Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Maska przeciwgazowa PG7/PG7B

Recommended Posts

Witam

Szukałem i nie znalazłem więc pytam. Wie ktoś coś o maskach wymienionych w temacie??

Chodzi o te:

http://www.allegro.pl/item478079893_maska_pg7_rosja.html

http://www.allegro.pl/item478079367_maska_pg7_b_rosja.html

Posiada ktoś, używa?? Kilka pytań:

1. Czy w modelu z bidonem można używać maska bez podpiętego bidonu (czy nie będzie się przedostawał gaz przez rurkę)??

2. Czy gwint filtru będzie zgodny z rurą od "Słonia"??

3. Jak ogólnie znosi się maskę, jak z oddychaniem, wychyla się w którąś strone pod jakimś względem od standardu??

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Dzięki za odpowiedź, proszę o dalsze i jeszcze jedno pytanko mam:

Jak wygląda sprawa z mówieniem w masce??

EDIT: O co chodzi z tą wewnętrzną półmaską?? Bo nie orientuję się za bardzo w temacie masek przeciwgazowych.

Edited by MAJOR762

Wpisz w google "półmaska" to zrozumiesz - nowoczesne maski mają integralną półmaske z przedmuchem na okulary maski właściwej. Tutaj masz konstrukcję taką jak w "słoniu" wszystko leci razem, część twarzowa nie jest podzielona.

A w masce mówi się kiepsko, jeśli nie masz zintegrowanej łączoności to słyszysz takie du-du-du. Tu się raczej przydają znaki dawane rękoma jeśli nie masz łączności.

• 2 weeks later...

No cóż... Co kto lubi, wiedz tylko, że na ebayu, nawet przy obecnym kursie funta S10 można dorwać na prawdę tanio.

A co do samej PG7, to ta maska nie należy do wygodnych. Pochłaniacze są strasznie duże i w moim przypadku na stojąco nie mogłem spojrzeć sobie na buty. Plus kaptur jak w MuA, jeżeli masz włosy o długości powyżej 2cm to już będzie niewygodnie. I jeszcze ta czarna guma, lepiej poszukać PBF bo w czarnej masce w lato umrzeć można przez utopienie się we własnym pocie.

Pytanie podstawowe - czy to ma być maska do airsoftu czy tylko do jakichś LARPów? Bo jeśli do airsoftu to bez przeróbek niewiele modeli się nada.

Oprócz klimat (to już sprawa względna) współczesne maski mają inne plusy - półmaska i możliwość łatwej wymiany pochłaniaczy, a przy niektórych pochłaniaczach oddycha się łatwiej i swobodniej niż przy innych ;)

Maska planowana jako LARP'owa i do zastosowań własnych że się tak wyrażę (czyli pochodzenie w niej przez parę minut czasami). A nie chcę nic nowoczesnego chociażby z tego względu, że chcę aby gwint filtru pasował do gwintu rury ze słonia. Co do NBC - właśnie zauważyłem że jest to maska pełna więc odpada.

• 2 years later...

Pozwolę sobie (ha, znowu) na UP - nurtuje mnie jedna kwestia związana z tą maską - czy są gdzieś w Polsce dostępne zamienniki filtropochłaniaczy do niej? Zależy mi na CSowskim, ale jak nie ma to się zadowolę jakimkolwiek innym, byle kompatybilnym i dobrym "terminowo" :)

Pochłaniacze od MP - 5 powinny pasować. Układ Warszawski miał standaryzowane gwinty na pochłaniaczach, a do MP - 5 pasują zarówno pochłaniacze od słonia, jak i niemieckie od M65, więc przez analogię do tej także.