Ari Posted December 11, 2008 Report Share Posted December 11, 2008 Pamiętajcie ża na zlotach BBBmax są zabronione na zlotach, a nawet na zwykłych strzelankach mogą łatwo zrobić krzywdę... Ale ja się pytałem tutaj kolegów o zwykłe Biovale BBB, a nie o BBBMAX :) Quote Link to post Share on other sites
raubritter Posted December 11, 2008 Report Share Posted December 11, 2008 Wracając do tematu: KSC i TM Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted December 12, 2008 Report Share Posted December 12, 2008 Zambezi dojdziesz sdo tego czytając forum... Quote Link to post Share on other sites
borowa1516 Posted December 13, 2008 Report Share Posted December 13, 2008 (edited) Jako najlepsze uważam kulki TM, lecz są cholernie drogie. {SK8} Nie są specjalnie drogie jest ich po prostu mało. :uśmiech: . Przez to nie opłaca sie ich kupować Edited December 13, 2008 by borowa1516 Quote Link to post Share on other sites
borowa1516 Posted December 13, 2008 Report Share Posted December 13, 2008 (edited) Biovale BBB ,chciałbym podkreślić iż te kulki są przeznaczone do replik ,które mają maksymalnie 300 fps powyżej to masakra . :-F Edited December 13, 2008 by borowa1516 Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted December 13, 2008 Report Share Posted December 13, 2008 Biovale BBB ,chciałbym podkreślić iż te kulki są przeznaczone do replik ,które mają maksymalnie 300 fps powyżej to masakra . :-F Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Kulki o których mówisz to Bioval BBBMAX Quote Link to post Share on other sites
borowa1516 Posted December 14, 2008 Report Share Posted December 14, 2008 Oj... faktycznie źle skopiowałem przepraszam !!!!!!!! :!: Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 "1. Kulki BBBMAX z uwagi, że zostały zaprojektowane z myślą o służbach mundurowych posiadają specyfikację znacznie wyższą niż przeciętnych kulek używanych w replikach Airsoft. 2. Kulki BBBMAX posiadają lepsze właściwości balistyczne. Te właściwości balistyczne sprawiają, że kulki BBBMAX są w stanie tłuc szyby a w replikach z wysoką prędkością wylotową kulki, może dojść do poważnego uszkodzenia celu. 3. W rozgrywkach Airsoft zaleca się NIE używanie BBBMAX w replikach przekraczających 300fps 4. Przy używaniu BBBMAX należy zaopatrzyć się w odpowiednie środki ochrony twarzy posiadające odpowiednie certyfikaty." ze strony asgshopu Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Tak na zdrowy rozum... jedynie zagrożone są gogle/okulary (tak to bardzo poważna sprawa) i czoło (jest dosyć twarde) na reszcie ciała ta kulka nie zrobi nic czego nie zrobiła by zwykła kuleczka... Bo od kiedy to na tak miękkim celu jak człowiek zwykłe kompozyty się odkształcają i przez to przekazują mniej energii niż bbbmax? ;> Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Tak na zdrowy rozum... jedynie zagrożone są gogle/okulary (tak to bardzo poważna sprawa) i czoło (jest dosyć twarde) na reszcie ciała ta kulka nie zrobi nic czego nie zrobiła by zwykła kuleczka... Bo od kiedy to na tak miękkim celu jak człowiek zwykłe kompozyty się odkształcają i przez to przekazują mniej energii niż bbbmax? ;> A według mnie to dobrze. Przynajmniej by takie kulki wymusiły na ludziach że na oczach się nie oszczędza i trzeba sobie załatwić ich najlepsza ochronę. PS. Jeszcze zęby by były bardziej narażone Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 Ya, dobrze, nie lubie strzelać do ludzi którzy mają na oczach okularki typu stti czy inne "pseudo wytrzymałe" już chyba lepsze są te techniczne za 3zł które wytrzymują strzały z wiatrówki... Zębom to chyba różnicy nie zrobi, jak dostaną z 250fps w budynku z zwykłej kulki to i tak wypadną xD A co do tematu ;) ma ktoś możliwość sprawdzenia i porównania kulek bbb (nie bbbmax) i g&g na replice ~400fps? Bo te 2 propozycje wydają mi się jak na razie najlepsze w st. cena/jakość. Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 Ya, dobrze, nie lubie strzelać do ludzi którzy mają na oczach okularki typu stti czy inne "pseudo wytrzymałe" już chyba lepsze są te techniczne za 3zł które wytrzymują strzały z wiatrówki... Zębom to chyba różnicy nie zrobi, jak dostaną z 250fps w budynku z zwykłej kulki to i tak wypadną xD A co do tematu ;) ma ktoś możliwość sprawdzenia i porównania kulek bbb (nie bbbmax) i g&g na replice ~400fps? Bo te 2 propozycje wydają mi się jak na razie najlepsze w st. cena/jakość. To juz zależy od zebów ;) Ja juz nie raz dostałem w zeby w budynkach z okolo 300-350fps i sa cale, kumpel dostal w zab ze stocka CA z 10 metrow i polowe zeba stracil :P. Co do twojego pytania apropo kulek. Bede mogl takie porownanie zrobic. Gdyby byly dostepne BBB 0.25 na asgshopie to juz bym to zrobil Quote Link to post Share on other sites
shortee Posted December 17, 2008 Report Share Posted December 17, 2008 Warunki testu:Bezwietrznie ok +4 stopnie ,światło dzienne odległość od celu 15m (mierzone metrem kupionym w biedronce Wink ) Replika Użyta do testu: M16 A3 firmy ICS(ICS-25 A3) ok 450fps +prec lufa luneta LIDER 3-9x50EG. Cele na których testowałem kulki : -Butelki po piwie(po Tatrze dla detalistów) 2szt -Puszki po piwie (po Lechu) 2szt -Spodnie :dezert 3c ,oraz skurzane motocyklowe -Styropian o grubość 5cm -Okulary UVEX X-ONE -Moja skromna osoba Wink Wink Do testu użyłem magazynków mid - cap o pojemności 120bb ładowałem ok 50bb oraz dla porównania kulek G&G 0,28g strzelanie nr1 cel spodnie Desert 3c odległość 15m kulki G&G -kilka strzałów ogień pojedynczy w lewą nogawkę następnie seria ok 30bb w nogawkę prawą , w sumie ok 50bb - na nogawce lewej jaki i prawej brak uszkodzeń materiału. kulki BIOVAL BBB MAX -kilka strzałów pojedynczych w lewą nogawkę następnie seria ok 30bb w nogawkę prawą , w sumie ok 50bb - na nogawce lewej jaki i prawej brak uszkodzeń materiału. strzelanie nr2 cel spodnie skórzane odległość 15m kulki G&G -kilka strzałów pojedynczych w lewą nogawkę następnie seria ok 30bb w nogawkę prawą , w sumie ok 50bb - na nogawce lewej jaki i prawej pozostały ślady po uderzeniu kulek płytkie wgniecenia które ustąpiły po naciągnięciu materiału , materiał nie został jednak przerwany. kulki BIOVAL BBB MAX kilka strzałów pojedynczych w lewą nogawkę następnie seria ok 30bb w nogawkę prawą , w sumie ok 50bb - na nogawce lewej jaki i prawej pozostały ślady po uderzeniu kulek płytkie wgniecenia które ustąpiły po naciągnięciu materiału , materiał nie został jednak przerwany. strzelanie nr3 cel puszki po piwie odległość 15m kulki G&G kilka strzałów pojedynczych ok 10 - powierzchnia puszki została zdeformowana jednak nie przebita , ogień ciągły puszka silnie zdeformowana kilkanaście przestrzelin w tym kilka na wylot . kulki BIOVAL BBB MAX kilka strzałów pojedynczych ok 10 - powierzchnia puszki została zdeformowana w przeciwieństwie do kulek G&G 3 kulki przebiły puszkę pozostając w środku , ogień ciągły puszka silnie zdeformowana kilkanaście przestrzelin w tym większość na wylot strzelanie nr4 cel styropian o wymiarach 15x30x5cm odległość 15m kulki G&G ogień pojedynczy penetracja celu na głębokość od 3mm do 5mm przy zastosowaniu ognia ciągłego penetracja celu w takim samym zakresie 3-5mm kulki BIOVAL BBB MAX ogień pojedynczy penetracja celu na głębokość od 3mm do ok 7mm przy zastosowaniu ogania ciągłego wartości te sa zbliżone ok 4-7mm (pomiaru dokonywałem suwmiarka też z biedronki :wink ) strzelanie nr5 cel butelka po piwie z szkła brązowego (butelki po TATRZE)odległość 15m kulki G&G ogień pojedynczy - brak widocznych uszkodzeń trochę poszarpana etykieta szkło nienaruszone ogień ciągły - poszarpana etykieta pojawiło sie kilka pęknięć butelka otrzymała ok 40 trafień kulki BIOVAL BBB MAX ogień pojedynczy ok 10 strzałów - na powierzchni butelki pojawiło sie kilka znacznych pęknięć zerwana etykieta ogień ciągły ( tu do testu użyłem kolejnej butelki do której wcześniej nie strzelałem) z butelki nie zostało nic Shocked po około 2 sekundowy serii butelka rozleciała sie w pył Shocked test na ogniu ciągłym powtórzyłem na butelce z LECH efekt ten sam - butelka zdezintegrowana Wink strzelanie nr6 cel JA tzn. najniższa część moich pleców odległość ok 15m Wink (tu w roli strzelca wystąpił kolega) odczucia po byciu celem - obojętnie czy kulki G&G cz BIOVAL - boli tak samo Wink strzelanie nr 7 okulary UWEX X-ONE odległość 15m 10m i 5m przy strzelaniu na kulkach G&G jak i BIOVAL na odległości 15m przy zastosowaniu ognia pojedynczego jaki ciągłego brak jakichkolwiek uszkodzeń odległość 10m kulki G&G ogień ciągły i pojedynczy brak uszkodzeń odległość 10m kulki BIOVAL ogień pojedynczy brak jakichkolwiek uszkodzeń przy ogni ciągłym tj. ok 40 bb pojawiły sie pęknięcia jednak okulary sie nie rozpadły odległość 5m kulki G&G ogień pojedynczy ok 10 bb pojawiła sie rysa długości ok 2cm przy ogniu ciągłym pojawiły sie 2 rysy długości ok 1cm i odpadł zausznik kulki BIOVAL BBB MAX ogień pojedynczy pojawiły sie 3 pęknięcia na prawym szkle okularów oraz 1 na lewej stronie ,ogień ciągły OKOŁO 40BB Exclamation z odległości 5m prawy okular rozpadł sie na ok 1/3 wysokości od dołu odpadł zausznik z prawej strony , na lewym szkle 3 pęknięcia okulary uległy zniszczeniu Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation (do tego testu wykorzystałem 2 pary okularów UVEX X ONE obie pary były wcześniej przeze mnie używane) Autorem opisanego testu jest GRUBY997 z Gliwic. link:http://www.asggliwice.fora.pl/techniczne,3...0-27g,2279.html Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted December 17, 2008 Report Share Posted December 17, 2008 (edited) shortee dzięki ;) Ari czekam z niecierpliwością ;), szczególnie zależy mi na zasięgu, celności, nie przebijalności itepe rumak, proszę wytłumacz mi teraz czemu bbbmax są zakazane? pomijając kwestię okularów bo to wiem (chociaż okulary to żaden argument bo każdy powinien mieć takie by wytrzymały i bbbmax, bo co, jeżeli ktoś będzie tych kulek używać i się nie przyzna?) Edited December 17, 2008 by Zambezi Quote Link to post Share on other sites
METEOR Posted December 24, 2008 Report Share Posted December 24, 2008 (edited) A co do tematu ;) ma ktoś możliwość sprawdzenia i porównania kulek bbb (nie bbbmax) i g&g na replice ~400fps? Bo te 2 propozycje wydają mi się jak na razie najlepsze w st. cena/jakość. Porównywałem biovale 0,25 z guarderami 0,25 ( guardery latają wg mnie minimalnie lepiej niż G&G) test wypadł na korzyść biovali zasięg około 3-5 m większy i skupienie wyraźnie większe . Testy przeprowadzone na m15a2 ca 380 fps . Edited December 24, 2008 by METEOR Quote Link to post Share on other sites
szymon91 Posted January 3, 2009 Report Share Posted January 3, 2009 Mam podobną prośbę co mr_ffox ale w moim przypadku chodzi o 400fps z "precką" JG Może ktoś pomóc? Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted January 4, 2009 Report Share Posted January 4, 2009 Mam podobną prośbę co mr_ffox ale w moim przypadku chodzi o 400fps z "precką" JG Może ktoś pomóc? I co, teraz na każdy model giwery testy będziemy podawać? Chyba jasna zostało już wczesniej opisane Quote Link to post Share on other sites
grisza76 Posted January 4, 2009 Report Share Posted January 4, 2009 Goldenballe to ten sam producent co kulki PJ-ta, więc gównolit Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted January 9, 2009 Report Share Posted January 9, 2009 Ja ostatnio testowałem Blastery, Excele i Tokyo Marui-e. Strzelałem M14 na 50m i najlepsze skupinie Tokyo Maruie. Tylko drogie. Excele trochę odbiegały tak jak Blastery. Quote Link to post Share on other sites
99TOMCAT Posted January 9, 2009 Report Share Posted January 9, 2009 (edited) Moja gienia przekroczyła już 20k wyplutych kulek kompozytu i 0 zacinki. Początkowo lufa stock, od połowy przebiegu precka systemy.. G&g złe nie są - moja replika innych nie widziała ;-) Edited January 9, 2009 by 99TOMCAT Quote Link to post Share on other sites
tomi7 Posted January 22, 2009 Report Share Posted January 22, 2009 odnośnie kulek marui czy te http://www.taiwangun.com/shop,show,1037 to to samo co te http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...products_id=137 bo cena jest sporo niższa nawet bez promocii Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted January 22, 2009 Report Share Posted January 22, 2009 Tak to to samo. Dobre kulki i u krakmanów strasznie tanie. Quote Link to post Share on other sites
gadzinka Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 Posiadam CM.028 z precką systemy. Jakie, jak najtańsze kuli 0.25g będą dobrze śmigać? Quote Link to post Share on other sites
Don Drzewuu Posted January 23, 2009 Report Share Posted January 23, 2009 Sądzę, że najlepsze będą okrągłe. Polecam te: http://wmasg.pl/forum/index.php?act=Search&f= Quote Link to post Share on other sites
slavo Posted March 2, 2009 Report Share Posted March 2, 2009 shortee dzięki ;) Ari czekam z niecierpliwością ;), szczególnie zależy mi na zasięgu, celności, nie przebijalności itepe rumak, proszę wytłumacz mi teraz czemu bbbmax są zakazane? pomijając kwestię okularów bo to wiem (chociaż okulary to żaden argument bo każdy powinien mieć takie by wytrzymały i bbbmax, bo co, jeżeli ktoś będzie tych kulek używać i się nie przyzna?) Bardzo mierżą mnie takie dyskusje... A dlaczego mamy pomijać problem okularów? Razem z nim idzie problem zębów itd. Wiele osób korzysta z porządnych środków ochrony oczu. Jednak co trochę podnosi się przeciętna moc replik, co jakiś czas trafia ktoś z czymś w ogóle poza konkurencją. To samo dotyczy BBMaxów. To nie są kulki na zwykłe strzelanki ! I mówi o tym sprzedawca. Czy to znaczy, że mam co tydzień testować czy kupować nowe okulary, bo "stare" już nie są OK. I ma to być jeszcze "mój" problem?!? Nie wspomnę już, że nieraz jakiś przestraszony gracz przywalił mi w dosłownie 2-3 metrów, gdy wylazłem zza rogu i wcześniej ukatrupiłem go strzałem z Glocka. Dwa razy miałem dość mocno rozwaloną dłoń i raz dostałem w okulary z takiej odległości. Nie chciałbym, aby miał w magu BBMaxy. Ryzyko należy minimalizować. A gadanie o tym, że zawsze coś się wydarzy nie jest żadnym argumentem przeciwko. Ta jakby mówić, że skoro i tak ktoś kradnie, kogo nie złapią, to po co łapać. Poza tym pozostaje dla mnie pytanie o ideę Airsoftu?? Idealnie wierne odwzorowanie walki to nigdy nie będzie. Jak się komuś nie przeszkadzają rany, wybite zęby i urwane nogi, to zapraszam do Afganistanu ;-) Więc może zamiast podkręcać na maksa FPSy i dobierać "szklane" kulki, które ciut lepiej lecą, ale mogą zrobić krzywdę, to może warto nauczyć się więcej o kamuflażu, więcej czasu poświęcić na inne elementy gry. Co do mnie, jeśli mnie uszkodzi, a będzie to zabronione na strzelance, to słowo daję, że i jemu zęby polecą. A potem niech sobie uprawia filozofię, że ryzyko jakieś zawsze jest ;-) Także ryzyko spotkania kogoś takiego ;-) Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts