BAATT57 Posted February 25, 2009 Report Share Posted February 25, 2009 Strzelane na full auto? To nieźle. Cena niestety spora. To dalej jest ZnAl ale 7075 jest troszku wytrzymalszy, no i ponoć spawalny... Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted February 25, 2009 Report Share Posted February 25, 2009 Gdzie masz napisane, że to ZnAl? 7075 to stop aluminium... Pozdrawiam Wojdatuz Quote Link to post Share on other sites
BAATT57 Posted February 25, 2009 Report Share Posted February 25, 2009 (edited) Glin (Al, łac. aluminium) – pierwiastek chemiczny, metal z bloku p układu okresowego. - zaczerpnięte z www.wikipedia.pl Aluminium - Al - odpowiednik polskiego GLINU :) ZnAl - stop cynku i aluminium Link http://www.lincolnelectric.pl/pl/17939.xml Tam jest napisane , że 7075 należy do serii 7000 (logiczne :D) , a seria ta to Aluminium + cynk. Pozdrawiam Edited February 25, 2009 by BAATT57 Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted February 25, 2009 Report Share Posted February 25, 2009 Przeca znal to tez stop aluminium... Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted February 26, 2009 Report Share Posted February 26, 2009 (edited) Kolejny nowy "ynteligent" który wie lepiej, stary jak masz takie pierdoły pisać to spadaj do zielonych. Stop Aluminium 7075 (AlZn5,5MgCu) to bardzo wytrzymały materiał, a porównywanie go do ZnAl'u to jak porównywanie plasteliny do żelaza. Edited February 26, 2009 by Ukesu Quote Link to post Share on other sites
BAATT57 Posted February 26, 2009 Report Share Posted February 26, 2009 Ej no bez przesady, napisałem u góry , że należy do tej rodziny, jednak jest z nich najlepszy. To jak porównywanie malana do nowej e90 - oba to samochody prawda? Zadałem spokojnie pytanie, a reszte napisałem , żeby wyprowadzić z błędu kolegę Wojdatuza. Napisał "Gdzie masz napisane, że to ZnAl? 7075 to stop aluminium..." ale musi wiedzieć, że ZnAl to też właśnie stop aluminium. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted February 26, 2009 Report Share Posted February 26, 2009 Kolejny ynteligent który nie potrafi czytać ze zrozumieniem... Ech, co za czasy. Ide stąd bo sie syf robi Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted February 26, 2009 Report Share Posted February 26, 2009 Strzelane na full auto? To nieźle. Cena niestety spora. To dalej jest ZnAl ale 7075 jest troszku wytrzymalszy, no i ponoć spawalny... Sorry stary, ale twoje uogólnienia są za ostre..... Za cholerę nie mogę skumać jak 7075 to dalej ZnAl, stary wiesz cokolwiek o metalurgi czy cwaniakujesz tylko bo w stopie 7075 jest Zn ? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted February 26, 2009 Report Share Posted February 26, 2009 Od dziś stal z dodatkiem molibdenu, chromu czy czegokolwiek innego przestaje być stalą? Ech no inny trochę stop ale co z tego? Grunt żeby działało (a skoro cynk zawiera to skrót ZnAl nadal jest prawidłowy...) Quote Link to post Share on other sites
BAATT57 Posted February 26, 2009 Report Share Posted February 26, 2009 Koleś wyluzuj napisałem spokojnie do gościa, żeby wiedział, że to też ma coś wspólnego z aluminium. Nie znam się na metalurgii ani nie cwaniakuje. Ale zdanie , że to znal tyle, że lepszy i spawalny jest wciąż prawidłowe. Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted February 26, 2009 Report Share Posted February 26, 2009 (edited) Strzelane na full auto? To nieźle. Cena niestety spora. To dalej jest ZnAl ale 7075 jest troszku wytrzymalszy, no i ponoć spawalny... Teraz widzisz o co mi chodzi ? 7075 jest zajebiście wytrzymalszy od ZnAl'u z którego robi się klamki do tanich drzwi. Edited February 26, 2009 by Ukesu Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted February 27, 2009 Report Share Posted February 27, 2009 Co nie upoważnia Cię w mojej opinii do wyzywania innych użytkowników od "ynteligentów" i kazania im "spadać" do zielonych. Pomylić może się każdy, wtedy trzeba sprostować, a nie zbluzgać. Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted February 27, 2009 Report Share Posted February 27, 2009 A może zauważyłeś, że użyłem tych skrótów myślowych, bo nazwanie kogoś "debil" itp nie wypada ? Może za długo tu jestem, może za dużo widziałem wygłupów nowych, ale jak widzę nowego który próbuje zaistnieć na forum przez różne, mało pomysłowe sposoby to mnie krew zalewa. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted February 27, 2009 Report Share Posted February 27, 2009 On nowy nie jest, strzela się już parę lat, a na tym forum był już wcześniej pod tym samym nickiem bez numerka. I może jestem ślepy, ale nie zauważyłem, że "próbował zaistnieć". Po prostu poruszył sprawę, która na pierwszy rzut oka wydaje się bardzo ważna i kontrowersyjna zarazem (mnie również dziwiło dlaczego szkielet, który nadal jest wykonany z Zn i Al kosztuje 500 zł). Teraz już wiem (dzięki Wam), że sama obecność Zn w stopie nie świadczy o tym, że jest słaby. Po prostu można to było sprostować nieco uprzejmiej. Myślę, że nie ma sensu dalej przedłużać tej sprawy i robić OT. Wątpliwości zostały wyjaśnione, a modom nie trzeba robić dodatkowej pracy kłócąc się tutaj. Pozdrawiam i życzę wszystkim udanej nocki. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted February 28, 2009 Report Share Posted February 28, 2009 dodatke Zn o ile pamietam ułatwia topienie mieszanki oraz (ale nie jestem na 100% pewien) polepsza niektóre właściwości przy odlewaniu (lepiej penetruje itepe). Skoro nie ZnAl to niech juz będzie "Zn i Al", wychodzi na to samo i równie dobrze oddaje skład i zapewne jakość mieszanki (bo niby co stoi na przeszkodzie zrobienia gearboxa z durnej st3 czy czegoś podobnej wytrzymałości?) Quote Link to post Share on other sites
Dzidzia Posted March 8, 2009 Report Share Posted March 8, 2009 widze ze topic zszedl na chemie molekularna i teoretyzowanie o tym z czego sa kwarki i szczerze g... mnie to obchodzi z czego jest ten gearbox i ile jest modeliny w zacierze do sokowirówki. U mnie sprezyna M140 ok. 10K kulek wystrzelonych (rownierz na mrozie) Full Auto , batka 12V naładowana na starcie ma 14,6 V i smiga :twisted: . Cena dobija ale i tak polecam. Quote Link to post Share on other sites
kicus Posted August 3, 2009 Report Share Posted August 3, 2009 Trochę czasu minęło, a ciekaw jestem jak się te szkielety trzymają? Dalej bez śladów zużycia, czy może już popękane? Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted August 4, 2009 Report Share Posted August 4, 2009 Mój trzyma się ślicznie, jednak jest pewien problem. W serwisie okazało się, że karabin ma o około 50fps za mało. Nie pomogła wymiana sprężyny itp, po prostu nie mogli tego usunąć. Gearbox ma pewne luzy wewnątrz body, spróbuję popodkładać tam coś, może problem zniknie - jednak nie mam pewności, że to właśnie on jest przyczyną. Quote Link to post Share on other sites
sollid Posted August 4, 2009 Report Share Posted August 4, 2009 mój również trzyma fason :) Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted August 31, 2009 Report Share Posted August 31, 2009 W AK 104 G&G hulała mi M170 na full auto, mrozy nie mrozy itd. Jak dobrze poskładasz karabin i podłożysz w odpowiednie miejsca np. gumę albo blaszkę aluminiową, GB nigdy nie pęknie ba! Kupiłem AK 103 G&G z pękniętym GB i po zastosowaniu moich metod i dodatkowemu tuningowi z 390fps do 470Fps bez BU M130 AK pięknie hula. W AK serii G&G CA ( metalowy front) w Emkach ten GB jest zbędny. Quote Link to post Share on other sites
sasza Posted December 27, 2009 Report Share Posted December 27, 2009 Wie ktoś gdzie jest teraz dostępny ten gearbox? w Polsce się pokończyły, na ebaybanned też niema aktualnie. Quote Link to post Share on other sites
Tweed Posted November 19, 2010 Report Share Posted November 19, 2010 up czy ktos wie gdzie mozna go dostac ten gb Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted November 30, 2010 Report Share Posted November 30, 2010 Szukaj pod markami SHS i Combat Squad. Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted November 30, 2010 Report Share Posted November 30, 2010 http://www.ebairsoft.com/hightech-7075-aluminium-reinforced-gearbox-version-p-3488.html http://www.ebairsoft.com/hightech-7075-aluminium-reinforced-gearbox-version-p-3489.html Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted May 22, 2011 Report Share Posted May 22, 2011 http://www.airsoftpanda.com/product_info.php?cPath=255&products_id=1878 I pytanie ode mnie czy SHS = X High-Tech = BFT ??? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts