Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pistolety z serii High Grade TM (SOCOM, USP, Glock)

Recommended Posts

Jak miło, że moderator dopisał w temacie "Także Glock" - nikt mnie nie opieprzy za offtopic. No więc - zapytam publicznie, bo może to zainteresuje więcej osób: Px, czy w Twoim egzemplarzu jak sie go odwróci magazynkiem do góry też jest taka jakby dziura w rekojeści (z włożonym magazynkiem of course)?Czy może u mnie brakuje jakiejś części? I tak jeszcze odnośnie amunicji - wydaje mi sie, że już pisałem taki post ale nigdzie go nie widzę - w pudełku było 200 kulek 0.25, ja kupiłem 0.20 - ki z cyberguna i zastanawiam się, czy nie będą za lekkie, w kązdym bądź razie na ponad 30 m nosi bez większych problemów.(mowa o całkowitym, skutecznego jeszcze nie mierzyłem) Na 0.25 jeszcze nie sprawdzałem, bo givera pływała w smarze i dopiero go docieram - już drugiego dnia miałem zacięcie :evil: i tu wychodzi jedna wada tego modelu - okno wyrzutnika łusek to atrapa, więc musiałem rozkręcić zamek, żeby było ciekawiej była napięta sprężyna i trzeba było to tak zrobić, żeby nic w środku sie nie połamało - jak kogoś interesują szczegóły jak usunąłem zacięcie to piszcie.

A ogólnie givera spoko, tylko cena troche nie fifata ale z dotychczasowych spostrzeżeń stwierdzam, że się opłacało, co do trwałości to się okaże.

27.03.05 Edit :

Mam już tego Glocka ponad 2 miechy i trochę o nim napiszę :

1)

Zacięcie polegało na tym, że (nie wiem jakim cudem) gun zebrał 2 kulki do komory. Po wystrzeleniu usłyszałem taki mały zgrzyt i cos było jakby nie tak, ale wystrzelilem jeszcze chyba ze dwie kulki, aż zauwazylem, że jedna tkwi między zamkiem a szkieletem. Problem polegał na tym, że broń była przeładowana, i podejrzewałem, że naciśnięcie spustu spowoduje uszkodzenie jakiegoś elementu wewnątrz. Tu daje się we znaki (jako zaleta) zamek złożony z dwóch części : zluzowałem śrubkę w szczerbince i lekko rozchyliłem zamek, tak aby wyjąć tylną ściankę zamka. Następnie lekko rozchyliłem zamek na bok (ale tak, żeby nie wyszedł z prowadnicy) i kulka wyleciała. No i gun sprawuje się nieźle.

2)

Moje spostrzeżenia

Jak na ponad 2 miechy eksploatacji i jakies 1500 szt kulek (wiekszość 0.20 CG) to mogę tą giwere śmiało polecić, warta swojej ceny. Z około 30 m trafialiśmy z braciszkiem w rynnę (nie mówcie, że niemożliwe, bo uderzenie w beton a metal to się akustycznie z deka różni)

3)

Zasięg & Celność

Taka wiadomość dla początkujących użytkowników tego Glocka - nie przejmujcie się tym, że na początku kulki latają jak chcą. Pierwszy strzał z mojego to też była porażka - może po 10 m kulka ostro w dół. (pewnie dlatego, że był dość mocno wysmarowany fabrycznie - albo w military tak zrobili, i hop up nie podkręcał). Po przestrzeleniu ok 300-500 następuje drastyczna poprawa osiągów. Celniej lecą 0.25. ja strzelałem jak dotąd głownie 0.20 CG, bo kasy nie miałem na cieższą amunicję, i 0.20 czasem znosi na boki nawet w pomieszczeniach, a czasem bez problemu lecą prościutko. Co do celnośći jeszcze, to w mojej piwnicy z jakiś 10 m trafialiśmy 2-3/5 strzałów w pudełko po szlugach, z ok. 5 paczke zapałek można trafić, więc zastrzeżeń co do celności nie mam.

4) Wytrzymałość

Sam gun jeszcze drastycznych wypadków nie miał, za to magazynek ze 4 razy poleciał mi na beton i poza zadrapaniami nic mu nie jest.

Czasem tylko przy mocnym ściśnięciu trzeszczy rękojeść i magazynek "koleboce", ale podobno USP tez tak ma, więc śmiem twierdzić, że cała seria tak ma, a może się mylę? (tylko bez ataków proszę!)

No i tyle mojego na razie.

Pozdrawiam.

• Replies 92
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Px, czy w Twoim egzemplarzu jak sie go odwróci magazynkiem do góry też jest taka jakby dziura w rekojeści (z włożonym magazynkiem of course)

Dziura oczywiście jest/ W Glock'ach tak to juz jest 8)

już drugiego dnia miałem zacięcie :evil: i tu wychodzi jedna wada tego modelu - okno wyrzutnika łusek to atrapa, więc musiałem rozkręcić zamek

Ja tez juz mialem kilka zaciec, zamek po przeladowaniu sie calkowice nie cofal ale rozwiazalem to tak:

1.Wyjmuje magazynek

2.Cofam do tyłu zamek i cały czas go tak trzymam

3.Trzącham gunem az wypadna kulki i tyle 8)

jak tego nie zrobie to kulka zostaje mi gdzies tam w zamku i musze ja jakos wypchnąć :) to juz wiecej zabiera czsu :) ale teraz to juz nie mam problemu

z dotychczasowych spostrzeżeń stwierdzam, że się opłacało, co do trwałości to się okaże.

Ja tez stwierdzam ze sie oplacalo 8) co do trwalosci to sie obawiam jedynie o Hop'Up ze sie zetrze a tak to wszystko jest pierwsza klasa 8)

• 2 months later...

Ja dzisiaj dostałem Glocka 17 TM HG i musze powiedzieć że robi wrażenie. Jest wykonany bardzo dobrze, nawet z bliska wydaje się żę to metal. Jak dla mnie IDEALNA IMITACJA.

Niestety, niema okna wylotowego łusek co jest dla mnie dość sporą wadą ale jakoś przeżyje.

Niejest oczywiście jeszcze dotarty ani nietestowałem jego osiągów ale moc ma wielką. Jak wziąłem te oryginalne kulki 0,25 g to doleciały do drugiego bloku oddalonego o 30 m bez problemu a teraz pomyślcie co się stało jak wziąlem kulki 0,12 g :D to była jazda, tylko troszke znosiło bo wiatr był.

Model idealnie leży w dłoni. Niemam narazie zamiaru go rozkęcać. Kupiłem już olej silikonowy do konserwacji broni ale narazie tylko na pierwszą kulkę psikłem(tak jak było w instrukcji).

Kabura udowa jest już w drodze 8)

Narazie oprócz tych łusech to żadnych wad niezaobserwowałem, no może jedną.

Z katalogu TM nic nimożna się dowiedzieć :( same jakieś ślaczki japońskie. Czasami jest cena w Yenach to może coś się człowiek domyśli, przeliczy..

Reasumując, jestem niezmiernie zadowolony z tego zakupu.. coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że TM to najleprza firma w ASG.

Pozadrawiam

teraz pomyślcie co się stało jak wziąlem kulki 0,12 g :D to była jazda, tylko troszke znosiło bo wiatr był.

Zakręcały o 90 stopni do góry? 8)

Ja też go mam tylko na początku właśnie ciężko było bez otwieranego okna wylotowego łusek... Kulki się zacinały i ciężko je wyjąć, ale teraz jakoś z tym się pogodziłem 8) jakiś tam mam sposób na te zacięcia (działa tylko nie zawsze) :D

nawet z bliska wydaje się żę to metal. Jak dla mnie IDEALNA IMITACJA.

No po bliższym przyjrzeniu się to może zamek się trochę różni - w oryginale jest metalowy (chyba że się mylę) i zdaje się, że troche jaśniejszy od reszty szkieletu - zobacz pierwsze zdjęcie od góry http://www.waffenhq.de/infanterie/glock17.html ale np. na następnych zdjęciach już tak tego nie widać (znaczy o kolor mi chodzi).

Szczerbinka też jest trochę inna.

A tak ogólnie wiele się nie różni, z metra - dwóch to tylko ktoś kto się zna na broni go odróżni.

Jedyne o co się mogę przyczepić (nie wiem czy tak jest we wszystkich egzemplarzach, czy tylko w moim) to ta dźwignia, która pełni funkcję bezpiecznika (w oryginale służy do wyjmowania zamka jak się ją da w dół - niech mnie ktoś poprawi jeśli to herezja, ale chyba tak jest jak napisałem).

Otóż wspomniana dźwigienka powinna być w górnej pozycji gdy gun jest odbezpieczony, natomiast u mnie idzie lekko w dół, przez co gdy pociągam za spust przy nie napiętej sprężynie to z deka głośni chodzi, jak ją dam na maksa do góry to za chwilę spada.

Nie ma to wpływu na funkcjonalność broni, jest tylko po prostu denerwujące.

Druga sprawa, i to chyba największa wada tego pistoletu - brak zwalniacza zamka (właściwie to on jest, tyle, że to atrapa). Co prawda dźwięk strzału na pusto się bardzo różni od zwykłego, ale taki bajer ułatwiłby szybkie strzelanie po wymianie magazynka.

Trzecia - gun jest trochę za lekki, ale to się da przeżyć waży ok 350-400g (taką mam wagę, że w cały świat pokazuje)

EDIT 1 - 01.05.05 Czy ktoś może rozbierał tego Glocka celem dociążenia? Jeśli tak i macie jakieś zdjęcia dajcie znać na priv albo tu.

Podejrzewam, że chyba da się wsadzić trochę ciężarków do rękojeści, ale jeszcze guna nie rozbierałem, bo nie chcę skopać mechanizmu spustowego, więc pewny nie jestem.

Czwarta - Przyrządy celownicze są bez plamek - to można bez problemu zmodyfikować samemu.

Piąta - Jest to replika starej wersji Glocka, nowe mają już szyny montażowe, patrz http://remtek.com/arms/glock/model/9/17/ a takowa by się przydała.

Dwuczęściowy zamek to czasem wada, a czasem zaleta (jak się zatnie)

I to ogólnie tyle wad - i w sumie to są pierdółki.

A zalety - z 30 m w kartkę A4 można trafić bez większych problemów amunicją 0.20 i 0.25.*

Z 7-8 - paczkę szlugów, z 5 paczkę zapałek. *

Z trzech metrów razem z bratem trafialiśmy w zapałkę :idea: *

(* = w warunkach domowych / w piwinicy)

Na dworze przy lekkim wietrze z jakichś 10 m butelki 1.5 l po napojach bez żadnych problemów bez brania poprawek (czasem znosiło ok 20-30 cm na prawo/lewo).

Reasumując - polecam każdemu tą giwere, mimo dość wysokiej jak na sprężynę ceny - naprawdę się opłaca.

Jeśli czas mi pozwoli, to zrobię testy strzelania i wyślę opis Naczelnemu na wmasg.pl .

EDIT 2 - 01.05.05

Wczoraj wybrałem się w teren na rowerze, wziąłem giwerę celem postrzelania na powietrzu.

Strzelałem przy prawie bezwietrznej pogodzie do 5 butelek plastikowych :

2 x 0.6 l, 2 x 1.5 l, 1 x 2 l w pozycji stojącej, statycznie.

Używałem 0.20 CyberGuna

Z odległości 6-7 m na 24 szt w magazynku tylko kilka nie trafiło w cel

(w te najmniejsze butelki)

Z odległości 16 moich kroków (oceniam odległośc na 12-13 m)

trafiałem we wszystkie butelki przynajmniej 2 razy, najwięcej chybień było do najmniejszych butelek, spowodowane to było podkręcaniem kulki pod koniec lotu.

Potem oddałem kilka strzałów "w powietrze" poziomo - prosto kulka leciała ok 20 m, opadła gdzieś po 25-30m

Pozdrawiam!

Masz racje Harry, poniosło mnie troche z tym Idealna imitacja. Ale spluwa jest warta swojej ceny.

Mnie też wkurza ten cyngielek do blokwania, niejest na samej górze tylko tak no prawie na połowie, a powinien być na górze. Wkurzające ale da się przyzwyczaić.....

... ale ta imitacja otwóru na łuski.....ahhhh jak to razi przy naciągniu ..... no ale na gaziaka mnie niestać było i raczej niebędzie,, niemówiąc juz o eksploatacji...

Pozdrawiam

poniosło mnie troche z tym Idealna imitacja.

Nie przejmuj się, na kimś kto wcześniej nie widział broni ostrej robi wrażenie - moja babcia powiedziała, że mnie za to wsadzą jak się ktoś dowie, że mam coś takiego, musiałem dopiero jej wytłumaczyć co to jest :lol:

A imitacja jest faktycznie bardzo dobra (trochę razi dwuczęsciowy zamek,ale da się przeżyć)

A wracając do tematu :

Do mojego magazynka (oryginalny TM, taki jaki był w pudełku) wchodzi max 24 szt, ale przy pełnym czasem się zacina przy przeładowaniu (ostatnia kulka tak jakoś dziwnie wchodzi) i kulka zostaje gdzieś między szkieletem, przeważnie wyleci jak wyjmiesz maga i obrócisz guna, ale lepiej ładuj tak ok 22 kulki do magazynka i nie powinno się zacinać. Ja zawsze ładuje ile wlezie i potem wyjmuje 2-3 kulki i zacięć nie ma (chyba, że niezbyt energicznie przeładujesz, ale to już inna historia)

Do oryginału wchodzi 17 szt (standardowy magazynek)

Tu http://www.greendevils.pl/technika_wojskow...ck/glock_2.html jest trochę o oryginale - jak rozbierać itp, zdjęcia - ciekawa strona.

EDIT : Dopiszę tu, bo mnie posądzą o nabijanie licznika - Px, co do okienka wylotowego łusek to się zgadzam, gdyby nie było atrapą nie musiałbym rozkręcać guna po zacięciu.

Pozdrawiam!

Otóż wspomniana dźwigienka powinna być w górnej pozycji gdy gun jest odbezpieczony, natomiast u mnie idzie lekko w dół, przez co gdy pociągam za spust przy nie napiętej sprężynie to z deka głośni chodzi, jak ją dam na maksa do góry to za chwilę spada.

Nie ma to wpływu na funkcjonalność broni, jest tylko po prostu denerwujące.

Mnie to tam nie denerwuje 8)

Do magazynka wchodzą 24 kulki, fakt czasem się zacina jak jest ich za dużo... Dlatego ostatnią zawsze wyjmuję 8)

Zwalniacz zamka jeszcze jakoś można przeżyć, ale dla mnie największym minusem jest brak otwieranego okna wylotowego łusek... Czasem kulka się mi tak zacina, że muszę czymś ją wypchnąć, a to troche czasu zabiera... Wreszcie każda sekunda się liczy 8)

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Nie czytałem poprzednich postów bo mi się po prostu nie chce... ale powiem tylko 1 od siebie. Seria HG to totalna porażka- zasięg marny, HU prawie nie działa a z bliska wygląda to to jak zabawka. Wszystko plastik- tylko spreż. i jedna część są metalowe... Jedyny plus to napisy...

reszat to masakra. Swojego zamówionego USP HG wymieniam na SIGME.

To chyba felerny model Ci się trafił :? Jeśli chodzi o wykonanie, to rzeczywiście mogłoby być lepsze - za lekkie i zbyt plastikowe jest wszystko, ale jeśli chodzi o osiągi to strzelają naprawdę dobrze... i daleko :)

Sam mam USP Marui i jestem wręcz zachwycony... nie wiem skąd te rozczarowanie :? Pozatym mi strzela coraz lepiej (mam go od niedawna).

Magazynek dociążyłem do 180g, przód zamka również dość sporo i teraz waży 440g... nie dużo ale na ale na tym skonczyły mi się już pomysły... nie ma miejsca. BTW ma ktoś może exploded view ?

Nie czytałem poprzednich postów bo mi się po prostu nie chce... ale powiem tylko 1 od siebie. Seria HG to totalna porażka- zasięg marny, HU prawie nie działa a z bliska wygląda to to jak zabawka. Wszystko plastik- tylko spreż. i jedna część są metalowe... Jedyny plus to napisy...  

reszta to masakra. Swojego zamówionego USP HG wymieniam na SIGME.

O gustach się nie dyskutuje - ale cóż...

Fakt, troche rozwala plastykowość, mogło by być lepiej, masa też za mała

- ale podejrzewam, że można dociążyć, chociaż mojego Glocka jeszcze nie rozbierałem (no moża poza odkręceniem zamka)

więc nie wiem czy jest gdzie.

Zasięg?

W pomieszczeniach bez zastrzeżeń - patrz poprzednie posty.

Na zewnątrz - też nie jest źle, z 20 m żeby trafić w cel wielkości człowieka - przy bezwietrznej pogodzie nie ma problemu.

Wiadomo - w pomieszczeniach spisuje się lepiej,

no ale w końcu to "tylko" pistolet, nie będzie walił na 40 m ze skupieniem 5cm.

Powiem tyle, że z Glocka w piwnicy z jakichś ~20 m strzelając w kartkę A4 amunicją 0.2 większość trafiała w cel (20-tki trochę za bardzo podkręca po jakichś 10-12m, lepsze są 0.25, ale tych akurat nie miałem).

Nie wiem, jak reszta gunów z tej serii, ale na podstawie wypowiedzi przedmówców podejrzewam, ze wielkich różnic nie ma.

HU prawie nie działa
patrząc na liczbę Twoich postów (w tej chwili 654) nie sądzę, żebyś był nowicjuszem, więc motyw z zalanym smarem hop-upem raczej wykluczam, podejrzewam, że raczej dostałeś wadliwy model (chociaż jak wspomniałeś guna wymieniasz, więc zakładam, że wiele z niego nie wystrzeliłeś) - mój Glock na początku strzelał... (nie powiem jak :wink: ) - dopiero po jakichś 300-500 szt. zaczęło nosić tak jak trzeba. Nie wiem, czy tak jest ze wszystkimi gunami ASG (ten Glock to moja pierwsza giwera), ale po "dotarciu" jest ok

A jeszcze co do plastyku - parę razy mi upadł magazynek - na beton, parkiet, posadzkę - poza małymi śladami nic się nie stało.

Ogólnie jestem zadowolony z tej giwery, chociaż ma pewne wady, o których pisałem wcześniej.

Pozdrawiam.

P.S. Px, jaki numer seryjny ma Twój Glock? (Mój ma MG 3129)

• 3 weeks later...

Posiadam 1911 i USP Marui, na dzień dzisiejszy oba walą prawie identyko, USP ciut gorzej bo ma dopiero pare miechów i z pozbywa się jeszcze oleju. Co do wyglądu to tak samo mi się podobają oba... choć w użytkowaniu 1911 jest jakby lepszy ponieważ łatwiej się przeładowuje choć może to moja subiektywna opinia.

Jeśli chodzi o dźwięk strzału to o wiele głośniejszy jest USP (w nim też spust chodzi bardziej twardo), warto również wspomnieć o lufie - 1911 alum, a USP chyba coś na podobieństwo tych z AEG'ów bo jest złota.

A możecie koledzy to wszystko podsumować ? Bo teraz mamy do wyboru na specshopie kilka giwerek TM high grade, a konkretnie :

Beretta M92F Military Model

Glock 17

HK MK23 US SOCOM

HK USP

W tej samej cenie. Co wybrać ? No bo nie można się sugerować tylko wyglądem ...

Guest White-Templar

wysłałem do military.pl maila z pytaniem dlaczego te modele ze specshopu są o 50zł lub więcej tańsze, odpisali, że właśnie te ze specshopu są bez HU i troche mniej ważą oczywiście poprzez brak HU który troszke tam waży, następnie spytałem się czy mają pojęcie o ich zasięgu; odpowiedzieli, że zasięg różni sie +/- 10m. Dla mnie to dużo więc postanowiłem zamówić ten pistolet za 195zł w military i się opłaciło. Kupiłem Marui H&K USP HG. Napisze więcej o nim po najbliższej strzelance. POZDRAWIAM!!!

Witam!

tak niższa cena uzależniona jest od braku systemu HopUp,

jednakże i bez niego pistolety te strzelają wyśmienicie,

pod koniec maja otrzymamy je także wersji z HopUp'em

i będą kosztować około 150 zł

pozdrawiam serdecznie

Tomasz

a jednak ... więc pozostaje poczekać, aby kupić tutaj, lub kupić na camo w tej samej cenie. Zależy, komu bardziej ufacie.

White templar na camo miałeś też pistolety Marui HG ale o 50zł tańsze (bo w promocji :D ), jeśli to co Spec Shop napisał w mailu jest prawdą i nie będzie to jakaś promocja to będą mieli najtańsze pistolety Marui HG na polskim rynku

Mam prośbę do ludzi posiadających Glocka 17 - muszę go rozebrać - wykręciłem śrubkę w szczerbince, wyjąłem tylną ścianke zamka i...

no właśnie - co dalej, bo nie wiem jak wyjąć teraz zamek, żeby go nie uszkodzić.

Trzeba użyć jakichś narzędzi czy da się bez?

Jeśli ktoś by mógł opisać jak to rozebrać to byłbym wdzięczny.

aaa kiedy bedzie dostawa w specshopie z tymi HG + hop-up? :?

to troche dupa ze taka dobra firma wypuszcza badziewy bez HU, nie ? 8O

Jak "nie wiesz, nie znasz się, nie orientujesz się" to po co w ogóle coś piszesz?

To wcale nie są żadne badziewy, bez hop upa ale zasięg mają lepszy niż wszystkie sprężynki hfc, zobacz sobie katalog TM i zobaczysz ze pistolety są w kilku wersjach, hg z hop up, hg bez, i jeszcze 3 ale już nie odszyfrowałem, co znaczą niektóre literki i liczby.

I nawet nie odpowiadaj na ten post bo nie będzie od na temat.

Mogę każdemu polecić pistolety z HG, jeżeli ktoś chcę tanią sprężynkę niech sobie kupi tą za 110, ale lepiej troszę dopłacić i mieć pistolet który dorównuje prawie wszystkim sprężynowym replikom, (poza snajperkami, i długimi tm'kami(m-ki, g3) ).

Harry:

Jak juz tą śrubkę odkręciłeś, wyjełeś tylnią scianke to wystarczy tylko lekko odgiać obie połówki zamka i przesunąć go ku przodu (ewentualnie troche podnieść go do góry).

Powinieneś to "wyczuć" 8)

Ja kupiłem USP z TM z hop-up'em i muszę obalić kilka mitów:

- kulki wcale nie wchodzą ciężko do magazynka, może ostatnie, ale strasznie dużej sily użyć w celu załądowania nie trzeba, tak na marginesie to w bereccie znajomego trzeba było je wciskać dużo mocniej

- do strzelenia (naciśnięcia spustu) nie potrzeba dużej siły, jest ona porównywalna z innymi pistoletami.

I strzela wyśmienicie, ale narazie kulkami o.25, bo o.2 za bardzo podywa do góry. Kupiłem go w camo i nie żałuję :D.