<GobASS> Posted February 12, 2009 Report Share Posted February 12, 2009 Wpisujemy tytuły, dodatki, opinie najbardziej dopracowanych pod względem realizmu gier... strategiczne, FPS i wszelkie inne jak najbardziej zbliżone do rzeczywistości. Pomysł przyszedł mi do głowy po przypomnieniu sobie starego, dobrego Full Spectrum Warrior. Jestem ciekaw, czy jeszcze coś można odnaleźć by umilić sobie wolne chwile w domu w czasie, przykładowo, choroby :) Podajcie również wymagania gry (podstawowe - procek, grafika i jej pamięć, pamięć RAM) Może uda nam się stworzyć wspólną listę najbardziej realistycznych zabijaczy czasu :mrgreen: Pozdrawiam, Mały, zielony i brzydki, GobASS Quote Link to post Share on other sites
Guest Kret Posted February 12, 2009 Report Share Posted February 12, 2009 Pierwszy Rainbow Six? Quote Link to post Share on other sites
<GobASS> Posted February 12, 2009 Author Report Share Posted February 12, 2009 Myślałem też trochę o Delta Force i Delta Force II z modami realistycznymi... ale jakoś tak chyba nie do końca realistyczne... Rainbow Six, dawno nie grałem i się zgodzę... ale brak troszkę większego realizmu. Przykładowo postrzał w nogę, można się czołgać, chodzić, bez biegania; w brzuch, mamy określony czas życia (mod do DF2 kiedyś taki miałem). Szukamy JESZCZE większego realizmu :) liczmy też gry strategiczne (real time) Quote Link to post Share on other sites
Lajon Posted February 12, 2009 Report Share Posted February 12, 2009 Operation Flashpoint, Armed Assault, Ghost Recon i R6 ( jedyne-słuszne-stare, nie te nowe crapy ). Quote Link to post Share on other sites
miszczu8989 Posted February 12, 2009 Report Share Posted February 12, 2009 Theatre of War: Pola zagłady, jest niesamowicie realistyczna z czego twórcy są mega dumni, przez tą realistyke jest BARDZO trudna... ja już w samouczku dostałem niezłe baty... No i oczywiście Ił'a-2 Szturmowik'a, nie mogło tu zabraknąć :) Quote Link to post Share on other sites
HustleR Posted February 12, 2009 Report Share Posted February 12, 2009 Armed Assault i dla posiadaczy starszego kompa OFP :) Potwierdzam też słowa przedmówcy apropos Iłka Quote Link to post Share on other sites
Nanteris Posted February 12, 2009 Report Share Posted February 12, 2009 Red Orchestra Quote Link to post Share on other sites
mmaruda Posted February 12, 2009 Report Share Posted February 12, 2009 To ja powiem tak: Battlefield 2 z modem Project Reality oraz Half-Life 2 z modem Insurgency, niestety odbydwa tylko multiplayer (chociaż do PR jest plugin pozwalający na grę z botami, ale nie wiem jak się spisują). Obowiązkowo należy korzystać z komunikacji głosowej, jeśli ludzie na serwerze nie są noobami, to jest świetny klimat. Dodatkowo warto też zahaczyć o Resistance and Liberation - kolejny mod do Halfa we wczesnej fazie rozwoju, ale rokuje wielkie nadzieje, choćby przez takie bajery jak fakt, że chat głosowy działa tylko w promieniu zasięgu głosu, no i można też podsłuchać rozmowy drużyny przeciwnej jeśli jest się wystarczająco blisko. Obiecująco zapowiada się też kolejny mod do Halfa 2 pt Sniper Division, ma mieć między innymi realistyczne odwzorowanie balistyki i takie tam bajery. Jeśli idzie o podobieństwa do FSW i komercyjne produkty to poleciłbym Brothers in Arms (którakolwiek część), może hiperrealistyczny nie jest, ale na pewno wywołuje doskonałe wrażenie zanurzenia się w świat gry dzięki świetnemu klimatowi i temu, że misje i lokacje są odwzorowaniem tych autentycznych (chociaż postacie i fabuła są fikcyjne). No i oczywiście wspomniany Ił 2 Sturmovik - odkąd od kilku tygodni jestem wreszcie posiadaczem przyzwoitego joya, to w nic innego nie gram. Z symulatorów lotu godna uwagi jest też totalna konwersja do Combat Flight Simulator 3 zatytułowana Over Flanders Fields, w której świetnie odwzorowano chyba wszystko co tylko można było jeśli idzie o awiację I wojny światowej, niestety wersja Phase 2 nie jest już możliwa do pobrania oficjalnymi kanałami (ale chyba można ich poprosić o podesłanie płytki), a najnowsza Phase 3 jest już płatna (50 baksów :(). Quote Link to post Share on other sites
Bond<007> Posted February 12, 2009 Report Share Posted February 12, 2009 Potwierdzam, Project Reality do bf2 rządzi (szczególnie teraz od wersji 0.85). Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted February 12, 2009 Report Share Posted February 12, 2009 Combat Mission Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted February 12, 2009 Report Share Posted February 12, 2009 Close Combaty. No i SP:MBT w którą regularnie pogrywam w pracy. Quote Link to post Share on other sites
uzi43 Posted February 12, 2009 Report Share Posted February 12, 2009 Moje typy to BF Project Reality mod i Americas Army ;) Quote Link to post Share on other sites
Rumcajsev Posted February 12, 2009 Report Share Posted February 12, 2009 Operation Flashpoint i na upertego ArmA(która nie ma już tego wspaniałego klimatu co OFP). Ogólie OFP jest niedoścignione, i zagrywam się w nie od premiery ;) Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted February 13, 2009 Report Share Posted February 13, 2009 (edited) Metal Gear Solid 3, ale tylko na poziomie EUROPEAN EXTREME. Jakiekolwiek ZAUWAZENIE Cie przez wroga (a na tym poziomie widza naprawde daleko) konczy gre. Spory nacisk na kamuflaz, survival, trzeba jesc (wroga moze zwabic nawet burczenie w Twoim brzuchu), polowac na pozywienie (ktore sie w koncu psuje), leczyc rany i poruszac sie bezszelestnie. Oczywiscie fabula jest japonska i totalnie nie-realistyczna, jednak pytales o realizm gameplayu jako takiego. Edited February 13, 2009 by maxavelli Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted February 13, 2009 Report Share Posted February 13, 2009 ArmA z ACE Mod lub Hidden & Dangerous wszystkie części :) Quote Link to post Share on other sites
Bigoos Posted February 13, 2009 Report Share Posted February 13, 2009 tak jak wyżej : ArmA, AA, BF:PR, ostatnio też wg. mnie Insurgency. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted February 14, 2009 Report Share Posted February 14, 2009 Operation Flashpoint, Red Orchestra to jak dla mnie ideały pod tym względem - ze wskazaniem na RO. Quote Link to post Share on other sites
<GobASS> Posted February 15, 2009 Author Report Share Posted February 15, 2009 Niedługo będzie można zrobić ranking najlepszych i najbardziej realistycznych... do piątku poczekam, popatrzę jak się wszystko rozwija i postaram się rozpisać :) Quote Link to post Share on other sites
mmaruda Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 Spoko pomysł, ale myślę, że trzeba by też dodać przy każdej pozycji adnotację o popularności danego tytułu, bo w przypadku gier multi trzeba jeszcze mieć z kim grać na przyzwoitym pingu. Quote Link to post Share on other sites
zombie_snake Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 Zapomnieliscie o prekursorze krwawo realistycznych gier, czyli Soldier of Fortune i SoF2: Double Helix. Dalej realistyczne to jak wymieniono: seria RS (choc Vegas i V2 nieco od tego odbiegaja), OFP, ArmA, Full Spectrum Warrior, VietCong (tylko na poziomie vietcong), poniekad tez STALKER (tylko z modem Oblivion Lost) no i gra, ktorej poziom miodu niszczy wszystko, czyli wymieniony przez maxa MGS3 (ALL HEIL KOJIMA :-F fani Snake'a laczcie sie)/ Sorki za brak polskich znakow - jankeski OS. Quote Link to post Share on other sites
mmaruda Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 No to jeszcze dopiszę nieco: Mody bo BeeFa 2: Forgotten Hope 2 - powrót do WWII, póki co dostępne tylko działania w Afryce i okolicach, ale ma być Normandia. Realizm bardzo spoko, może poza tym, że można wrzucić wsteczny w samolotach, ale to stary bug z BF2 jeszcze. Póki co nie udało mi się zagrać z kimś online, a boty są durne. Battlegroup Frontlines - BeeFowa Red Orchestra. Dodam też Company of Heroes z modem Europe in Ruins, który kompletnie zmienia tę grę w coś na kształ MMORTSa. Jest też masa innych realistycznych modów, ale nie sprawdzałem. Quote Link to post Share on other sites
Owcz4r Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 Red Orchestra>Ghost Recon>BF 2 Project Reality>OF. W tej kolejności. Quote Link to post Share on other sites
kokonesko Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 Moim zdaniem Ghost Recon Adwanced Warfighter jest w miare realistyczny, jeszcze nowy KillZone 2. Ale grą roku to bedzie napweno Resident Evil 5, moze to nie FPS ale napweno sie postrzelamy :) Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 (edited) Postrzelac - postrzelamy, ale ralizm w momencie gdy nie mozemy isc i strzelac jednoczesnie, to raczej marny ;-P... A o grze roku to za wczesnie wyrokowac - przed nami God of War 3, Final Fantasy 13... No i Little Big Planet tez chyba wyszlo juz w 2009 ;-). Edited February 16, 2009 by maxavelli Quote Link to post Share on other sites
Lajon Posted February 16, 2009 Report Share Posted February 16, 2009 Moim zdaniem Ghost Recon Adwanced Warfighter jest w miare realistyczny Chyba żartujesz. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts