Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pytanie dotyczące kinetyki kulek

Recommended Posts

Witam! Chciałbym spytać o następującą rzecz,gdyż z fizyki to ja "leżę i kwiczę".

Tak więc, czy im kulka cięższa,tym ma mniejszą energie kinetyczną,czy jest na odwrót?

Dla niektórych może się to wydać głupim pytaniem. Ja sądze, że im cięższy pocisk,tym mniej dżuli,ale nie jestem pewien. Dlatego pytam. Z góry dziękuje za pomoc.

Teoretycznie energia strzału danej repliki na kulkach różnej masy jest taka sama, różnice są tylko w prędkościach wylotowych.

Jednak cięższa kulka rozpędza się w lufie nieco dłużej, więc teoretycznie powinna dostać mocniejszego ''dmucha'' "(ale to też zależy od stosunku długości lufy do pojemności cylindra).

Energia początkowa to jedno, jest jeszcze coś takiego jak zachowanie pędu. W skrócie cięższa kulka wolniej wytraca prędkość niż lżejsza.

O tym jak oddziaływują na różne materiały kulki różnych mas było niedawno w newsach.

Biovale są po prostu nieodkształcalne i mega twarde i dlatego sieją takie spustoszenie.

Ostatnio liczyłem dla innego topicu:

~350 fps na 0.2g energetycznie (około 1.2J) = ~325 FPS na 0.25

Czyli energia zostaje ta sama, tylko prędkość mniejsza. Czasem strzał z wolniejszej ale cięższej kulki jest bardziej bolesny niż z lekkiej ale szybkiej. Poza tym lekką łatwiej rozpędzić, ale szybko wytraca prędkość, a cięższą (np. 025g) odwrotnie - długo się rozpędza, ale ma większą energię dalej od lufy niż np. 0.2, bo proporcjonalnie ma większą prędkość.

Liczę, że jest to jasne.

Pozdrawiam.

Trójką t energii, masy i prędkości jest zamknięty. Jeśli przy tej samej replice (czyli ta sama energia) zmienisz masę to zmieni się prędkość.

Energia jest zależna od możliwości repliki a nie od masy kulek.

To czy kulka o tej samej energii zrobi więcej czy mniej zależy od właściwości kulki - objętości, odkształcalności itd. Dlatego m.in. przy tej samej energii kulki metalowe są bardziej niebezpieczne od plastikowych.

Jeśli ta wypowiedź jest do mnie to owszem- napisałem że energia przy używaniu innych kulek w tej samej replice się nie zmieni, co innego Vo.

A co do kulek nieodkształcalnych (Biovale, aluminiowe, metalizowane, itp.) - są one zabronione do stosowania na strzelankach wg. nowych warszawskich zasad (łódzkich zresztą też).

Energia jak OLO juz zauważył a ja jakiś czas temu w jakimś innym temacie, cięższa kulka mimo wsio będzie mieć większą (acz tylko minimalnie) energię. Dmuchanie w lufie działa na nią po prostu dłużej niż na lekką, która szybciej znajduje się poza oddziaływaniem luftu z cylindra.

Różnica w energii jest na tyle mała, że polecam ją pominąć, a jeżeli jej pomijać nie mamy to musimy wziąć pod uwagę też długość lufy, siłę tarcia, odkształcenie kulki i jeszcze wiele innych czynników, których tak naprawdę nie ma sensu brać pod uwagę. Chociażby dlatego, żeby tym co z fizyką na bakier, jak powiadają, nie namieszać :)

• 3 weeks later...