thewojtz Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 A gdzie bateria? do magazynka? Pozdrawiam Wojdatuz P.S. bardzo ładna robota wreszcie jakiś plan i wykonanie... Będę bacznie obserwował ten projekt :D Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted January 21, 2009 Author Report Share Posted January 21, 2009 Bateria pójdzie najprawdopodobniej do zasobnika. Możłiwe , że wyląduje w kolbie, bo dużo tam pustego miejsca. Nie wiem jeszcze. Dotarły następne części- obsada lufy- umożliwiająca zamocowanie jej w komorze. Nie udało mi się do końca nasadzić jej z powodu poniższego uszkodzenia "sprzętu budowlanego" Jak widać replika jest robiona metodą "pa ruski" z użyciem ciężkiego sprzetu i na totalny ścisk Jeżeli się nie przelicze, replika utrzyma 10-15 kilo ciężaru w połowie. Widok na włożony GB Widok na dorobioną końcówke (oryginał nie do dostania). pzdr Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted January 23, 2009 Author Report Share Posted January 23, 2009 (edited) No. Lufa nabita, podajnik spiłowany. Pi razy oko, pi razy drzwi, zaczyna to już przypominać RPD. Na tym etapie nawet jeżeli spieprze bebechy od AEG, to zawsze pozostanie mi ładna ozdoba na ściane. Wot postępy: Nadal przyprawia mnie o ból głowy kwetsia wyboru komory HU. NIe wiem jaka najlepiej będzie tu pasowała. Na pewno podawanie kulek będzie od spodu- bezpośrednio z magazynka, bez rurek na zewnątrz repliki. ps. sory za ten nieszczęsny dywan, ale dobrze mi się na nim pracuje (nie pytajcie co żona mówi) :-F Edited January 23, 2009 by gurek Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted January 25, 2009 Author Report Share Posted January 25, 2009 (edited) Obsadzono tylec (jest podobnie jak w oryginale wysuwany na szynie i blokowany śrubą z tyłu). Na widocznym zdjęciu do komory włożony jest już GB. Przednie drewna są zdjęte- widać obsadę lufy. Nie ma ona jeszcze sruby łączącej wszystko na sztywno. Będzie szła przez lufe w dół, mocowana do komory na dole. Mocowanie zasobnika w trakcie produkcji. Jakieś uwagi? Krytyka? Powiedzcie chociaż , że dywan wam sie nie podoba :P PS Aha- to nie komis ale skorzystam z okazji- potrzebuje bebechy od elektrycznego hicapa, żeby włożyć do zasobnika- ma ktoś na zbyciu ;)? Edited January 25, 2009 by gurek Quote Link to post Share on other sites
OC14Groza Posted January 25, 2009 Report Share Posted January 25, 2009 (edited) Brawo za pracę i czas włożony w replikę ale body jest zbyt wysokie i długie; rączka przeładowania powinna być trochę niżej. Edited January 25, 2009 by OC14Groza Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted January 25, 2009 Report Share Posted January 25, 2009 Fajny dywan :-P! Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted January 26, 2009 Author Report Share Posted January 26, 2009 (edited) Brawo za pracę i czas włożony w replikę ale body jest zbyt wysokie i długie; rączka przeładowania powinna być trochę niżej. Całą replika jest dłuższa o 3 cm od oryginału (107 cm wobec oryginalnych 104cm)- więc nie jest źle. Nie dało się inaczej, jeśli chcieć zmieścić GB, komore HU i mocowanie lufy. Dotyczy to zarówno wysokości jak i długości komory zamkowej. Rączka przeładowania została umieszczona na "prawidłowej" wysokości od górnej krawędzi komory zamkowej- to tylko komora sie "wydłużyła w dół"- z tego samego powodu musiałem obciąć koniec rączki przeładowania z przodu- nie było możliwości żeby weszła pod drewno- jak w oryginale. :???: Można niby było iść w góre - ale tu na preszkodzie stoi konieczność zachowania linii przyrządów celowniczych- a to chyba ważniejsze. Z tym wiąże sie kolejny problem- mocowanie podajnika zamiast mieć 4 cm wysokości jak w oryginale, będzie miało maximum 17 mm. Inaczej stojąc na dwójnogu, zasobnik będzie szorował o ziemie. Wot probliema. Jak pisałem- to jest ASG- sztuka kompromisu Fajny dywan :-P! dzieki- mnie też się podoba 8-) Edited January 26, 2009 by gurek Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted January 26, 2009 Report Share Posted January 26, 2009 Szacun kolego, mnie się podoba i to bardzo. BTW. Dywan wymiata :) Quote Link to post Share on other sites
OC14Groza Posted January 26, 2009 Report Share Posted January 26, 2009 można by wsadzić inny gb np. v2 long, albo od M14 Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted January 26, 2009 Author Report Share Posted January 26, 2009 (edited) M14 nie wejdzie- bo kolba poszłaby w pizdu. V2 long- ??? jakiś link? Wszedłby GB od MP40 albo skorpiona- ale gdzie go znajde? A tu mam pancerny GB P&J z M130 :killer: wrrrr Edited January 26, 2009 by gurek Quote Link to post Share on other sites
OC14Groza Posted January 26, 2009 Report Share Posted January 26, 2009 (edited) pancerny i P&J się wyklucza ;) co do gb od m14 to możesz zrobić miejsce w kolbie tak żeby nic nie było widać. http://www.asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=1440 gb od MP40 TOP jest albo było na wgc Edited January 26, 2009 by OC14Groza Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted January 26, 2009 Report Share Posted January 26, 2009 (edited) OC14GROZA jedno słowo: pieprzysz. Na dokładkę jak potłuczony. Chyba nigdy nie widziałeś GB od m249. Jest pancerny jak nie wiem co. Niezależnie od firmy. A v2 jaki by nie był jest za wysoki. Edited January 26, 2009 by poldeck Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted January 26, 2009 Author Report Share Posted January 26, 2009 (edited) Dziad swoje a baba swoje ;) Podane GB, a zwłaszcza V2- w ogóle się nie nadają. To znaczy nadają się, ale musiałbym totalnie zmasakrować oryginalne części, a to w ogóle nie wchodzi w grę. Zasadą jaką się kieruje jest maksymalny realizm, minimalne przeróbki oryginalnych części. Jak coś nie pasuje to dostosować się muszą robione przeze mnie części a nie krwawo zdobyte prawdziwki ;) Edited January 26, 2009 by gurek Quote Link to post Share on other sites
Dante666 Posted January 26, 2009 Report Share Posted January 26, 2009 Mógłbyś spóbować GB od L85 ale nie wiem czy by się na długość zmieścił i jak dostać sam gb by nie musieć kupować całości. Tu masz pokazany http://www.madonion.eu/L85A2_p440.html Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted January 26, 2009 Report Share Posted January 26, 2009 No teraz to i tak już chyba po sprawie :) Bo replika złożona. Uznanie z mojej strony dla twórcy. Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted January 26, 2009 Report Share Posted January 26, 2009 Jestem pełem podziwu :ok: Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted January 27, 2009 Author Report Share Posted January 27, 2009 Przestańcie już. Ludzie patrzą a ja się rumienie hehe pzdr Quote Link to post Share on other sites
Felga Posted January 27, 2009 Report Share Posted January 27, 2009 "Przestańcie już. Ludzie patrzą a ja się rumienie..." Nie będę łaskawy :-F ! Replika wspaniała, gratulejszons. Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 Masz uznanie Kazika.. nie jeden o tym marzy! ;) ładny badziew, nie wygląda jak jeden wielki spaw :F ale dywan brzydki ! Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted January 30, 2009 Author Report Share Posted January 30, 2009 (edited) KU CHWALE SOCJALISTYCZNEJ OJCZYZNY I KOMINTERNU TOWARZYSZE!!! :) Doceniając pokładaną we mnie wiarę przedstawiam postępy w pracach. Replikę ześrubowano. Tylec w komorze siedzi pancernie. Rozczarowany jestem mocowaniem lufy. Może jak lepiej dobiore śruby będzie lepiej. Boje się jednak, że skomplikowany system z kształtek wycinanych plazmowo i toczonych elementów użytych do mocowania lufy w komorze w ch.. pójdzie i skończy sie ordynarnym spawaniem w środku komory. Na razie prace są wstrzymane bo czekam na zamównioną komore HU i lufe. Rozglądam się również za mechanizmem do magazynka. Z zewnętrznej roboty pozostało mocowanie zasobnika (prosta robota) i zawias pokrywy (troche trudniej). Poniżej efekt dzisiejszej pracy (czas mam tylko w weekendy): ps. Jak widać przybyło troche amunicji w taśmie. Edited January 30, 2009 by gurek Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 A na kiedy planowane jest ukończenie prac tego customowego unikatu?:) Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted January 31, 2009 Author Report Share Posted January 31, 2009 A żebym to ja wiedział? Części zacząłem zbierać w październiku. Gdybym mial wszystkie części (głównie chodzi teraz o cześci ASG) i tydzień urlopu to bym się uporał. Spawarke musze znaleść. Dowiedziałem się, że po sąsiedzku można oksydować stal . Wie ktoś czy oskydowaną stal można spawać, czy poczekać z oksydowaniem do "po" spawaniu? pzdr Quote Link to post Share on other sites
ues Posted January 31, 2009 Report Share Posted January 31, 2009 Ja spawam swoje wynalazki u zaprzyjaźnionego blacharza samochodowego. () mówiąc już się chłop zaczyna przekwalifikowywać bo ostatnio więcej AK wyspawał niż samochodów :) Oksyda najlepiej po spawaniu. Podczas spawania mogą zrobić się tu i ówdzie przebarwienia i/lub wrzody nadspawane, które trzeba oszlifować, wypolerować a potem nieraz poprawić spawanie ponowić szlifowanie i oksydować. Za robotę nad RPD należy się medal Lenina. Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted January 31, 2009 Author Report Share Posted January 31, 2009 (edited) Hm, To dobrze, że mi powiedziałeś, zmarnowałbym robote. Komora zrobiona jest z 1,5 mmb blachy, może rzeczywiście przebarwić. Co do spawania tak samo myślalem o znajomym specu od tłumików :mrgreen: Cholera wkurza mnie lufa mająca luzy w komorze :wink: :wink: :killer: Porównanie długości RPD z AKM z AKSU z PBS'em 4 Uniesiona pokrywa - uwidacznia sie GB oraz spiłowany podajnik. Widać również zdjętą pokrywe komory przed podajnikiem. Ogólna impresja o ruskim sprzęcie strzelającym na dywanie (RPD, AKM, AKSU) Edited January 31, 2009 by gurek Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted February 2, 2009 Author Report Share Posted February 2, 2009 YES YES YES! Udało się. WYliczenia okazały się trafne- wyskość lufy jest na wysokości dyszy od GB wylot też w miejscu Półprecyzyjna lufa 49 cm Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts