, to już woodlandy itp. W sumie to ma sens, ale zastanawia mnie, czemu, skoro normalnie używają mundurów olive, kamizelki są czarne? W SG: The Ark of Truth biegali w czarnych BDU no i wtedy to git, ale w sumie oliwkowe kamizelki byłyby bardziej uniwersalne (tzn. tak myślę)... wiem, pomieszałem strasznie, ale już późno jest :P Quote Link to post Share on other sites
Tajga Posted December 28, 2008 Report Share Posted December 28, 2008 Tak samo można by się zastanawiać dlaczego wybierając się na obcą planetę tak rzadko zabierają ze sobą manierki z wodą. Bo te u nich przy pasie lub plecaku widać naprawdę bardzo rzadko a systemów hydracyjnych nie zauważyłem w żadnej postaci. ;-) Tak samo jest z tymi kamizelkami i kolorami mundurów. Trudno to logicznie wyjaśnić, ale można to naciągnąć do wyżej wymienionego powodu. Ciuchy w jednolitym kolorze i czarne kamizelki wyglądaję trochę mniej agresywnie. Co do ciuchów ze Stargate: Atlantis to są one syte na wzór softshelli z Arc'Teryx ( http://www.arcteryx.com/ ). Niestety raczej nie do dostania są zestawy kolorystyczne występujące w SG:A - określajace spełnianą funkcję. Sorki za wszelkie powtórki. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 28, 2008 Report Share Posted December 28, 2008 Jestem pełen podziwu ile można stracić czasu i energii na logiczne analizowanie wyposażenia aktora ubranego przez kostiumologa, kiedy obaj nie mają pojęcia o wojskowości i dobierają sprzęt "żeby ładnie wyglądało w kamerze". Quote Link to post Share on other sites
Predalien93 Posted December 28, 2008 Report Share Posted December 28, 2008 Znam fora na których ludzie potrafią to rozwikływać bez przerwy :D Quote Link to post Share on other sites
Zbych Posted January 10, 2009 Report Share Posted January 10, 2009 W "Stargejcie" raczej nie przesadzają z kamuflażem. Może w Sg-1 było parę odcinków w innym ubranku ale w Atlantis to w ogóle nie wychodzą z czerni. Zresztą widać efekty. W Sg-1 mieli ambitne plany jak podkładanie bomb na placówkach Goauldów i przekradanie się po lasach(szkoda, że tylko Kanadyjskich). W Atlantis dawali się łapać przy każdej okazji, a sabotować to umieli tylko statki, unikając strażników, chowając się za filarami. Zauważyłem XM-8 w 5 serii Atlantis (nawet łuski były) :o. W sg-1 jeszcze mieli czarne czapki niekiedy i czapkę z daszkiem (O`Neill) Quote Link to post Share on other sites
natek_sk Posted January 19, 2009 Report Share Posted January 19, 2009 A nie lepiej w googlach poszukać info o serialu? Sam oglądałem i gdzieś się natknąłem na stronkę z takimi rzeczami. Wymienione były tam wszystkie bronie jakich używali, oporządzenie itp. "Pewne jest, że ganiają w czarnych koszulkach bawełnianych od pana Henia z bazarku za rogiem. 3 alejka, 6 rząd, 4 budka. 12 zł sztuka, 100% bawełna." :wink: Quote Link to post Share on other sites
Lineusz Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 (edited) Ja planuje się wystylizować na Pustynne oporządzenie takie jak widać na tym screenie: Scren pochodzi z odcinku 22 sezon 6 SG-1. Tylko jakoś nigdzie nie mogę dorwać choć podobnej wersji kamizelki. Dobrze kojarzę ,że to Omega? Edited January 20, 2009 by Lineusz Quote Link to post Share on other sites
natek_sk Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 Widziałem takie ubranka na allegro. Holenderski 3 kolor w wersji DESERT, dobrze kojarzę? Całkiem znośna cena z demobilu. Co do kamizelki to w początkowych odcinkach wydawało mi się, że każdy ma inną... Czyli jak Foka napisał: "żeby ładnie w kamerze wyglądało". Quote Link to post Share on other sites
Rumun Posted January 21, 2009 Report Share Posted January 21, 2009 (edited) To może taka, mało podobna ale zawsze coś. http://www.sklep.vest.pl/product_info.php?...roducts_id=4105 Edited January 21, 2009 by shd1984 Quote Link to post Share on other sites
ARC Posted February 14, 2009 Report Share Posted February 14, 2009 Największym minusem przy próbie odwzorowania SG jest zbyt luźnie podejście do ładownic dla P90, po prostu ich brak ;-). Przez te kilkaset odcinków nowy magazynek po prostu się pojawia w ręce, lub najzwyczajniej w świecie wyciągają go spod kamizelki... choć przed chwilą go tam nie było ;-), w jednym z ostatnich odcinków Atlantisa bardzo dobrze to było widać. To spora niedoróbka, jak na tyle lat kręcenia, mogli coś wymyślić. Podejrzewam, że moje zamiłowanie do P90 wzięło się z oglądania tego serialu ;-). Quote Link to post Share on other sites
natek_sk Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 P90 moim osobistym zdaniem jest okrutnie brzydki i jakoś nie potrafię sobie wyobrazić funkcjonalności tego czegoś. Dużo lepszym pomysłem w SG były MP-5. W tym serialu nie chodzi o odwzorowanie wojska, tylko o jakieś kosmiczne przygody, czyli po raz kolejny wracamy do reżyserskiego stwierdzenia "żeby ładnie w kamerze wyglądało. Widzieliście, żeby w SG używali gogli taktycznych (tylko takich z prawdziwego zdarzenia)? Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 jakoś nie potrafię sobie wyobrazić funkcjonalności tego czegoś. Dużo lepszym pomysłem w SG były MP-5. Chyba nigdy nie miales w rekach P90 i dlatego tak bardzo sie mylisz... Quote Link to post Share on other sites
arend Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 Też twierdzę że p90 jest składniejsze i wygodniejse od mp5 ale jak napisał natek jest to jego osobiste zdanie Quote Link to post Share on other sites
ARC Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 Eeee... popieram kolegów, nie znam poręczniejszej broni ;-). Spróbuj, zobaczysz. Quote Link to post Share on other sites
brok Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 Nie wiem co ma wygląd do funkcjonalności i ergonomiki. Jak coś jest ładne to od razu jest dobre? A jak brzydko wygląda to nie nadaje się do niczego? Używałem swojego czasu P90 i do gry w pomieszczeniach nadaje się świetnie. Dla osób o długich rękach będzie mniej wygodny z racji tego, że jest dość krótki. Wygodnie się z niego celuje jest poręczny i nie sposób zawadzić lufą np. o futrynę. Wadą są oczywiście nieporęczne magazynki, są długie i zajmują sporo miejsca, ale ja wtedy korzystałem z hi-capa więc było mi to obojętne. Quote Link to post Share on other sites
putinn Posted March 8, 2009 Report Share Posted March 8, 2009 No dobra, bo temat coś umarł... nie orientuje się ktoś czy dostane w polsce kopie czarnej kamizelki BlackHawk Omega Operator Vest ? (dokładnie taka, jak w sg-1) albo chociaż kamizelkę wyglądem zbliżoną do tej z serialu? Quote Link to post Share on other sites
natek_sk Posted March 8, 2009 Report Share Posted March 8, 2009 Zapytaj googla :). On prawdę Ci powie. Trzeba po sklepach poszperać. Co do P90, to fakt. Mały jest i w miarę poręczny, ale mi kiepsko leży w łapkach. Karabinki typu MP5 czy SIG 552 Commando, jakiego mam też świetne są do ciasnych przejść. Składana kolbo robi z nich też poręczne maszynki. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted March 8, 2009 Report Share Posted March 8, 2009 MP5 to nie karabinek tylko pistolet maszynowy. Ronin Quote Link to post Share on other sites
brok Posted March 8, 2009 Report Share Posted March 8, 2009 Karabinki typu MP5 czy SIG 552 Commando, jakiego mam też świetne są do ciasnych przejść. Składana kolbo robi z nich też poręczne maszynki. Ciężko prowadzić celny ogień bez oparcia kolby o ramię. Takie strzelanie ze złożoną kolbą to tylko na filmach i w AS. Składana kolba ma ułatwić transport broni i właściwie tylko wtedy zostaje złożona. Quote Link to post Share on other sites
natek_sk Posted March 8, 2009 Report Share Posted March 8, 2009 OK, karabinek w sensie potocznym, a że to PM to wiem :) tak jak i P90 zresztą. Co do celowania jak się sieje zaporowym, żeby pokryć pomieszczenie lub korytarz to nie robi większej różnicy, czy jest kolba czy nie. Do poprawienia chwytności przy takim strzelaniu to rączkę taktyczną na RIS po lufę najlepiej. Quote Link to post Share on other sites
mozzart Posted March 9, 2009 Report Share Posted March 9, 2009 tylko że to nie chodzi o to że się niewygodnie strzela tylko o to że niecelnie.... Quote Link to post Share on other sites
Landsil Posted December 13, 2009 Author Report Share Posted December 13, 2009 odpowiadając koledze Kamizelka taktyczna 179zł http://www.vest.pl/product-pol-831-Kamizel...KER-CZARNA.html 159 http://www.camo-militaria.pl/index.php?pro...∏_id=1120 152zł http://www.army-dept.com/index.php?product...t∏_id=154 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts