kthulhu Posted April 19, 2004 Report Share Posted April 19, 2004 Wiem, że pytanie jest dosyć dziwne, ale czym do cholery wyróżnia się kamuflaż tri od six-colors. Wiem, że wyglądem różnią się i to diametralnie (mam osobiście six'a), ale czy ktoś wie, coś więcej o nich. Tzn. przez jakie jednostki używany jest jaki typ itp. Z góry dzięki za info. PS. Czy wy też uważacie, że w six-colors lepiej się maskuje na plażach i tego typu terenach?? Quote Link to post Share on other sites
Santiago Posted April 19, 2004 Report Share Posted April 19, 2004 Mysle ze rozne jednostki urzywaja obu wzorow w zaleznosci od terenu dzialan. Six-color jest przeznaczony na pustynie kamienista a tri-color na piaszczysta (ja tak szlyszalem), nie urzywalem zadnego ale od tych znajomych co maja to slyszalem ze na naszej plazy lepiej maskuje tri... Ale powtarzam ze nie mam osobistych doswiadczen z "pustyniniakami". Quote Link to post Share on other sites
aZahiel Posted April 19, 2004 Report Share Posted April 19, 2004 Nie jestem znawca od razu mowie zeby nikt nie naskoczyl ze zle mowie Six- color wyglada tak byl wykorzystywany w operacji pustynna burza przez jednostki US_ARMY, teraz uzywaja ich tez hiszpanie i inne Tri color wyglada tak Byl juz uzywany w Somali . Teraz wykorzystywany przez RANGER w Iraku Roznia sie chyba wzorem (krojem ) six jest starszy wiec zwykle BDU a tri nie jestem pewnien ma wiecej kieszeni lepiej ulozone itd :?: Jednakze prosze tez o wypowiedz innych zeby ewentualnie poprawic moj blad Quote Link to post Share on other sites
K.A.B Posted April 19, 2004 Report Share Posted April 19, 2004 Mam pytanie co do zdjęcia, co ten gościu na 1st zdjęciu ma na nogach ?? 8O Quote Link to post Share on other sites
Santiago Posted April 19, 2004 Report Share Posted April 19, 2004 Chodzi Ci o to biale?? Pletwy. A buty to chyba neopreny nurkowe. Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted April 19, 2004 Report Share Posted April 19, 2004 Z początku myslałem, że gościa pogieło i bawi się w jakiegoś spidermana czy innego X-Mana;) Ale to są po prostu płetwy (silikonowe i dlatego maja taki mleczno-przezroczysty kolor). Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted April 19, 2004 Report Share Posted April 19, 2004 A czy czasem tri color nie jest starszy od six'a?? Mi sie przynajmniej tak zawsze wydawalo. Poprosze o opinie eksperta :P Quote Link to post Share on other sites
Chris Posted April 19, 2004 Report Share Posted April 19, 2004 Witam Spiesze sie wypowiedziec, aby skomentowac post aZahiela:) W poczatkowym okresie mundury te roznily sie jedynie wzorem kamuflazu. Te innaczej ulozone kieszenie pojawily sie dopiero niedawno, ze wzgledu na customowe przerobki mundurow, a teraz przyjeto je chyba jako standard. Osobiscie nie spotkalem sie z wersja RAID starego ( chyba sie nie myle) six color'a. Quote Link to post Share on other sites
Cybul Posted April 19, 2004 Report Share Posted April 19, 2004 6 kolorowy zaprojektowano już w 60 latach. 6 kolorowy był robiony z 50/50 bawełna/nylon. Ale była też seria ze 100% bawełny w RipStopie. Jest on obecnie wycofany i zastąpiony 3 kolorowym. Ale niektóre jednostki specjalne nadal go używają. 3 kolorowy wprowadzono w pierwszej połowie lat 90. I też były robione 50/50 nylon/bawełna, a później 50/50 ale z RipStopu (cieńsze i przewiewniejsze). Każdy z tych mundurów to zarówno BDU i DCU (Desert Camouflage Uniform). Azahiel nie tylko Rangersi, ale całe US Army, oprócz Marines, Ci mają pustynnego Marpata. Quote Link to post Share on other sites
Cybul Posted April 19, 2004 Report Share Posted April 19, 2004 Wersja RAID to jest "custom", który wykonują sami żołnierze. Polega on na tym, że dolne kieszenie z bluzy przeszywane są na ręce pod pewnym kątem, aby ułatwić dobywnaie z nich różnych dupereli. Także w kieszeniach guziki zastępuje się taśmami VELCRO. Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted April 19, 2004 Report Share Posted April 19, 2004 hooyah, Dobra panienki, to ja to tero wszystko sprostuje. Six COlors byl zaprojektowany pod koniec lat 60tych, ale ze wzgeldu na brak zapotrzebowania odszedl na polke, dopiero na poczatku lat 80tych, jak SF zaczelo sie szkolic na pustyni i do cwiczen 18go korpusu w Egipcie w 82gim wdrozyli go. BYl owszem robiony z NCYO ale ten pedryl Schwartzkopf zamowil kilka tys. Rip stopw w Desert Storrm, widzialem kiedys takie cus. W 91 ok 15% stanu osobowego zostalo wypozazonych w tri col. Osobiscie mialem tri col z 90tego z obszycien na Navy a teraz mam tri z 91go. POtem zaczeli je robic w nyco. Pierwsze wersje six mialy podwojna warstwa na plecach, mam taki z 84go i wzmocnienia na kolanach lokciach itp. Tri juz tego nie mialy. Tym sie roznia mniej wiecej od BDU. Dlatego nazywa sie je fachowo mianem DCU. Do 2001go tri byly na wyposazeniu caych sil zborjnych USA, a terozki USMC ma swoje gejowskie MARPATy, USAF maja niebieskie Tigersy, ale chujwielki ich wie co nosza na pustynie. CO do pustynnakow to sa jeszcze kombinezony w kolorze piaskowym. Obecnie Six col uzywaja pedryle z Hiszpanii i Arma Iracka. pozdrawiam kapral Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted April 20, 2004 Report Share Posted April 20, 2004 Pierwsze wersje six mialy podwojna warstwa na plecach, mam taki z 84go i wzmocnienia na kolanach lokciach itp. Tri juz tego nie mialy. Zonk, jeżeli masz tricolora z 1990, z ripstopu to MUSI on mieć podwójne plecy, wiem bo mam go w szafie... Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted April 20, 2004 Report Share Posted April 20, 2004 RAID BDU ?? porównanie camuflarzy(polezy chwile... za 2 tygodniei wsiąknie :)).... bohaterowie od lewej góra: USA Desert 6 Color, Rodezja ("Od lat wielu ciągle słysze ze murzynskim towarzyszom...."), Desert DPM (UK) dół od lewej: Desert MARPAT (USMC), USA Desert Tricolor. Nie podałem wszystkich którzy uzywaja danego munduru tylko dla kogo były / sa wykonywane, bo nei sposób... nieznam siena sprzęcie takjak przedmówcy wiec prosze mnie poprawić w razie czego..... wilku ps. Kamuflarz ROdezyjski(bluza) + Desert DPM (spodnie) uzywane były przez SASmanów podczas walk w iraku, Uzywali oni rodezyjskiego numduru bo kolorek lepisj sie nadawał na pustynie i "plamy" ma wieksze niz DPM (zielony)... Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted April 20, 2004 Report Share Posted April 20, 2004 Ja mam tri colora z NYCO, fotki chcesz? :) Quote Link to post Share on other sites
Mateo Posted April 21, 2004 Report Share Posted April 21, 2004 Hmm taką mam wątpliwość.. Jaka Rodezja?? Przecież Rodzeja Iana Smitha, bo pewnie o taką chodzi to lata 60te. Czy chodzi o to, że wzór pochodzi z armii Rodezji płd.? Czy tez jest to kamuflaż używany przez armię RPA? Moze mnie kto oświeci :-) Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted April 21, 2004 Report Share Posted April 21, 2004 Rodezja Iana Smitha zakończyła się w latach 80tych! Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted April 21, 2004 Report Share Posted April 21, 2004 http://www.militarymorons.com/equipment/img/raidtop.jpg Te RAID BDU są to "custom made'y". Możesz sobie zamówić taki komplecik tutaj www.specwargear.com. Są one PRZERABIANE ze zwykłych BDUsó... Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted April 21, 2004 Report Share Posted April 21, 2004 Mateo, to co tam widac to "nazwali" Rhodesian. Nie wiem kogo czyje i czy wschodnio zachodnie czy południowo irackie, geografia historyczna Afryki mnie nie interesuje. Ale pewnie masz racje.... Quote Link to post Share on other sites
brok Posted April 22, 2004 Report Share Posted April 22, 2004 Six był uzywany chyba do okolo 1993 roku bo podczas interwencji wojsk amerykanskich w somalii zolnierze nosili juz tricolory ale helmy mieli stare w tej chwili sixow uzywa np. armia Litwy (tak jak i innych mundurow amerykanskich) a dlaczego go zmienili.. moze dlatego ze uznali iz tamten wzor byl nieodpowiedni lub przestazaly :) [/img] Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted April 23, 2004 Report Share Posted April 23, 2004 Nie. W somalii tri colory to bylo dalej ok 15-20% mundorow. ZObacz na fotki 10th MD czy Marines, a nie na BHD :wink: Quote Link to post Share on other sites
Mateo Posted April 24, 2004 Report Share Posted April 24, 2004 A pustynny DPM, konkretnie spodnie można w Polsce dostać? Ja widziałem raz na allegro koszylę 95 w pustynnym camo DPM, ale spodni nigdzie nie znalazłem. Może ktoś z was spece mi pomoże? :-) Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted April 24, 2004 Report Share Posted April 24, 2004 Pustynne DPM widziałem kiedyś w Desancie w Gdyni. Nie kupiłem, bo nieco wcześniej zaopatrzymłem się w piaskowe (w całości) BDU. A propo czy ktoś gdzieś takich używa, czy to tylko kopia bez orginału;) Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted April 24, 2004 Report Share Posted April 24, 2004 siema Desert DPM w polsce to raczej rzadka rzecz, w Trojmiescie występują/ły bluzy w paragrafie ale małe. na alegro ciągle stale jest aukcja buzy - małej. Jesli wogole cos jest to jest to małe. Na alegro kiedyś był kapelusz pustyny w DPM za 30 :!: i toz mojegomiasta i moj rozmiar :P Jesli gdzies juz widziałem to zazwyczaj na wszelkiej masci imprezach (zloty militarystów etc) gdziewystępuje uzywany sprzęt na jakiś straganikach... pozdr wilku Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted May 12, 2004 Report Share Posted May 12, 2004 UWAGA! Na allegro są nówki spodnie desert DPM za 100 zł i to w rozsądnych rozmiarach! A co do sixcolora i tricolora, to mam takie oto fajne zdjątko USMC w Somalii: Mundury różne, ale pokrowce na PASGT (hełm i kamizelka) tylko six color. Swoją drogą, marine w okularkach ma ciekawy sposób noszenia ładownic do M9. A co do BHD, jak ktoś się dobrze przypatrzy zdjęciom z filmu to łatwo zauważy, że bluzy TriColor mają szerokie mankiety, wprowadzone dopieor w 1995 roku... Pozdr Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts