zwierzu93 Posted March 22, 2010 Report Share Posted March 22, 2010 (edited) Niedorozrywkowany Sory ale jak ja słyszę takie gadanie to mnie krew zalewa. Sugerując się twoją włoszczyzną dotyczącą "upgrejdu" sprzętu śmiem przypuszczać że ty nie wiesz co to znaczy mieć fps pod maską. Widać że jesteś osobą nieupoważnioną do posiadania takiej repliki z taką mocą. Może na dzień dobry wiatrówkę + śrut diablo? A co się będziesz. Kup i zobacz standardowe ustawienia fabryczne (to i tak za dużo jak dla ciebie) repliki potem tuninguj. Jaki jest twój pretekst tuningu? Bo mi lecieć nie będzie?. Z pewnością reszta twoich kolegów lata z cm0.28. W tuningu replik nie ma "takiego czegoś" ani "czysto-teoretycznie". No nie trawie takich ludzi. Masochiści. Zastanów się i ogarnij potem tuninguj. Nie żebym się wyżywał ale ludzie trochę rozumu w tym co robicie. :wink: PS czysto-teoretycznie m170 ~560fps sama sprężyna. Cóż, na zarzut mojej niewiedzy co to znaczy mieć dużo FPS pod maską odpowiem Ci tak, wiem co robi 300 fps, 400 fps, 500 fps a nawet 700fps. Znając scenariusz rozgrywki w której pozwalam sobie siać kompozytem z wtedy 520fps do woli oraz teren na którym będzie się ta rozgrywka toczyła mogę dobrać sobie replikę tak, bym nie zrobił krzywdy. wtedy głównym założeniem scenario było bronić most,który według porządnych map itp. miał około 40m, do tego liczne okopy oddalone o 10 metrów od mostu - wychodzi 50m. Z 50m trafienie z 400 fps jest możliwe ale mało kto się przyzna, gdyż kulka juz leci na tyle wolno, że przeciwnik jej nie poczuje nawet trafiając go w rękawiczkę. Zazwyczaj latam z repliką cm.040d albo c, nie pamiętam oznaczenia producenta, która posiada 435fps. W ciągu 3 lat zabawy, 2 lata biegałem z replikami po 300-360 fps, po tym czasie zaszalałem i poszedł pierwszy tuning na 500 fps - zabawa w snajpera z m4 to było coś ! Powoli nabierałem obeznania z taką mocą, środowisko uznało, że bezpiecznie strzelam, że zawsze na bliskie dystanse itp. mam boczniaka, który miał zasięgu całkowitego 35m i zawsze w bliskim kontakcie albo szybko wyciągałem glocka i puszczałem 2-3 kuleczki, albo informowałem "dostałeś, nie chce uszkodzić ciebie - mam za dużo mocy na ten dystans" i zainwestowałem w AKMa. Początkowo bardzo mnie zadowalał, ale brakowało mi pewności, że trafie z określonej odległości. Przy przeglądzie wstawiłem m150. Działałem jako wsparcie drużyny z dalekiej odległości (co do tej pory robię). Po 3 miesiącach okazało się, że AKM świetnie sprawdza się w tej roli - więc czemu tego nie wykorzystać. Zacząłem sypać dłuższe serie na 50-60m, na nieco krótsze celne 2-3 kulki w kamizelkę itd. W ciągu roku od kiedy używam replik 500+ raz zrobiłem krzywdę. Żeby było jasne - było to w budynku i z repliki 330 fps. Od tamtej pory boje się używać słabych replik - nie mam do nich wyczucia, dlatego bawię się tylko w lesie. Masochiści ? Czy ja wiem ? Biorąc pod uwagę, że 99% środowiska ma ładnie podkręcone repliki, albo bardzo mocne stocki (czyt. PTW max) i do tego repliki boczne, a wszelcy gracze są zaakceptowani i mamy prawie 100% pewność, że nikomu nic się nie stanie, dlaczego by nie bawić się w lasach z replikami głównymi 500 fps ? Biorąc pod uwagę jaka jest różnica między 350 fps a 500 fps zwiększają się nam automatycznie dystanse między stronami konfliktu, czyli zamiast tłuc się na 30 metrów tłuczemy się na 50. Bliższy kontakt - od czego jest boczniak, albo stwierdzenie "kolego dostałeś" ? Brzuski będzie organizowana jakaś większa akcja - zapraszam sprawdzisz na własnej skórze, czy "jestem osobą upoważnioną do posiadania takiej repliki z taką mocą" P.s. Ludzie w środowisku mają cm.028, coś w tym złego ? Dyskryminujesz ich za to ? Edited March 22, 2010 by zwierzu93 Quote Link to post Share on other sites
Niedorozrywkowany Posted March 23, 2010 Report Share Posted March 23, 2010 Nie będę pisał jaki to team, bo to nie o to tu chodzi, ale jak gadałem z ludźmi z tego teamu i stwierdziłem, że zakupię japońską replikę wszyscy mi mówili, że zabraknie mi mocy. O przepraszam, zasięgu... W takim razie czemu nie mam sobie go troszkę powiększyć? Nie mówię, że zrobię to teraz, tylko np. za rok - a wtedy będę miał jakąś klamkę, więc w czym problem? co do tekstu z CM028 Jak miałem 15 lat to jeździłem z kumplami z podwórka i pierwszy raz pojechałem z pożyczonym pistolecikiem z kiosku, potem z Mosserborgiem z taiwana... Był równy poziom (Byli równi i jeden równiejszy, bo należał do teamu więc miał lepszą replikę) Teraz mam 16 lat, więc idę do normalnego teamu i replikę dostosowuję do środowiska... Gdyby był limit do 300fps to kupił bym japońszczyznę, ale limit jest zupełnie inny. Pzdr Quote Link to post Share on other sites
Brzuski Posted March 23, 2010 Report Share Posted March 23, 2010 (edited) Zwierzu93 nie pisałem do ciebie. Nikogo nie obrażałem ani nie dyskryminuje. Nie będę się kłócić czy 500fps czy 300fps to za dużo. Każdy ma swe zdanie ale jak pisałem nie chodzi mi o ciebie. Chciałem zaznaczyć różnicę pomiędzy replikami (ich mocami). Dokładniej chodzi mi o Niedorozrywkowany. Po prostu znam kilku takich ludzi o takim samym sposobie myślenia i po prostu mnie krew zalewa gdy słyszę takie słowa bo i nic dobrego z tego nie wychodziło. Może to już przewrażliwienie albo coś innego więc wybaczcie jeśli to komuś przeszkadza. Co nie zmienia faktu że myślenie o upie repliki i to dość mocnym przed jej zakupem jest zupełnie dziwne i bezpodstawne. Niedorozrywkowany kup sobie akm. Wymień gumkę, doszczelnij hopka. Dobre podkładkowanie i nasmaruj. Kup dobrą dyszę i daj prec lufę. Uwierz mi że płakać nie będziesz na zasięg. Chyba że ja mam jakąś cudowną replikę (bez precki i dyszy) a leci bardzo daleko. Co do klamki itd. Ile to ja już wersji słyszałem od ludzi na ten temat. Jestem do tego negatywnie nastawiony i tyle. Jak pisałem wyżej że nikogo nie obrażam ani nie dyskryminuje i nie chcę się z nikim kłócić. Chcę dać do zrozumienia tobie że zastanów się nad tym i myśl o tuningu repliki po jej zakupie i jak dla mnie za zgodą uczestników gry (jeśli mowa tu o kolegach z którymi się regularnie strzelasz). A przy tej replice tuning to już rola drugoplanowa bo zasięg i moc w standardzie jest bardzo dobry i wystarczający. Teraz taka historyja. Ja w swoim AKM wkręciłem ludziom że posiadam 470fps a w rzeczywistości mam standardowa sprężynę.To było przed testami na m135 z tą sprężyna byłem 1 raz na asg reszta kulek to z okienka xD . Wiesz jak to działa na ludzi. Posiadam moc jak większość ludzi z mojej grupy. Ale to moja replika przebija drzewa i najmocniej z niej boli. Za każdym razem gdy w kogoś trafię leci tekst ile ty masz fps że mnie trafiłeś. ;-) Dla tego tuningu robić nie mam zamiaru a jeszcze włożył bym słabszą sprężynę i zobaczył co w tedy powiedzą :lol: Edited March 23, 2010 by Brzuski Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted March 23, 2010 Report Share Posted March 23, 2010 że zakupię japońską replikę wszyscy mi mówili, że zabraknie mi mocy. O przepraszam, zasięgu... No tak, dziś już mało kto pamięta czasy, gdy większość ludzi latała z TM. Zasięg wcale nie jest gorszy od dzisiejszych "stocków"... Ale to było piękne i dawno... Quote Link to post Share on other sites
Niedorozrywkowany Posted March 23, 2010 Report Share Posted March 23, 2010 Brzuski, ale ja z tymi pytaniami o tą moc czysto teoretycznie... prawda jest taka, że najprawdopodobniej zostawię w stocku (nie licząc lufy itp.) ale może wrzucę mocniejszą sprężynę, lub słabszą. Najpierw polatam trochę czasu w stocku i zobaczę, czy tej mocy nie jest za dużo lub za mało... Jeżeli będzie za dużo, to sobie poradzę, a jeżeli za mało, to już będę posiadał wiedzę na temat tego, co należy wymienić :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted March 23, 2010 Report Share Posted March 23, 2010 Powinno się zabronić nicków typu "niedorozrywkowany" itp Brzuski myślałem, że to na mój temat. Sorry, teraz jestem na siebie zdenerwowany. Mam nadzieje, że wybaczysz, że się uniosłem. P.s. Niedorozrywkowany Brzuski dobrze prawi o tym, żebyś sprawdził najpierw replikę a później ewentualnie tuningował. Quote Link to post Share on other sites
Niedorozrywkowany Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 Potrzebuję szybkiej odpowiedzi (chciałem zadzwonić do sklepu, ale już zamknięte ~5minut się spóźniłem) czy ta bateria: http://www.taiwangun.com/...irefox-847.html zmieści się w kolbie cymy 048M? Quote Link to post Share on other sites
Reset Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 podobno tylko mieszczą się ogniwa mini max 9,6 Quote Link to post Share on other sites
Niedorozrywkowany Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 czyli te: http://www.taiwangun.com/akumulatory_i_lad...refox-1192.html czy te? http://www.taiwangun.com/akumulatory_i_lad...irefox-846.html Quote Link to post Share on other sites
Reset Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 pytałem kiedyś w na Taiwangunie o to samo i wydaje mi się, że wskazali na tą 2 Quote Link to post Share on other sites
Urukhar Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 Witam Jako że nie ma osobnego tematu o CM50 a dla tego co chcę napisać chyba zakładać go nie warto spytam tu. http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmow..._050a-1669.html Czy do tego można zamontować drewniane przednie okładziny i drewnianą kolbę robiąc z tego standardowego AKM? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted March 25, 2010 Report Share Posted March 25, 2010 Okładziny zamontujesz bez problemu. Z kolbą będzie ciężko-dużo modyfikacji, albo zmiana korpusu. Quote Link to post Share on other sites
Wyborowiec Posted March 26, 2010 Report Share Posted March 26, 2010 No gdzie ;) To standardowa komora zamkowa od AKM kolba podejdzie bez problemu (od repliki). Jeśli chcesz od palnego to jak w każdej replice musisz ją "dociąć" pod replikę. Ale co to za problem. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
skejtowy Posted March 26, 2010 Report Share Posted March 26, 2010 (edited) Jaka batka do CM 0.40 pod dekiel? Bo mierząc stockową wychodzi, że ma ona coś 21cm, bez tego kawałku kabelka.. A patrzę na taką http://www.taiwangun.com/akumulatory_i_lad...refox-1822.html to pisze, że 35cm i boję się, że nie wejdzie, albo ta http://www.taiwangun.com/akumulatory_i_lad...irefox-541.html ... Chyba, że są batki za taką kwotę lepszej firmy, to proszę mi powiedzieć jakie. Z góry dziękuję... Właśnie znalazłem takie cuś http://allegro.pl/item975235702_akumulator..._intellect.html Edited March 26, 2010 by skejtowy Quote Link to post Share on other sites
valki Posted March 26, 2010 Report Share Posted March 26, 2010 Pod deklem na prawdę można zmieścić sporo. Jeśli dobrze upchasz to zmieścisz bez problemu 10V baterię. Quote Link to post Share on other sites
skejtowy Posted March 26, 2010 Report Share Posted March 26, 2010 No, ale jak mi radzisz? Którą z tych batek? Zamierzam kupić do tego ładowarkę mikroprocesorową, chcę kupić z kumplem coś takiego http://www.taiwangun.com/akumulatory_i_lad...12v_mw-689.html . Ale też jest coś takiego na allegro http://allegro.pl/item962571492_najlepsza_...rnigy_imax.html . Tylko nie wiem jak się to obsługuję... :P Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted March 26, 2010 Report Share Posted March 26, 2010 Zapewne dostaniesz instrukcję obsługi ;) Quote Link to post Share on other sites
skejtowy Posted March 26, 2010 Report Share Posted March 26, 2010 Heh :P Chodzi mi o tą drugą, to już bardziej zaawansowane :P A może najlepiej coś takiego http://allegro.pl/item967453930_ladowarka_...6_usb_nowa.html ... Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted March 26, 2010 Report Share Posted March 26, 2010 To może zacznij od podstawowej informacji - gotówka jaką posiadasz na zakup sprzętu. Na twoim miejscu ładując kase w porządną ładowarkę ładującą wszystko zainwestowałbym od razu w Li-pola. nimhy i nicd nie ukrywając są słabsze od lipola - mniej wytrzymałe na mrozy itd. Quote Link to post Share on other sites
skejtowy Posted March 26, 2010 Report Share Posted March 26, 2010 Tak tak... Wiem... Ale Li-pol'ów nie ma chyba w formie stick... Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted March 26, 2010 Report Share Posted March 26, 2010 To słabo szukałeś ! :) http://www.casg.pl/product-pol-597-GE-Powe...-15C-Stick.html Osobiście używam tego lipolka w stockowej cm.040 i jestem bardzo zadowolony. Quote Link to post Share on other sites
zwierzu93 Posted March 26, 2010 Report Share Posted March 26, 2010 (edited) http://picasaweb.google.pl/zwierzu93/20090...076559774013746 Obiecane zdjęcia AKMa, fotki są jak dla mnie do bani - porządny aparat na serwisie i trzeba było jakąś małpką robić zdjęcia. Po powrocie aparatu z czyszczenia itd. porobię porządne foteczki i od razu filmik jak AKM pracuje teraz. Powiem Wam jedynie, że reakcja na spust jest jak w PTW - tak stwierdził użytkownik takiej repliki. Dzisiaj złożyłem ją do końca, ojciec (też siedzi w airsofcie) stwierdził, że AKM wygląda jakby wrócił z Gruzji ... Ciekawe - jak dla mnie to trochę mu brakuje rys - 2-3 porządne wypady do lasu i będzie jak dla mnie mnjut. Zastanawiam się jaką optykę, albo kolimator założyć na niego. ACOG, Aimpoint comp2, aimpoint t1 i każdy eot mi nie pasują na tej replice. Mam dylemat. Może pomożecie w doborze odpowiedniego celownika ? P.s. sory za post pod postem - nie mogłem już edytować Edited March 26, 2010 by zwierzu93 Quote Link to post Share on other sites
skejtowy Posted March 27, 2010 Report Share Posted March 27, 2010 A te Li-pol'e nie wybuchają xD ? Bo coś takiego słyszałem, a nie mam systemu mosfet w replice... Aaa i jak się ładuje takiego Li-Pol'a? Wszystko jest opisane w instrukcji? Bo zakładam, że ładowarka ma wszystko po angielsku w menu :P Quote Link to post Share on other sites
skejtowy Posted March 27, 2010 Report Share Posted March 27, 2010 Również sorry za post pod postem, ale starego nie mogłem edytować... Nie, nie chcę jednak Li-Poli... Chciałbym abyście mi polecili jakieś dobre akumulatory w formie Stick... Quote Link to post Share on other sites
P3t3r Posted March 27, 2010 Report Share Posted March 27, 2010 Chociażby taki http://www.taiwangun.com/akumulatory_i_lad...irefox-541.html. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts