super Posted August 17, 2010 Report Share Posted August 17, 2010 Po ostatnich doświadczeniach polecałbym dokładnie odwrotną kolejność - tzn. raczej Camelbaka niż Source - to drugie okazuje się być bardziej podatne na drobne acz uciążliwe usterki. a to dziwne ;-) muszę jeszcze raz przeczytać ten Twój art Quote Link to post Share on other sites
Koszyk Posted August 17, 2010 Report Share Posted August 17, 2010 Mam małe pytano, mój wkład do camelbaka można myć w zmywarce, takie mycie zabije wszystkie bakterie, inne stwory czy należy też samemu doczyścić np wodą octem, sodą, cytryną jak to było napisane wcześniej? Niby szklanek ze zmywarki dodatkowo być nie trzeba, pytanie dla pewności. 26 stron nie przeczytałem, ale szukajka niczego nie znalazła. Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted August 17, 2010 Report Share Posted August 17, 2010 Na pewno można myć w zmywarce półsztywne wkłady Gerbera. Quote Link to post Share on other sites
Un4rm3D Posted August 17, 2010 Report Share Posted August 17, 2010 A to zmywarka umyje go wewnątrz? Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted August 18, 2010 Report Share Posted August 18, 2010 Dealerzy deklarowali za producentem że tak. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted August 18, 2010 Report Share Posted August 18, 2010 Nie myłbym Camela w zmywarce, nie jest półsztywną butlą jak Gerber, woda nie wypełni go od środka należycie no i nie ucieknie z niego... Quote Link to post Share on other sites
Pastoreq Posted August 24, 2010 Report Share Posted August 24, 2010 Wiem, że to nie jest miejsce na tego typu pytania, ale chciałbym się dowiedzieć gdzie można kupić sam korek od Replacement Bladdera (pytałem u gunsmoke'a, i nie mają). Potrzebny mi jest nowy korek, bo w Camel'u jaki posiadam, korek nie posiada uszczelki. Jeżeli ma ktoś na zbyciu, proszę o PW (był bym bardzo wdzięczny :mrgreen: ) Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted August 24, 2010 Report Share Posted August 24, 2010 spytaj u dystrybutora http://www.sklep.rwscetus.com/ Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted August 25, 2010 Report Share Posted August 25, 2010 Wiem, że to nie jest miejsce na tego typu pytania, ale chciałbym się dowiedzieć gdzie można kupić sam korek od Replacement Bladdera (pytałem u gunsmoke'a, i nie mają). Potrzebny mi jest nowy korek, bo w Camel'u jaki posiadam, korek nie posiada uszczelki. Jeżeli ma ktoś na zbyciu, proszę o PW (był bym bardzo wdzięczny :mrgreen: ) Skoro to tylko kwestia uszczelki, to może postaraj się znaleźć odpowiedniego O-ringa w jakimś sklepie z art. hydraulicznymi itp. Quote Link to post Share on other sites
Pastoreq Posted August 25, 2010 Report Share Posted August 25, 2010 W sumie, to masz rację i chyba tak własnie zrobię, bo kupić samego nie dam rady (popytałem w paru sklepach i lipa). Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted August 25, 2010 Report Share Posted August 25, 2010 (edited) W ostateczności jak nie znajdziesz takiej uszczelki, to kawał gumy i wytnik pełne koło, które będzie wchodziło do wnętrza korka. Albo wewnątrz korka, w miejscu gdzie powinien siedzieć O-ring daj odrobine silikonu sanitarnego. Też będzie działać :) Edited August 25, 2010 by javelin Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted August 26, 2010 Report Share Posted August 26, 2010 Mam pytanko: Jakie wkłady był stosowane w pierwszych M.U.L.E.? Takie jak w thermobak'ach 2l? Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted September 2, 2010 Report Share Posted September 2, 2010 (edited) Jeśli już, to chyba 3l? Czy w tym Twoim zabytku jest miejsce na wkład 2l a nie 3l jak obecnie? Edited September 2, 2010 by javelin Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted September 3, 2010 Report Share Posted September 3, 2010 Czy thermobak 3l powinien przeciekać przy łączeniu rurki z bukłakiem po założeniu NA niego plecaka z kilkoma kilogramami ładunku? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted September 3, 2010 Report Share Posted September 3, 2010 Jakie wkłady był stosowane w pierwszych M.U.L.E.? Takie jak w thermobak'ach 2l? Nie wiem jaki był montowany w standardzie, ale 3l wejdzie do tego MULE'a. Czy thermobak 3l powinien przeciekać przy łączeniu rurki z bukłakiem po założeniu NA niego plecaka z kilkoma kilogramami ładunku? Nie powinien. Aczkolwiek albo zbiornik jest stary i coś tam puszcza na łączeniach, albo wada fabryczna. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted September 3, 2010 Report Share Posted September 3, 2010 Nie wiem jaki był montowany w standardzie, ale 3l wejdzie do tego MULE'a. Taki też mam ale chce zamienić na taki model który będzie pasował do rocznika 1999-2000 ;) Dlatego pytam :) Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted September 4, 2010 Report Share Posted September 4, 2010 Czy thermobak 3l powinien przeciekać przy łączeniu rurki z bukłakiem po założeniu NA niego plecaka z kilkoma kilogramami ładunku? Miałem ten problem w dwóch z czterech moich camelów. Zazwyczaj zaczyna się tak dziać po pewnym czasie, jak wkład jest nowy to powinno trzymać. Odczep rurkę od zbiornika (jest mocowana na wcisk, na plastikowy "kranik"), odetnij ostatnie 2-3cm rurki (ten fragment jest już rozciągnięty i dlatego cieknie) i nałóż z powrotem na kranik (będzie ciężko). Powinno już być szczelnie. Quote Link to post Share on other sites
-=Kebabr=- Posted September 4, 2010 Report Share Posted September 4, 2010 ..nałóż z powrotem na kranik (będzie ciężko). Aby trochę sobie to ułatwić można oblewać końcówke gorącą wodą. Quote Link to post Share on other sites
Guest Brit Posted September 4, 2010 Report Share Posted September 4, 2010 Mi w tym miejscu ciekła uszczelka. Warstwa czy dwie taśmy izolacyjnej przyklejone pod nią rozwiązały problem. Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted September 4, 2010 Report Share Posted September 4, 2010 Ołkej. Zrobi się. Dziękówa! Quote Link to post Share on other sites
Tony Halik Posted September 18, 2010 Report Share Posted September 18, 2010 Przeczytałem prawie cały temat, jednak zastanawia mnie jedna rzecz: poza polecaniem produktów Camelbaka/Source'a, czasem także Gerbera, oraz odradzaniu wszelkiej chińszczyzny, nie spotkałem się z opinią produktów firmy Condor, która też przecież robi camele z bukłakami. Jest więc coś wart ten condor, czy to wszystko jeden przeciekający chiński pies? Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted September 18, 2010 Report Share Posted September 18, 2010 Condor ma zdaje się tak samo jak guarder worki microbana wiec firmy która robi też dla Blackhawka. Powinny być akceptowalne. Quote Link to post Share on other sites
Tony Halik Posted September 18, 2010 Report Share Posted September 18, 2010 Condor ma zdaje się tak samo jak guarder worki microbana wiec firmy która robi też dla Blackhawka. Powinny być akceptowalne. Czyli sugerować się powinienem opiniami przewijającymi się w temacie odnośnie camelów guardera? Hm, czyli jednak w dalszym ciągu jest to sprzęt odczuwalnie gorszy od Source'a i Camelbaka... Quote Link to post Share on other sites
Then Posted September 18, 2010 Report Share Posted September 18, 2010 A jak z jakością bukłaków 100oz (głównie mi chodzi o te kontraktowe z małym wlewem), tzn jak się mają do camelbaków albo source'ów? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted September 18, 2010 Report Share Posted September 18, 2010 A jak z jakością bukłaków 100oz (głównie mi chodzi o te kontraktowe z małym wlewem), tzn jak się mają do camelbaków albo source'ów? To znaczy, które? Kontrakty dla kogo? Bo amerykańskie z małym wlewem to właśnie Camelbak albo Source... Były jeszcze te ze Skillcraft, ale dość krótko bo nie cieszyły się renomą. Obecnie tylko CB i Source ma kontrakty. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts