happy666 Posted February 28, 2009 Report Share Posted February 28, 2009 Zastanowiła mnie bowiem pewna rzecz. Jak ogólnie wiadomo system DA wpływa na twardość spustu przez co na celność owej broni. Glock jest bronią cenioną pod każdym względem, ale zdaje się, że powinien być mniej celny od tradycyjnych SA. Czy Glock ma na to jakieś rozwiązanie, czy może po prostu ta wada jest przyćmiona przez multum zalet? Quote Link to post Share on other sites
Kajor Posted February 28, 2009 Report Share Posted February 28, 2009 Glock nie ma typowego DA, tylko samonapinanie z wstępnie napiętym bijnikiem, przez co spust jest mniej twardy niż, dajmy na to, typowe DA. Poza tym ma fajnie krótką drogę przez co wydaje się bardziej miękki. Oczywiście do popularności dochodzą czynniki, nazwijmy to "pozaspustowe" np. małe łapanie zanieczyszczeń, niezawodność, itd. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted February 28, 2009 Report Share Posted February 28, 2009 Zresztą Glock jest bronią służbową a nie tarczową więc trochę "twardy" spust jest raczej zaletą niż wadą. Po prostu ma się lepsze "czucie" przy oddawaniu strzału niż w sportowych protezach Quote Link to post Share on other sites
biper911 Posted February 28, 2009 Report Share Posted February 28, 2009 (edited) Na to co opisał Kajor możesz też znaleźć w niektórych opracowaniach określenie semi-DA. Nie mam dużego doświadczenia w strzelaniu, a co gorsza nie mam porównania Glocka z inną bronią krótką. Strzelam od czasu do czasu z Glocka 19, i jako strzelec-full-amator mogę jedynie napisać, że owszem spust jest dość twardy, ale nie ma problemu z trafieniem w standardową tarczę z 25m, jeśli należycie panuje się nad emocjami i drżeniem ręki, gdy ma się już takiego Klocuszka w łapkach :-F Edited February 28, 2009 by biper911 Quote Link to post Share on other sites
Kajor Posted February 28, 2009 Report Share Posted February 28, 2009 Twardy spust? Może nie można go porównać z tuningowanymi SA, ale z pewnością chodzi dużo przyjemniej niż DA w większości pistoletów (dla mnie tylko DA cezetki jest przyjemne). Też nie jestem jakimś pro strzelcem, ale uważam, że po małych "docierkach" Glocka, chodzi on bardzo ładnie i całkiem miękko. A nazwy semi-DA nie słyszałem, ale lepiej jednak brzmi glockowskie "safe-action". Quote Link to post Share on other sites
happy666 Posted February 28, 2009 Author Report Share Posted February 28, 2009 Hmm, dzięki za rzeczową odpowiedz. W której wersji CZ ma DA? Quote Link to post Share on other sites
W.Zajcev Posted February 28, 2009 Report Share Posted February 28, 2009 (edited) Np. 75B i wiele innych ale 75 jest chyba najpopularniejszy Edited February 28, 2009 by W.Zajcev Quote Link to post Share on other sites
happy666 Posted March 1, 2009 Author Report Share Posted March 1, 2009 Kurde, nie dość, że miałem okazje strzelać z cz.75 to zawsze mi się zdawało, że jest to broń w systemie SA. <googlowanie> Hmm, ale jednak nie wszystkie :lol: Quote Link to post Share on other sites
Kajor Posted March 1, 2009 Report Share Posted March 1, 2009 (edited) Są CZ "SA only". Np. modele Champion i chyba Tactical Master (nie jestem pewien na 100%). Ja strzelałem ze zwykłej 75B i spust był dla mnie idealny, jak zresztą cały pistolet (chwyt, kąt jego nachylenia, odrzut i podrzut znośne - truję ojcu żeby kupił drugi pistolet. :D ) Edited March 1, 2009 by Kajor Quote Link to post Share on other sites
Kajor Posted March 1, 2009 Report Share Posted March 1, 2009 Np. modele Champion i chyba Tactical Master (...) Tactical Sports, nie Master, popieprzyło mi się... Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted June 19, 2009 Report Share Posted June 19, 2009 Twardy spust? Może nie można go porównać z tuningowanymi SA, ale z pewnością chodzi dużo przyjemniej niż DA w większości pistoletów (dla mnie tylko DA cezetki jest przyjemne). Też nie jestem jakimś pro strzelcem, ale uważam, że po małych "docierkach" Glocka, chodzi on bardzo ładnie i całkiem miękko. A nazwy semi-DA nie słyszałem, ale lepiej jednak brzmi glockowskie "safe-action". Z tą "docierką' to bym lepiej uważał bo nie utrzymasz serii jak sie nie przygotujesz na nią a poza tym co Ty chcesz tam docierać? no ewentualnie przerywacz ale ja bym sie w to nie bawił. Lepiej dokupic "minusowy" przerywacz daje on w granicach 1.6-1.8 kg nacisku na spust. I ewentualnie niwelujesz pierwszy luz na spuście przed oporem własciwym. Quote Link to post Share on other sites
Kajor Posted June 19, 2009 Report Share Posted June 19, 2009 Chodziło mi o docieranie wszystkiego podczas pracy, to jest po wystrzeleniu powiedzmy tych 1000 nabojów pistolet zaczyna chodzić "płynniej". Quote Link to post Share on other sites
lemonzawodowiec Posted June 19, 2009 Report Share Posted June 19, 2009 Glock ma dość twardy spust, zapewne dlatego kiedy z niego strzelam przestrzeliny schodzą mi trochę na lewo. Kiedy lewą dłoń przycisnę mocniej do pistoletu jest znacznie lepiej. Z bronią z typowym SA nie mam takich problemów. Quote Link to post Share on other sites
Kajor Posted June 21, 2009 Report Share Posted June 21, 2009 Nie przyrównujmy "Safe Action" do "typowego SA" - bliżej mu do DAO. Quote Link to post Share on other sites
Sybir Posted June 22, 2009 Report Share Posted June 22, 2009 Dla porównania "twardości" spustu zachęcam do postrzelania z jakiegoś wojskowego klasyka, choćby P38. G19 to przy nim prawie tarczowiec ;) Quote Link to post Share on other sites
lemonzawodowiec Posted June 22, 2009 Report Share Posted June 22, 2009 Nie przyrównujmy "Safe Action" do "typowego SA" - bliżej mu do DAO. W ogóle nie miałem tego na myśli. Może gdyby było "Z bronią SA nie mam takich problemów." zrozumielibyśmy się. Quote Link to post Share on other sites
ANAKONDA Posted July 26, 2009 Report Share Posted July 26, 2009 \ Glock ma dość twardy spust, zapewne dlatego kiedy z niego strzelam przestrzeliny schodzą mi trochę na lewo. Kiedy lewą dłoń przycisnę mocniej do pistoletu jest znacznie lepiej. Z bronią z typowym SA nie mam takich problemów. Za głęboko wkładasz palec na spust, lufa przy ściąganiu idzie w lewo, dobry instruktor od razu to wyłapie i skoordynuje, wot i cała filozofia. Opieram to na doświadczeniu własnym. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts