Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, zamierzam po technikum isc na żołnierza zawodowego.

Mam jednak pewien problem, mianowicie posiadam wadę wzroku 0.25 na jedno i 0.5 na drugie oko. Czy to nie będzie dla mnie bariera nie do przeskoczenia?

Za odpowiedzi z góry dziękuje.

Posted (edited)

Zdaje się, że dopuszczalna wada to -3 ale to u niezawodowych.

Zawodowo to mogą powiedzieć, chcemy ludzi z najlepszym wzrokiem.

Jak myślicie? Najwyżej zoperuje oko, koszty to 2-4 tyś...

(Mój cel to WL) : >

Edited by GD+
Posted

Wada wzroku nie przeszkadza. Chyba że się wybierasz na pilota...

Niestety, tak jak słusznie zauważono piszesz głupoty. Mój brat miał -5 i -7 i dostał kategorię D. Jednak myślę, że w wypadku autora tematu nie będzie problemu.

Posted

Jak gdzieś ktoś wspomniał na forum ( pozdro dla niego ;) ) ma za pacjentów AT z dużymi wadami wzroku na + i - . Dobre soczewki kontaktowe załatwia sprawę. Jednak nie wyobrażam sobie tego w Iraku. Pomyśl. Wszyscy rano wstają pakują się, przeglądają bron a Ty stoisz przy lustrze z soczewkami. Zważając na warunki tam panujące nie ma szans na higienę jaka wymagają soczewki.

Posted

Jak gdzieś ktoś wspomniał na forum ( pozdro dla niego ;) ) ma za pacjentów AT z dużymi wadami wzroku na + i - . Dobre soczewki kontaktowe załatwia sprawę. Jednak nie wyobrażam sobie tego w Iraku. Pomyśl. Wszyscy rano wstają pakują się, przeglądają bron a Ty stoisz przy lustrze z soczewkami. Zważając na warunki tam panujące nie ma szans na higienę jaka wymagają soczewki.

Z okularami sobie jakoś Hamerykanie w Iraku radzili, zdaje się soczewek rzeczywiście u nich nie można, najlepiej jednak LASIK o ile nie osłabi zbytnio rogówki, lekarzem nie jestem więc nie mam pewności czy takie ryzyko istnieje.

Posted
Z okularami sobie jakoś Hamerykanie w Iraku radzili,
Proponuję nie zajmować się tutaj "tym co Amerykanie". Inny kraj, inna armia, inne regulaminy, inne realia. ie o to było pytanie.

Odpowiedź jest krótka - idź zapytać w WKU.

Posted

Proponuję nie zajmować się tutaj "tym co Amerykanie". Inny kraj, inna armia, inne regulaminy, inne realia. ie o to było pytanie.

Odpowiedź jest krótka - idź zapytać w WKU.

Oui. Po drugim poście to już są tylko dywagacje :)

Posted

W Lidzbarku Warmińskim masz najprawdopodobniej Wojskową Komendę Uzupełnień.

WOJSKOWA KOMENDA UZUPEŁNIEŃ

W LIDZBARKU WARMIŃSKIM

ul. Spółdzielców 24

11-100 LIDZBARK WARMIŃSKI

CA MON 31-74-65, CM (089) 767-32-81 wkulidzbarkwarm@pow.mil.pl

Zadzwoń napisz maila i zapytaj.

Posted

Niestety, tak jak słusznie zauważono piszesz głupoty. Mój brat miał -5 i -7 i dostał kategorię D. Jednak myślę, że w wypadku autora tematu nie będzie problemu.

Ja miałem -5.75 i dostałem A.

Żebyście minę z-cy d-cy kompanii zobaczyli, kiedy mu powiedziałem, że bez okularów nic nie widzę (byłem działonowym :P).