Pierdek Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 Jaką długość ma szyna ris w PJ4RIS? Wejdzie na nią granatnik M203 short produkcji ACM ? Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 Zapewne standardową, 15,5 cm. Quote Link to post Share on other sites
xMaverickx Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 A wymieniałeś gumkę? Mierzyłeś zasięg:)? a ta sprężynką to normalne chyba, bo miałem to samo w PJ IIgen. A&K M4A1 RIS chyba się nie kupi w Polsce... Tak, "fabrycznie" gumka, lufa i komora systemy. Pisałem o tym :P O zasięgu też jest, chyba na 3 stronie. RIS ma 156 mm :P (suwmiarką mierzone) Nie wiem czy się kupi, czy nie, ale wiem, że mój ma wybite A&K w komorze :P Quote Link to post Share on other sites
zz2 Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 A faktycznie, zapomniałem że to Ty pisałeś:P A w zestawie to jest ta popularna wolno ładowarka ? Quote Link to post Share on other sites
xMaverickx Posted January 30, 2009 Report Share Posted January 30, 2009 A faktycznie, zapomniałem że to Ty pisałeś:P A w zestawie to jest ta popularna wolno ładowarka ? Niestety, tak :P dlatemu kupiłem sobie procesorową ;) Quote Link to post Share on other sites
zz2 Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 Replika przyszła;) Mam problem z otworzeniem kolby SF ;/ Nie mogę ścisnąć tych zatrzasków...No chyba, że źle to robię. Proszę o jakaś pomoc. Zauważyłem, że kolba i mag mają luzy... Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 Zdejmij kolbę po prostu. Ja mam stopkę "na stałe" przyklejoną. Quote Link to post Share on other sites
zz2 Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 A jak zdjąć kolbę:P? Kręcę tą śrubką, tak samo jak w zwykłej kolbie co miałem i nie mogę jej wysunąć. Quote Link to post Share on other sites
Pierdek Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 Duże są luzy przy magazynku? Quote Link to post Share on other sites
zz2 Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 Wystarczy raz albo dwa razy obwinąć izolacją magazynek. Kurde nie mogę włożyć baterii ;/ Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 (edited) Kręcisz śrubką, tak żeby można było maksymalnie odciągnąć blokadę. I wyciągasz. U mnie działa. Luzy na kolbie zlikwidowałem obklejając prowadnicę duct tape'em. Ciężko chodzi, ale używam tylko złożonej więc to nie problem. Zamiast obklejać magi taśmą proponuję nakleić miękką część rzepa wewnątrz gniazda - bardziej estetycznie i wygodnie. Szczególnie dla użytkowników low/realcapów. Edited February 2, 2009 by michalll Quote Link to post Share on other sites
zz2 Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 (edited) Już wyjąłem i wsadziłem batkę ale kolba chowa się tylko do połowy. Z obliczeń mi wyszło, że mam ładować batkę nie więcej niż 10h. A/B=C * 1,4 = =2000/300=6,666667 *1.4=9,333 To dobrze? Edited February 2, 2009 by zz2 Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 Środkowe ogniwo źle się ułożyło. Albo kable. Wyjmij, włóż uważnie to będzie ok. Wychodzi 9h 20 min. Quote Link to post Share on other sites
METEOR Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 Teraz do PJ4 RIS w stoku dodają bore up . Wcześniej tego w opisie nie zauważyłem . Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 Dodają... Ale zamiast tego, mogliby dodawać porządną komorę. Quote Link to post Share on other sites
METEOR Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 A stokowa komora jest bardzo tragiczna ? Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 (edited) Powiem tak, ja jej [tej komory] nawet nie widziałem. Ale jeśli replika na M125 i BU daje 430 fps (info z opisu repliki na stronie sklepu), to tu jest wg. mnie coś nie tak albo ze szczelnością w BU albo w komorze. A ponieważ Maverick napisał: Fakt faktem, założone mam lufe, komore i gumke systemy, więc nie wiem jakby stock działał. FPS na poziomie 471-480 stabilne, na kulkach 0.25. Czyli wymieniając gumkę HU, lufę i komorę uzyskał wynik jak na markowej M140 z markowym BU. Stąd wniosek, że komora tracąca 70 fps jest nie na miejscu. Istnieje też możliwość, że wymiana samej gumki zmniejszy nieszczelność, ale tutaj trzeba by już popróbować. Edited February 2, 2009 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 W sumie to się sprowadza do ułożenia komory względem dyszy i ustabilizowania jej oraz normalnego uszczelnienia taśmą teflonową. Jeżeli dysza będzie prawidłowo uszczelniać się w komorze z gumką a między komorą a lufą nie będzie uciekać powietrze, to co czego jeszcze chcieć? Na nieszczelnej komorze można nawet i kilkadziesiąt fps tracić - warto się tym pobawić, ale do tego przydaje się chrono. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 ...i skill. Dlatego po uszczelnieniu wychodzi 500 fps. Po co się chińczycy mają bawić w dokładność. Jak stracą 50 fps na komorze, to po prostu wsadzą sprężynę z grubszego drutu i wał. I tak silnik mocny, zębatki stalowe, dadzą radę ;). Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 Ale trzeba przyznać, że z tą komorą to jest trochę srania. Bez chrono i bez wprawy długo zajmuje zanim dojdzie się do sedna sprawy. Quote Link to post Share on other sites
zz2 Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 A ja mam problem ciągle z tą kolbą. Nie mogę jej wsunąć do końca (wiem, że do końca się nie da ale, żeby jak najmniej wystawała) zostaje jedynie w maksymalnym tylnym położeniu ;/ A jak mi się uda jakoś baterie schować, tak aby kolbę wsunąć to nie mogę włożyć tych okrągłych zatyczek. A jak już je włożę to one blokują prowadnice. yhh;/ Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Próbuj dalej, da się ;) Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Mnie też to okrutnie wnerwiało. Z tego co pamiętam, w PJ II gen. robiło się tak. Wsadzasz ten krótszy (środkowy) ciąg ogniw do prowadnicy kolby, ale tak, żeby kable i wtyczki (batki oraz repliki) wystawały. Spinasz wtyczki, układasz pozostałe dwa ciągi ogniw wzdłuż prowadnicy kolby (po bokach) i próbujesz założyć kolbę jednocześnie wpasowując te dwa pozostałe ciągi w kolbę. Trzeba przy tym uważać, żeby kabli nie pociąć. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Ja tam wkładam kablami do środka i jest ok. Tyle że mam kable silikonowe, a to trochę zmienia. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted February 3, 2009 Report Share Posted February 3, 2009 Też mam kable silikonowe, ale ja miałem 2 ogniwa w środkowym ciągu (czy jak to tam nazwać) i z wtyczkami robiło się mało miejsca. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts