Qui-Gon Jinn Posted December 11, 2008 Report Share Posted December 11, 2008 Witam! Chciałem się zapytac czy maci ejakies patenty zeby zabezpieczyć batkę przed zimnem? Planuje z chłopkakami kila dłuższych akcji, ale baterie nie wytrzymują dłużej niż godziny. Można je jakoś zabezpieczyć? Co sądzicie o np. oblepieniu baterii taśmą? Moze macie jekieś inne pomysły. Za posty typu: 1. Kup se lepszą baterie. 2. Poszukaj w google. Dziękuej od razu i nie ma po co pisać... Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted December 11, 2008 Report Share Posted December 11, 2008 Ja na swoją nałożyłem jakąś dziwną piankę znalezioną w garażu i to jeszcze obkleiłem taśmą. Jeszcze nie testowałem, ale wydaje się, że będzie dobrze działać. Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted December 11, 2008 Report Share Posted December 11, 2008 Obklejenie batki czymś co zatrzymuje ciepło??Więcej opcjii raczej nie ma... Quote Link to post Share on other sites
Qui-Gon Jinn Posted December 11, 2008 Author Report Share Posted December 11, 2008 Tak też sądzę ale wyczytałem an jakimś forum, ze całkowite odcięcie baterii od dopływu powietrza jest szkodliwe... Ciekawe dla kogo? Na obwiajm ją taśmą bo an piankę nie mam miejsca. Może na około np. waty dodatkowo nawpycham. Dzięki, jeżeli ktos ma lepszy pomysł to proszę o kontynułacje tematu. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted December 11, 2008 Report Share Posted December 11, 2008 Jeśli masz wolnego risa, to zainwestuj w AN-PEQa. Quote Link to post Share on other sites
Qui-Gon Jinn Posted December 11, 2008 Author Report Share Posted December 11, 2008 Nie mam risa :P Tak to jest w mp5... Quote Link to post Share on other sites
Mikkolaus Posted December 11, 2008 Report Share Posted December 11, 2008 Najlepiej kup sobie folię NRC. Inne nazwy to koc ratowniczy NRC, folia termiczna. Jest to folia używana w ratownictwie, doskonale zatrzymuje ciepło. Tu masz więcej informacji: FOLIA NRC Cena wacha się od 6 do 10zł. Można ją dostać w sklepach turystycznych, może samochodowych i pewnie w aptekach. Taka folia, to Ci starczy jeszcze dla kumpli. Obwiniesz kilka razy i gitara. Batka nie będzie zbyt gruba, więc nie powinno być problemu z jej włożeniem i na dodatek nie zmarznie... ^^ Pozdrawiam, Mikołaj Quote Link to post Share on other sites
mmaruda Posted December 11, 2008 Report Share Posted December 11, 2008 Zwykła folia aluminiowa, taka do pakowania żarcia daje radę, jest cienka więc nie ma problemu jak ktoś ma mało miejsca, a jakoś zawsze izoluje. Testowałem na chińskiej batce do m14 (large 1200); przy 0 stopni dała radę całą strzelankę owinięta i jeszcze parę dni później strzelała. Tydzień potem zapomniałem owinąć folią i przy 5 stopniach batka zdechła w połowie imprezy, więc raczej patent działa. Quote Link to post Share on other sites
Pasti Posted December 12, 2008 Report Share Posted December 12, 2008 (edited) A ja w zeszłym sezonie owinąłem baterię chusteczkami higienicznymi i nigdy mocy nie brakło :mrgreen: . Edited December 12, 2008 by Pasti Quote Link to post Share on other sites
Qui-Gon Jinn Posted December 12, 2008 Author Report Share Posted December 12, 2008 Naobwijałem folią aluminiową, jutro zobaczymy jak się spisze... Zawszle lepsze to niż nic.... Quote Link to post Share on other sites
METEOR Posted December 12, 2008 Report Share Posted December 12, 2008 (edited) Widziałem kiedyś patent z przedłużonym okablowaniem i batka była schowana w środkowej kieszeni od munduru . Edited December 12, 2008 by METEOR Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 12, 2008 Report Share Posted December 12, 2008 A może drugą baterię coby ogrzewała tę pierwszą? Albo jakiś kominek czy inny piecyk zamocować ? ;) Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted December 12, 2008 Report Share Posted December 12, 2008 Ja proponuję umieścić świnkę morską (bądź chomika, jeśli ktoś ma mało miejsca) w kolbie, obok baterii - naturalne źródło ciepła, ekologiczne ;) Quote Link to post Share on other sites
baczus Posted December 12, 2008 Report Share Posted December 12, 2008 Ja proponuje przedłużyć kable i włożyć do majtek. Och, jaka wygoda ;) Można wkładać do kolby rozgrzewacz chemiczny (kuj wie jak to się nazywa, zginasz blaszkę i grzeje ;p) Quote Link to post Share on other sites
Qui-Gon Jinn Posted December 12, 2008 Author Report Share Posted December 12, 2008 A może drugą baterię coby ogrzewała tę pierwszą? Albo jakiś kominek czy inny piecyk zamocować ? ;) Żeby mi się to zmieściło potrzebuje risa, a mówiłęm już że nie mam. Ja proponuję umieścić świnkę morską (bądź chomika, jeśli ktoś ma mało miejsca) w kolbie, obok baterii - naturalne źródło ciepła, ekologiczne ;) Z odchodami problem. Ja proponuje przedłużyć kable i włożyć do majtek. Och, jaka wygoda ;) Można wkładać do kolby rozgrzewacz chemiczny (kuj wie jak to się nazywa, zginasz blaszkę i grzeje ;p) Te majkti są najbardziej sensowne, ale z bokserek wypadnie :( a ogrzewacza nie mam. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted December 12, 2008 Report Share Posted December 12, 2008 Problem z odchodami załatwiasz przez taki worek jak się koniom przy dorożkach zakłada. Nauka radziecka zna takie przypadki ;) Odnośnie patentu z majtkami, jak powiada stara anegdota: z akumulatorem na jajach jeszcze nikt nie kłamał, czyli za jednym zamachem rozwiązujemy problem terminatorów. Quote Link to post Share on other sites
Guest Knarrenheinz Posted December 14, 2008 Report Share Posted December 14, 2008 Zwykła folia aluminiowa, taka do pakowania żarcia daje radę, jest cienka więc nie ma problemu jak ktoś ma mało miejsca, a jakoś zawsze izoluje. Testowałem na chińskiej batce do m14 (large 1200); przy 0 stopni dała radę całą strzelankę owinięta i jeszcze parę dni później strzelała. Tydzień potem zapomniałem owinąć folią i przy 5 stopniach batka zdechła w połowie imprezy, więc raczej patent działa. W zeszłym roku znajomy owinął baterię czymś takim i ją szlag trafił. :evil: Zresztą sama ochrona baterii niewiele pomaga. Niska temperatura wpływa także na kable, bebechy w gearbox`ie, oraz smary. Na dobrą sprawę pomogłoby owinięcie repliki kocem, ale raczej nikt nie zdecyduje się na ten krok. Quote Link to post Share on other sites
radzu Posted December 14, 2008 Report Share Posted December 14, 2008 Eeee że niby jak wpływa na te kable ?? bo raczej to się nie zgadza z tym co mnie na studiach uczyli. Niska temperatura w największym stopniu szkodzi akumulatorowi (sam widziałem dziś wiele padniętych akumulatorów które były świeżo po ładowaniu). Innym elementem na który szkodzi niska temperatura to gumka HU i tu w odróżnieniu od akumulatora który można próbować jeszcze czymś owijać, nie zrobimy nic prócz zmiany na gumową która lepiej działa na zimnie niż silikony. Co do wpływu niskiej temperatury na smary to nie ma to aż tak znaczącego wpływu jak powyższe przypadki. Poza tym należy wspomnieć że niskie temperatury bardziej wpływają na repliki metalowe które łatwiej oddają ciepło niż repliki plastikowe. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 14, 2008 Report Share Posted December 14, 2008 nie zrobimy nic prócz zmiany na gumową która lepiej działa na zimnie niż silikony. :o HERETYK jakiś czy jak?? Szybko przyznaj się że się machnąłeś... ;) Quote Link to post Share on other sites
HustleR Posted December 14, 2008 Report Share Posted December 14, 2008 prócz zmiany na gumową która lepiej działa na zimnie niż silikony. Chyba na odwrót miało być :wink: Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted December 14, 2008 Report Share Posted December 14, 2008 Może dziś był na szczylance i ktoś go w głowę biedaka postrzelił ;) Quote Link to post Share on other sites
radzu Posted December 14, 2008 Report Share Posted December 14, 2008 Sorry, miało być na odwrót :P Quote Link to post Share on other sites
mmaruda Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Pierwszy raz widzę forum, gdzie moderacja sama zaśmieca wątki :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
happy666 Posted December 15, 2008 Report Share Posted December 15, 2008 Thor_ popadł w świąteczny nastrój ;-) Quote Link to post Share on other sites
boundrose Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 Pierwszy raz widzę forum, gdzie moderacja sama zaśmieca wątki :uśmiech: Po prostu słusznie zwrócił uwagę na błąd merytoryczny tylko zrobił to w żartobliwy sposób. No big deal. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts